Raksalle töihin - Skanska, Rakennusliitto ja Barona käynnistävät työssäoppimisohjelman nuorille

01.06.2019 11:11

kisalli1.jpg

Nuorten saamiseksi työelämään ja koulutuksen piiriin tarvitaan monenlaisia toimenpiteitä. Mestari–kisälli-työssäoppimispilotti tarjoaa polun työelämään käytännön työn avulla. Työssäoppimisen kautta nuori, jolla on potentiaalia, mutta ei selkeää urasuunnitelmaa tai keinoja mielekkään työn löytämiseksi, voi päästä kiinni työelämään.

Ohjelman ovat kehittäneet Skanska, Rakennusliitto sekä Barona ja yhteistyössä on mukana useita nuorten parissa työskenteleviä järjestöjä ja toimijoita. Järjestöjen kautta saadaan suoraan kosketuspinta nuoriin ja viesti kulkemaan erityisesti niille nuorille, jotka tarvitsevat apua ja tukea perinteisen työelämään kiinnittymisreitin lisäksi. Mukana ovat mm. Ohjaamo Helsinki, Helsingin Diakonissalaitos, Vamos ja Työllisyys, Icehearts, Kidesäätiö, Pelastakaa Lapset ry sekä Helsingin seudun erilaiset oppijat ry (HERO).

”Työelämään voi päästä kiinni montaa eri reittiä. Lähdimme yhdessä pohtimaan keinoja, joilla työelämään ja oppimiseen löytyisi polku käytännön tekemisen kautta. Jos kipinä työhön syttyy tässä vaiheessa, voi opiskeluintokin herätä myöhemmin. Toivomme, että tämän pohjalta syntyisi toimintamalli, jota muutkin yritykset tai toimialat voivat hyödyntää”, sanoo Skanskan aluejohtaja Ilpo Luhtala.

Mestari–kisälli-pilotissa 5–6 nuorelle tarjotaan mahdollisuus palkalliseen kuuden kuukauden työmaaharjoitteluun Skanskan pääkaupunkiseudun asuntorakentamisen työmailla syksyllä 2019. Tavoitteena on, että työmaaharjoittelun jälkeen työ Skanskalla jatkuu. Pilotti on kohdennettu rakennusalasta kiinnostuneille henkilöille, joille oppiminen on luontaisempaa tekemisen kautta kuin koulun penkillä.

”Työmaaharjoittelussa on mahdollista oppia rakentamisen taitoja käytännössä kokeneen ammattilaisen ohjauksessa. Jokainen saa kattavan perehdytyksen ja tehtävään valmennetun työnohjaajan opastajaksi ja tueksi koko työsuhteen ajaksi”, kertoo Luhtala. 

Haku käynnistyy elokuun puolivälissä, jolloin Barona järjestää kiinnostuneille työnhakuvalmennuksen. Työnhakuvalmennukseen osallistumisen jälkeen voi tehdä sähköisen hakemuksen Baronan järjestelmän kautta. Barona haastattelee kaikki hakemuksen jättäneet, ja kaikki saavat palautetta työnhakuun liittyen.

Skanskalle työmaaharjoitteluun valittavien 5–6 henkilön lisäksi Barona kartoittaa mahdollisuudet palkata hakijoita esimerkiksi Barona Rakennuksen palvelukseen tai mahdollisesti muihin yrityksiin.

"Tämä hanke avaa hienolla tavalla tien ammattiin myös niille nuorille, jotka ovat jäämässä sivuun perinteisestä ammattikoulutuksesta. Skanskan, Baronan ja Rakennusliiton pilotti elvyttää perinteistä mestari–kisälli-mallia, nyt vain tehtävään valmennetut työpaikkaohjaajat opastavat käytännön työhön”, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

”Baronalla haluamme olla varmistamassa, että jokaisella on mahdollisuus tehdä kulloiseenkin elämäntilanteeseensa sopivaa työtä. Haluamme toimia personal trainerin tavoin työelämässä. Tuemme ihmisiä työuran ja työttömyysjaksojen aikana ja silloin kun uraa tuntuu olevan vaikea saada edes kunnolla käyntiin. Yhteiskunnalle tämä tarkoittaa tulevaisuuden työntekijöitä, jotka perinteisten työllistymispolkujen kautta jäävät helposti työmarkkinan ulkopuolelle”, kertoo palvelujohtaja Kalle Pulkkanen Baronasta.

23.01.2020 9:34Kesätöhin Outokummun Tornion tehtaille tai Kemin kaivokselle?
22.01.2020 14:10RealMachinery ja Wetteri Power sopimukseen Pohjois-Suomen jälkimarkkinointipalveluista
22.01.2020 9:21Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä nousi marraskuussa
22.01.2020 9:10MX-murskain Lokotrackissa tuo RKJ Rahikaisen kulutusosamenoihin lähes puolet säästöä
21.01.2020 15:20Engconin Dig Smart. Dig Safe -turvallisuuskampanja asettaa nollatoleranssin tavoitteeksi työtapaturmien vastaisessa kamppailussa
21.01.2020 11:23Suomalainen liikennemerkkitoimittaja panostaa älyliikenteeseen ja telematiikkaan
20.01.2020 11:09Terrafame alkaa hyödyntää vetylaitosten hukkaenergiaa - teknologiaa käytetään uudella tavalla
19.01.2020 11:30Komatsu viitoittaa työkonehybridien kehityssuunnan
18.01.2020 12:00Edullisempi iskuvasara voi olla myös laadukas
17.01.2020 11:00Rakennuskustannukset nousivat joulukuussa 0,2 prosenttia vuodentakaisesta

Siirry arkistoon »