Jouko Salomäki - Konekauppaa pohjalaisittain yli 25 vuoden ajan

09.02.2019 9:22

jokke1.jpg

Jouko Salomäki on myynyt maarakennuskoneita Pohjanmaan alueella yli 25 vuoden ajan ja kokemusta alasta on paljon pidemmältäkin matkalta. Tänä päivänä hän toimii Suomen Konevälitys ja Myynti Oy:ssä, mikä vastaa mm. Hyundai -koneiden myynnistä vanhan Vaasan läänin alueella.

- Maarakennuskoneet tuli elämään jo verenperintönä sillä isä Tauno toimi Työvälineellä ensin traktorimyyjänä Kauhajoella ja sitten Seinäjoelle muuton jälkeen maarakennuskonemyyjänä. Ensimmäinen hänen vuonna 1969 myymä kaivukoneensa oli Fiat-Simit S60 ja asiakas Paavo Kiviniemi Seinäjoelta. Siitä se lähti ja me kaikki neljä veljestä seurasimme isää alalle - ja nykyään maarakennuskonekaupasta elantonsa tienaa jo kolmaskin polvi Salomäkiä, kertoilee Jouko Salomäki. 

Maarakennuskoneet taustalla jo painin huippuvuosina 

Jouko Salomäen nuoruuden ykkösasia oli paini, mikä huipentui Los Angelesin olympiakultaan 1984 ja maailmanmestaruuteen Ranskassa 1987; molemmat 74-kilon sarjoissa 

- Painiin panostettiin tosissaan ja treenaaminen oli kovaa. Kun ikää alkoi kertyä niin ammattikoulun jälkeen piti jostain saada elantoa ja 19-vuotiaana pääsin Työvälineelle töihin. Pesin, maalasin ja fiksasin maarakennuskoneita Kedon Väinön ja Marttilan Heimon opissa. Seinäjoen Työvälineen johtajana oli Erkki Aikkila, joka oli hiihtomiehiä ja urheilun arvostaja. Niinpä kun painissa rima nousi ja aloin tähtäämään olympialaisiin, niin Erkki tuli sanomaan että saan viisi kuukautta palkallista vapaata treenaamista varten. Se oli todella iso asia urani kannalta, sillä vanhin poika oli juuri syntynyt, laskut piti maksaa ja treenata ainakin kolme kertaa päivässä. Tein töitä tosissani tavoitteen saavuttamiseksi ja Los Angelesista tuli kultaa - se on muuten viimeisin suomalainen painin olympiakulta, muistuttaa Salomäki. 

Legendaarisen kultamitalin jälkeen Salomäki palasi Työvälineelle ja teki myös kone-esittelyjä kunnes siirtyi 1985 urheiluhierojaksi ja liikkunnan opettajaksi. 

- Olin jo nuorena päättänyt että jos saavutan olympiakullan niin painisalilla vääntö loppuu siihen mutta poltetta oli edelleen lajiin ja 1987 saavutin vielä MM-kullan. Sitten jatkoin vielä Soulin olympialaisiin 1988 mutta en ollut enää huippukunnossa eikä motivaatiota löytynyt joten ura oli siinä. Palasin myöhemmällä ikää vielä matolle ja voitin 2003 veteraanien MM-kullan 85-kilon sarjassa, sanoo Salomäki. 

jokke2.jpg

(kuva: Huyndai -myynti on lähtenyt käyntiin ja kysyntää on mukavasti; Jouko Salomäki kätteli kaupat uudesta lyhytperäisestä Huyndai HX130 LCRD -kaivukoneesta ylistarolaisen Jukka Mäkisen kanssa. Koneessa mm. puskulevy, leveät laput ja Marttiinin kallistaja.)

Konekaupan pariin vuonna 1992 

Huippu-urheilijan uran lopettamisen jälkeen Salomäki teki urheiluhierojan töitä ja toimi vaatemyyntialallakin, kunnes koitti aika siirtyä takaisin maarakennuskoneiden pariin. 

- Perustimme vuonna 1992 veljeni Sepon kanssa Suomen Konevälitys ja Myynti Oy:n eli yrityksen mikä toimii tänäkin päivänä. Suomi oli silloin syvimmän laman kourissa ja meille sanottiin että olette kyllä hulluja kun tähän aikaan konekauppaan lähdette. Meidän mielestä aika oli mitä parhain lähteä rakentamaan asioita eteenpäin. Ostimme vanhan jakeluauton ja teimme siitä toimiston missä oli kaksi tuolia ja kännykät saatiin velaksi - sähkötkin lainattiin naapurista roikalla. Siitä se lähti kaupanteko ja lisäksi mm. fiksailimme Valmetille yhdistelmäkoneita. Teimme jopa sopimuksen Hyundai -koneiden myynnistä ja saimme jokusen myytyäkin mm. Jari Kasille Laihialle, kertoo Salomäki. 

Vuonna 1994 Jouko ja Seppo perustivat EPM Oy:n hoitamaan ensin Fiat-Hitachin jälleenmyyntiä Pohjanmaalla. Lisäksi tuotiin paljon käytettyjä koneita Euroopasta niin että asiakkaille pystyttiin tarjoamaan myös edullisempia vaihtoehtoja - raha oli laman runtelemassa maassa edelleen tiukassa. 

- Ensimmäinen uusi myymämme Fiat-Hitachi oli malliltaan FH220 LC-2 mikä meni Heikki Korvelle Kortesjärvelle, hinta oli siihen maailmanaikaan 1,2 miljoonaa markkaa. Teimme yli vuosikymmenen kovasti töitä merkin eteen ja vuonna 2006 siirryin maahantuojan palvelukseen Hitachi -myyjäksi, sanoo Salomäki. 

Ura jatkuu Hyundain parissa 

Syksyllä 2018 Suomen Konevälitys ja Myynti Oy palasi konekaupan kentälle ja Jouko Salomäki lähti kehittämään sen toimintoja. 

- Suomen Telakone Oy:n kanssa tehtiin jälleenmyyntisopimus Hyundai -maarakennuskoneista sekä Airman -minikaivukoneista ja Daemo -hydraulisista lisävarusteista. Lisäksi teemme vaihtokonekauppaa. Yhteistyö Telakoneen kanssa on lähtenyt mukavasti matkaan; Rautionmaan porukka on tuttua vuosikymmenten takaa ja heillä on hienosti toimiva organisaatio sekä huipputuotteet, kehuu Salomäki. 

Huyndai on hyvässä maineessa Pohjanmaan vaativien asiakkaiden keskuudessa ja kantaakin löytyy. 

- Kun aloittelin myyntiä niin soittelin Huyndailla urakoivia läpi ja sain huomata että he ovat oikein tyytyväisiä itse koneisiin sekä Telakoneen varaosapalveluun ja tekniseen osaamiseen. Uusia koneita löytyy Humppilasta pihasta kymmeniä heti toimitukseen ja käytettyä kalustoa on tarjolla pitkälle toistasataa laitetta. Olen päässyt jo kättelemään kaupat uudesta lyhytperäisestä Huyndai HX130 LCRD -kaivukoneesta ylistarolaisen Jukka Mäkisen kanssa joten tästä se lähtee, sanoo Jouko Salomäki luottavaisena.

jokke3.jpg

(kuva: Suomen Konevälitys ja Myynti Oy:n toimipaikka sijaitsee Seinäjoella osoitteessa Pultrantie 10. - Tervetuloa käymään, kutsuu Jouko Salomäki.)

20.10.2019 12:11Volvo CE: Kolme tapaa, joilla tyhjäkäynnillä olevat koneet vaikuttavat kannattavuuteen
19.10.2019 12:11Rototilt digitalisoi ostamisen - helpottaa laatutuotteiden hankintaa
18.10.2019 12:11Taratest Oy: "Monipuolinen Lännen ylitti odotuksemme"
17.10.2019 11:11Novatron ja TAMK järjestävät yhteistyössä tietomallikoordinaattorikoulutuksen vuonna 2020
16.10.2019 12:11Kaivosteollisuus: tarvitaan faktoihin perustuvaa valmistelua ja kokonaisnäkemystä
15.10.2019 17:11Rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 0,8 prosenttia vuodentakaisesta
15.10.2019 12:11Veljekset Kokkonen sai kustannustehokkaan työkalun peruskunnostetusta Lokotrack-murskauslaitoksesta
14.10.2019 11:11LUE TÄSTÄ! Suomenkielinen Hitachi iGround Control lehti on ilmestynyt
14.10.2019 8:11Novatron Oy ostanut 3D-system Oy:n koko osakekannan
13.10.2019 17:00Suomalaista poravaunuteknologiaa Norjan suurille markkinoille

Siirry arkistoon »