Maanrakennus Martti Uusi-Ranta: Työmaat valmiiksi XLpron avulla

22.01.2021 8:00

makes.jpg

Koneohjausjärjestelmät ovat tämän päivän kaivuutöissä tärkeä ja tuottavuutta lisäävä lisälaite. Sen avulla tarkkuus pysyy kaikissa työvaiheissa ja työnteko helpottuu. Maanrakennus Martti Uusi-Ranta luottaa koneissaan HMPStronic XLpro -koneohjausjärjestelmiin.

Ilmajokelaisen maanrakennusurakoitsija Martti Uusi-Rannan tie yrittäjänä alkoi vuonna 1991 maanviljelijänä. Kun sillä puolella oli talvisin hieman hiljaisempaa, haettiin lisätöitä lumenauraustöistä Seinäjoelta.

- Ensimmäinen lumenauraustyömaa oli Kasperin asuntoalueen auraus ja toiminta kasvoi tasaisesti vuosi vuodelta. 2000-luvulle tultaessa hoidimme noin 50 kiinteistön auraukset ja tuolloin menin myös liikennelupakurssille, josta alkoikin yrityksemme maansiirtoura. Ensimmäinen Volvon dumpperi hankittiin vuonna 2004 maansiirtotöitä suoritettiin Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla, muun muassa Vaasassa ja Kaskisissa, sanoo menestyksekkään urheilu-urankin luonut Martti Uusi-Ranta.

Urheilulla on osansa myös siinä, että taloon hankittiin ensimmäinen kaivinkone vuonna 2007.

- Olimme marraskuisella urheilureissussa Västeråsissa Ruotsissa ja matkassa mukana oli eräs myyjä. No kuinka ollakkaan, reissun loputtua oli tullut kaivinkone ostettua. Hetken sitä kotia tullessa mietti, että mitä on tullut ostettua, mutta ei muuta kuin kaivinkoneen sarviin ja takapihalle opettelemaan kaivuuta, muistelee Uusi-Ranta.

Ensimmäisen kunnon työmaan Uusi-Ranta sai Seinäjoen kaupungilta seuraavan vuoden alkupuolella.

- Untuvaviidan saneerauksella aloitimme kaivinkonetyöt, homma ei ollut helpoimmasta päästä, mutta siitäkin selvittiin. Sen jälkeen olemme aktiivisesti toimineet Seinäjoki-Ilmajoki akselilla maanrakentajana ja teemme muun muassa kivi- ja maanrakennustöitä, omakotitalojen pohjia, saneerauksia ja teiden pohjia. Kalustomme kattaa tänä päivänä viisi kaivinkonetta, poravaunun ja kaksi traktoria.

DJI_20201030_112050_682.JPG

Martti Uusi-Ranta ja koneenkuljettaja Jere Korpela ovat tyytyväisiä HMPStronic XLpo -koneohjausjärjestelmään.

Montaa konemerkkiä – yksi mittalaitemerkki

Uusi-Rannan kaivinkoneet ovat kolmea eri merkkiä, niistä neljä on varustettu nykyaikaisilla Android  pohjaisilla 3D-koneohjausjärjestelmällä. Niissä luotetaan yhteen merkkiin.

- Meillä on koneissamme käytössä HMPStronic XLpro -koneohjausjärjestelmät. Aikaisemmin järjestelmät olivat vain kahdessa koneessa, mutta niiden tuoma huomattava lisäetu ja tehokkuus sai hankkimaan kaksi lisää. Ilman koneohjausta olleilla koneilla kun työskenteli, tuntui että olisi menossa pimeydessä. XLpro helpottaa ja nopeuttaa työntekoa, ilman sitä tarvisi 2-3 apumiestä yhden koneen lisäksi, nyt kuljettaja selviytyy yksin XLpro apunaan. 

tyomaa.jpg

Maanrakennus Martti Uusi-Ranta urakoi 1,5 kilometriä pitkän Ruukintien jatkeen Seinäjoella XLpron avulla. Töitä riittää 8-10 kuukaudeksi.

Ruukintien jatke valmistuu XLpron avulla

Uusi-Ranta on juuri aloittanut uuden työmaan Seinäjoella, jossa rakennetaan Ruukintielle Törnäväntiehen yhdistyvää parin kilometrin jatketta. 

- Tämä on odotettu tiehanke, joka parantaa kauttakulkua alueella. Teemme muun muassa kallion kuorintaa ja louhintatöitä omalla porakalustollamme, poisajettavaa massaa kertyy yli 100 000 mottia. Maansiirtotöissä teemme yhteistyötä Seinäjoen KTK:n kanssa, jolta löytyy riittävästi kalustoa noin suuren massan siirtämiseen, sanoo Uusi-Ranta.

XLpro on tärkeässä roolissa tälläkin työmaalla.

- Teemme kaivuutyöt XLpro mittareilla alusta loppuun saakka. Kaupunki lähettää projektitiedot mallintajalle, joka tekee niiden mukaan mallinnukset ja me lataamme ne koneohjausjärjestelmään. Kaivuutyöt on helppo suorittaa tarkan XLpro-järjestelmän avulla ja lähetämme mittatarkkeet kaupungin järjestelmään sitä mukaa kun työ etenee. 

Uusi-Rannalla on käytössään jo uuden malliston mittalaite, HMPStronic XLpro 3D Site -koneohjausjärjestelmä, joka saa mieheltä kiitosta.

- Uusi isompi 10 tuumainen kosketusnäyttö on todella hyvä. Kaikki on riittävän isolla ja toiminnot ovat selkeitä sekä helppoja käyttää. Laitteen tarkkuus on erinomainen ja se on meidän töihin juuri oikea laite. Kaikki XLpro -mittalaitteet ovat langattomia, joka on erinomainen asia. Antureissa ei ole johtoja ja kestää kovatkin olosuhteet. Patterien vaihto on helppoa ja patterit vaihdetaan vain kerran vuodessa, joten anturien kanssa ei tule rikkoutumisongelmia. Lisäksi tekninen tuki pelaa mainiosti, aina saa apua kellonajasta riippumatta, jos tarvetta ilmenee.

HMPStronicin Site-tarkemaastosauva on myös kovassa käytössä.

XLpro tarke-sauva on meillä aina mukana työmailla. Tällä työmaalla kaupungin miehet mittaa ja merkkaa päälinjat, mutta välillä ne pakkaa kadota paikaltaan.

- XLpro  Site-tarkemaastosauvan avulla voin nopeasti käydä laittamassa uudet tarkkeet jos tarve vaatii. XLpro tarkesauva käyttää samoja malleja kuin koneen järjestelmä, joten oikeat paikat löytyy helposti. XLpro tarkesauvan avulla kaivoimme itse tehdyillä malleilla  kesän aikana yli 20 kilometriä ojia ja laite pelasi mainiosti, toteaa Uusi-Ranta lopuksi.

naytto.jpgHMPStronic XLpro on varustettu isolla ja selkeällä 10” kosketusnäytöllä.

23.02.2021 12:44Espooseen kaavaillun kaupunkiradan rakentamissuunnittelu käynnistyy
23.02.2021 10:02Made for you -koeajopäivät saapuvat luoksesi - katso aikataulu ja varaa oma koeajoaikasi lähimmästä Volvo Truck Centeristä
23.02.2021 9:43Maarakennusalan kustannukset laskussa
22.02.2021 11:00Engcon ja Volvo maailmanlaajuiseen yhteistyöhön ? lähtölaukaus yhteiselle pitkäjänteiselle kehittymiselle toimialalla
20.02.2021 12:11NCC valittiin kumppaniksi Järvenpään Sävelpuiston alueen kehittämiseen
19.02.2021 23:55KATSO TÄSTÄ 19.2.2021 LÄHETYS - Ammattilehden & Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
19.02.2021 13:00Ilmastoystävällisempää kaivostoimintaa verkostojen yhteistyöllä - Sandvik aikoo säilyttää paikkansa edelläkävijänä
18.02.2021 11:00Terrafame vahvistaa akkukemikaalien toimitusvarmuutta ja syventää yhteistyötään logistiikkapalvelujen tuottaja Rauanheimon kanssa
17.02.2021 18:00Helsinki käynnisti lumensulatuslaitteiston testikäytön
17.02.2021 11:00Koneohjausjärjestelmien johtava valmistaja Novatron 30-vuotta

Siirry arkistoon »