Engconin Dig Smart. Dig Safe -turvallisuuskampanja asettaa nollatoleranssin tavoitteeksi työtapaturmien vastaisessa kamppailussa

21.01.2020 15:20

Tosiasia on, että kaivukoneiden käytön yhteydessä tapahtuvien työtapaturmien määrä on masentavaa luettavaa. Tapaturmaluvut ovat liian korkeita. Pahimmassa tapauksessa työtapaturma voi johtaa kuolemaan. Engcon haluaa viedä kaivualaa kohti nollatoleranssia – tarjoamalla älykästä tekniikkaa kaikkiin kaivukoneisiin. Engcon kutsuu tätä kampanjaa nimellä ”Dig Smart. Dig Safe”, ja se on osa yrityksen Non Accident Generation -konseptia.

Viralliset eurooppalaiset tilastot osoittavat, että Euroopassa kuolee työtapaturmissa vuosittain yli 3 000 ihmistä ja tapaturmien määrä toimialallamme on hälyttävä.

– Turvallisuutta on hyvin vähän priorisoitu urakointi- ja rakennusalalla millään markkinoilla, vaikka näiden toimialojen on usein todettu olevan tapaturma-altteimpia. Yleisimpiä tapaturmien syitä ovat muun muassa koneista putoamiset ja työlaitteiden irtoamisesta johtuvat loukkaantumiset. Tätä ei voida hyväksyä, koska monissa tapauksissa tapaturmat johtavat sairauspoissaoloon tai jopa kuolemaan,, joka olisi voitu välttää. Näin sanoo Stig Engström, Engconin perustaja ja omistaja, ja toteaa:

– Kaivukoneenkuljettaja käsittelee konetta usein ahtaissa paikoissa tai rakennustyömailla, joilla liikkuu paljon ihmisiä. Jos koneessa ei ole oikeaa turvavarustusta, kuljettaja saattaa tahattomasti pudottaa työlaitteen tai peruuttaa jonkun päälle. Myös liukastumis- ja kompastumistapaturmat ovat yleisiä kuljettajan noustessa kaivukoneeseen tai laskeutumassa sieltä pois.

”Nollatoleranssi voi viedä toimialaa oikeaan suuntaan”

Engcon on yksi toimijoista, jotka ovat pitkään pyrkineet vähentämään tapaturmien määrän nollaan. Stig Engström on ollut tässä eturintamassa ja ponnistellut turvallisuuden lisäämiseksi.

Engcon on kehittänyt markkinoiden turvallisimman pikakiinnikejärjestelmän, joka sekä varoittaa ääni- ja valomerkeillä että estää kaivukoneen joidenkin toimintojen käyttämisen turvajärjestelmän täydellisimmässä versiossa, jos työlaite on väärin kytkettynä. Lisäksi jälkimmäisessä tapauksessa kuljettajan täytyy laskea kauha maata vasten, ennen kuin se voidaan irrottaa. Automaattisen öljyn, sähkön ja keskusvoitelun kytkennän ansiosta kuljettaja voi lisäksi vaihtaa työlaitteet turvallisesti ohjaamosta käsin. Rototiltti vähentää koneen siirtelytarvetta, mikä puolestaan pienentää koneen liikkumisesta aiheutuvaa päälleajamisen vaaraa. Engconin turvallisuusratkaisut poistavat suurimman osan inhimillisistä tekijöistä. Älykäs tekniikkamme varmistaa oikean käytön, Stig Engström painottaa ja toteaa, että pyrkimällä nollatoleranssiin Engconin älykkään tekniikan avulla, voimme olla mukana viemässä toimialaa oikeaan suuntaan niin, että turvallisuuskysymykset asetetaan entistä voimakkaammin etusijalle.

Kamppailu muutoksen puolesta – turvallisuus on nostettava ykköseksi

Vaikka Engcon on turvallisuudessa eturintamassa, nollatoleranssin saavuttaminen vaatii vielä paljon työtä. Stig Engström katsoo, että toimialan säännöksiä on tarpeen muuttaa ja asianomaisten toimijoiden täytyy kantaa vastuunsa.

– Laitetoimittajien täytyy kehittää turvallisia tuotteita, käyttäjien täytyy ostaa niitä, ja urakointialan suurten toimijoiden täytyy edellyttää aliurakoitsijoiltaan niiden käyttöä toimeksiannon saamiseksi. Haluamme vaalia turvallisuutta. Tekniikan pitää estää tapaturmien syntyminen myös silloin, kun kuljettaja tekee virheen. Jokainen tapaturma on liikaa, ja tavoitteena tulee olla poistaa tapaturmat kokonaan, Stig Engström sanoo.

Turvallisuuskampanjalla ”Dig smart. Dig Safe.” Engcon haluaa synnyttää keskustelua turvallisuudesta ja antaa puhtia turvallisuuskysymyksiin.

– Meille on sanottu, että aihe on tabu ja että saatamme saada osaksemme kritiikkiä. Siihen sanon vain, että antaa kritiikin tulla. Pyrkimyksenämme on lisätä turvallisuutta. Näin olemme aina tehneet ja tulemme tekemään myös jatkossa. Nyt on aika siirtyä puheesta tekoihin. Haluan, että vuonna 2020 kaikki toimijat alkavat kantaa vastuunsa, ja toivon, että aloitteemme voi toimia tässä lähtölaukauksena, Stig Engström toteaa.

”Non Accident Generationista” ja ”Dig Smart. Dig Safesta.” voi lukea lisää osoitteessa https://engcon.com/fi_fi/engcon-tuotteen-omistaminen/turvallisuus.html

10.07.2020 23:33KATSO 10.7. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia - mukana paljon maarakennusalan asiaa!
10.07.2020 10:33YIT on allekirjoittanut urakkasopimuksen Koskelan sairaala-alueelle toteutettavasta asuinrakennushankkeen pääurakasta Helsingissä
09.07.2020 8:45Valtatie 3:n remonttiin kolmeksi vuodeksi Hämeenkyrössä
08.07.2020 14:20Harjavallan kuonarikastamo kasvattaa jauhatuskapasiteettia
07.07.2020 15:45Lakan Betoni Oy keskittää toimintojaan Lopelle sekä Varkauteen - Forssan tehdas myyty Kiilto Oy:lle
06.07.2020 10:30Bridgestone laajentaa kaivosalan asiakkaille tarjottavaa ratkaisuvalikoimaa
05.07.2020 13:33Terrafamen kestävän kehityksen katsaus julkaistu
04.07.2020 14:11VIELÄ EHDIT MUKAAN! 3D-Win -perusohjelma- ja maastomallikoulutus Helsingissä 1.-2.9.2020
03.07.2020 23:00KATSO 3.7. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia - paljon mielenkiintoista maarakennusalan asiaa!
03.07.2020 11:00Metso Minerals Oy ja Rotator Oy yhteistyöhön jälkipalveluissa

Siirry arkistoon »