KIVIROCK KOEAJAA: Volkswagen Transporter 2,0 TDI 4MOTION DSG - Suomen myydyin pakettiauto

Share |
03.02.2018 9:11

transi1.jpg

Volkswagen Transporter oli Suomen myydyin pakettiautomalli vuonna 2017. Useampi kuin joka toinen viime vuonna myydyistä Transportereista oli nelivetoinen. Mallin suosion takana on toimiva jälleenmyyntiverkosto sekä kattava ja asiakkaan tarpeisiin mukautuva mallisto.

(kuva: Volkswagen Transporterin ulkomuoto on hyvin lähellä edeltävää mallia. Muutoksia on lähinnä keulassa. Naapurilta taitaa mennä tovi ennen kuin huomaa auton olevan ihkauutta mallia!)

Trafin ylläpitämän ajoneuvojen ensirekisteröintitilaston mukaan Suomessa ensirekisteröitiin viime vuonna yhteensä 4 680 Volkswagen hyötyautoa, joka on lähes neljännes koko ajoneuvoluokan kokonaisvolyymistä. Tuoreen ja erittäin kattavan malliston sekä toimivan myynti- ja huoltoverkoston avuin saksalaismerkki palasi, vuoden tauon jälkeen, takaisin kevyiden hyötyajoneuvoluokkien markkinajohtajaksi. Suomen suosituin pakettiautomalli oli jo kuudetta kertaa perätysten Volkswagen Transporter yhteensä n. 2600 kappaleella. Noin joka kuudes Suomessa ensirekisteröity ns. tonniluokan pakettiauto oli malliltaan Transporter. 

Huikeinta tässä menestystarinassa on 4MOTION -nelivetomallien saama suosio. Vuonna 2016 reilu kolmannes ja viime vuonna jo yli puolet (54 %) kaikista uutena myydyistä Trans portereista ja lähes puolet kaikista Suomessa rekisteröidyistä Volkswagen -pakettiautoista oli 4MOTION-nelivetomalleja. Nelivetoisen Transporterin suosion mittarina voidaan pitää myös sitä, että kaikki ajoneuvoluokat mukaan luettuna Transporter oli vuonna 2017 Suomen toiseksi ostetuin nelivetoinen automalli. 

transi2.jpg

(kuva: Ohjaamon puolella ovat asiat mallillaan. Iso kosketusnäyttö on lisävaruste. Kojelaudassa on reilusti lokeroita pikkutavaroille. Vipumallin vaihdevalitsimen sijoituspaikka vähentää apumiehen jalkatilaa.) 

Erinomainen ajettava

Nyt koeajettavan Transporterin voimanlähteenä on 2-litrainen teholtaan 150 hv TDI dieselmoottori. Sen jatkeena on toiminnaltaan täydellisyyttä lähentelevä 7-portainen DSG-kaksoiskytkinautomaattivaihteisto josta voima välittyy hienosti toimivan 4Motion -nelivetojärjestelmän välityksellä vetäville pyörille. Tehonälkäisille on tarjolla 204 hv vaihtoehto sekä dieselinä että ottomoottorina. Vaihteistovalikoimassa on DSG:n rinnalla 6 -pykäläinen manuaalivaihteisto. Myös DSG-vaihteistoa voidaan käyttää manuaalisesti, mikä mahdollistaa tarvittaessa tarkan ja erittäin hitaan etenemisen. Noin 2000 euron hintainen DSG -vaihteisto on suositeltava valinta, sillä manuaalivaihteistossa ykkönen on, useiden kilpailijoiden tapaan, turhan pitkäksi välitetty.

Transporterin erinomaisesti toimivaa voimalinjaa tukee täsmällinen ja tunnokas ohjaus sekä tasapainoinen jousitus, joka ottaa nöyrästi vastaan tienpinnan epätasaisuudet, kuormalla tai ilman. Pitkän akselivälin (3,4 m) ansiosta auto kulkee maantiellä vakaasti ja on hyvän ohjaustehostuksen ansiosta ketterä käänneltävä myös ahtaissa paikoissa.

Koeajokkimme kulutti koeajossa polttoainetta vaihtelevalla ajotavalla 8,2 l / 100 km. Se on hyvä kulutuslukema talvikelillä.

transi3.jpg

(kuva: Kauttaaltaan vaneroituun kuormatilaan on helppo sovitella kuormaa. Noin 3 metrin lattiapituus riittää moniin kuljetustehtäviin.)

Rakennuslevyä konttiin

Pitkän, normaalikorkuisen ja kokonaispainoltaan 3-tonnisen Transporterin kantavuudeksi jää noin 780 kg. Tarjolla on myös 3,2 tonnin versio, jossa noin tonnin kantavuus. 

Perävaunumassa on 2500 kg. Perävaunua vedettäessä turvallisuutta lisää ESC-ajonvakautusjärjestelmään kuuluva perävaunun vakautus. Lisävarusteena on saatavilla myös alamäkihidastin.

Lähes suorakaiteen muotoisen kuormatilan pituus on lattiatasossa 2,98 m ja suurin korkeus 1,40 m. Valmistajan ilmoittama tilavuus on 6,7 m3. Neliskanttisen takalastausaukon suurimmat mitat ovat 1,30 x 1,30 m. Kuormatilan puolesta kyytiin sopii jopa 3 Euro-lavaa tai reipas nippu kipsilevyjä. 

Kauttaaltaan siististi vaneroidussa rahtitilassa kuorma pysyy siistinä. Lähes pystysuorat sivuseinät helpottavat mahdollisten kalusteiden ja hyllyjen asennusta.   

transi4.jpg

(kuva: Volkswagen toi kuudennen sukupolven Transporterin yhteydessä tarjolle dieselit puhtaasti hyötyautokäyttöön tarkoitetut dieselit (EA288 Nutz). Pakokaasujen pelkistys tapahtuu urealiuosta hyödyntäen. 13 litran Adblue-tankki riittää noin 7000 km matkaan.) 

Mielikuvitus rajana

Transporteriin on saatavilla lähes kaikki henkilöautopuolen herkut. Suomalaiset Transporter asiakkaat tyytyvät usein vakiovarusteisiin, joita voi luonehtia kattaviksi. Koeajoautoon on valittu tehdaslisävarusteiden puolelta mm. 17-tuuman aluvanteet, parilliset takaovet ikkunoin, ajovalojen pesimet ja asialliset LED-valot sekä parempi henkilöautopuolen Car Net palvelut tarjoava MDF+ multimediasoitin, jossa mukana myös väsymyksen tunnistin. Kelpo varuste paljon ajavalle!

Vakionopeudensäätimeksi voi lisähinnasta valita mukautuvan, etäisyyttä edellä ajavaan mittaavan ja ajonopeutta sen mukaan korjaavan ACC vakionopeudensäätimen.

Kaikki Volkswagen Transporterin infotainment-laitteet ovat saatavilla Bluetooth-handsfree- järjestelmällä varustettuina. Kosketusnäytöt on varustettu pyyhkäisytoiminnolla, selailun helpottamiseksi. Kaiken kaikkiaan pelkkiä tehdaslisävarusteita on tarjolla seitsemän A4-paperin verran ja lisää löytyy lisävarustevalmistajien puolelta. Transporterin varustelussa kokeillaankin eniten mielikuvituksen sekä lompakon asettamia rajoja.

Valinnan vapautta

Nyt koeajettava auto edustaa vain yhtä, joskin myyntimääräisesti merkittävää osaa Transporter malliperheen tarjonnasta, joka sisältää kaikki mallivariaatiot mukaan luettuna noin 500 eri mallivaihtoehtoa. Nelivetomallien verolliset hintapyynnit alkavat noin 43 000 eurosta. Etuvetomallin saa noin 4000 euroa edullisemmin. DSG-kaksoiskytkinvaihteisto kasvattaa hintaa noin 2000 ja pitkä koripituus noin 1500 eurolla. 

Tuoreimmassa, tämän vuoden alussa päivitetyssä hinnastossa kallein perusvarusteltu Trans- porter umpipaku maksaa 4Motion varustein ja DSG -vaihteistolla noin 60 000 euroa. Siihen vielä mahdolliset lisävarusteet päälle. Volkswagenia maahantuovalle VV-Autolle on kuitenkin annettava tunnustus hyvästä työstä, sillä sen maahantuomista hyötyautoista on lähes jatkuvasti tarjolla joku hyvillä varusteilla täydennetty ja erikoishintainen kampanjamalli.

21.02.2019 22:01Virén-Yhtiöillä hyvä pöhinä päällä
21.02.2019 11:11Baumassa esiteltävä uudistettu Lokotrack LT200HP-kartiomurskainlaitos tuo lisää tehoa ja taloudellisuutta
21.02.2019 8:11Luke: Arktisen kaivostoiminnan hyödyt, haitat ja riskit pitäisi arvioida kokonaisvaltaisemmin
20.02.2019 17:00Pyhäjärvellä monipuoliset mahdollisuudet kiertotalouskentässä
20.02.2019 14:12Timo Räikkönen nimitetty johtajaksi Destiaan
19.02.2019 19:11Yrjö Raunisto: Miten tehdä Suomesta jälleen maanrakennuskoneiden valmistuksen kärkimaa?
19.02.2019 10:01Tukes: Lujuuslajitellussa rakennepuutavarassa puutteita
18.02.2019 20:00Kehittynyttä mittausteknologiaa louhinta- ja kaivoskäyttöön
17.02.2019 18:55Maanrakennus Seppo Formisto Oy:n Kobelco SK270SRLC-5: Tyylikäs viimeistä piirtoa myöten
17.02.2019 15:33Konepäivät Matekon uudessa Oulun toimipisteessä ensi lauantaina 23.2.

Siirry arkistoon »