Vinkit taloyhtiölle maalämpöön siirtymisessä

29.11.2016 9.00

as-oy-helsingin-pronssikallio.jpg

Taloyhtiöiden kiinnostus maalämpöä kohtaan on noussut yhtä matkaa kaukolämmön hinnan kanssa. Kymmenessä vuodessa kaukolämmön hinta on noussut Energiateollisuus ry:n mukaan jopa 79%.

Maalämpöhankkeen suunnittelu ja järjestelmien oikea mitoitus on olennaisen tärkeää, jotta toivotut ja suunnitellut hyödyt saadaan toteutumaan. Karves Energia & Valvonta Oy:n liiketoimintajohtaja Panu Lallukka on ollut mukana useissa maalämpöhankkeissa.

- Maalämpöön siirtyminen on iso ja kokonaisvaltainen projekti. Suurimmat haasteet ovat järjestelmän oikeassa mitoituksessa ja toimittajan valinnassa. Lisäksi maalämpöön siirtyminen voi tuoda mukanaan muutakin remonttitarvetta. Taloyhtiön hallitukselta maalämpöhanke vaatii paljon paneutumista asiaanpainottaa Karves Energia & Valvonta Oy:n Panu Lallukka ja antaa kuusi vinkkiä niille taloyhtiöille, jotka harkitsevat maalämpöä.                                                                                                                                                      

  1. Selvitä maalämmön mahdollisuudet omassa taloyhtiössäsi. Huomioi mm. tontin koko ja kaivojen sijoittelu. Rajoitteena voi olla esimerkiksi, että tontin alla on maanalaista rakentamista. Maalämpöjärjestelmän rakentaminen edellyttää aina toimenpidelupaa.
  2. Valitse puolueeton asiantuntija vastaamaan projektin eteenpäinviemisestä. Asiantuntija osaa tehdä selvitykset teknisestä, toiminnallisesta ja taloudellisesta toteuttamiskelpoisuudesta. Huom! On tärkeää antaa oikeat lähtötiedot tarpeeksi pitkältä ajalta suunnitteluun, sillä järjestelmä mitoitetaan näillä tiedoilla
  3. Ratkaise selvitysten perusteella, mitä muita remontteja on järkevää tai pakko toteuttaa samanaikaisesti. Esimerkiksi sähköliittymän kasvattaminen ja sähköpääkeskuksen uusiminen voi olla maalämpöjärjestelmän edellytys. Samalla voi olla järkevää lisätä lämmöntalteenotto koneelliseen poistoilmanvaihtoon tai tehdä salaoja- ja piharemontti, koska pihaa kaivetaan auki joka tapauksessa porausten yhteydessä.
  4. Käytä aikaa tarjouspyyntöjen ja –vertailujen tekemiseen. Eri toimittajien järjestelmät ja kokoonpanot eroavat toisistaan merkittävästi.
  5. Valvo rakentamista. Huolella tehty urakkasopimus on kaiken A ja O. Maalämpötoimittaja vastaa käytännön toteutussuunnittelusta järjestelmän osalta. Ulkopuolinen valvoja varmistaa, että hanke etenee sovitusti.
  6. Seuranta ja takuuajat. Järjestelmän vastaanottamisen jälkeen alkaa takuuaika, jolloin seurataan laitteiston toimintaa ja kulutuksia. Järjestelmää optimoidaan, jotta suunnitellut säästöt saavutetaan. 

- Vaikka investointi on suuri, säästöt lämmityskustannuksissa voivat olla jopa 60 %. Maalämpö maksaa itsensä takaisin parhaimmillaan jo alle 10 vuodessa. Jokainen maalämpöhanke, jossa olen ollut mukana, on osoittautunut järkeväksi ratkaisuksi, Karves Energia & Valvonta Oy:n liiketoimintajohtaja Panu Lallukka summaa yhteen.

17.04.2024 10.05Työkoneiden vuokramarkkinan odotetaan supistuvan tänä vuonna - Kasvun povataan alkavan ensi vuonna
16.04.2024 9.00Pyhäsalmen kaivoksen aurinkopuiston rakentaminen alkaa
15.04.2024 9.00Wihuri Teknisen Kaupan jälkimarkkinoinnissa keskitetään palveluja
13.04.2024 12.00Tamtron Group Oyj tuo markkinoille mullistavan AI-pohjaisen automaattisen materiaalien tunnistusjärjestelmän
12.04.2024 23.00KATSO TÄSTÄ MANSEN MÖRINÄT LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
09.04.2024 9.00Rototiltin varmatoimiset ja virheettömät tuotteet helpottavat työtä ja tekevät siitä tehokkaampaa
05.04.2024 21.00KATSO TÄSTÄ 5.4. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
03.04.2024 11.00Metso ja Almalyk MMC allekirjoittivat raamisopimuksen suuren kuparisulaton toimittamisesta Uzbekistaniin
02.04.2024 7.00Seppo Voutilainen nimitetty Terrafamen toimitusjohtajaksi
29.03.2024 20.11KATSO PÄÄSIÄISEN LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset

Siirry arkistoon »