Caterpillarin uuden sukupolven koneet mullistavat maarakennustyön

02.02.2019 10:11

cat0.jpg

Caterpillar on kehittänyt uuden sukupolven maarakennuskoneet, mitkä mullistavat koneilla työskentelyn mukavuuden, tehokkuuden ja taloudellisuuden.

(kuva yllä: Caterpillarin uuden sukupolven kaivukoneiden lanseeraus jatkui syksyllä 2018 kun markkinoille esiteltiin menestyksellä tela-alustaiset Cat 330 ja Cat 336 -mallit.)

Uusissa Cat -malleissa tehdää valtava harppaus teknologiassa vähän vastaavanlaisesti kuin henkilöautoissa viimeisen vuosikymmenen aikana. Uusi teknologia mahdollistaa kuljettajan työn helpottamisen vaikka toiminta on tehokkaampaa. Toki myös mekaanisia rakenteita sekä hydrauliikkaa on kehitetty aivan uudelle tasolle ja esimerkiksi ohjaamot ovat kokonaan uudistuneet Moottoreina käytetään korkeimmat päästövaatimukset alittavaa ympäristöystävällistä tekniikkaa, mikä on aiempaa tehokkaampaa sekä merkittävästi polttoainetaloudellisempaa. Uuden sukupolven Cat -maarakennuskoneissa hyödynnetään entistä enemmän yhtenevää modulaarista rakennetta, mitä voidaan räätälöidä erilaisilla optioilla asiakkaiden tarpeiden mukaan. 

cat2.jpg

(kuva: Caterpillarin Japanin tehtaalla valmistettavat uudet Cat 320 ja Cat 323 ovat olleet todellinen myyntimenestys maailmanlaajuisesti heti alkuvuodesta 2018 tapahtuneesta esittelystä saakka. Meillä Suomessa Caterpillarin myynti on tuplaantunut tässä kokoluokassa uuden sukupolven koneiden saaman erittäin hyvän vastaanoton ansiosta. Kuvassa Vantaan Witraktorilla varustelussa olevaa uutta Cat 320 -konetta esittelee konemyyjä Markku Takala.)

Uusi sukupolvi menestys 20-25 tonnisissa 

Täysin uusien konemallien lanseeraus alkoi alkuvuodesta 2018, kun markkinoille esiteltiin sähköisesti esiohjatut tela-alustaiset kaivukoneet 20-25 tonnin kokoluokkaan. 

- Caterpillar aloitti kaivukonemallistonsa täydellisen uudistuksen volyymimalleista, mitä myydään maailmassa eniten. Caterpillarin Japanin tehtaalla valmistettavat uudet Cat 320 ja Cat 323 ovat olleet todellinen myyntimenestys maailmanlaajuisesti heti alusta saakka. Meillä Suomessa Caterpillarin myynti on tuplaantunut tässä kokoluokassa uuden sukupolven koneiden saaman erittäin hyvän vastaanoton ansiosta. Ja vaikka koneisiin on tullut paljon uutta teknologiaa ja tehokkuus on uudella tasolla, niin hankintahinta ei ole paljoakaan noussut, sanoo Wihuri Oy Witraktorin tuotepäällikkö Mikko Raiskio

Asiakkailta saadun palautteen mukaan uuden Cat -kaivukoneet jopa ylittävät niille asetetut korkeat odotukset. 

- Uuden teknologian koneiden luvattiin olevan 45 % tehokkaampia ja tuottavampia verrattuna aiemman sukupolven vastaaviin koneisiin, polttoaineenkulutuksen ilmoitettiin laskevan 25 % ja huoltokustannusten 15 %. Cat on pystynyt vastamaan näihin erittäin koviin lupauksiin - sen ovat suomalaisetkin urakoitsijat jo pääseet todistamaan työmaillaan, toteaa Raiskio. 

cat3.jpg(kuva: Ohjaamon keskus on uusi iso kosketusnäyttö, mitä kautta koneen kanssa kommunikoidaan älypuhelimen tavoin ja erittäin helposti - kosketusnäytössä on kaikki mitä koneen ajamisessa ja säätämisessä tarvitaan. Koneissa on vakiona Cat CPM -vaaka, mikä mahdollistaa käsitellyn materiaalin punnitsemisen - saatavilla on myös tehdasvalmis 360° lintuperspektiivi kamerajärjestelmä kuten kuvan koneessa.)

Koneiden rakenteissa ja tekniikassa kiitosta saa erityisesti uusi ohjaamo, mikä tarjoaa todella viihtyisän ja hiljaisen työpaikan. Uudessa ohjaamossa kuljettajaan kohdistuvia tärinöitä on kyetty vähentämään huimat 50 %. Kaiken keskus on uusi iso kosketusnäyttö, mitä kautta koneen kanssa kommunikoidaan älypuhelimen tavoin ja erittäin helposti - kosketusnäytössä on kaikki mitä koneen ajamisessa ja säätämisessä tarvitaan. 

- Uusissa Cat-kaivukoneissa on nyt vakiona Cat CPM -vaaka, mikä mahdollistaa käsitellyn materiaalin punnitsemisen. Se on odotettu varuste ja vaaka on ollut joillekin urakoitsijoille jopa hankinnan peruste konevalintaa tehtäessä. Kun uuden teknologian koneella ehtii tehdä enemmän töitä, alkaa sen edistykselliset ominaisuudet nostaa merkitystään. Näistä esimerkkinä Cat Grade Assist -avustustoiminnot jotka automatisoivat kaivuliikkeitä sekä vakiona oleva Cat Grade 2D -koneohjausjärjestelmä, missä on paljon uusia ominaisuuksia kuten E-Fence -toiminto, mikä mahdollistaa koneen eri liikkeiden rajaamisen turvallisuuden lisäämiseksi, kertoo Raiskio. 

cat2222.jpg(kuva: Uusissa Cat -kaivukoneissa on 3D-valmius ja optiona saa suoraan tehtaalta myös Cat Grade 3D -koneohjausjärjestelmän, mikä on toteutettu yhdessä Trimblen kanssa. Witraktor on jo toimittanut asiakkailleen Cat 320 ja Cat 323 -kaivukoneita tehdasvalmiilla 3D -järjestelmällä, mikä vähentää koneiden Suomessa tapahtuvaa loppuvarustelua merkittävästi ja tehdasvalmius takaa kaikessa valmistajan korkean laadun.)

Uusissa Cat -kaivukoneissa on 3D-valmius ja optiona saa suoraan tehtaalta myös Cat Grade 3D -koneohjausjärjestelmän, mikä on toteutettu yhdessä Trimblen kanssa. 

- Olemme jo toimittaneet asiakkaillemme Cat 320 ja Cat 323 -kaivukoneita tehdasvalmiilla 3D -järjestelmällä, mikä vähentää koneiden Suomessa tapahtuvaa loppuvarustelua merkittävästi ja tehdasvalmius takaa kaikessa valmistajan korkean laadun - saatavilla on myös tehdasvalmis 360° lintuperspektiivi kamerajärjestelmä. Vaikka yleisesti työkoneiden toimitusajat ovat viime aikoina pidentyneet, pyrkii Witraktor pitämään koko ajan varastossa uusia Cat -kaivukoneita nopeisiin toimituksiin, lupaa Raiskio.

(kuva: 

Pyöräkuormaajapuolella maailman tunnetuimmasta mallista, Caterpillarin kasiparista, on tuotu markkinoille uusi sähköisellä voiman-

siirrolla varustettu 988 K XE -malli. Uusien teknisten ratkaisuiden luvataan nostavan koneen tehokkuutta 25 % ja tuottavuutta 10 %.

cat5.jpg

(kuva: Pyöräkuormaajapuolella maailman tunnetuimmasta mallista, Caterpillarin kasiparista, on tuotu markkinoille uusi sähköisellä voimansiirrolla varustettu 988 K XE -malli. Uusien teknisten ratkaisuiden luvataan nostavan koneen tehokkuutta 25 % ja tuottavuutta 10 %.)

Uusien mallien lanseeraus jatkuvaa vahvana vyörytyksenä 

Caterpillarin uuden sukupolven kaivukoneiden lanseeraus jatkui kun markkinoille esiteltiin syksyllä 2018 menestyksellä tela-alustaiset Cat 330 ja Cat 336 -mallit. 

- Näiden järeämpin koneiden myynti on lähtenyt Suomessa hyvin matkaan ja ensimmäiset koneet luovutetaan asiakkaille alkuvuodesta 2019, ilmoittaa Raiskio. 

Pyöräkuormaajapuolella maailman tunnetuimmasta mallista, Caterpillarin kasiparista, on tuotu markkinoille uusi sähköisellä voimansiirrolla varustettu 988 K XE -malli. Uusien teknisten ratkaisuiden luvataan nostavan koneen tehokkuutta 25 % ja tuottavuutta 10 %. 

- Legendan uuden sukupolven malli on mullistava; esimerkiksi polttoaineenkulutuksen luvataan laskevan vähintään 25 % verrattuna edelliseen kasipariin, mikä on todella hurja luku. Uudelle Cat 988 K XE:lle odotetaan suurta menestystä kaikkialla maailmassa ja jotkut suomalaiset asiakkaamme ovat päässeet siihen jo tutustumaankin, sanoo Raiskio. 

cat6.jpg

(kuva: Ryhmä suomalaisia maansiirtoalan ammattilaisia pääsi marraskuun lopulla Malagaan koeajamaan uutta Cat 988 K XE -pyöräkuormaajaa; kuvassa vas. Jaakko Autio, Miska Partanen, Henri Koljonen, Matti Kaarlela, Eija Korjonen sekä Witraktorin Matti Korjonen ja Mikko Raiskio.)

Keväällä 2019 on Bauma 2019 -näyttelyn aikoihin odotettavissa uusien Cat -minikoneiden lanseeraus 1-2 tn ja 7-10 tn kokoluokkiin (mallit 301.5-302 ja 307-310). 

- Loppukeväästä 2019 esitellään myös täysin uusi, sähköisesti ohjattu Cat D6 XE -puskukone. Syksyllä 2019 myyntiin tulee ainakin uusi tela-alustainen Cat 326 -kaivukone. Ja vuonna 2020 malliuudistus jatkuu mm. lyhytperäisillä 15 ja 25 tonnin tela-alustaisilla kaivukoneilla, 70 tonnin tela-alustaisella Cat 374 -kaivukoneella ja myös pyöräalustaiset uuden sukupolven kaivukoneet tuodaan vielä markkinoille, luettelee Raiskio.

cat7.jpg

(kuva: Ryhmä suomalaisia maansiirtoalan ammattilaisia pääsi marraskuun lopulla Malagaan koeajamaan uutta Cat 988 K XE -pyöräkuormaajaa; kuvassa vas. Jaakko Autio, Miska Partanen, Henri Koljonen, Matti Kaarlela, Eija Korjonen sekä Witraktorin Matti Korjonen ja Mikko Raiskio.)

22.08.2019 11:11Alan johtavat merkit ja parhaat ratkaisut esillä Maxpossa Rotatorin osastolla A31
22.08.2019 9:11Rakennuskustannukset nousivat heinäkuussa 0,4 prosenttia vuodentakaisesta
21.08.2019 10:00Urakointiin tarkoitettu Nokian Hakkapeliitta TRI -rengasperhe laajenee
20.08.2019 8:00MAINOSTAJA! Järkälemäinen Kivirock lehti valmistuu Maxpoon - varaa nyt oma ilmoituspakettisi
20.08.2019 7:05Turvallisempi ja tuottavampi Hilti DSH 600-X Polttomoottorisaha
19.08.2019 12:00KHO: Nord Stream 2 -hanke voidaan toteuttaa Suomen talousvyöhykkeellä
17.08.2019 11:11Rakennuskustannukset nousivat heinäkuussa 0,4 prosenttia vuodentakaisesta
16.08.2019 13:13Oulussa löytyi pysäköintialueen kaivutöissä laivan hylky
16.08.2019 12:00Endomines AB:n puolivuosikatsaus 2019: Merkintäoikeusanti päättyi onnistuneesti ? tuotannon ylösajo Fridayn kaivoksella käynnistetty
15.08.2019 21:00KATSO VIDEO! Kivirock koeajaa Volvo FMX 540 10x4 X PRO maansiirtoauto

Siirry arkistoon »