Oulu Mining School on kaivosalalla maailman terävintä kärkeä

Share |
18.05.2018 12:45

OMS-tutkimuskeskuksen vaahdotusrikastamon valvomo, mineralogi Markku Seitsaari seuraa prosessin parametreja

Schneider Electric jatkaa Minipilot-koerikastamon toteutuksesta alkanutta menestyksekästä yhteistyötään Oulu Mining Schoolin (OMS) -tutkimuskeskuksen kanssa. OMS-tutkimuskeskus on kehittänyt jatkuvatoimista vaahdotusrikastamoa edelleen ottamalla käyttöön avoimen automaatio- ja ICT-arkkitehtuurin yhteistyössä Schneider Electricin ja Slatek Oy:n kanssa. OMS-tutkimuskeskuksessa järjestetään 22.5. kaivosalan tutkimukseen ja koulutukseen keskittyvä seminaari sekä tutkimus- ja kehityskeskuksen avajaiset.

Oulu Mining School (OMS) on Oulun yliopiston teknillisessä tiedekunnassa toimiva, Suomen ainoa, kaivannaisalan koulutus- ja perustutkimusyksikkö, jonka tutkimuskeskus on globaalillakin tasolla kaivosteknologian terävintä kärkeä. Oulu Mining Schooliin valmistui vuonna 2012 maailman ensimmäinen yliopistollinen jatkuvatoiminen automatisoitu vaahdotusrikastamo, jonka prosessiohjaus- ja automaatioratkaisuista vastasi energianhallintaan ja automaatioon erikoistunut Schneider Electric.

Vuonna 2017 OMS-tutkimuskeskus on laajentunut entisestään palvelemaan kaikkia kaivannaisalan tutkimuksellisia tarpeita geotieteistä geofysiikkaan sekä kaivos- ja rikastustekniikkaan. OMS-tutkimuskeskus on mm. kehittänyt jatkuvatoimista vaahdotusrikastamoa edelleen ottamalla käyttöön avoimen automaatio- ja ICT-arkkitehtuurin yhteistyössä Schneider Electricin ja Slatek Oy:n kanssa. OMS-tutkimuskeskuksen avoimet rajapinnat mahdollistava, IP-pohjainen ratkaisu on yliopistomaailmassa ainutlaatuinen, sillä se perustuu yleensä teollisuudessa käytettyyn Ethernet-verkkoon.

Slatek Oy vastasi Schneider Electricin teknologioihin perustuvan automaation, moottorinohjauksen ja ICT-arkkitehtuurin toteutuksesta. Schneider Electric puolestaan tarjosi OMS-tutkimuskeskukselle tukensa SimSci APC (Advanced Process Control) -ja SimSci DYNSIM-ohjelmistojen käytön koulutuksessa ja käyttöönotossa. OMS-tutkimuskeskus tarjoaa yliopistokoulutukselle, perustutkimukselle sekä sektoritutkimuslaitosten ja elinkeinoelämän tutkimuskäyttöön ainutlaatuisen mittausympäristön, jonka huippumoderni teknologia on alan ehdotonta kärkeä.

”Schneider Electricin tavoitteena on tukea paikallisen ja kansainvälisen huippuosaamisen kehitystä teollisuudessa ja yliopistoissa ympäri maailman. Suomessa olemme tukeneet opetustyötä esimerkiksi osallistumalla tutkimusprojekteihin, opetuskokonaisuuksien suunnitteluun ja tarjoamalla asiantuntijoitamme luennoitsijoiksi. Lisäksi olemme toimittaneet teknologiaamme opetuskäyttöön ja tarjonneet tukea kansainvälisen yliopistoyhteistyön edistämiseen. Meistä on hienoa, että olemme yhdessä Slatek Oy:n kanssa voineet osaltamme tukea avoimet rajapinnat mahdollistavien ja niitä hyödyntävien teknologioidemme käyttöönottoa OMS-tutkimuskeskuksessa”, kertoo Jani Vahvanen, Schneider Electric Finland Oy:n toimitusjohtaja.

”Schneider Electric on jo pitkään ollut merkittävimpiä teknologiateollisuuden yhteistyökumppaneitamme, jonka kanssa tekemämme saumaton ja korkeatasoinen koulutus- ja tutkimusyhteistyö kantaa jälleen uutta hedelmää. Jatkuvatoimisen vaahdotusrikastamon laajentuminen tutkimuskeskukseksi edellytti avoimen automaatio- ja ICT-arkkitehtuurin käyttöönottoa yhdessä Schneider Electricin ja Slatekin kanssa. Toteutetun ratkaisun tarjoamat avoimet rajapinnat ovat tutkimuskeskuksen muuntojoustavuuden kannalta erittäin tärkeitä. Ne mahdollistavat yliopiston poikkitieteellisen tutkimusyhteistyön eri yksiköiden välillä sekä yhteistyökumppaneidemme ja asiakkaidemme avoimia rajapintoja käyttävien teknologioiden integroimisen tutkimusympäristömme tekniseen infrastruktuuriin joustavasti ja helposti. Näin voimme tarjota modernia tutkimusympäristöämme mahdollisimman monien toimijoiden käyttöön”, kertoo OMS-tutkimuskeskuksen johtaja, professori Saija Luukkanen.

”Pystymme hyvin vastaamaan Pohjois-Skandinavian kaivosten ja alan teknologiateollisuuden koulutuksen ja perustutkimuksen tarpeisiin. Meiltä valmistuneet opiskelijat ovat alalla haluttuja huippuammattilaisia. Käytännössä myös järjestelmän kehitys on toteutuksen ja saamamme ohjelmistokoulutuksen ansiosta omissa käsissämme. Saavutamme huomattavia kustannussäästöjä, kun voimme itse ylläpitää järjestelmää ja meidän on helppo muuntaa sitä myös tulevaisuuden tarpeisiin. Lisäksi voimme Schneider Electricin ohjelmistojen ansiosta tarjota koulutuspalveluita ja rahoittaa siten toimintaamme”, Luukkanen jatkaa.

”Meistä on ollut hienoa olla mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa maailman mittakaavassakin ainutlaatuisen OMS-tutkimuskeskuksen automaatiota, moottorinohjausratkaisuja ja ICT-arkkitehtuuria Schneider Electricin teknologioilla. Esimerkiksi M580 -ohjelmoitavan logiikan sekä APC (Advanced Process Control) -ohjelmiston integrointi OMS:in järjestelmään sujui OPC-rajapinnalla helposti ja nopeasti”, kertoo Slatek Oy:n varatoimitusjohtaja Matti Huuki.

”Olemme innoissamme voidessamme tukea teollisuuden digitalisaation, IIoT:n ja Industry 4.0:n tutkimushankkeita vahvistamalla pitkäaikaista yhteistyötämme OMS-tutkimuskeskuksen kanssa. Olemme tarjonneet OMS:in käyttöön osaamistamme ja teollisuuden ohjelmistojen uusinta teknologiaa kuten esimerkiksi malliprediktiiviseen monimuuttujaohjaukseen soveltuvan Advanced Process Control (APC) -ohjelmiston sekä prosessin dynaamiseen mallinnukseen ja simolointiin käytettävän SimSci DYNSIM-ohjelmiston, joiden käyttö yliopiston tutkimusympäristössä on ainutlaatuista. OMS:in edustajat ovat todellisia edelläkävijöitä, sillä he ovat ensimmäisinä suomalaisina saaneet meiltä koulutuksen näiden ohjelmistojen käyttöön”, kertoo Veli-Matti Järvinen, Schneider Electric Finland Oy:n teknisen määrittelyn tiimin johtaja.

”Schneider Electricin tarjoaman koulutuksen jälkeen meidän oli olennaisesti helpompi ottaa monipuoliset SimSci APC- ja DYNSIM -ohjelmistot itsenäisesti käyttöön ja kehittää niillä teollisia sovelluksia OMS-tutkimuskeskukseen. Ohjelmistojen integroimista järjestelmään helpotti ja nopeutti tutkimuskeskukseen toteutettu automaatiojärjestelmä. Myös opiskelijat pääsevät soveltamaan teoriaa käytäntöön ja tutustumaan teollisessa ympäristössä käytettäviin teknologioihin ja ohjelmistoihin jo opintojen aikana. Esimerkiksi DYNSIM-ohjelmisto havainnollistaa opiskelijoille, miten muutos jossain prosessin vaiheessa vaikuttaa prosessin muihin vaiheisiin. APC-ohjelmisto puolestaan tarjoaa säätöpuolen opiskelijoille mahdollisuuden tutustua kehittyneeseen prosessisäätöön”, kertovat ohjelmistoihin paneutuneet Santeri Kaisanlahti, OMS-vaahdotusrikastamon käyttöpäällikkö ja Antti Koistinen, Oulun yliopiston tohtorikoulutettava.

Schneider Electric Finland Oy:n toimitusjohtaja Jani Vahvanen vierailee Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan OMS-tutkimuskeskuksen järjestämässä seminaarissa 22.5. kertomassa Schneider Electricistä ja yhtiön korkeakoulu- ja yliopistoyhteistyöstä. Samalla Vahvanen luovuttaa OMS:lle Schneider Electricin Magelis Edge Box PC:n teollisen internetin sovellusten tutkimuskäyttöön.

19.03.2019 8:15FORCIT Explosives -asiakaskysely on nyt auki
18.03.2019 15:55Splittauksen uusi aikakausi - Kirnuvuori laajentaa kivikiilalaite valikoimaansa
18.03.2019 15:06Kreate voitti 12. Cramo Hockey Cupin
17.03.2019 18:01Kivirockin Facebook-kisa: Kerro oma Caterpillar muistosi - voita CAT D11 puskutraktori!
17.03.2019 10:00Suomen Rakennuskone Oy etsii joukkoonsa kivenkovia ammattilaisia vakituiseen työsuhteeseen Kevitsan kaivokselle
16.03.2019 11:11Auto- ja tiefoorumi: Kunnossa oleva tie on ympäristöteko
15.03.2019 11:00Rakennuskustannukset nousivat helmikuussa 1,8 prosenttia vuodentakaisesta
14.03.2019 10:16Jyväskyläläinen Tana Oy pääsi mukaan Business Finlandin Sampo-kampanjaan
14.03.2019 10:00Fira ja Congrid sopimukseen rakennustyömaiden digitalisoinnista
13.03.2019 11:11Konekaupan Villi Länsi Liedossa 22.-23.3. - Rotatorilla esillä kattava konevalikoima

Siirry arkistoon »