Cramo ja suomalainen Bliot teknologiayhteistyöhön

Share |
12.12.2018 15:00

drone.jpg

Cramo aikoo yhdessä suomalaisen kasvuyritys Bliotin kanssa vauhdittaa rakennustyömaiden digitalisaatiota. Yritysten tarjoamassa ratkaisussa yhdistetään Bliotin kehittämä rakennustuotannon ohjausjärjestelmä tekoälyyn, jolloin voidaan automatisoida ja tehostaa monia työmaan suunnitteluun, mittauksiin ja työmaa-arkeen liittyviä tehtäviä.

Perinteisenä tunnettu rakennusala uudistuu nyt vauhdilla. Yhä useampi suomalainen rakentaja on jo ottanut käyttöönsä BIM-tietomallin (Building Information Model), jota käytetään alkuvaiheessa rakennuksen suunnitteluun ja mallintamiseen.

—Cramon kanssa tarjottavassa palvelussamme nostamme työmaiden digitalisaation jopa maailman mittakaavassa seuraavalle aikakaudelle. Hyödynnämme monipuolisesti työmaan dataa, jota keräämme muun muassa työmaalle asennettavien betoni- ja olosuhdeantureiden, työtekijä-, työkalu- ja materiaali paikkatietojen anturiverkoston, drone-kuvauksien ja videokuvauksien avulla, Bliotin toimitusjohtaja ja perustaja Kari Hirvijärvi jatkaa

—Rakentajille tarjoamme kokonaisratkaisun yhtenä palvelupakettina, joka tekee työmaiden digitalisoinnista helppoa. Palvelulla on yksi hinta ja se sisältää viikoittain tapahtuvan datankeräyksen ja työmaahenkilökunnan koulutuksen sekä järjestelmäkokonaisuuden.

Tekoäly tukee päätöksentekoa

Cramo tarjoaa työmaiden digitalisaatiopakettia avaimet käteen -ratkaisuna, johon sisältyy myös Bliotin kouluttama digi-asiantuntija.

—Haluamme varmistaa, että digiloikan tekeminen on vaivatonta ja asiakas saa hyödyn järjestelmän käytöstä jo alkumetreiltä. Bliotin kouluttama Cramon asiantuntija huolehtii alusta lähtien työmaan säännöllisestä datankeräyksestä ja tiedon tallentamisesta ja auttaa sen analysoinnissa, Cramon toimitusjohtaja Tatu Hauhio kertoo.

Bliot-järjestelmän käyttöönotossa Cramon asiantuntija huolehtii tarvittavien antureiden asennuksesta ja SaaS-palvelun ylösajosta. Palvelusopimuksen aikana hän asentaa työmaalle anturiverkoston ja kerää työmailta viikoittain dataa drone-kuvauksilla sekä kypäräkameravideoilla sekä osallistuu työmaan viikkopalaveriin.

—Tuotannonohjauksessa tekoälyä valjastetaan toimimaan päätöksenteon tukena. Aikaisemmin manuaalisesti toteutettujen prosessien työstäminen on tekoälyn avustamana tarkkaa ja ketterää. Algoritmit ennustavat esimerkiksi betonin kuivumista ja lujittumista ja kuvatunnistus löytää työmaalta kerätystä videodatasta esimerkiksi työtekijät, jotka eivät käytä suojakypärää, Hirvijärvi sanoo.

Tekoälyä kehitetään ja hyödynnetään rakennustyövaiheiden ohjauksen lisäksi myös laatu-, työturvallisuus- ja valmiusastehavaintojen tekemisessä. Työmaa saa järjestelmän kautta automaattisesti esimerkiksi erilaisia hälytyksiä mahdollisista laatu- tai työturvallisuusriskeistä.

Cramon tarjoamana palvelua pilotoidaan Suomessa

Bliot on toimittanut kokonaispalvelua pääkaupunkiseudulla ja se on rakentajien keskuudessa otettu erinomaisesti vastaan. Nyt Cramo ja Bliot aloittavat palvelun tarjoamisen ensin Suomessa, mutta tavoitteena on laajentaa yhteistyötä myös muihin maihin.

—Cramo haluaa olla vuokrausalan edelläkävijä myös digitalisaatiossa ja uudella ratkaisulla voimme vastata asiakkaidemme toiveisiin yhä syvemmästä yhteistyöstä. Palvelu on herättänyt paljon kiinnostusta, ja suunnitelmissamme onkin laajentaa yhteistyötä muihinkin toimintamaihimme Suomen lanseerauksen jälkeen, Hauhio sanoo.

Cramolla on Suomessa yksinoikeus Bliotin ratkaisun tarjoamiseen.

—Cramolla on jo asiantuntijoita työmailla ja laajat asiakassuhteet. Yhteistyön ansiosta voimme tuoda työmaille korkean luokan teknologista osaamista, jonka käyttöä kuitenkin opastavat rakennusalan arkea ymmärtävät asiantuntijat. Meille tämä avaa täysin uusia mahdollisuuksia, Hirvijärvi toteaa.

Cramon kautta palvelun myynti alkaa asiakkaille vuoden 2019 alussa

21.01.2019 15:15Rotarent toimittaa kattavan konekaluston Eltel Networks Oy:lle
21.01.2019 14:55Liebherr esittelee 8. sukupolven tela-alustaiset kaivukoneet 2019
21.01.2019 14:25Oulussa kehitettiin ennätysluja ekobetoni
21.01.2019 13:12Valmetin ja Kemiran yhteistyö tuo merkittäviä parannuksia jäteveden käsittelyprosesseihin
20.01.2019 15:00Furukawa: Japanilaista laatua lisälaitteisiin jo lähes 150 vuoden ajan
20.01.2019 8:33"Länsinaapuri pitää ihmiset, tavarat ja rahan liikkeellä" - Ruotsi laittaa reilusti Suomea enemmän rahaa väyläinvestointeihin ja perusväylänpitoon
19.01.2019 9:00Nimitys Terrafame Oy:n johtoryhmässä
18.01.2019 18:11KATSO VIDEO! Aki Simula Oy:lle uusi Sisu Polar Hybrid kiviaineskuljetuksiin
18.01.2019 13:30Uusi Volvo kuorma-automyyjä Volvo Truck Center Tampereella: Joonas Siekkinen
18.01.2019 8:11JH-Toimelle Mikkeliin todellinen lumitykki JCB 419 K pyöräkuormaaja

Siirry arkistoon »