Tekoälystä uusi työkalu kiinteistöhuoltoon - AI-Renki auttaa huoltotoimien suunnittelussa

Share |
31.01.2019 9:00

bobis1.jpg

Tekoälyn hyödyntäminen mullistaa liiketoimintaa eri toimialoilla. Analytiikka- ja ohjelmistoyritys Valuemate Oy valjastaa nyt tekoälyn kiinteistöjen huoltoon ja hallintaan. Yrityksen kehittämä AI-Renki auttaa huoltoyhtiöitä, isännöitsijöitä ja asunto-osakeyhtiöitä ennakoimaan, suunnittelemaan ja budjetoimaan huoltotoimia. Valuemate tähtää palvelullaan kansainvälisille markkinoille.

Kiinteistöjen huolto ja hallinta on tekoälyn kannalta kiinnostava toimiala, sillä tietoa on saatavilla paljon, mutta sitä ei hyödynnetä systemaattisesti. Startup-yritys Valuemate vastaa haasteeseen uudella AI-Renki palvelullaan.  

– Kiinteistötieto on lisääntynyt nopeasti ja mm. viranomaiset ovat vieneet tätä kehitystä eteenpäin, mutta tietoa käsitellään tällä hetkellä lähinnä manuaalisesti. Tekoäly avaa uusia mahdollisuuksia tiedon hyödyntämiseen. Isännöitsijät ja taloyhtiöiden hallitukset ovat yhä tietoisempia näistä mahdollisuuksista ja odottavat saavansa käyttöön parempia työkaluja, sanoo toimitusjohtaja Anna-Mari Mattila Valuematesta.

Valuematen AI-Renki ottaa asumiseen liittyvän tiedon hyötykäyttöön. Sen äly perustuu huoltotietojen lisäksi mm. sähkön ja veden kulutusta koskeviin tietoihin, rakennuksen tietoihin ja yleiseen tutkimustietoon. Esimerkiksi huoltoyhtiö voi liittää työkalun toiminnanohjausjärjestelmäänsä ja käyttää sitä asiakkaidensa huoltotoimien ennakoimiseen. Tämä helpottaa mm. resurssointia ja kustannusarvioiden tekemistä. Isännöitsijöille ja taloyhtiöille AI-Renki tarjoaa puolestaan entistä tarkempaa faktaa suunnittelun tueksi. Lisäksi AI-Renki soveltuu viestintään kiinteistön hallitsijoiden ja taloyhtiöiden kanssa, ja auttaa esittämään tärkeät asiat heille selkeästi, ymmärrettävästi ja läpinäkyvästi.

– Kiinteistöhuollon suunnittelussa peruutuspeili on usein lyhyt: tämän vuoden toimet suunnitellaan edellisen vuoden perusteella eikä kattavia huoltohistoriatietoja hyödynnetä, toteaa Data Scientist Petri Röytiö Valuematesta. – Tekoälyn avulla koko huoltohistoria voidaan huomioida ja sen osa-alueita tarkastella erikseen. Näin voidaan ennustaa eri komponenttien vikaantumista ja huomioida tieto mm. budjetteja suunnitellessa.

Valuemate aloitti toimintansa vuoden 2017 kesällä. AI-Renki on jo pilottikäytössä asiakkailla ja yhtiö on saanut Business Finlandin Tempo-rahoituksen kevään ajaksi. Rahoituksen turvin Valuemate tähtää toiminnan kasvattamiseen. Myös kansainväliset markkinat houkuttelevat.

– Tavoitteemme on löytää kevään aikana pilottiasiakas kansainvälisiltä markkinoilta. Kiinteistöhuoltoon liittyy länsimaissa hyvin samankaltaisia tarpeita. Palvelumme on täysin skaalattava, ja tähtäämme sillä alusta alkaen myös kansainvälisille markkinoille, sanoo Mattila.

Valuemate on mukana Mikkelin kehitysyhtiö Miksein StartUp Akatemiassa. Yhtiö toimii toistaiseksi Espoosta käsin, mutta valmistelee sijoittumista Mikkeliin. – Meillä on Mikkelissä hyvät yhteistyöverkostot ja Mikseistä olemme saaneet tärkeää tukea yrityksen kehittämiseen. Toimimme verkossa eikä tilojemme tarvitse olla kalleimmassa ruuhka-Suomessa.

20.02.2019 17:00Pyhäjärvellä monipuoliset mahdollisuudet kiertotalouskentässä
20.02.2019 14:12Timo Räikkönen nimitetty johtajaksi Destiaan
19.02.2019 19:11Yrjö Raunisto: Miten tehdä Suomesta jälleen maanrakennuskoneiden valmistuksen kärkimaa?
19.02.2019 10:01Tukes: Lujuuslajitellussa rakennepuutavarassa puutteita
18.02.2019 20:00Kehittynyttä mittausteknologiaa louhinta- ja kaivoskäyttöön
17.02.2019 18:55Maanrakennus Seppo Formisto Oy:n Kobelco SK270SRLC-5: Tyylikäs viimeistä piirtoa myöten
17.02.2019 15:33Konepäivät Matekon uudessa Oulun toimipisteessä ensi lauantaina 23.2.
17.02.2019 9:11Rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 1,9 prosenttia vuodentakaisesta
16.02.2019 11:11Hitachi-konekiertue ensi viikolla 18.-22.2. - katso tästä paikkunnat ja lähde koeajolle!
15.02.2019 19:01Doofor kallioporakoneita esillä Münchenissä - tervetuloa tutustumaan osastolle C2.205

Siirry arkistoon »