Asfalttityöntekijät ovat huolissaan ylinopeuksien aiheuttamasta turvallisuusriskistä päällystystyömailla

10.09.2019 9:11

asvisss.jpg

NCC:llä on käytössä mobiilikäyttöinen Synergi-sovellus, jonka avulla henkilöstö voi tehdä työhön liittyviä turvallisuushavaintoja. Niistä käy ilmi, että asfalttitöissä ohikulkevan liikenteen ylinopeudet koetaan merkittäväksi vaaratekijäksi.

Ympäri Suomen päällystystöitä tekevän mobiiliyksikön vastausten perusteella noin 15 % kaikista havainnoista koskee ohikulkevaa liikennettä ja nopeusrajoitusten noudattamista. Se on selkein yksittäinen havainnoista esiin nouseva asia. Havainnot ovat esimerkiksi tällaisia:

•  ”Nopeusrajoitusmerkit tehottomia, ani harva ajaa rajoituksen mukaan.”
•  ”Liikenteen (vt3) nopeudet työntekijälle hengenvaaralliset.”
•  ”Paljon ylinopeutta ajavaa raskasta liikennettä.”
•  ”Onko moottoritiellä työskentely turvallisempaa? Miksi korkeampi nopeusrajoitus moottoritiellä kuin tavallisella, autot tulevat vielä kovempaa ja kun ei ole valvontaa, niin mikään ei muutu.”
•  ”Liikenteen vauhti todella kova ajoittain, rajoitus 30km/h ja nopeudet vähintään tuplat.”
•  ”Liikenne ei noudata nopeusrajoituksia.”
•  ”Yötyössä liikenteen vauhdit lisääntyvät ja kaikenlainen havainnointi vaikeutuu. Lisää riskiä onnettomuuteen huomattavasti.”

NCC:llä ollaan huolissaan henkilöstön turvallisuudesta tietyömailla.

– Vetoamme tienkäyttäjiin, että he noudattaisivat päällystystyömaiden nopeuksia oman ja meidän henkilöstömme turvallisuuden vuoksi. Kukaan tuskin tahallaan työntekijöidemme turvallisuutta vaarantaa, mutta riskiä ei selvästikään ymmärretä, eikä myöskään osata asettua liikenteessä työtään tekevien asemaan. Työmaan liikenne, kuten asfalttimassaa ajavat autot, ja muut ammattikuljettajat ovat mielestäni avainasemassa näyttämässä esimerkkiä, että tietyömaan kohdalla todella hidastetaan vauhtia nopeusrajoitusten mukaisesti, oli kiire tai ei. Työmaaliikenteen nopeusrajoitusten noudattamatta jättämisiin pystymme tarvittaessa sopimusteitse puuttumaan. Muun tieliikenteen osalta vaikutusmahdollisuutemme ovat selvästi rajallisemmat, NCC:n Asfaltin aluejohtaja Ilmo Hyyppä toteaa.

Tietyöt jatkuvat koko syksyn, jolloin pimeys ja kosteus tuovat lisähaasteita ja näkyvyys on usein kesän olosuhteita huonompi. Tietöitä tehdään edelleen myös yöaikaan. Yleisesti turvallisuuteen liittyvät riskit kohoavat syksyä kohti mentäessä.

NCC:llä vietetään tänään pohjoismaista Awareness Day -päivää, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota työturvallisuuskysymyksiin. Se tarkoittaa kannustamista turvallisempiin käytösmalleihin ja turvallisuuskulttuurin jatkuvaa rakentamista osaksi kaikkea perustoimintaa. Turvallisuuden tavoite on aina nolla tapaturmaa.

NCC vie yleistä liikenneturvallisuuskulttuuria eteenpäin esimerkiksi NCC:n ajankohtaisista työmaista kertovalla Aja hiljaa -Facebook-sivulla.

10.07.2020 23:33KATSO 10.7. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia - mukana paljon maarakennusalan asiaa!
10.07.2020 10:33YIT on allekirjoittanut urakkasopimuksen Koskelan sairaala-alueelle toteutettavasta asuinrakennushankkeen pääurakasta Helsingissä
09.07.2020 8:45Valtatie 3:n remonttiin kolmeksi vuodeksi Hämeenkyrössä
08.07.2020 14:20Harjavallan kuonarikastamo kasvattaa jauhatuskapasiteettia
07.07.2020 15:45Lakan Betoni Oy keskittää toimintojaan Lopelle sekä Varkauteen - Forssan tehdas myyty Kiilto Oy:lle
06.07.2020 10:30Bridgestone laajentaa kaivosalan asiakkaille tarjottavaa ratkaisuvalikoimaa
05.07.2020 13:33Terrafamen kestävän kehityksen katsaus julkaistu
04.07.2020 14:11VIELÄ EHDIT MUKAAN! 3D-Win -perusohjelma- ja maastomallikoulutus Helsingissä 1.-2.9.2020
03.07.2020 23:00KATSO 3.7. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia - paljon mielenkiintoista maarakennusalan asiaa!
03.07.2020 11:00Metso Minerals Oy ja Rotator Oy yhteistyöhön jälkipalveluissa

Siirry arkistoon »