Suuntaporaus on tehokas työmenetelmä - onnistuu myös kivisessä maaperässä

27.01.2019 13:11

dahl1.jpg

Maanrakennus B. Dahlbacka Oy Kokkolasta tunnetaan suuntaporauksen pioneerina. Yli 56 vuotta sitten alkanutta urakointitoimintaa on kehitetty koko ajan uusia edistyksellisiä työmenetelmiä hyödyntäen. Perinteisen maarakentamisen rinnalle onkin kasvanut uusia, tärkeitä tukijalkoja joista yksi on suuntaporaus.

(kuva yllä: Suuntaporaus on ympäristöystävällinen, nopea ja maisemaystävällinen menetelmä, joka soveltuu erilaisiin maalajeihin. Myös pohjavesiin kohdistuvat riskit ovat pienet. Kuvassa Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n uusi Vermeer D40x50 DR S3 -suuntapora työmaalla Jepualla, missä vedettiin vesiputkea ja sähköjohtoja maan alle ilman tien aukikaivamista.)

- Toteutamme asiakkaillemme mm. mittavia putkistosaneerauskohteita ja palveluihimme kuuluvat monipuoliset alituspalvelut. Erikoiskalustomme asentaa alitusputket kaikkiin maalajeihin, niin pitkästi ja tarkasti kuin tarvitaan. Osaamisemme on säästänyt monta puutarhaa, kaunista pihapuuta ja maantietä auki repimiseltä. Tarjoamme asiakkaillemme, joita ovat mm. rakennusliikkeet, kunnat, kaupungit, vesilaitokset, erilaiset yritykset sekä yksityistaloudet, laadukkaan urakoinnin lisäksi kokemuksen tuomaa ongelmanratkaisukykyä, kertoo Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n toimitusjohtaja Johan Dahlbacka

dahl2.jpg

(kuva: Vermeer D40x55 DR S3 -kaksitankokoneella voidaan porata myös kalliota ja kiveä sisältävää sekavaa maaperää, mihin yksitankokone ei pysty.)

Suuntaporausta vuodesta 1999 

Maanrakennus B. Dahlbacka Oy osti ensimmäisen suuntaporan, malliltaan Vermeer 24x40A jo vuonna 1999 näiden amerikkalaiskoneiden maahantuonnin aloittaneelta Several Oy:ltä. 

- Pari urakoitsijaa oli hankkinut suuntaporat hieman aiemmin Suomessa mutta meille tuli ensimmäinen järeämpi kone. Kun aloitimme niin työmenetelmänä suuntaporaus oli täysin tuntematon alueellamme, joten käytimme sitä lähinnä omilla työmailla tekniikkaa opetellen ja samalla saimme tehtyä referenssikohteita mitä esitellä tuleville asiakkaille, muistelee Dahlbacka suuntaporauksen alkuaikoja. 

Vaikka uuden työmenetelmän tunnetuksi tekemisen eteen tehtiin paljon töitä asiakasrajapinnassa, niin suuntaporauksen yleistyminen eteni varsinkin alkuvuosina hitaasti. 

- Asiakkaat eivät oikein uskoneet että menetelmä toimii ja perinteinen kaivukoneella auki kaivaminen istuu edelleenkin lujassa infrasuunnittelijoiden ajatuksissa. Toki suuntaporaus alkaa olla jo tunnettu ja tunnustettu tapa tehdä putkien ja kaapeleiden vetoja mutta sen hyödyntämisessä on edelleen vaikka kuinka paljon potentiaalia. Infraprojektien suunnittelijoiden pitäisikin tutustua enemmän uudenlaisiin toimintatapoihin ja ottaa niistä hyöty irti mikä olisi kaikkien etu, kehottaa Dahlbacka. 

dahl4.jpg

(kuva: Maanrakennus B. Dahlbacka Oy veti Sotkamossa Katin Kullan alueella Vermeer D75x100 -suuntaporalla yli 350 metrin alituksen lammen alitse neljällä 160 mm suojaputkella, joihin tilaaja asensi sähkökaapelit. Toimenpide mahdollisti vielä kuvissa näkyvien ilmajohtojen poiston mikä muutti matkailualueen maisemaa luonnonmukaisemmaksi.)

Suuntaporaus on edistyksellinen työmenetelmä 

Suuntaporaus on ympäristöystävällinen, nopea ja maisemaystävällinen menetelmä, joka soveltuu erilaisiin maalajeihin. Myös pohjavesiin kohdistuvat riskit ovat pienet. Menetelmä soveltuu mainiosti kaupunkikohteisiin, ympäristönsuojelualeille ja muihin kohteisiin jossa kaivaminen on mahdotonta tai ei toivottua. 

- Aina pitäisi kuitenkin ensiksi kartoittaa mikä menetelmä sopii parhaiten kohteeseen - alitustapoja on poraamisen lisäksi useita ja joskus perinteinen auki kaivaminenkin on perusteltua. Ja kun työmenetelmä on päätetty niin siirryttään kaikkein tärkeimpään vaiheeseen eli työmaan lopulliseen suunnitteluun. Hyvin suunnitellulla työmaalla suuntaporauksella saadaan jopa satoja metriä pitkät putkien vedot tehtyä nopeasti ja siististi ilman että aiheutetaan häiriötä esimekiksi liikenteelle; jos pitää vetää vaikka 110 mm vesijohto tien alitse niin kannattaako se tehdä liikenteen katkaisemalla ja tien rikkomalla vai poraamalla 160 mm reikä tien alta ilman häiriöitä? Ja kun pitää saada putket vaikka joen tai muun vesistön alitse on suuntaporaus ehdottomasti tehokkain tapa. Tänä päivänä vihreät arvot ovat tapetilla ja suuntaporaus tukee niitä esimerkiksi siinä, että liikenteelle ei tarvitse rakentaa kiertoteitä eikä maata tarvitse ajaa kohteesta kuorma-autoilla kymmenien kilometrien päähän kaatopaikalle ja uutta kiviainesta tilalle, mikä on turhaa luonnovarojen tuhlausta, toteaa Dahlbacka. 

dahl5.jpg

(kuva: Muhoksella Maanrakennus B. Dahlbacka Oy alitti Vermeerillä Oulujoen ja 160 mm vesijohtoa vedettiin yli 650 metrin matka.)

Oikean kokoisella porakalustolle työmaalle 

Ammattimaisessa suuntaporauksessa tarvitaan useampia eri kokoluokan laitteita sekä niihin paljon varusteita, mikä mahdollistaa optimaalisen laitevalinnan työmaan mukaan. 

dahl7.jpg(kuva: Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:llä on eri kokoisia Vermeer -suuntaporia valittavaksi työkohteen mukaan. Kuvassa vedetään Vermeer D9x13 koneella uutta syöttövesijohtoa kerrostalon alitse Kokkolassa.)

- Olen verrannut asiaa siihen että miksi autokorjaamolla on erilaisia millimetriavaimia vaikka jakoavaimella voi kiristää kaiken kokoiset pultit? Meillä on käytössä tällä hetkellä viiden kokoluokan Vermeer -suuntaporia, joista uusin kone Vermeer D40x55 DR S3 on ns. kaksitankokone, millä voidaan porata tehokkaasti myös kalliota ja kiveä sisältävää sekamaaperää. Lisäksi kaikissa suuntaporissamme voidaan käyttää pehmeään maahan soveltuvan normaalikärjen lisäksi kovan maan kärkeä tai jopa paineilmavasaraa, millä voi tehdä ohjattua reikää kallioon. Porakalustomme kulkee työmaille kuorma-autoilla ja lisäksi käytössä on aina varusteltu huoltopakettiauto. Uusimmalla yhdistelmällämme saadaan kohteeseen vietyä kerralla suuntapora, sekoitusyksikkö, kaivinkone ja paljon muuta tarvittavaa. Suuri kalustomäärämme mahdollistaa porakapasiteetin tarjoamisen asiakkaille melko nopeilla varoitusajoilla. Suuntaporaaminen on aikataulusten kannalta haasteellista sillä maaperästä löytyy harvoin tarkkaa tietoa, joten joskus päivän pituiseksi laskettu urakka venyy viikoksi tai sitten viikoksi suunniteltu kohde hoituukin parissa päivässä, sanoo Dahlbacka. 

dahl6.jpg

(kuva: Suuntaporauksessa kohdetta ei kaiveta auki vaan tehdään pienet kaivannot vedon alku- ja loppupäähän. Kuvassa on asennettu 400 mm sukellusviemäriä puron alitse asutusalueella Ylivieskassa.)

Ammattilaisten oikeilla laitteilla tekemänä suuntaporaus on erittäin tarkka työmenetelmä. 

- Olemme tehneet mm. viettoviemäreitä joissa kaadon kaltevuus on 5 milliä metrin matkalla ja vetopituudet ovat olleet pisimmillään yli puolta kilometriä, sanoo Dahlbacka. 

Uusi kaksitankokone soveltuu kiveä ja kalliota sisältävään maaperään 

Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n loppusyksystä käyttöön ottama Vermeer D40x55 DR S3 -kaksitankokone, millä voidaan porata myös kalliota ja kiveä sisältävää sekavaa maaperää, mihin yksitankokone ei pysty. 

- Kaksitankokone on muuten rakenteeltaan samanlainen kuin yksitankokone, mutta siinä ulkotanko ohjaa kärkeä ja sisätanko pyörittää terää mikä pureutuu läpi kallion. Olemme tehneet sillä jo menestyksekkäästi kivisiä kohteita, mitkä Vermeer hoitaa tehokkaasti sillä työntö- ja vetovoimaa on riittävästi. Ja vaikka porataan välillä kallioon niin uusi hiljainen kaksitankokone on stabiili eikä se tärise, kehuu Dahlbacka. 

dahl3.jpgUusi Vermeer D40x55 DR S3 on valmistajan kolmannen sukupolven suuntapora, missä on aiempaa enemmän automatisoituja toimintoja, CAN-väylätekniikkaa sähköjohtojen tilalla ja muutenkin vähemmän komponentteja; esimerkiksi täysin uudistetussa pyöritysmoottori on käytetty 70 % vähemmän osia kuin aiemmassa kaksitankokoneessa. Tankojen vaihto ja kiristys on nyt paljon aiempaa nopeampaa samalla kun vetotehoa on entistäkin enemmän. Moottorina koneessa on ympäristöystävällinen ja polttoainetaloudellinen John Deeren Stage 4 -päästötason diesel. 

- Olemme seuranneet jo kahdenkymmenen vuoden ajan suuntaporien kehitystä niillä työskentelemällä ja joka kerta kun uusi kone on hankittu on siinä tapahtunut merkittävää tekologista kehitystä. Erityisesti luotettavuus on parantanut koko ajan ja sitä kautta käyttöaste kun työmaa ei pysähdy laiterikon takia. Vermeerin suuntaporien valmistusmäärät ovat kasvaneet merkittävästi mikä näkyy sarjatuotannon korkeana valmistuslaatuna ja universaaleina komponenttivalintoina, sanoo Dahlbacka.

dahl8.jpg

(kuva: Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n alituskalusto kulkee työmaille kuorma-autoilla ja lisäksi käytössä on aina varusteltu huoltopakettiauto. Uusimmalla yhdistelmällä saadaan kohteeseen vietyä kerralla suuntapora, sekoitusyksikkö, kaivinkone ja paljon muuta tarvittavaa.)

22.08.2019 11:11Alan johtavat merkit ja parhaat ratkaisut esillä Maxpossa Rotatorin osastolla A31
22.08.2019 9:11Rakennuskustannukset nousivat heinäkuussa 0,4 prosenttia vuodentakaisesta
21.08.2019 10:00Urakointiin tarkoitettu Nokian Hakkapeliitta TRI -rengasperhe laajenee
20.08.2019 8:00MAINOSTAJA! Järkälemäinen Kivirock lehti valmistuu Maxpoon - varaa nyt oma ilmoituspakettisi
20.08.2019 7:05Turvallisempi ja tuottavampi Hilti DSH 600-X Polttomoottorisaha
19.08.2019 12:00KHO: Nord Stream 2 -hanke voidaan toteuttaa Suomen talousvyöhykkeellä
17.08.2019 11:11Rakennuskustannukset nousivat heinäkuussa 0,4 prosenttia vuodentakaisesta
16.08.2019 13:13Oulussa löytyi pysäköintialueen kaivutöissä laivan hylky
16.08.2019 12:00Endomines AB:n puolivuosikatsaus 2019: Merkintäoikeusanti päättyi onnistuneesti ? tuotannon ylösajo Fridayn kaivoksella käynnistetty
15.08.2019 21:00KATSO VIDEO! Kivirock koeajaa Volvo FMX 540 10x4 X PRO maansiirtoauto

Siirry arkistoon »