Tekoälystä uusi työkalu kiinteistöhuoltoon - AI-Renki auttaa huoltotoimien suunnittelussa

Share |
31.01.2019 9:00

bobis1.jpg

Tekoälyn hyödyntäminen mullistaa liiketoimintaa eri toimialoilla. Analytiikka- ja ohjelmistoyritys Valuemate Oy valjastaa nyt tekoälyn kiinteistöjen huoltoon ja hallintaan. Yrityksen kehittämä AI-Renki auttaa huoltoyhtiöitä, isännöitsijöitä ja asunto-osakeyhtiöitä ennakoimaan, suunnittelemaan ja budjetoimaan huoltotoimia. Valuemate tähtää palvelullaan kansainvälisille markkinoille.

Kiinteistöjen huolto ja hallinta on tekoälyn kannalta kiinnostava toimiala, sillä tietoa on saatavilla paljon, mutta sitä ei hyödynnetä systemaattisesti. Startup-yritys Valuemate vastaa haasteeseen uudella AI-Renki palvelullaan.  

– Kiinteistötieto on lisääntynyt nopeasti ja mm. viranomaiset ovat vieneet tätä kehitystä eteenpäin, mutta tietoa käsitellään tällä hetkellä lähinnä manuaalisesti. Tekoäly avaa uusia mahdollisuuksia tiedon hyödyntämiseen. Isännöitsijät ja taloyhtiöiden hallitukset ovat yhä tietoisempia näistä mahdollisuuksista ja odottavat saavansa käyttöön parempia työkaluja, sanoo toimitusjohtaja Anna-Mari Mattila Valuematesta.

Valuematen AI-Renki ottaa asumiseen liittyvän tiedon hyötykäyttöön. Sen äly perustuu huoltotietojen lisäksi mm. sähkön ja veden kulutusta koskeviin tietoihin, rakennuksen tietoihin ja yleiseen tutkimustietoon. Esimerkiksi huoltoyhtiö voi liittää työkalun toiminnanohjausjärjestelmäänsä ja käyttää sitä asiakkaidensa huoltotoimien ennakoimiseen. Tämä helpottaa mm. resurssointia ja kustannusarvioiden tekemistä. Isännöitsijöille ja taloyhtiöille AI-Renki tarjoaa puolestaan entistä tarkempaa faktaa suunnittelun tueksi. Lisäksi AI-Renki soveltuu viestintään kiinteistön hallitsijoiden ja taloyhtiöiden kanssa, ja auttaa esittämään tärkeät asiat heille selkeästi, ymmärrettävästi ja läpinäkyvästi.

– Kiinteistöhuollon suunnittelussa peruutuspeili on usein lyhyt: tämän vuoden toimet suunnitellaan edellisen vuoden perusteella eikä kattavia huoltohistoriatietoja hyödynnetä, toteaa Data Scientist Petri Röytiö Valuematesta. – Tekoälyn avulla koko huoltohistoria voidaan huomioida ja sen osa-alueita tarkastella erikseen. Näin voidaan ennustaa eri komponenttien vikaantumista ja huomioida tieto mm. budjetteja suunnitellessa.

Valuemate aloitti toimintansa vuoden 2017 kesällä. AI-Renki on jo pilottikäytössä asiakkailla ja yhtiö on saanut Business Finlandin Tempo-rahoituksen kevään ajaksi. Rahoituksen turvin Valuemate tähtää toiminnan kasvattamiseen. Myös kansainväliset markkinat houkuttelevat.

– Tavoitteemme on löytää kevään aikana pilottiasiakas kansainvälisiltä markkinoilta. Kiinteistöhuoltoon liittyy länsimaissa hyvin samankaltaisia tarpeita. Palvelumme on täysin skaalattava, ja tähtäämme sillä alusta alkaen myös kansainvälisille markkinoille, sanoo Mattila.

Valuemate on mukana Mikkelin kehitysyhtiö Miksein StartUp Akatemiassa. Yhtiö toimii toistaiseksi Espoosta käsin, mutta valmistelee sijoittumista Mikkeliin. – Meillä on Mikkelissä hyvät yhteistyöverkostot ja Mikseistä olemme saaneet tärkeää tukea yrityksen kehittämiseen. Toimimme verkossa eikä tilojemme tarvitse olla kalleimmassa ruuhka-Suomessa.

24.04.2019 13:22Nimitysuutinen Destia: Pekka Ruuti nimitetty Maa- ja kalliopalvelujen johtajaksi ensi syksystä alkaen
23.04.2019 16:00Cramon uusi digitaalinen palvelu mullistaa työmaasuunnittelun
23.04.2019 10:24Keliber hakee kaivoslupaa Rapasaaren kaivokselle
22.04.2019 8:11Doppstadt Inventhor -murskan Demo 8.-9.5. Tampereella - tervetuloa tutustumaan!
21.04.2019 17:11Hydraram purkulaitteet: "Demolition Evolution"
21.04.2019 9:01Helsingin Malmille tulossa yli 150 asunnon kokonaisuus Skanskan rakentamana
20.04.2019 16:01Kaivinpalvelu Raimo Kesseli Oy: "Uusi kutossarjan Hitachi on luotettava työjuhta"
20.04.2019 10:11Rakennuskustannukset nousivat maaliskuussa 1,8 prosenttia vuodentakaisesta
19.04.2019 11:11Mateko vahvistaa Varsinais-Suomen myyntiään
18.04.2019 17:11Raskaan kaluston suodatinasiantuntija Kentek pitää koneesi liikkeellä

Siirry arkistoon »