Maanmittauslaitoksen uusi maastotietojen tuotantojärjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin

21.09.2020 13:45

Uudella tuotantojärjestelmällä kerätään ja ajantasaistetaan kansallisen maastotietokannan tietoja sekä tuotetaan yleiset karttatuotteet.

Maanmittauslaitoksen uuden maastotietojen tuotantojärjestelmän alustana käytetään avoimeen lähdekoodiin pohjautuvia teknologioita. Päätös tuotantojärjestelmän uudistamisesta tehtiin, koska maastotietojen käyttötarpeet ovat muuttuneet eikä nykyinen järjestelmä enää vastaa tarpeisiin. Nykyinen maastotietojen tuotantojärjestelmä on ollut käytössä 20 vuotta ja palvellut hyvin tähän saakka.

– Avoimen lähdekoodin alustaan perustuva toimintamalli antaa mahdollisuudet laajapohjaiseen yhteistyöhön järjestelmän kehittämisessä yritysten ja muun julkishallinnon kanssa. Maanmittauslaitos on ollut yksi ensimmäisistä julkishallinnon datan avaajista, ja jatkamme avoimuuden edistämistä myös sovelluskehityksessä, digitalisaatio- ja kehitysjohtaja Jani Kylmäaho totesi.

Päätöksellä Maanmittauslaitos edistää myös hallitusohjelman tavoitetta avoimen lähdekoodin ensisijaisuudesta julkisissa tietojärjestelmissä.

Maastotietojen tuotantojärjestelmän uudistamisella on suuri merkitys Maanmittauslaitokselle. Uudella tuotantojärjestelmällä kerätään ja ajantasaistetaan kansallisen maastotietokannan tietoja sekä tuotetaan yleiset karttatuotteet. Maastotietojen tuotannon uusia vaatimuksia ovat esimerkiksi kolmiulotteisen tiedon käsittely, maastokohteiden elinkaaren hallinta ja tiedon ajantasaistusta tehostavien analyysityökalujen hyödyntäminen. Näitä ominaisuuksia ei ole kustannustehokasta rakentaa nykyiseen järjestelmään.

Kohti uutta joustavasti ja tehokkaasti

Maanmittauslaitos haluaa luoda toimittajariippumattoman teknologiaympäristön uuden maastotietojen tuotantojärjestelmän alustaksi. Tavoitteena on modulaarinen järjestelmäarkkitehtuuri eli Maanmittauslaitos voi valita jokaiseen työvaiheeseen sopivimman työvälineen. Teknologiset ratkaisut voidaan myös vaihtaa tai kilpailuttaa joustavasti. Järjestelmäarkkitehtuuriin voi kuulua sekä avoimen lähdekoodin komponentteja että suljettuja ratkaisuja.

– Kun järjestelmän uudistusta suunniteltiin, todettiin että ajankohtaiset, oman maastotietojen tuotantoprosessin tarpeet voidaan ratkaista tehokkaasti avoimen lähdekoodin ratkaisulla. Strategiamme mukaisesti toimimme aktiivisesti verkostoissa ja osana erilaisia ekosysteemejä. Järjestelmäratkaisu tukee osaltaan myös tätä tavoitetta, Kylmäaho kertoi.

Ensimmäisessä vaiheessa Maanmittauslaitos ryhtyy työstämään uuden maastotietojen tuotantojärjestelmän hankinta- ja käyttöönottosuunnitelmaa.

20.10.2020 10:00Lujabetonille historiallisen suuri teräsbetonipaalutilaus ja uusi paalutehdas Kärsämäelle
19.10.2020 11:20Valtatien 4 parantaminen välillä Hartola?Oravakivensalmi käynnistyy
19.10.2020 10:00TULOSSA 30. JUHLALÄHETYS! Mainostaja - lähde mukaan alan seuratuimpaan uutislähetykseen
17.10.2020 11:00STARTTI HUOMENNA 19.10 LEMPÄÄLÄSSÄ! Koeaja uuden sukupolven Cat kaivukoneet AvescoCat Road Showssa - katso tästä kiertueaikataulu
16.10.2020 23:33KATSO TÄSTÄ 16.10. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia - mukana paljon maarakennusalan asiaa....
15.10.2020 14:44Swerock testaa sähkökäyttöisiä kuorma-autoja maansiirto- ja sementinkuljetustehtävissä Ruotsissa
14.10.2020 16:09Sotkamo Silver julkaisi osavuosikatsauksen
14.10.2020 15:00Tapojärvi ja Lapin AMK yhteistyöhön
14.10.2020 8:30Rakennusyritysten liikevaihdon kasvu jatkui elokuussa
13.10.2020 14:00Erä Cat -koneita nopeaan toimitukseen

Siirry arkistoon »