Kotimainen Lokotrack-kalusto takaa Maanrakennus Vääräniemen mursketuotannon tasaisuuden

30.09.2020 13:30

”Kyllä murskauslaitteisen kotimaisuus on iso etu asiakkaalle. Metso Outotec on luotettava ja sanansa mittainen kumppani, jonka kanssa voi asioida selvällä suomen kielellä. Varmatoimiset Lokotrackit takaavat tuotannon tasaisuuden ja vara- ja kulutusosat saadaan Tampereelta myös Pohjois-Suomen erämaiden työmaille päivässä parissa.”

Näin arvioi taivalkoskelainen Maanrakennus Vääräniemi Oy:n toimitusjohtaja Markku Vääräniemi yhtiön murskausurakoinnin kulmakiviä. Vuona 1951 Paavo Vääräniemen perustama yritys laajensi toimintaansa vuosituhannen vaihduttua murskaukseen ja toimii nyt jo kolmannessa polvessa tunnettuna toimijana Pohjois-Suomen murskaustyömailla.

”Isäni luovutti liiketoiminnan hoitamisen harteilleni vuonna 1984 ja antoi evästyksenä minulle tärkeän neuvon: ahkera ja rehellinen työnteko on parasta, mitä voimme isänmaallemme tarjota. Sitä ohjetta on pyritty noudattamaan”, Markku Vääräniemi painottaa.

Vaaraniemi-1.jpg
Toimitusjohtaja Markku Vääräniemi (oik.) ja Metso Outotecin aluemyyntipäällikkö Jussi Mäkelä seuraamassa kaksivaiheisen murskaus- ja seulontaketjun toimintaa Kuusamon erämaassa.

Tienperustusmurskeita Kuusamon korvessa

Soratie Kuusamon keskustassa ehtii kääntyä moneen kertaan pohjoispohjalaisessa erämaassa, ennen kuin saavutaan syyskuisen ruskan värittämälle työmaalle Jokilammen-Riitavaaran louhokselle.

Täällä naapurit eivät ole häiriöksi, kun Vääräniemen murskaustiimi urakoi 45 000 tonnin murskeet Kuusamon yhteismetsän käyttöön tienkunnostusmateriaaleiksi. Sijainnin ansiosta myllyt pyörivät aamukuudesta iltakymmeneen 150–200 tonnin tuntikapasiteetilla. Päivän tuotoksen syntyy 2000–3000 tonnin murskekasa.

Kaksivaihelaitoksen esipäänä on uudenkarhea, toukokuussa käyttöön otettu Lokotrack® LT106™-leukalaitos ja jälkipäänä yli kymmenvuotias LT1100™-karamurskain-seulalaitos.

Kooltaan 0–500 mm:n syötteen annostelee leukalaitokseen kolmannen polven murskausurakoitsija Markus Vääräniemi. Valmiiden murskeiden altakannosta huolehtii juohevasti Janne Hulkkonen.

Leukalaitos pienentää kiven 80–90 mm:n asetuksella sopivaksi GP11-karamurskaimelle, jossa käytetään 27–30 mm:n asetusta ja 25 mm:n murskausiskua. Näin saadaan asiakkaan toivomia kokoja: 0–8 mm, 0–16 mm, 0–32 mm ja 0–56 mm.

Vaaraniemi-2.jpg
Lokotrack LT106 -leukalaitos on varustettu ICr-etäohjauksella, jolloin keskeiset murskaimen säädöt voidaan tehdä turvallisesti kaivinkoneen hytistä.

”Tulos syntyy tasaisesta tuotannosta”

Aamupäivän kahvitauolla Markus Vääräniemi määrittelee tuottavan murskausurakoinnin perusteet varsin selkeästi:

”Hetkellisiä huipputehoja, jotka usein rikkovat kaluston, ei kannata tavoitella. Sen sijaan tasainen ja keskeytyksetön tuotanto tuo pitkällä aikavälillä parhaan tuloksen,” hän korostaa.

Tasaisuus näkyi hyvin vierailupäivän aikana, jolloin murskausketjussa ei tapahtunut yhtään ylimääräistä keskeytystä tai tukosta, vaan LT1100:n purkukuljetin kasasi mursketta jatkuvalla syötöllä. Lokotrack-laitteet seurustelevat ja säätävät toimintaansa yhdessä tarkasti IC-prosessinohjauksen avulla.

”Tarvittaessa Metso Outotecilta löytyy pulmatilanteissa osaamista ja teknistä apua kellonajasta riippumatta.”

Vaaraniemi-3.jpg
Murskeen syötössä kaivinkoneella ja altakannosta pyöräkuormaajalla Vääräniemi luottaa Caterpillarin kalustoon.

LT106-leukalaitos kaikilla lisävarusteilla

Vääräniemen uusin tulokas, LT106-leukalaitos, on varustettu kaikilla, työtä ja turvallisuutta edistävillä lisävarusteilla. Mukana on langaton ICr-etäohjaus, jolla voidaan säätää kaivinkoneen hytistä kaikkia, keskeisiä murskaustoimintoja. Metso Metrics -etävalvonta välittää puolestaan keskeiset murskaustiedot toimiston tietokoneelle ja muistuttaa esimerkiksi tulevista huolloista.

”Etäohjaus on aivan ehdoton juttu, jolla vältetään aikaa ja riskejä sisältävä ramppaus kaivinkoneen ja murskaimen välillä. Voi vain kuvitella, miten mukava on säätää kaivinkoneen ICr:n näytöltä leukamurskaimen asetusta silloin, kun ulkona tulee lunta vaakasuoraan,” Markus Vääräniemi toteaa.

Polttoaine on tunnetusti murskausurakoinnissa palkkojen jälkeen toiseksi suurin menoerä. Sen vuoksi LT106:n noin 20 litran tuntikulutus on ollut myönteinen yllätys.

”Jos verrataan edeltäjäänsä satavitoseen, niin LT106 on tehokkaampi syömään kiveä, mutta huomattavasti vähäruokaisempi,” Vääräniemi arvioi.

”Myös kulutusosat näyttävät kestävän aiempaa pidempään. Louhosprofiililla muotoillut, yksiosaiset leuat on käännetty kerran, ja mittarissa on nyt 150 000 tonnin murskausmäärät. Vaihtoa odottavat, alkuperäiset leuat saapuivat Tampereelta Kuusamoon kahdessa päivässä.”

Mursketuotanto hipoo puolta miljoonaa tonnia vuodessa

Maanrakennus Vääräniemi urakoi kahdella murskausketjulla pääosin tienperustusmateriaaleja Pohjois-Suomessa sekä Oulun seudulla myös katkaistuja sepeleitä. Tavallinen, noin 350 000–400 000 tonnin vuosituotanto nousee tänä vuonna lähelle puolta miljoonaa.

Yli puolet liikevaihdosta syntyy nykyisin murskaustoiminnasta. Muita maanrakennuksen palveluja tehdään erityiseksi Taivalkosken kunnalle. Yhtiö panostaa pitkiin ja luottamuksellisiin asiakassuhteisiin. Työntekijöitä löytyy 10–15.

”Toimitusvarmuus ja nopeus ovat tänä päivänä olennaisia asioita. Kyllä kerran asiakas ihmetteli, kun saimme sorakuorman toimitettua hänelle kesken ajon parissa minuutissa,” Markku Vääräniemi naurahtaa.

23.10.2020 21:22KATSO TÄSTÄ 30. JUHLALÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia
29.10.2020 9:00Nokian Hakkapeliitta TRI traktorien -rengasperheeseen uusia kokoja
28.10.2020 13:19Akkukäyttöinen kaapelinvetolaite nopeuttaa ja helpottaa asennuksia
26.10.2020 10:31Terrafame osavuosikatsaus Q3 2020
26.10.2020 10:22Maanteiden uudet hoitourakat Pirkanmaalla
26.10.2020 10:20Maansiirtokoneiden kulutusosat ja varaosat nopeasti ja vaivattomasti verkkokaupasta
25.10.2020 11:55Maarakennusalan kustannukset laskivat syyskuussa 2,5 prosenttia vuodentakaisesta
24.10.2020 12:11Novatronin myyntitiimi saanut uuden vahvistuksen
23.10.2020 10:27Kaivosalan toimijat uusivat Aitikin kuparikaivoksen palvelusopimuksen Ruotsissa
21.10.2020 14:00Nimitykset: Sami Krühn Renault Trucks kuorma- ja pakettiautomyyjäksi Kuopioon

Siirry arkistoon »