Kanta-Hämeeseen mahdollisesti tulevaisuudessa perustettavilla kaivoksilla olisi merkittäviä myönteisiä vaikutuksia alueen taloudelle

04.04.2017 12.00

Kaivoskuva.jpeg

Geologian tutkimuskeskus (GTK) ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ovat selvittäneet Kanta-Hämeen kiinnostavimpien malmityyppien mahdolliset malmivarannot ja potentiaalisen kaivostoiminnan aluetaloudelliset vaikutukset.

GTK vastasi Hämeen vyöhykkeen ja Kanta-Hämeen alueen malmigeologian kuvauksesta, malmimalleista ja kaivosmallien geologisesta osasta. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tehtävänä oli hahmottaa Kanta-Hämeen kolmen potentiaalisen kaivostyypin aluetaloudellisia vaikutuksia erityisesti työllisyyteen ja alueelliseen BKT:hen.

Tutkimuskohteina olleet kolme Kanta-Hämeen potentiaalisinta malmityyppiä ja kohdealuetta ovat Tammelan–Someron kultavyöhykkeen esiintymät, Tammelan–Someron litiumesiintymät sekä Jokioisten–Forssan–Tammelan (Kedonojankulma-Liesjärvi) kupari-kulta-malmisysteemi.

Mahdollisten malmivarantojen, mukaan lukien löytämättömät varannot, arvioimiseksi tutkimuskohteeksi valittuja esiintymiä verrattiin tunnettuihin samanlaisia malmeja sisältäviin muodostumiin Suomessa ja muualla maailmassa. Mahdollisten kaivosten aluetaloudellisia vaikutuksia arvioitiin käyttämällä vertailukohtana toiminnassa tai käynnistysvaiheessa olevien vastaavan tyyppisten kaivosten investointi- ja tuotantolukuja.

Tutkimusten perusteella lupaavimpia malmityyppejä Hämeen vyöhykkeellä ovat Huittisten Jokisivun tyyppiset kultamalmit ja Someron–Tammelan litiumpegmatiitit sekä uutena malmityyppinä porfyyrityypiset kupari-kultaesiintymät.

Kanta-Hämeen alueelle mahdollisesti perustettavilla kaivoksilla olisi merkittäviä myönteisiä vaikutuksia alueen taloudelle. Maakunnan työllisyyden arvioidaan paranevan kaivostyypistä riippuen 200–400 henkilötyövuodella ja koko maassa 300–600 henkilötyövuodella. Alueen taloudelle kaivoksen perustaminen ja toiminta merkitsisivät 125–250 miljoonan euron lisäystä kaivoksen tuotantovaiheen loppuun mennessä.

Tulosten perusteella kulta-, litium- tai kuparikaivos saisivat kukin toteutuessaan Kanta-Hämeessä aikaan huomattavia positiivisia vaikutuksia työllisyyden ja talouden näkökulmasta.

Litiumkaivos toisi koko 16 vuoden käyttöiän aikana suurimmat hyödyt Kanta-Hämeen talouteen ja työllisyyteen, mutta toisaalta kaivos vaatisi myös suurimmat investoinnit. Investoinnin suuruuteen nähden suurimmat vaikutukset tulisivat kultakaivoksesta, sillä sen investoinnit olisivat kaikkein pienimmät.

Hämeen vyöhykkeen malminetsintätilanteen perusteella parhaat mahdollisuudet uuden kaivoksen avaamiseksi 10−20 vuoden aikajaksolla on kullan suhteen. Alueelta tunnetaan useita mielenkiintoisia kultamalmiaiheita ja siellä on jo ennestään toimiva kultakaivos sekä rikastamo Sastamalassa, jotka helpottavat uuden kaivoksen avaamista.

"Potentiaali uusien kaivostoimintaan johtavien kulta-, litium- ja kuparimalmiesiintymien löytymiseen on hyvä."

Hämeen vyöhykkeellä on tapahtunut monipuolista malminmuodostusta, ja mahdollisista malmivarannoista tunnetaan vasta noin 10 %, joten mahdollisuudet löytää pidemmällä aikavälillä lisää malmivarantoja uusien kaivosten perustamiseksi ovat hyvät.

GTK:n tutkimusraportissa julkaistut hankkeen tulokset tukevat kaivosalan yrityksiä malminetsintäinvestointien kohdentamisessa ja tuovat uutta näkökulmaa alueelliseen suunnitteluun. Alueen asukkaille malminetsinnän tilanteen ja tulevaisuuden näkymien kertominen avaa uusia tulevaisuuden näköaloja ja vähentää asiaan liittyvää epätietoisuutta.

Hankkeen päärahoittajana (80 %) oli Uudenmaan liiton koordinoimana vuoden 2015 Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR). Hanketta ovat lisäksi tukeneet rahallisesti Forssan kaupunki, Tammelan kunta ja Tammela Minerals Oy sekä Geologian tutkimuskeskus ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti omarahoitusosuuksillaan.

Tutkimusraportti:

Kanta-Hämeen potentiaalisten kaivosten aluetaloudelliset vaikutukset.
Tiainen, M., Kujala, S., Ahtola, T., Eilu, P., Grönholm, S., Hakala, O., Istolahti, P., Jumppanen, A., Kärkkäinen, N., Rasilainen, K. & Törmä, H. 2017. Summary: Regional economic impacts of potential mining in Kanta-Häme. Geologian tutkimuskeskus, Tutkimusraportti 229, 125 sivua.

Raportti on ladattavissa osoitteesta http://tupa.gtk.fi/julkaisu/tutkimusraportti/tr_229.pdf 

24.04.2024 11.35IFAT 2024: Sennebogenilta uusi purkukone
24.04.2024 10.55Autonomisesti liikkuvissa työkoneissa vakavia turvallisuuspuutteita
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
21.04.2024 11.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
19.04.2024 21.00KATSO TÄSTÄ MAAMESS 2024 -LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
19.04.2024 11.00Metso tukee kaivostoiminnan kestävää kehitystä Chilessä ja esittelee ainutlaatuisen kiertotalousratkaisun myllynvuorausten kierrätykseen
17.04.2024 10.05Työkoneiden vuokramarkkinan odotetaan supistuvan tänä vuonna - Kasvun povataan alkavan ensi vuonna
16.04.2024 9.00Pyhäsalmen kaivoksen aurinkopuiston rakentaminen alkaa
15.04.2024 9.00Wihuri Teknisen Kaupan jälkimarkkinoinnissa keskitetään palveluja
13.04.2024 12.00Tamtron Group Oyj tuo markkinoille mullistavan AI-pohjaisen automaattisen materiaalien tunnistusjärjestelmän

Siirry arkistoon »