Forcit Oy:n ForDEX-järjestelmäkokonaisuus helpottaa panostajan työtä

Share |
15.04.2019 18:22

forcit1.jpg

Kotimainen siviiliräjähdealan asiantuntija Forcit Explosives on yksi alan edelläkävijöistä. Yrityksen uusin tuote, ForDEX –järjestelmäkokonaisuus, vie alan digitalisoinnin kokonaan uudelle tasolle.

Räjäytysalan digitalisoituminen on käynnissä. Konkreettiset muutokset perinteisiin toimintatapoihin alkoivat viimeistään vuonna 2015 voimaan astuneen Euroopan Unionin merkintädirektiivin myötä. Tämä tarkoitti sitä, että jokaisen alalla toimijan oli huolehdittava omasta puolestaan Direktiivin vaatimusten täyttymisestä. 

- Seurantavaatimuksen täyttämiseksi kehitimme räjähteitä käyttäville asiakkaille kaksitasoisen Track & Trace –järjestelmäkokonaisuuden, jolla välitämme tuotekohtaiset yksilölliset tunnisteet asiakkaillemme vaivattomasti, sanoo Forcit Explosivesin myynti- ja palvelujohtaja Janne Järvinen

Nyt Forcit on kehittänyt asiakkailleen ForDEX –järjestelmäkokonaisuuden, joka tuo työhön helppoutta ja joustavuutta digitaalisilla työkaluilla. 

- Ilman Track & Trace –ohjelman luomista ForDEXin tekeminen olisi ollut mahdotonta, joten siinä mielessä Direktiivin voimaantulo loi lopulta pohjan tilaus- ja toimitusketjun siirtämiselle digitaaliseksi. 

forcit22.jpg

ForDEX yhdistää eri tiedot toimivaksi kokonaisuudeksi 

Forcit teki vuonna 2017 tietoisen päätöksen käynnistää liiketoimintansa digitalisoimisen. Syntyi projekti, joka sai nimekseen ForDEX. 

- ForDEX on kattava järjestelmäkokonaisuus, joka keskittyy digitalisoimaan louhintaprosessin suunnittelusta aina jälkiseurantaan saakka. Ensimmäinen ForDEX –ohjelmistokokonaisuuden moduuli oli VipNordic tärinänmittausjärjestelmä, jota olemme hyödyntäneet liiketoiminnassamme jo 2000-luvun alkupuolelta saakka. Toinen merkittävä moduuli on muutama vuosi sitten Forcitilla käyttöönotettu räjähdeammattilaisten luoma O-Pitblast –räjäytyssuunnitteluohjelmisto, joka on jo käytössä useilla räjäytystyömailla sekä omissa prosesseissamme Suomessa ja ulkomailla. 

Poraussuunnitelman tekeminen on tärkeässä roolissa räjäytystyömailla. 

- Huolellinen suunnittelu on edelleen kaiken a ja o. O-Pitblast ohjelman avulla suunnitelma on helppo tehdä ja digitaalisessa muodossa olevat suunnitelmat lähetetään suoraan poravaunun mittalaitejärjestelmään, jonka perusteella porarin on helppo tehdä reiät oikeisiin paikkoihin. Nykypäivän poralaitteet keräävät paljon dataa toiminnastaan ja pystymme ohjelmamme avulla hyödyntämään sitä varsinkin panostamisessa ja prosessin jälkiseurannassa. 

Panostaja saa ohjelman avulla tarkat koordinaatit ja tiedot räjäytettävästä alueesta. 

- ForDEXin kautta panostaja näkee mihin reiät on porattu ja miten ne tulee panostaa. Ohjelma myös kerää tietoa lopullisista panostusmääristä ja pystymme välittämään sitä (verkkoyhteyden salliessa) miltei reaaliajassa eteenpäin. 

Forcitin omat kemiittiautot tuottavat myös tietoa järjestelmään. 

- Meillä on kymmenen kemiittiautoa, jotka tuottavat mm. reikäkohtaista panostus- ja sijaintitietoa toteutuneen räjäytyssuunnitelman luomiseksi. Räjäytyksen jälkeen VipNordic –ohjelma tuottaa tärinädatan, jonka avulla voidaan seurata muun muassa räjäytyksen vaikutuksista ympäristöön. Näin saamme kokonaisvaltaisen datan talteen jokaisesta räjäytystapahtumasta suunnittelusta jälkiseurantaan, joka lisää koko toiminnan turvallisuutta ja läpinäkyvyyttä. 

Järvinen näkee, että ForDEX on tärkeä ohjelmisto myös tulevaisuuden uusien panostajien alalle saamisen takia. 

- Ohjelma antaa lisää työkaluja toimia panostajan töissä ilman turhia paperitöitä – kaikki data tallentuu digitaalisesti. Suunnitteluohjelman myötä suunnittelu helpottuu ja oman työn jälkeä sekä kehittymistä on helppo seurata. 

Forcit Go -applikaatio tuo mukanaan joustoa 

Panostajan työ on hyvin liikkuvaa ja uusi vuoden 2019 alussa ladattavissa oleva Forcit Go -puhelinsovellus helpottaa työtä oleellisesti. 

- Viimeisimpänä lisänä liitämme tammikuussa 2019 ForDEXiin mobiililaitteisiin ladattavan Forcit Go –applikaation. Se mullistaa tuotteiden tilaamisen aikaisemmasta, sillä sovelluksen avulla räjähdetilaus on tehtävissä helposti ja nopeasti. Se minimoi manuaalisen työn määrää ja virhemahdollisuuksia. Tilauksen tekeminen on tehty erittäin joustavaksi ja muutoksien teko tilaukselle on mahdollista siihen saakka kunnes tilaus on tehty, sanoo Järvinen. 

Kaikki asiakkaan tilaukset arkistoidaan applikaatioon, joten asiakas voi koska tahansa tarkistaa tilauksensa statuksen ja aikaisempia tilauksia. Sovelluksen avulla päästään eroon myös mahdollisista kommunikointi- ja tilausvirheistä, joita voi syntyä vilkkaassa työympäristössä. 

- Asiakkaamme voi rauhassa suunnitella tilauksensa ja lähettää sen sitten kun hänelle parhaiten sopii – missä tahansa, milloin tahansa. 

ForDEX –järjestelmäkokonaisuus vie panostajan työn uudelle tasolle. 

- Ohjelma nopeuttaa ja tehostaa työntekoa sekä tekee siitä entistäkin turvallisempaa. ForDEX on tätä päivää ja tulevaisuutta. Ja tämä on vasta alkua – teemme jatkuvaa kehitystyötä yhdessä asiakkaidemme kanssa, sillä haluamme pysyä kehityksen kärjessä, päättää Järvinen.

18.05.2019 13:33Rakennuskustannukset nousivat huhtikuussa 1,7 prosenttia vuodentakaisesta
17.05.2019 15:45Saattoautojen käyttö vakiintumassa päällystystyömaiden turvallisessa ohittamisessa
16.05.2019 18:01Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtaja Kimmo Järvinen: Päästökauppakompensaatio tärkeä viennille ja ilmastolle
16.05.2019 10:42INFRA ry: Yötyö on työturvallisuusriski asfalttitöissäkin
15.05.2019 9:23DAF johtaja PACCAR:in pääjohtajaksi
14.05.2019 12:22Mählers tuo markkinoille tehokkaan harjatelan kuorma-autoihin ja pyöräkuormaajiin
13.05.2019 14:10Kainuun Soran Lokotrack-päivitys toi lisää tehoa ja toimintavarmuutta
12.05.2019 12:11Uutta näyttöteknologiaa koneohjaukseen Novatronilta
11.05.2019 17:11Kuljetus-Logistiikka 2019 -tapahtumassa vieraili yhteensä 15 474 kävijää
10.05.2019 11:11Volvo CE ja Trimble kehittävät 3D-päivityksen kaivukoneen Dig Assist -ohjausjärjestelmään

Siirry arkistoon »