Sukellus-Kotka: Innovointia veden alla

11.12.2019 17:00

Kuva2b.jpg
Sukellus-Kotkan kaivinkoneita ja 9 x 18 metrin jalkalautta ruoppaustyömaalla.

Harvassa ovat ne insinööritoimistot, joiden palkkalistoilta löytyy 17 ammattisukeltajaa. Mutta Sukellus-Kotka ei olekaan mikään ihan tavallinen insinööritoimisto, vaan yhtiö on erikoistunut ainoastaan vedenalaisiin töihin.

Työolosuhteet ovat veden alla usein hankalat: vedessä voi olla kova virtaus, työtä tehdään ahtaissa paikoissa, joista ei pääse pois kuin peruuttamalla, eikä näkyvyyttä välttämättä ole nimeksikään. Kun esimerkiksi siltatyömaalla louhitaan, vesi ei aina pääse vaihtumaan ja se on kuin maitokahvia.

- Isolla osalla työntekijöistämme on taustalla Merivoimien sukeltajakurssi, kertoo toimitusjohtaja Lasse Mustamaa, itsekin joukoissa palvelleena.

- Se on sen laatuinen koulu, että jos siellä pärjää, pärjää varmasti myös meidän töissämme. Kaikilla sukeltavilla työntekijöillämme on lisäksi ammattisukeltajan pätevyys.

Sukellus-Kotkan omistajilla Lasse ja Kari Mustamaalla on molemmilla sukeltajan tausta.

- Harvemmin enää itse sukellan, vaikka mieli tekisi, mutta ei vain enää ehdi, kertoo Lasse Mustamaa.

Sukellus-Kotka on oman alansa pioneereja Suomessa, eikä töihin aina löydy valmista menettelytapaa. Yhtiössä innovoidaan jatkuvasti uusia konsepteja ja kehitetään omia reseptejä.

- Ne ovat liikesalaisuuksia, joita emme halua paljastaa muille” kertoo Lasse Mustamaa.

- Tosin vaikka menetelmät kopioisi, olisi niiden käytössä muilla aika paljon harjoittelemista.

kuva2c.jpg

Sukellus-Kotkan poravaunuja käytetään myös patotyömailla.

Sukellus-Kotkan toimintafilosofia

Yhtiön toimintafilosofian Mustamaa kiteyttää kolmeen kohtaan: differointi, segmentointi ja toiminta asiakasrajapinnassa.

- Differointi tarkoittaa eroamme muihin toimijoihin, kenelläkään alan toimijalla ei esimerkiksi ole vastaavaa kalustoa kuin meillä. Segmentointia on kohdennettu asiakaskuntamme. Emme esimerkiksi esimerkiksi tee tavallista louhintaurakointia, vaikka vedenalaisiin projekteihin saattaa toisinaan liittyä myös kuivalla maalla poraamista ja louhimista. Toiminta asiakasrajapinnassa on meille tärkeää, ja monista asiakkaistamme on vuosien varrella tullut meille myös henkilökohtaisia ystäviä,  kiteyttää Mustamaa.

Parhaimmillaan työyhteisö onkin Mustamaan mielestä kuin bändi: kukaan ei ole yksin mitään, mutta yhdessä soi hyvin ja tekemisessä on reilu meininki.

Sukellus-Kotka haluaa vedenalaisessa urakoinnissa olla täyden palvelun talo, jossa yhdellä puhelinsoitolla järjestyy kaikki.

- -Olemme järjestelmällisesti kasvattaneet ja monipuolistaneet toimintaamme sekä kalustoamme, kertoo Mustamaa.

Kalustoon kuuluu muun muassa jalkalauttoja, kaivinkoneita, poravaunuja, kiilamurtajia, käsiporia, veneitä ja oma hinaaja. Lisäksi yritys toimii sertifioidun ISO 9001:2015 -laatujärjestelmän mukaisesti.

Kalustokannan monipuolistumisen vuoksi projektit ovat muuttuneet isommiksi kokonaisuuksiksi. Ja kaikista laitteista pidetään huolta sukeltajan huolellisuudella. Poravaunujen käyttö merivedessä ei Mustamaan mukaan ainakaan toistaiseksi ole aiheuttanut ongelmia.

- Tosin niitä taidetaan huoltaa ja rasvata vähän tavallista enemmän, arvioi Mustamaa.

kuva2d.jpg

Sukellus-Kotkan rakennesuunnittelija Juha Vartiainen (vas.) ja toimitusjohtaja Lasse Mustamaa.

Uusi SmartROC T40 -poravaunu

Osana systemaattista kaluston uusintaa Sukellus-Kotkalle toimitettiin kesän alussa uusi SmartROC T40 -poravaunu.

- Se edustaa alansa huippua ja on ihan mainio peli sekä tehoiltaan ihan huikea, kertoo sukellustoiminnan johtaja Kari Mustamaa.

- Poravaunu on varustettu koneohjausjärjestelmällä kuten kaivinkoneemmekin, ja reikien syvyys- ja sijaintitiedot saadaan GPS-järjestelmästä. Vesilouhintatöihin liittyy omia erikoispiirteitään, ja alkuun vaadittiin vähän hienosäätöä, jotta vaunu saatiin juuri meidän töihimme soveltuvaksi, kertoo Kari Mustamaa.

- Teroituslaite on osoittautunut oivalliseksi lisävarusteeksi, joka lisää terän käyttöikää ja pidentää teroitusvälejä.

Mukava hytti tarjoaa lisäarvoa merellisissä olosuhteissa, jotka saattavat välillä olla aika karut.

kuva2e.jpg

Yrityksen poravaunuja louhintatyömaalla.

Miten vedenalainen louhinta eroaakuivan maan louhinnasta?

- Kaikin tavoin, kiteyttää Lasse Mustamaa.

- Ennen kuin aletaan louhia, sukeltaja, joka on ylipanostaja ja työmaasta vastaava, käy katsomassa paikan, jotta saadaan kuva muodoista. Lisäksi tehdään selventäviä merkintöjä pohjan kalliopintaan rasvaliidulla (poravaunussa on tarpeen mukaisesti kiinnitetty vedenalainen kamera porauksen aikana). Veden alla poraus tehdään suojaputken läpi, ja reikä panostetaan heti, ennen seuraavan reiän poraamista. Poraus tapahtuu usein lautalta, ja työ yritetään suunnitella aina niin, että yhdestä asemasta saadaan porattua mahdollisimman monta reikää, ilman lautan siirtoa. Jälkeenpäin sukeltajat käyvät tarkistamassa ja kuvaamassa paikat raportointia varten.

2f.jpg

Sukeltajat raudoittamassa patotyömaalla.

Faktaa Sukellus-Kotkasta

- Vuonna 1978 perustettu perheyritys

- Toimialaan kuuluvat muun muassa patoluukut, nostolaitteet sekä voimalaitosten suodattimet eli välpät rakennesuunnitteluineen sekä asennuksineen, suurten (1000 mm–3000 mm)  putkien asennukset ja upotukset, työpatojen suunnittelut, lujuuslaskennat sekä asennukset, satamien vedenalaisten rakenteiden suunnittelut ja toteutukset, laiturien korjaukset sekä katodiset suojaukset

- Asiakkaita ovat muun muassa voimalaitokset, satamat, infra-alan yritykset sekä teollisuuslaitokset veden äärellä.

03.07.2020 23:00KATSO 3.7. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia - paljon mielenkiintoista maarakennusalan asiaa!
06.07.2020 10:30Bridgestone laajentaa kaivosalan asiakkaille tarjottavaa ratkaisuvalikoimaa
05.07.2020 13:33Terrafamen kestävän kehityksen katsaus julkaistu
04.07.2020 14:11VIELÄ EHDIT MUKAAN! 3D-Win -perusohjelma- ja maastomallikoulutus Helsingissä 1.-2.9.2020
03.07.2020 11:00Metso Minerals Oy ja Rotator Oy yhteistyöhön jälkipalveluissa
02.07.2020 12:00Valtiolta 450 miljoonaa akkuarvoketjun hankkeisiin
01.07.2020 15:00Agnico Eagle: Kittilän kultakaivoksen kaivosvesien purkuputken rakentamisesta on esitetty virheellisiä tulkintoja
01.07.2020 12:12Kemin kaivoksen laajentamishanke etenee
30.06.2020 10:34Maannousu nostaa vaasalaisia koteja sentin vuosivauhdilla
29.06.2020 9:21Koneellinen kullanhuuhdonta päättyy Lemmenjoen kansallispuistossa

Siirry arkistoon »