Myyräys on yleisin tapa tehdä alituksia - kalusto kehittynyt entistäkin tehokkaammaksi

15.12.2019 17:00

myyra0b.jpg

Paineilmakäyttöisillä, yleensä vaunukompressorista voimansa ottavilla myyrillä tehdään lähinnä erilaisia teiden ja kevyen liikenteen väylien alituksia mutta toki tekniikka soveltuu moneen muuhunkin alitustarpeeseen.

Myyräys on Suomessa yleisin tapa tehdä alituksia ja käytössä oleva laitekanta on suuri. Vaikka työmenetelmä on vanha niin se on edelleen tehokas ratkaisu. Ja käytettävä myyräkalusto on koko ajan kehittynyt entistäkin tehokkaammaksi ja käyttöystävällisemmäksi.

Paineilmakäyttöisillä, yleensä vaunukompressorista voimansa ottavilla myyrillä tehdään lähinnä erilaisia teiden ja kevyen liikenteen väylien alituksia mutta toki tekniikka soveltuu moneen muuhunkin alitustarpeeseen.

- Myyrällä on kätevä vetää sähkökaapelit, vesijohdot, kaasuputket, valokuidut jne. silloin kun alitettava matka on suhteellisen lyhyt, maksimissaan jotain 25 metriä maalajista riippuen, jonka jälkeen kannattaa siirtyä suuntaporaukseen. Ja myyräys on oikein tehokas ja nopea tapa lyhyissä pistoissa sillä se taipuu ahtaisiinkin paikkoihin. Tasalaatuisessa maassa päästään hyvinkin tarkkaan jälkeen ja isommilla myyrillä onnistuu alitus moreenimaassakin. Myyrä on investointina edullinen ja sen operointiin ei tarvita isoa konekalustoa eikä montaa henkilöä, kertoo alitusalan ammattilainen Maakoneen Jussi Kartano.

myyra1b.jpg

Tasalaatuisessa maassa päästään hyvinkin tarkkaan jälkeen ja isommilla myyrillä onnistuu alitus moreenimaassakin.

Grundomat -myyrät ovat olleet Suomessa urakoitsijoiden käytössä jo yli 30 vuoden ajan. Tuona aikana se on osoittanut ylivoimaiset ominaisuutensa Suomen vaihtelevissa maalajeissa.

- Saksalaisen valmistajan Tracto-Technikin jatkuvan tuotekehityksen ansiosta siitä on tullut ylivoimainen markkinajohtaja. Grundomatin etuja ovat kaksivaiheisesti liikkuva kärki, kestävät teflon-tiivisteet, helppo suunnanvaihto, luja rakenne ja erinomainen tarkkuus vaihtelevissa maalajeissa. Myös iskutehot ovat vuosien saatossa kehittyneet samoin kuin kärkivaihtoehdot, sanoo Kartano.

myyra2b.jpg

Myyrällä on kätevä vetää sähkökaapelit, vesijohdot, kaasuputket, valokuidut jne. silloin kun alitettava matka on suhteellisen lyhyt, maksimissaan jotain 25 metriä maalajista riippuen.

Grundomat –mallistosta löytyy myyrät 45 - 180 mm koossa erilaisine lisävarusteineen ja niillä voidaan vetää 32 - 160 mm putkia mitkä ovat yleensä PVC:tä mutta pienissä kokoluokissa myös PEH-materiaalia.

- Tällä hetkellä myydään B-sarjan myyriä mutta markkinoille ollaan tuomassa uudistuneet mallit, joiden sisäistä rakennetta on vahvistettu mm. ohjauksen osalta ja entisestään vahvan kärjen kulutuskestävyyteen on tehty parannuksia. Grundomat –myyrät ovat tunnettuja lujasta rakenteestaan ja pitkästä käyttöiästään: kärkikartiolla voi tehdä keskimäärin noin 2 – 3 kilometriä alitusta maalajista riippuen. Käytössä on paljon yli 10 kilometriä hakattuja myyriä joihin on toki tehty kunnostusta, sanoo Kartano.

Maakone tarjoaa uudet yleisimmät myyrämallit suoraan varastostaan Porista mistä löytyy myös laajasti kaikki tarvittavat varaosat.

- Hoidamme myös myyrien huollot ja kunnostukset nopeasti ammattitaidolla, lisää Kartano.

myyra3b.jpg

Myyrän käyttö on helppoa eikä sen operointiin tarvita isoa konekalustoa eikä montaa henkilöä.

Monien mahdollisuuksien myyrä

Suomessa myyrillä lyödään maahan yleisimmin 110 millistä putkea, mutta valokuitupuolella voisi Kartanon mukaan hyödyntää enemmän pienempiä 45 - 75 mm:n myyriä:

- Muutaman millin paksuisia kuituja olisi järkevin vetää 32 – 50 millisiin putkiin jolloin ne voidaan asentaa pintaan. Nyrkkisääntöhän syvyydessä on 10 x myyrän halkaisija, joten pienet putket voisi vetää esimerkiksi piha-alueilla vaikkapa 40 sentin syvyyteen, opastaa Kartano.

Isomman pään 130 – 180 mm myyrillä pystytään puolestaan vetämään isoimmat muoviputket sekä junttaamaan rautaputkea maan sisään pehmeissä savimaisssa.

- Myyräys tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia, joita kannattaa tutkia tapauskohtaisesti niin että päästään parhaaseen lopputulokseen kustannustehokkaasti, huomauttaa Kartano.

myyra4b.jpg

Maakone tarjoaa saksalaiset Grundomat –myyrät eri kokoluokissa lisävarusteineen suoraan varastosta.

 

07.08.2020 17:35KATSO TÄSTÄ 7.8. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia - mukana paljon asiaa maarakennusalalta
06.08.2020 9:44LUKE: Arktisen alueen maankäyttö voi kuumentaa tunteita
06.08.2020 9:42Cramolta vinkit parempaan työmaalogistiikkaan
05.08.2020 11:00Terrafame: Ruunakorven vanha pintamaiden läjitysalue otetaan vesienhallinnan piiriin
04.08.2020 9:23Ympäristöministeriöltä ohjeistus suljettujen ja hylättyjen kaivannaisjätealueiden kunnostustarpeen arviointiin
03.08.2020 12:49Metso Outotec tuo mineraalienkäsittelyn asiakkaiden saataville ainutlaatuisia kiinnitysjärjestelmiä ja kulumisen seurantateknologiaa
02.08.2020 11:00TerraWisen uusi toimitusjohtaja Pasi Kailasalo
31.07.2020 23:33KATSO TÄSTÄ 31.7. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia - mukana paljon maarakennusalan asiaa
31.07.2020 11:00Volvon autonomiselle kuljetusajoneuvolle Red Dot -palkinto
30.07.2020 11:00Alkusyksyn Metsäalan Ammattilehti työn alla - lähde mukaan ilmoituksella - lisäjakelussa mm. FinnMetko messuilla

Siirry arkistoon »