Ruotsin rakennusmarkkinoilla kahtijakoisuutta - Tukholmassa hiljaista, pohjoisessa painetaan täysillä

28.08.2019 12:09

lujabetong-valutyo-cc-88t.jpg

Ruotsissa on nähtävillä erikoispiirteitä rakentamisen markkinassa sen jakautuessa erilaisiin, toisistaan poikkeaviin markkinoihin. Suur-Tukholman alueella asuntorakentaminen muuttaa muotoaan ja on hiipunut. Muualla Ruotsissa, erityisesti pohjoisessa rakennetaan edelleen voimakkaasti. Suomalainen Lujabetoni Oy operoi Tukholmassa sijaitsevan tytäryhtiönsä Lujabetong AB:n ja Pohjois-Ruotsin osakkuusyrityksensä Prefabmästarna Sverige AB:n myötä mukana Ruotsin muuttuvassa markkinassa.

Tukholman alueen rakentamisen hiljentymiseen löytyy syitä pitkään kestäneestä pääkaupunkikeskeisestä asuntoboomista, markkinan ylikuumenemisesta, sääntelyn kiristymisestä ja Ruotsin talouskasvun hidastumisesta. Näistäseurasi kuluttajien lainanoton nopea tiukentuminen ja kysynnän jyrkkä lasku asuntomarkkinassa. Tämä johti asuntojen hintojen romahdusmaiseen kehitykseen seuranneen ylitarjonnan johdosta ja nyt ennustetaan asuntorakentamisen putoavan alle 40 000 asunnon vuonna 2020, mikä on alin sitten vuoden 2014. 

Vuonna 2019 Ruotsin rakennusteollisuus arvioi uudisasuntojentoteutuvaksi aloitusmääräksi 44 000 (52 900 vuonna 2018)1. Tukholman ulkopuolella, esimerkiksi Göteborgissa, asuntorakentaminen on kuitenkin jatkunut vilkkaana, joten kyseessä on nimenomaan Tukholmaa koskettava romahdus.

Vaikka Tukholman alueen betonintuottajille kuluvan vuoden asuntorakentamisen betonimenekki on tähän mennessä 9 % viime vuotta alhaisempi, näkee Lujabetonin tytäryhtiö Lujabetong AB:n uusi toimitusjohtaja Sebastian Törner valoa tunnelin päässä. 

– Tukholman asuntorakentaminen ei tule loppumaan vaan sen tarve tulee aina olemaan voimakasta polarisoitumisen sekä suuren muuttoliikkeen johdosta, Törner sanoo. Asuntoja tarvitaan edelleen, kun muuttoliike kasvukeskuksiin vain kiihtyy. – Nyt Tukholman ydinkeskustan luksusasuntoihin painottuva ylikuumentunut asuntomarkkina vain normalisoituu ja rakentaminen painottuu kohtuuhintaiseen asuntorakentamiseen.

Pohjois-Ruotsin voimakasta rakentamista selittää mm. mittavat kaupunkien siirtoprojektit, kun kaksi kaupunkia Kiiruna ja Jällivaara siirretään kaivostoiminnan alta kokonaisuudessaan toisaalle. Kiirunassa keskustan siirto on alkanut konkreettisesti ja mm. betonielementtejä toimitetaan uuteen kaupunkiin huikeita määriä.

Lujabetonin osakkuusyhtiö Prefabmästarna Sverige AB on vallannut uutta jalansijaa Pohjois-Ruotsin markkinoilla ja lisännyt jatkuvasti kapasiteettiaan uusilla investoinneilla. Vuonna 2017 laajennettu Pohjois-Ruotsin Öjebynissä sijaitseva elementtitehdas valmistaa kaikkia asunto- ja toimitilarakentamisen betonielementtejä.

– Pohjois-Ruotsissa on erittäin hyvä markkinatilanne, kertoo Prefabmästarna Sverige AB:n vastanimitetty uusi toimitusjohtaja Fredrik Kristiansson. – Meillä on erinomaisia yhteistyökumppaneita ja laajennettu tehdas tarjoaa suuria mahdollisuuksia, Kristiansson kuvailee.

Tukholman alueella toimiva Lujabetong AB valmistautuu jo täysillä kohti seuraavaa korkeasuhdannetta.  – Meillä on uuden ja modernin kolmannen tehtaamme myötä kaikki valmiudet tarjota asiakkaille huippupalvelua kun suhdanne taas lähtee nousuun, sanoo Törner.

Lähde, Sveriges Byggindustrier
https://www.sverigesbyggindustrier.se/UserFiles/Files/BI_Analys/BK1_2019.pdf

Lujabetoni on johtava betoniteollisuusyritys Suomessa ja se toimii kaikilla merkittävillä betonirakentamisen sektoreilla. Pääasiakasryhmiimme kuuluvat asuntoja, toimitiloja ja infrastruktuuria rakentavat alan toimijat: rakennusliikkeet, rakennuttajat sekä erikoisrakentajat kuten betonointi- ja paalutusurakoitsijat. Toimitamme valmisbetonia, elementtejä ja betonituotteita yhteensä 31 tehtaalta. Lujabetoni toimii myös Ruotsin ja Venäjän markkinoilla tytär- ja osakkuusyhtiöidensä kautta. www.lujabetoni.fi, facebook.com/lujabetoni

Luja on kolmannen polven perheyritys ja yksi Suomen suurimmista rakennusalan konserneista. Yritys on toiminut alalla yli 60 vuotta. Luja-yhtiöihin kuuluvat Lujatalo Oy, Lujabetoni Oy ja Fescon Oy. Konsernin liikevaihto on yli 600 miljoonaa euroa ja se työllistään. 1500 työntekijää 33 paikkakunnalla. Lujalla on Suomen lisäksi toimintaa myös Ruotsissa ja Venäjällä. www.luja.fi, facebook.com/luja-yhtiot

15.09.2019 11:00Rakennuskustannukset nousivat elokuussa 0,9 prosenttia vuodentakaisesta
14.09.2019 9:22Matekon Pirkanmaan myynti vahvistuu - uusi aluemyyntipäällikkö Pekka Vuorivirta
13.09.2019 17:11Doosan ja Engcon panostavat yhdessä Eurooppaan
13.09.2019 12:11Metson seulauutuus yhdistää erinomaisen kapasiteetin ja markkinoiden laajimman seulaverkkovalikoiman
12.09.2019 16:01Rinta-Jouppi Machinella Konepäivät ja uusien toimitilojen avajaiset 27.-28.9. Seinäjoella
12.09.2019 11:11Malminetsinnän vastuullisuusjärjestelmän kehitystyö etenee
11.09.2019 11:11Viisi tapaa parantaa kaivukoneen polttonestetehokkuutta
10.09.2019 15:44Engcon kasvattaa liikevaihtoaan yhdeksättä peräkkäistä vuotta
10.09.2019 14:01Rototilt laajentaa työlaitevalikoimaansa tehokkaalla asfalttileikkurilla
10.09.2019 9:11Asfalttityöntekijät ovat huolissaan ylinopeuksien aiheuttamasta turvallisuusriskistä päällystystyömailla

Siirry arkistoon »