Ditch Witch - Johtavaa suuntaporausteknologiaa

12.03.2019 21.01

ditch0.jpg

Oranssinväriset Ditch Witch -suuntaporat ovat tuttu näky alitustyömailla ympäri maailmaa - niin myös Suomessa, missä niiden myynnistä ja jälkimarkkinoinnista vastaa JLM Finland Oy, mikä kuuluu skandinaviseen JLM Groupiin.

(kuva yllä: Ditch Witch tarjoaa teknisesti edistykselliset suuntaporat 2,5 - 50 tonnin vetovoimaluokissa. Kuvassa uuden sukupolven AT40 -kaksitanko suuntapora, jolla voidaan porata myös kivisessä maastossa ja kallion läpikin.)

Amerikkalainen perheyritys The Charles Machine Works, Inc. (CMW) valmistaa Ditch Witch -suuntaporien lisäksi mm. täryauroja, ketjukaivureita, kompaktikaivureita, vakuumi-imureita ja minikuormaajia tehtaallaan Perryssa Oklahomassa, missä työskentelee yli 1300 henkilöä.

ditch00.jpg(kuva: Ditch Witchin historia työkonevalmistajana juontaa 1900-luvun alkuun. Kuvassa Ed Malzahn esittelee mullistavaa kompaktikaivuria minkä prototyyppi sai nimekseen DWP mikä tarkoitti ”Ditch Witch Power”.) 

Ditch Witchin historia työkonevalmistajana juontaa aina vuoteen 1902, jolloin saksalainen Carl Frederick Malzahn perusti sepän pajan, joka öljybuumin alettua keskittyi öljynporauslaitteiden korjaamiseen ja nimeksi tuli Charlie´s Machine Shop. Carlin poika Ed Malzahn tuli mukaan yritykseen ja kehitti yhdessä isänsä kanssa 1940-luvulla mullistavan kompaktikaivurin ja prototyyppi sai nimekseen DWP mikä tarkoitti ”Ditch Witch Power”.

Keksinnön merkittävyyttä kuvaa se, että Fortune Magazine on valinnut kaksi kertaa Ditch Witch compact trencher -koneen ”100 parhaan amerikkalaisen tuotteen maailmassa” listalle. 

CMW Groupiin kuuluu tänä päivänä Ditch Witchin lisäksi useita pora-alan johtavat laitevalmistajat Subsite, American Augers, HammerHead, Trencor ja Baroid.

ditch1.jpg

(kuva: Suuntaporaaminen yleistyy Suomessa koko ajan, sillä se vähentää auki kaivamisen tarvetta. Putkien ja kaapeleiden veto onnistuu esimerkiksi teiden ali ilman häiriöitä liikenteelle. Kuvassa Maavire Oy:n Ditch Witch JT20 -suuntapora alittamassa maantietä.)

Suuntaporauksen edelläkävijä

Ditch Witch on ollut jo vuosikymmenien ajan edelläkävijä myös suuntaporausteknologian kehittämisessä. Tänä päivänä Ditch Witch -suuntaporia valmistetaan yli 300 konetta vuodessa asiakkaille eri puolille maailmaa. Porakoneiden lisäksi Ditch Witch valmistaa itse kaikki suuntaporauksessa tarvittavat varusteet, ollen ainut valmistaja joka tekee poratangotkin omassa tuotannossaan. Lisäksi suuntaporauksessa käytettävät Subsite -mittalaitteetkin ovat oman konsernin tuotteita, joista on saatavilla myös suomenkieliset versiot.

ditch3.jpg

(kuva: Suuntaporaus on järkevin tapa vetää putket ja kaapelit vesistöjen alitse - porausmatkat voivat olla satojakin metrejä. Kuvassa veneellä kuljetetaan porauksessa tarvitaan mittalaitetta mikä kertoo missä kohtaa kärki on menossa ja minne se menee seuraavaksi. Subsite -mittalaitteet edustavat kehityksen kärkeä ja ne kuuluvat samaan amerikkalaiseen CMW Groupiin Ditch Witchin kanssa.) 

- Pohjois-Amerikka on edelleen suurin markkina suuntaporauksessa, seuraavana tulee Australia ja sitten Saksa. Myös Skandinaviassa suuntaporaus yleistyy koko ajan kun putket ja johdot halutaan saada maan alle ilman aukikaivamista, kertoo JLM Finland Oy:n myyntipäällikkö Jesse Suominen.

JLM Groupin toiminta alkoi Ruotsissa 1971 ketjukaivureiden maanahtuonnilla ja myynnillä; koneita alettiin myymään myös Puolaan ja Unkariin. Ditch Witchin kanssa yhteistyö alkoi 1980-luvulla ja suuntaporausteknologian markkinointi aloitettiin 90-luvun alussa. Tasaisesti kasvaneen JLM Groupin tyräryhtiöt perustettiin vuonna 1992 Puolaan, 1995 Tanskaan, 2003 Ukrainaan, 2009 Suomeen, 2012 Norjaan ja 2016 avattiin uusi sivukonttori Örebrohon.

- Ruotsissa on käytössä eri valmistajien suuntaporia jo pitkälle yli 200 ja Suomessa noin 80 joista reilut kaksikymmentä on Ditch Witchejä. Ensimmäiset Ditch Witchin suuntaporat toimitettiin Suomeen vuonna 2009 ja olemme reilussa kymmenessä vuodessa saavuttaneet hyvän osuuden kasvavilla markkinoilla, kertoo Suominen joka oli itsekin nuorena mittamiehenä suuntaporahommissa.

ditch2.jpg

(kuva: AJ Contract Oy:n käytössä oleva järeä JT60 -kaksitankomalli mahdollistaa myös kiven ja kallion läpi poraamisen sekalaisessa maaperässä.)

Skandinaavista yhteistyötä asiakkaan parhaaksi

JLM Groupin vankka osaaminen ja myyntivolyymit tukevat Suomen tytäryhtiön toimintaa.

ditch7.jpg

(kuva: JLM Finland Oy:n myyntipäällikkö Jesse Suominen (vas.) ja JML Finland Oy:ssä varaosapuolen myynnin ja toimitukset hoitava Otto Sundman palvelevat asiakkaita ammattitaidolla kaikissa suuntaporaukseenliittyvissä asioissa.)

- Toiminnassamme asiakkaan koulutus Ditch Witch -suuntaporan käyttöön on erittäin tärkeässä roolissa ja olemme tukena koko koneen elinkaaren ajan. Kun myymme uuden koneen niin olemme asiakkaan mukana poraamassa viikon verran hänen työmaallaan ja varmistamassa että uudesta investoinnista saadaan jatkossa kaikki hyöty irti. Saamme teknistä osaamista tehtaan lisäksi Ruotsista, mistä mekaanikot saapuvat tänne paikan päälle aina tarvittaessa. Meillä on Vantaalla Ditch Witch -suuntaporien perusosien varasto ja Malmön keskusvarastolta saadaan lähes kaikki osat asiakkaalle jopa seuraavaksi päiväksi. Kaikki tehtaalta tilatut suuntaporat loppuvarustellaan Ruotsissa, missä rakennetaan myös mixerijärjestelmät, tehdään tankovarustelut ym. asiakkaiden erityistoiveiden mukaan. Ditch Witch -suuntaporiin on saatavilla myös JLM Groupin valmistamat Rough Terrain -alavaunut todella haastaviin maasto-olosuhteisiin. Ja koska JLM Group myy Ditch Witch -suuntaporat useassa maassa niin koneita löytyy usein varastosta heti toimitukseen; myös tehdastoimitusajat ovat pysyneet kohtuullisen hyvinä suuresta kysynnästä huolimatta, ilmoittaa Suominen.

ditch2222.jpg

(kuva: Kuljetusliike Äijälä Oy:n Ditch Witch JT3020 vetämässä kuvassa 550 mm aventimella / 400mm PEH putkea.)

Suomessa Ditch Witch -suuntaporia on myyty viime ajat tasaiseen tahtiin.

- Jälleen ensi vuodelle 2019 on asiakkaillemme tulossa useampikin uusi kone ja samalla kun konekanta kasvaa pyrimme ottamaan yhden huoltomiehen lisää kentälle. Uusille Ditch Witch -suuntaporille myönnetään 1 vuoden takuu ja lisäksi on mahdollisuus hankkia 2-3 vuoden lisätakuu. Huoltosopimusten kysyntä yleistyy koko ajan myös suuntaporissa - asiakkaat haluavat keskittyä ydinbisnekseensä eli poraamiseen ja huoltosopimuksella koneen kulut voidaan budjetoida tarkasti ennakkoon, toteaa Suominen. 

ditch5.jpg

(kuva: Porakoneiden lisäksi Ditch Witch valmistaa itse kaikki suuntaporauksessa tarvittavat varusteet, ollen ainut valmistaja joka tekee poratangotkin omassa tuotannossaan.)

Laaja mallisto edistyksellisiä suuntaporia

Ditch Witch -suuntaporamallistoon kuuluu kahdeksan JT-mallin konetta 2,2 - 50 tonnin vetovoimaluokissa (JT5, JT10, T20, JT25, JT30, JT40, JT60 ja JT100). Lisäksi on tarjolla AT30, AT40 ja AT60 (All Terrain) -kaksitanko suuntaporat, joilla voidaan porata myös kivisessä maastossa ja kallion läpikin.

- Ditch Witch edustaa suuntaporauksen teknisen kehityksen kärkeä maailmassa. Laitteet ovat tehokkaita, ympäristöystävällisiä, polttoainetaloudellisia ja mukavia käyttää. Olemme myyneet Suomeen laajasti eri kokoisia suuntaporia ja monella asiakkaalla onkin niitä useampia. Meillä on paljon kivistä maastoa ja usein kallio vastassa, joten Ditach Witcin uuden sukupolven kaksitankokoneiden kysyntä on ollut koko ajan kasvussa, sanoo Suominen.

ditch6.jpg

(kuva: Ditch Witch kehittää koneitaan koko ajan ympäristön ehdoilla tavoitteena minimoida rakentamisen luonnolle aiheuttama kuormitus. Tästä esimerkkinä tarjolla on esimerkiksi porauksessa käytettävän bentoniittiliuoksen kierrätyslaite MR90, millä saadaan eroteltua hiekka ja savi käytetystä bentoniitista, mikä voidaan sitten sekoittaa uudelleen veteen ja käyttää uudelleen.)

Kätevä bentoniitin kierrätyslaite

Ditch Witch kehittää koneitaan koko ajan ympäristön ehdoilla tavoitteena minimoida rakentamisen luonnolle aiheuttama kuormitus.

- Tästä esimerkkinä tarjolla on esimerkiksi porauksessa käytettävän bentoniittiliuoksen kierrätyslaite MR90, millä saadaan eroteltua hiekka ja savi käytetystä bentoniitista, mikä voidaan sitten sekoittaa uudelleen veteen ja käyttää uudelleen, opastaa Suominen.

Digitaalisaatio tuo mahdollisuuksia

Suuntaporauksessa käytettävä lähetin lähettää porapään tietoja porauskulmasta, pyörähdyssuunnasta, syvyydestä ja lämpötilasta mittalaitteeseen.

- Edistyksellisessä Subsite TK Recon 4 -mittalaitteessa voidaan hyödyntää Bluetooth-yhteyden kautta GPS-laitetta sekä App-pohjaista FieldScout -ohjelmaa, joilla mittalaitteen keräämät paikannus ym. porauslinjan tiedot saadaan siirrettyä suoraan karttohjelmaan. Näin suunnittelijoiden ja muiden infratietoa tarvitsevien käyttöön saadaan jatkossa kartat, joissa näkyy mistä putket on vedetty, millaisia ne ovat ja miten syvällä ne kulkevat. Tarjolla on myös kaikille avoin suunnitteluohjelma minkä avulla suunnittelijat voivat merkata putkilinjojen paikat karttaan ja lähettää sen suuntaporaajalle joka siirtää tiedot mittalaitteeseen. Näin käytössä on kohteen tarkat poraustiedot mikä helpottaa suuntaporaamista oleellisesti, kertoo Suominen.

17.04.2024 10.05Työkoneiden vuokramarkkinan odotetaan supistuvan tänä vuonna - Kasvun povataan alkavan ensi vuonna
16.04.2024 9.00Pyhäsalmen kaivoksen aurinkopuiston rakentaminen alkaa
15.04.2024 9.00Wihuri Teknisen Kaupan jälkimarkkinoinnissa keskitetään palveluja
13.04.2024 12.00Tamtron Group Oyj tuo markkinoille mullistavan AI-pohjaisen automaattisen materiaalien tunnistusjärjestelmän
12.04.2024 23.00KATSO TÄSTÄ MANSEN MÖRINÄT LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
09.04.2024 9.00Rototiltin varmatoimiset ja virheettömät tuotteet helpottavat työtä ja tekevät siitä tehokkaampaa
05.04.2024 21.00KATSO TÄSTÄ 5.4. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
03.04.2024 11.00Metso ja Almalyk MMC allekirjoittivat raamisopimuksen suuren kuparisulaton toimittamisesta Uzbekistaniin
02.04.2024 7.00Seppo Voutilainen nimitetty Terrafamen toimitusjohtajaksi
29.03.2024 20.11KATSO PÄÄSIÄISEN LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset

Siirry arkistoon »