Taratest Oy: "Monipuolinen Lännen ylitti odotuksemme"

18.10.2019 12:11

taratest_lannen8600g.jpg

Taratest Oy hankki Lännen 8600G -monitoimikoneen ja kehitti siitä viimeisen päälle monipuolisen ja älykkään kairauskoneen, jolla hoituvat monet muutkin työt.

(kuva: Lännen-monitoimikoneella pääsee “saavuttamattomiin” kairauspaikkoihin, kuten luiskiin ja vesirajan tutkimuksiin kaivulaitteen avulla. Koneen itsenäinen liikkuvuus yhdessä monikäyttöisyyden kanssa olivat Taratestille tärkeitä valintakriteereitä.)

– Tämä on kyllä todellinen monitoimikone, sanoo Taratest Oy:n toimitusjohtaja Tero Mäkinen.

Ennen kuin tutustumme tarkemmin Taratestin monipuoliseen koneeseen, muutamat sanat Tero Mäkisen johtamasta yrityksestä. Vähän yli 40-vuotiaan perheyrityksen kotipaikka on Tampereen kupeessa Pirkkalassa, aluetoimisto Vantaalla ja toimialueena koko valtakunta.

Taratest toimii geotekniikan ja pohjarakentamisen suunnittelun, konsultoinnin ja ympäristötutkimusten alueilla. Yritys tarjoaa osaamista infran, talonrakentamisen ja teollisuuden tarpeisiin: geosuunnittelua, maaperätutkimuksia, rakennusmittauksia, kalliotutkimuksia – monen sortin mittauksia ja kartoituksia maalla, vedessä ja ilmassa.

Taratest työllistää 60 - 70 henkeä ja kasvavan yrityksen liikevaihto noussee tänä vuonna kahdeksan miljoonan euron paikkeille.

Kotimainen projekti

– Kairaustöissä olemme Suomen johtava yritys. Pyrimme vuosittain satsaamaan uuteen ja innovatiiviseen kalustoon, josta uusi monitoimikoneemme on hyvä esimerkki, Tero Mäkinen kertoo.

Niin, se monitoimikone. Se on malliltaan Lännen 8600G, joka on varustettu Geomachinen kairauspuomilla, Leica Geosystemsin koneohjausjärjestelmällä ja paljolla, paljolla muulla.

– Mietimme konevalintaa pitkään, kunnes Lännen-monitoimikone osoittautui parhaaksi vaihtoehdoksi. Halusimme koneen, jolla pääsemme tavallaan ”saavuttamattomiin” paikkoihin, kuten luiskiin ja vesirajan tutkimuksiin kaivulaitteen avulla.

– Koneen liikkuvuus oli myös erittäin tärkeä valintakriteeri; esimerkiksi kaupunkiympäristössä kone siirtyy omilla pyörillään sujuvasti työmaalta toiselle.

– Suuri merkitys oli myös sillä, että Lännen-kone on suomalainen. Tästä syntyi meille hyvä kotimainen projekti, kun täydensimme konetta suomalaisen Geomachine Oy:n varusteilla, Mäkinen sanoo.

Ei pelkkä kairakone

Taratestin uudella monitoimikoneella on työskennelty lukuisilla työmailla helmikuusta lähtien.

– Käytännössä se on ollut aivan päivittäisessä käytössä. Kone on toiminut moitteettomasti ja jopa ylittänyt odotuksemme. Se ei varmasti jää viimeiseksi tuollaiseksi koneeksi.

– Olemme samalla kehitelleet kumppaniemme kanssa aivan uusia innovaatioita. Koneessa on älykkäät systeemit, data kulkee työmailta toimistoon. Fiksun koneohjausjärjestelmän ansiosta kone pystyy itsekseen ajamaan tutkimuspisteelle, siellä on koordinaatit ynnä muut valmiina. Tavallaan ohjaamme tietokoneen avulla koneen oikeaan paikkaan.

– Geoteknisten tutkimusten lisäksi voimme samalla koneella kaivaa koekuoppia ja tarvittaessa tehdä ihan normaaleja kaivinkonehommia. Eli kyseessä ei suinkaan ole pelkkä kairakone, vaikka kairaaminen sen ykköstehtävä onkin.

– Monipuolisuuden lisäksi kapasiteettiakin on riittävästi. Erilaisten lisälaitteiden kuskaaminen sujuu joutuisasti. Etukuormaaja kykenee käsittelemään yli 5 000 kilon kuormia – voimme kuljettaa sillä kompressoreita, vesisäiliöitä ja niin edelleen, Tero Mäkinen selvittää.

Katso, kuinka monitoimisia Lännen-koneet ovat.

Ota yhteyttä lähimpään myyjään.

www.taratest.fi

23.01.2020 9:34Kesätöhin Outokummun Tornion tehtaille tai Kemin kaivokselle?
22.01.2020 14:10RealMachinery ja Wetteri Power sopimukseen Pohjois-Suomen jälkimarkkinointipalveluista
22.01.2020 9:21Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä nousi marraskuussa
22.01.2020 9:10MX-murskain Lokotrackissa tuo RKJ Rahikaisen kulutusosamenoihin lähes puolet säästöä
21.01.2020 15:20Engconin Dig Smart. Dig Safe -turvallisuuskampanja asettaa nollatoleranssin tavoitteeksi työtapaturmien vastaisessa kamppailussa
21.01.2020 11:23Suomalainen liikennemerkkitoimittaja panostaa älyliikenteeseen ja telematiikkaan
20.01.2020 11:09Terrafame alkaa hyödyntää vetylaitosten hukkaenergiaa - teknologiaa käytetään uudella tavalla
19.01.2020 11:30Komatsu viitoittaa työkonehybridien kehityssuunnan
18.01.2020 12:00Edullisempi iskuvasara voi olla myös laadukas
17.01.2020 11:00Rakennuskustannukset nousivat joulukuussa 0,2 prosenttia vuodentakaisesta

Siirry arkistoon »