Örjan voi edelleen ajaa kaivinkonetta Engconin ergonomisten hallintakahvojen avulla

02.10.2019 9:00

orjan1.jpg

Noin puoli vuotta sitten Engcon sai avunpyynnön Örjan Nordinilta, joka kuljettaa kaivinkonetta EAG Entreprenadilla. Örjan kertoi joutuneensa sairauslomalle kovien rannekipujen vuoksi. Örjan palasi töihin kesäkuussa 2019 Engconin ergonomisten MIG2-kahvojen ansiosta.

Örjan oli lukenut Engconin ergonomisista kahvoista. Hän mietti, voisiko hän palata ajamaan kaivinkonetta käyttämällä niitä. EAG:n johto päätti kokeilla niitä. Örjanin kaivinkoneeseen asennettiin Engconin MIG2-kahvat vanhojen hallintakahvojen tilalle.

- En melkein usko tätä todeksi. Kun olin käyttänyt MIG2-kahvoja muutaman kuukauden, minulla ei ollut mitään kipuja ranteissa, kertoo Örjan, kun tapaamme hänet tietöissä Itä-Jämtlannissa.

Örjan kertoo, että ennen kahvojen vaihtamista hänellä oli jatkuvia kipuja. Sormet turposivat, joten yksi sormus oli leikattava irti ja hänen piti ottaa voimakkaita kipulääkkeitä. Tilanne oli niin vakava, että hänen piti käyttää rannetukia jonkin aikaa. Sairausloman jälkeen Örjan ei voinut palata kuljettamaan kaivinkonetta, vaan joutui vaihtamaan työtehtävää pyöräkuormaimen ajoon. Siinä Örjanin ei tarvinnut käyttää ranteitaan niin paljon.

- Halusin kuitenkin kovasti palata kaivinkoneen kuljettajaksi. Kun kysyin esimieheltäni, voimmeko kokeilla Engconin hallintakahvoja, hän suostui. Olen siitä iloinen, sanoo Örjan. Hän on ajanut kaivinkoneita yli 25 vuotta.

orjan2.jpgHallintakahvojen valinta uuteen kaivinkoneeseen oli itsestään selvä

Engconin rototiltin proportionaalisen ohjauksen lisäksi Örjan on kytkenyt MIG2-kahvoihin pyöräohjauksen ja hän kehuu erityisesti kahvojen ulkopinnan kämmentukea. Siksi hänen ei tarvitse pitää kahvoista niin lujasti kiinni ulospäin suuntautuvissa kahvan liikkeissä. 

Keväällä 2019 Örjan sai uuden kaivinkoneen. Siihen hankittavista kahvoista ei ollut epäilystäkään.

- Jälleen kerran MIG2-kahvat osoittautuivat todella hyviksi. Kun kone vaihtui uuteen, jouduin ajamaan toista konetta jonkin aikaa. Silloin aiheutui ranneongelmia. Jos en olisi saanut koneeseeni MIG2-hallintakahvoja, en luultavasti olisi enää voinut käyttää kaivinkonetta, Örjan sanoo.

Ergonomia parantaa kuljettajien työympäristöä 

– Ergonomia ja mukavuus ovat tärkeitä keinoja välttää tuki- ja liikuntaelinten vammat. Erityisesti sellaiset ammatit ovat vaarallisia, joissa työskentelevien on tehtävä toistuvia ja samankaltaisina pysyviä liikkeitä. Olen iloinen siitä, että Engcon keskittyy ergonomiaan kehittäessään erilaisia työvälineitä. Ergonomia-asiantuntijana suhtaudun myönteisesti siihen, että Engcon keskittyy parantamaan kaivinkoneiden kuljettajien työympäristöä ja arkea, kertoo laillistettuna fysioterapeuttina, ergonomia-asiantuntijana ja Hälsorumin toimitusjohtajana työskentelevä Johan Brännström. Hän jatkaa: 

- Engconin MIG2-kahvoissa on otettu huomioon toistuvat ja samankaltaiset ranteisiin kohdistuvat kuormitukset. Ne aiheuttavat merkittävän riskin työperäisten vammojen muodostumiselle. Hyvä työympäristö ja kunnolliset työvälineet tarjoavat edellytykset jatkaa ammatissa koko työelämän ajan. Ne vähentävät kivun ja muiden ongelmien vaaraa. 

MIG2:

MIG2 on kaivinkoneisiin tarkoitettu Engconin ergonominen hallintakahva. Ergonomisen muotoilun lisäksi kämmentuki keventää ulospäin suuntautuvia liikkeitä. Kahva voidaan varustaa jopa kolmella portaattomalla rullalla rototiltin tai muiden toimintojen ohjaamista varten, kuten kääntöpuomi tai VA-puomi.Lisäksi siihen voidaan kytkeä samaan ajosuuntaan vaikuttava pyöräohjaus eteen ja taakse ajettaessa, telaohjaus sekä jopa 7 päälle/pois-painiketta. MIG2 on suunniteltu varsinkin Engconin proportionaaliseen DC2-ohjausjärjestelmään. 

14.10.2019 11:11LUE TÄSTÄ! Suomenkielinen Hitachi iGround Control lehti on ilmestynyt
14.10.2019 8:11Novatron Oy ostanut 3D-system Oy:n koko osakekannan
13.10.2019 17:00Suomalaista poravaunuteknologiaa Norjan suurille markkinoille
12.10.2019 10:11Suomen suurimman tuulivoimapuiston rakentaminen alkaa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla - osa yli miljardin euron investointikokonaisuutta
11.10.2019 17:11Elokuussa rakentamisen liikevaihtoa kasvattivat erikoistuneen rakennustoiminnan yritykset
10.10.2019 10:02Atlas Copcon uusi e-opas näyttää reitin Stage V -päästöstandardien täyttämiseen
09.10.2019 16:10Nimitysuutinen: Robit Oy
09.10.2019 9:34YIT:n vastuullisuusohjelmassa toteutettu jo yli 200 hyvää tekoa
09.10.2019 9:00Rakennusalan ikuisuusongelmaan puututaan Valtran työmaalla - suojakypärän käyttämistä seurataan videonanalytiikan avulla reaaliaikaisesti
08.10.2019 11:11Rototilt laajentaa työlaitevalikoimaansa tehokkaalla asfalttileikkurilla

Siirry arkistoon »