REDUssa tehdään ammattiosaajia

30.01.2021 8:00

Vesilinjan_rakennustoita.jpg

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä (REDU) on erikoistunut maanrakennus- ja kaivosalan koulutuksiin. Kuvassa maanrakennuspuolen opiskeljiat rakentamassa vesilinjaa.

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä (REDU) on Lapin suurin ammatillisen koulutuksen järjestäjä. REDU on erikoistunut maarakennus- ja kaivosalan kouluttamiseen, vuosittain aloja opiskelee yli 300 opiskelijaa. Oppilailla on käytössään noin 40 koneyksikköä eri työtehtävien harjoitteluun.

Kaivokset ja sitä myöten maarakennusurakointi on iso työllistäjä lapin alueella. REDU tarjoaa monipuoliset koulutusmahdollisuudet molemmille aloille.

- Kaivosalan koulutuspaikkana meillä on Sodankylä. Tarjolla on perustutkintoa, ammattitutkintoa, molempia voi opiskella oppisopimuksella. Perustutkinnon kautta valmistuu kaivostyöntekijäksi louhimaan kaivoskoneella metallimalmeja tai teollisuusmineraaleja eri teollisuudenalojen raaka-aineeksi tai rikastajaksi rikastamaan malmia tai mineraalia tietokoneohjatuin prosessein jatkojalostukseen sopivaksi. Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija koulutetaan suoraan työelämään ennalta määrättyyn työtehtävään. Maarakennusalan koulutusta järjestämme Rovaniemellä, Keminmaassa ja Kemijärvellä. Maarakennusalalla on mahdollista suorittaa perustutkinnon lisäksi myös ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto, kaikkia tutkintoja voi opiskella myös oppisopimuksella, sanoo REDU:n kaivos- ja maarakennusalojen toimialapäällikkö Sami Ämmälä.

REDU tekee myös vahvaa yhteistyötä alan yritysten kanssa. 

- Teemme rekrykoulutuksia yrityksille eli koulutamme erillisen rekrytoinnin kautta valikoituneita henkilöitä suoraan yrityksien tarpeisiin. Näitä olemme tehneet muun muassa Tapojärvelle, J&J Kinnuselle ja Kevitsan kaivokselle.

Opiskelemaan pääsee erillisten hakujen kautta.

- Perustutkintoon tullaan usein suoraan peruskoulusta yhteishaun kautta ja koulutus kestää 2,5 – 3 vuotta. Aikuiset tulevat jatkuvan haun kautta ja heidän koulutus kestää 1 – 1,5 vuotta, rekrytointikoulutukset kestävät neljästä yhdeksään kuukauteen. Uusi osaamisperusteinen malli on mielestäni osoittautunut todella hyväksi. Mitä nopeammin oppii ja voi työnäytöt antaa, voi valmistua aikaisemmin ja päästä työelämään, kehuu Ämmälä uudistusta.

Valilla_koneet_huolletaan_opiskelijoiden_kanssa_perusteellisesti.jpg

Välillä koneet huolletaan opiskelijoiden kanssa perusteellisesti.

Ammattitaitoiset opettajat

REDU:ssa satsataan mahdollisimman ammattimaiseen opetukseen ja usealla opettajalla on pitkä tausta joko kaivostöistä tai maarakennusurakoinnista. 

- Ilman käytännön kokemusta opettaminen olisi haastavaa, meillä opettajilla kokemusta löytyy ja vahva osaaminen koitetaan siirtää mahdollisimman tehokkaasti oppilaille käytännön esimerkkien kautta. Esimerkiksi louhintapuolelle meille tuli juuri uusi opettaja, jolla on alalta yli 40 vuoden kokemus. Totta kai myös koneet ja varsinkin lisälaitteet kehittyvät kovaa vauhtia ja teemmekin tiivistä koulutusyhteistyötä laitevalmistajien ja konemaahantuojien kanssa pitääksemme osaamistasomme korkealla.

Logistiikka-alan_opettaja_Lauri_Kivisalmi_pohtii_jo_alan_vaihtoa_lyhyen_testiajon_jalkeen....jpg

Uusi Komatsu PC 290 LC-11E0 saapui REDU:lle marraskuun lopussa. Logistiikka-alan opettaja Lauri Kivisalmi pohtii alan vaihtoa jo lyhyen testiajon jälkeen.

Työhön oppii töitä tekemällä

Kaivos- ja maarakennusalalle tekijöitä opetettaessa käytännön osaaminen ja töiden tekemisen harjoittelu monipuolisella kalustolla oikeankaltaisessa ympäristössä ovat elinehto. 

- Nämä ovat sellaisia aloja, joihin oppii parhaiten tekemällä. Meillä on toimipisteissämme mahdollisimman autenttiset ympäristöt harjoitella alalle. Saamme treenata Napapiirin kuljetuksen alueella Sodankylässä louhintaa, ampumista ja maa-ainesten ja louheen käsittelyä. Lisäksi talvisin teemme siellä lumitöitä. Rovaniemellä meillä on käytössä myös Napapiirin Kuljetus Oy:n omistama Hietavaaran soranottoalue ja oma ajoharjoittelurata. Sodankylässä käytämme harjoitteluun Mantovaaran louheenottoaluetta ja Keminmaassa saamme järjestää koulutusta Kemin Ajotilaus Oy:n louhosalueella, jossa opetamme porausta, lastausta ja kuljetusharjoituksia. Yhteistyö alueen yrittäjien kanssa mahdollistaa nämä hienot harjoittelupaikat, joissa voimme monipuolisesti opetella kaikenlaisen kaluston käyttöä poravaunuista, pyöräkuormaajiin, kaivinkoneisiin ja kuorma-autoihin. 

Työharjoittelun lisäksi REDUssa tehdään pienimuotoisia asiakastöitä opiskelijoiden kanssa.

- Jotta opiskelut edistyvät, tekevät pitempään opiskelleet töitä oikeilla työmailla Pohjois-Suomen alueella. Sen myötä osaaminen ja uskallus kasvaa selkeästi. 

Porausopetus_kaynnissa.jpg
Mittausharjoituksia_ennen_porausopetuksen_alkua.jpg

REDU:lla on käytössään myös Sandvikin poravaunu, jolla tehdään porausopetusta. Hyvät harjoitustyömaat mahdollistavat koko projektin harjoittelun mittauksista poraamiseen.

Monipuolinen kalustovalikoima

REDU:n käytössä on yhteensä reilu 40 koneyksikköä ja kalustoa on laidasta laitaan.

- Meillä on muun muassa 16 kaivinkonetta eri kokoluokissa, 7 pyöräkuormaajaa, tiehöylä, dumppereita, traktorikaivureita ja kuorma-autoja. Kaivosalalle löytyy lisäksi kaksi Sandvikin porausvaunua sekä muuta kalustoa, listaa Ämmälä.

Myös lisälaitepuolella ollaan ajan tasalla alan vaatimuksista.

- Tänä päivänä esimerkiksi kaivinkoneet ja poravaunut hyödyntävät paljon 3D-teknologiaa. Mantovaaran louheenottoalue on kokoaan 3D-kuvattu, joten voimme hyödyntää tulevaisuudessa opetuksessa mittalaitteita täysimääräisesti. Alueen tieverkostot ym. tehdään 3D-mittalaitteita hyödyntäen. Lisäksi porauksessa hyödynnetään 3D:tä, louhintaohjelman avulla voimme suunnitella ja mallintaa räjäytystyöt etukäteen, jolloin päästään oikean työmaan olosuhteisiin. 

Ämmälä näkee 3D-laitteiden käytön opettamisen todella tärkeänä lisänä.

- Nykyisin niin maanrakennuksessa kuin porauksessa vaaditaan 3D-mittalaitteet ja niiden käytön osaaminen. Koulutamme tekijöitä suoraan töihin, joten myös nämä laitteet pitää olla hallussa.

IMG_4764.JPGIMG_4768.JPGIMG_4771.JPG
REDU:n uusin kone, 30 tonninen Komatsu PC 290 LC-11E0 varusteltiin Suomen Rakennuskone Oy:n uudessa Oulun seudun palvelukeskuksessa Kempeleellä.  Varusteet ovat huippuluokkaa: Novatron Xsite 3D -mittalaitteet, Epiroc EC 150 T CL hydraulinen iskuvasara, Marttiinin MT-26 kauhan kallistaja ja MR-26 irroitettava kauhan pyörittäjä. Lisäksi koneessa on katveturvan kamerajärjestelmä etävalvontaominaisuudella.

Odotettu uusi Komatsu PC290-11 kaivinkone konevalikoimaan

REDU uusii konekalustoaan tasaiseen tahtiin, vuositasolla hankitaan 1-2 uutta konetta. Uusin hankinta, Komatsu PC290-11 kaivinkone oli haastatteluhetkellä varustelussa Suomen Rakennuskone Oy:n uudessa Oulun seudun palvelukeskuksessa Kempeleellä.

- Konetta odotetaan innolla niin opettajien kuin opiskelijoiden piirissä. 30-tonninen Komatsu on varusteltu meidän tarpeiden mukaan monipuolisesti ja siinä on muun muassa Epirocin hydraulinen iskuvasara, Marttiinin kauhankallistin ja irroitettava tartuntapihdeillä varustettu kauhanpyörittäjä sekä Novatronin 3D-mittalaitteet. Siinä on kaikki mitä koneessa tänä päivänä tarvitaan ja se tulee meille monipuoliseen opetuskäyttöön, sanoo Ämmälä.

Pääsääntöisesti REDU:lla on maarakennuskoneissa käytössään ns. päämerkkejä ja siihen on selkeä syy.

- Meillä on paljon oppilaita yhtä konetta kohden, joten kalusto ei kestä yhtään ylimääräisiä konerikkoja. Tuotanto- ja opetustavoitteet täytyy saada pidettyä suunnitellussa, joten käytämme tunnettuja hyväksi havaittuja laatumerkkejä.

Uusi kone tuli tarkan kilpailutuksen kautta ja tällä kertaa valinta osui Suomen Rakennuskoneeseen ja Komatsuun. 

- Meillä on erittäin tarkat hankinta- ja kilpailutusprosessit, joiden mukaan edetään. Yksi tärkeä kriteeri meille on myös merkkikohtaisen korjaamon sijaitseminen Pohjois-Suomen alueella ja se jo tiputti luonnollisesti joitain merkkejä pois alkumetreillä. Rakennuskoneella on oma huolto- ja korjaamopiste Kevitsassa ja sieltä saamme Sodankylään nopeasti apua, jos tarvetta tulee, toteaa Ämmälä lopuksi.

27.07.2021 10:00Terrafame Oy:n vuoden 2021 tammi-kesäkuun tulos julkaistaan 29.7.
24.07.2021 11:00Selvitys: Kaivosteollisuuden kiertotaloutta voidaan tehostaa
23.07.2021 21:33KATSO TÄSTÄ 23.7. LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
23.07.2021 8:00Maarakennusalan kustannukset nousivat kesäkuussa 8,2 prosenttia vuodentakaisesta
21.07.2021 11:00YIT käynnisti huhti-kesäkuussa useita asuinrakentamishankkeita Suomessa ja CEE-maissa
20.07.2021 11:00Ympäristölupaprosessi Kolmisopen esiintymän hyödyntämiseksi etenee - Kainuun ELY-keskus kuuluttanut hanketta koskevan YVA-selostuksen
19.07.2021 11:00Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä suurempi kuin vuotta aiemmin
18.07.2021 11:00Tarvitsetteko yritysvideon toiminnastanne tai esittelyvideon uudesta tuotteestanne...? Ammattilehti.fi hoitaa tuotannon ja tarjoaa alan parhaat jakelukanavat
17.07.2021 11:11Skanska rakentaa Lauritsalan paloaseman Lappeenrannassa
16.07.2021 23:10KATSO TÄSTÄ 16.7. LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset

Siirry arkistoon »