Suomalaisen startupin malminetsintäteknologia kiinnostaa ulkomaisia kaivosyhtiöitä

31.08.2020 15:00

Rodai_uav.png

Suomalainen startup-yritys Radai Oy kehittää teknologiaa kaivosyhtiöille auttaakseen niitä välttämään nykyistä yrityksen ja erehdyksen kautta tapahtuvaa malminetsintää. Metallien ja mineraalien kysyntä on kasvanut nopeasti muun muassa autoteollisuuden sähköistymisen ja akkutarpeiden myötä, ja hyvin muodostuneiden esiintymien löytäminen saattaa normaalisti viedä jopa vuosia ja vaatia valtavia investointeja. 

Radain uudenlainen malminetsintäteknologia perustuu ympäristömittauksiin, joita tehdään UAV-aluksia (miehittämätön ilma-alus) ja staattisia maa-asemia hyödyntäen. Geofysikaalinen mittaustekniikka ja data-analyysi voivat nopeuttaa ja tehostaa mineraalimuodostumien paikantamista vaikeissakin maastoissa. Magneettikenttämittauksia tehdään perinteisesti maastossa kävelemällä, mikä on suhteellisen hidasta ja vaatii runsaan määrän työtunteja. Lentokoneella tehdyt mittaukset puolestaan soveltuvat lähinnä suurten alueiden esitutkimuksiin, mutta eivät niinkään yksityiskohtaiseen malminetsintään, koska ne antavat vain yleiskuvan alueesta.

”Käytämme erittäin tehokasta magneettikartoitusjärjestelmää, joka perustuu kiinteäsiipisen sähkömoottorilla varustetun dronen käyttöön. Sopivissa olosuhteissa lentoaika voi olla jopa kolme tuntia. Koska lentonopeus on noin 15-20 m/s, yksittäiset lennot voivat olla jopa 230 km pitkiä. Kahden Radai UAV:n avulla on mahdollista mitata jopa 1000 linjakilometriä päivässä ”, kertoo Radai Oy: n toimitusjohtaja Ari Saartenoja

Viime aikoihin asti Radai on työskennellyt pääasiassa Pohjoismaissa; Suomessa ja Ruotsissa. Kaivosteollisuus on vahvassa kasvussa etenkin Suomessa.

 ”Viimeisten kolmen vuoden aikana olemme mitanneet jo yli 35 000 linjakilometriä maan magneettikenttää Suomessa ja Ruotsissa. Se on jo yhtä kuin lähes maailman ympäri! " iloitsee Saartenoja.

Suomen työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemien raporttien mukaan kaivosala on kasvanut viime vuosina Suomessa rajusti. Varsinkin kanadalaiset ja australialaiset yritykset investoivat malminetsintään Suomessa. Fennoskandian kilvellä sijaitsevalla Suomella on samankaltainen maaperä Kanadan ja Australian kanssa. Perusmetallien tuotantoon verrattuna kullankaivuu on ollut jonkin verran toissijaista vielä viime vuosiin saakka, mutta nyt senkin osuus kasvaa.

Kaivosbuumi näkyy myös Radain liiketoiminnassa. Jo yli puolet liikevaihdosta tulee kanadalaisilta ja australialaisilta yrityksiltä ja osuus kasvaa koko ajan. Yksi viimeisimmistä hankkeista on kanadalaisen FireFox Gold Corp. -yrityksen kanssa, joka on jo käynnistänyt kenttäohjelman useille kultaprojekteilleen Lapissa.

FireFoxin puheenjohtaja Patrick Highsmith kommentoi: "Olemme erittäin innoissamme käynnistäessämme merkittävän ja hyvin rahoitetun malminetsintäohjelman, joka sisältää huipputason UAV-magneettitutkimuksen Radain teknologiaa käyttäen täydennettynä perinteisillä etsintämenetelmillä.”

Sähkömagneettinen mittausjärjestelmä osana Horizon 2020 NEXT -hanketta

Radai kehittää parhaillaan myös uutta sähkömagneettista (EM) mittausjärjestelmää, jossa hyödynnetään multikopterin kuljettamaa kolmikomponenttista EM-vastaanotinta. EM-järjestelmä tarjoaa tietoa maanpinnan sähköisistä ominaisuuksista (johtavuus ja läpäisevyys) ja yhdessä magneettikenttään liittyvän datan kanssa se tarjoaa tärkeää tietoa geologisten karttojen luomiseen ja malminetsintään. Tämä kehitystyö jatkuu parhaillaan EU:n rahoittamassa Horizon2020-hankkeessa NEXT (New Exploration Technologies). Hankkeessa kehitetään myös magneettista vektorimittausta, jossa kentän suunnatut XYZ-komponentit pyritään määrittämään luotettavasti. Radain budjetti hankkeessa on 819 Keur vuosina 2018-2021.

21.09.2020 13:45Maanmittauslaitoksen uusi maastotietojen tuotantojärjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin
18.09.2020 23:33KATSO TÄSTÄ 25. JUHLA LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia - mukana paljon maarakennusalan asiaa!
16.09.2020 9:00LÄHDE MUKAAN JUONNOLLA TAI MAINOSFILMILLÄ! Ammattilehden Hyviä uutisia! 25-juhlalähetys tulossa nyt perjantaina
15.09.2020 9:43Maa- ja vesirakentamisen yrityksillä liikevaihdon kasvu jatkuu vahvana
15.09.2020 9:13Metso Outotec on saanut kaksi anodivalimon tilausta
15.09.2020 9:13Pohjoismaiset louhinta- ja tärinäkonsultit yhdistyvät
14.09.2020 9:12Onninen avasi pikatukun Riihimäellä
13.09.2020 11:11Euroopan raaka-aineiden saanti turvattava
11.09.2020 23:33KATSO TÄSTÄ 11.9. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia - mukana paljon maarakennus asiaa...
11.09.2020 12:00Kaivukoneesta vieläkin tehokkaampi - Engcon lanseeraa kampanjan "Do More. Earn More"

Siirry arkistoon »