Pyhäjärvellä monipuoliset mahdollisuudet kiertotalouskentässä

Share |
20.02.2019 17:00

bioenergiaterminaali.jpg

Pohjois-Pohjanmaan liiton rahoittama AIKO Callio Kiertotalouden tiekarttahanke on kartoittanut kaivosympäristön potentiaalisimpia kiertotalouden suuntia ja mille niistä Pyhäsalmen kaivoksen ympäristö voisi tarjota hyvät puitteet todelliseksi toimintaympäristöksi.

Ramboll Finland Oy on tekemässään selvityksessä löytänyt useita potentiaalisia tulevaisuuden kiertotaloustoimintoja Pyhäjärven Callion ympäristöön. Ympäristön etuna on erittäin hyvä infrastruktuuri, erilaiset muunneltavissa olevat tilat ja vahva alueellinen kehittämishalu, joka todettiin jo aiemmin valmistuneessa FutureMINE-selvityksessä.

Ramboll Finland Oy:n toteuttamassa Kiertotalouden tiekartassa on tarkasteltu kolmea selkeästi tärkeintä pääpainopistealuetta: Bio- ja elintarvikealaa, metsäperäisiä kiertoja sekä teknisiä kiertoja. Selvityksessä on otettu huomioon myös kattavasti kiertotalouden erilaiset kansalliset strategiat sekä eri liiketoimintamallit.

Tiekartan mukaan Pyhäsalmen kaivoksen ympäristöä on mahdollista hyödyntää moneen erilaiseen kokeiluun ja testaukseen. Yksi potentiaalinen metsäperäisten kiertojen kokeilu on esimerkiksi Bioenergiaterminaalin toteutettavuusselvitys-hanke. Tässä hiljattain alkaneessa hankkeessa selvitetään konsepti, miten Pyhäsalmen kaivoksen alueella sijaitsevassa bioenergiaterminaalissa tapahtuva metsäperäisten biomassojen kuivaus sekä tulevaisuuden älykkäiden puutuotteiden raaka-aineiden jatkojalostaminen voitaisiin tehdä taloudellisesti kannattavasti kaivoksen geotermistä lämpöä ja muita alueen hukkalämmön lähteitä hyödyntäen.

Kaiken kaikkiaan niin alkutuotannosta kuin teknisistä kierroistakin on arvioitu löytyvän kiertotaloudessa aivan uudentyyppisistä liiketoimintapotentiaalia alueelle. Pyhäjärvelle voisi sijoittua useita toiminnallisesti ja materiaalivirtojen osalta toisiaan täydentäviä pienempiä yrityksiä, jotka toimisivat yhdessä teollisena symbioosina. Yrityksen voisivat myös tehdä yhteisiä hankintoja sekä muita palvelutoimintoja.

”Kaivosympäristön havaittiin luovan erityistä etua kaivoksen lämpöä tai muita sivutuotteita hyödyntäville toimijoille. Ympärivuotiset tasaiset olosuhteet edistävät Suomessa muuten kausiluontoista toimintaa tai toimintaa, jossa olosuhteiden saavuttaminen vaatii resursseja” tiivistää Minna Pirilä, Callio kiertotalouden tiekarttaselvityksen projektipäällikkö, Ramboll Finland Oy.

Pyhäjärven kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemen mukaan: ”Callion Kiertotalouden tiekartta konkretisoi erinomaisesti potentiaalisten kiertotalouden painopistealueiden kehittämistoimenpiteitä ja aikatauluttaa ne lähivuosille”. Pyhäjärven Callio aloittaa lisää tiekarttaan pohjautuvia toimenpiteitä yrityskumppanien kanssa vuoden 2019 aikana.

25.03.2019 13:00Peikko toimittaa kallioperustuksia kolmeen tuulivoimapuistoon Keski-Norjaan
25.03.2019 10:50Kuljetusala huolissaan teiden huonosta kunnosta
25.03.2019 10:12Maarakennusalan kustannukset nousivat helmikuussa vuodentakaisesta
24.03.2019 20:11Vt 4 Kirri-Tikkakosken kehitysvaihe päätökseen - rakentaminen alkaa toukokuussa
24.03.2019 18:01Kivirockin Facebookissa jo yli 2000 seuraajaa ja määrä kasvaa vauhdilla
24.03.2019 10:11Uusien digitaalisten työkalujen käyttö lisääntyy rakennuksilla
23.03.2019 16:01Novatron rakennuttaa jo toiset toimitilat Pirkkalaan - yli 100 uutta työpaikkaa
23.03.2019 14:44Suomen Rakennuskone Oy etsii aluemyyntipäällikköä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueelle
23.03.2019 13:22Mählersiltä älykäs ja luotettava ohjausjärjestelmä kuorma-auton kaikkien työlaitteiden ohjaamiseen
23.03.2019 12:22Engcon investoi 90 miljoonaa uusiin koneisiin - tuotantokapasiteetti kolminkertaistuu

Siirry arkistoon »