Audilta uusi e-tron GT - Teslan tappaja?

10.02.2021 14:54

Nayttokuva_2021-2-10_kello_14.55.23.png

Audin uusi täyssähköinen malli Audi e-tron GT osoittaa kuinka kiehtovaa täyssähköautoilu voi olla. Neliovinen coupé yhdistää tunteita herättävän muotoilun suorituskykyiseen voimalinjaan ja dynaamiseen käsiteltävyyteen. Tämä on uuden aikakauden alku, tulevaisuuden gran turismo.

Se on Audi, jollaista ei ole koskaan aikaisemmin nähty: uusi Audi e-tron GT osoittaa tien Audin tulevaisuuteen. Molempien täyssähköisten gran turismo -mallien ennakkomyynti alkaa samanaikaisesti helmikuussa 2021: Audi e-tron GT quattro ja Audi RS e-tron GT. Molemmat mallit ovat suorituskykyisiä, nopeita, dynaamisia ja paikallisesti päästöttömiä. Audi-malliston uusi keihäänkärki Audi e-tron GT yhdistää kaikki nämä auton vahvasta luonteesta kertovat ominaisuudet ja tuo esille idean gran turismon ja erityisesti ”Teknistä etumatkaa” -tunnuslauseen uudelleentulkinnasta. 

Nayttokuva_2021-2-10_kello_15.01.10.png

Uuden Audi e-tron GT:n  ulkomuoto on kuin dynaaminen taideteos. Auton jokainen pinta ja linja on harmoninen, aina etuosan ajovaloista takaosan näyttävään ilmanohjaimeen. Yhdessä yksityiskohdat luovat veistoksen, joka näyttää aivan kuin tuulen muotoilemalta. Auton korilinja on erittäin aerodynaaminen ja ilmanvastuskerroin on vain 0,24. Auton sisätilat sopivat hyvin yhteen klassisen gran turismon muotoilun kanssa: kuljettajan ja etumatkustajan istuimet ovat urheilullisen matalassa asennossa ja niitä erottaa leveä keskikonsoli. Takaistuimet tarjoavat puolestaan mukavasti tilaa myös aikuisille. Tämä on tehty mahdolliseksi akuston syvennyksillä. Takaistuimen matkustajat voivat lepuuttaa jalkojaan niin kutsutussa “jalkatallissa“, joka mahdollistaa alhaisemman istuinasennon ja enemmän pääntilaa kaartuvasta kattolinjasta huolimatta. Sisätilojen rauhallisen elegantti muotoilu täydentää auton edistyksellistä luonnetta. 

Audin uusi gran turismo on urheilullinen auto, joka on varustettu erinomaisella dynaamisella käsiteltävyydellä. Mallista riippuen uuden Audi e-tron GT:n täyssähköinen voimalinja tarjoaa tehoa joko 350 kW (476 hv) tai 440 kW (598 hv), sallien myös dynaamisen overboost-toiminnon. Toimintamatka Audi e-tron GT -mallissa on jopa 487 kilometriä (WLTP), jonka mahdollistaa nettokapasiteetiltaan oleva 85 kWh:n akku. Auton 800-voltin teknologia mahdollistaa 270 kW:n pikalatauksen. Auton jousituksessa yhdistyvät dynaamisuus ja mukavuus, jonka mahdollistavat joko vakiona tai lisävarusteena olevat Audi drive select -järjestelmä, nelipyöräohjaus, adaptiivinen iskunvaimennus, mukautuva ilmajousitus, sähköinen quattro-neliveto ja taka-akselin tasauspyörästön lukko. Lisävarusteena on tilattavissa jopa 21“ alumiinivanteet, sekä keraamiset- tai volframikarbidipinnoitteiset jarrulevyt.

Kuten kaikki Audi-mallit, myös Audi e-tron GT tulee markkinoille kattavilla liitettävyysominaisuuksilla. Infotainment-järjestelmä, online-palvelut ja kuljettajaa avustavat järjestelmät ovat huipputasoisia. Dynaamisen taideteoksen täytyy myös kuulostaa hyvälle: Audi onkin luonut uuteen Audi e-tron GT:hen ainutlaatuisen äänimaailman. Se kuulostaa voimakkaalta ja edistykselliseltä – aivan niin kuin urheilullisen Audin kuuluukin kuulostaa.

Nayttokuva_2021-2-10_kello_14.55.43.png

Audi e-tron GT

Matala, leveä ja pitkä akseliväli – klassisen Gran Turismon mittasuhteet. Audi e-tron GT on 4,99 metriä pitkä, 1,96 metriä leveä ja 1,41 metriä korkea. Akseliväli on 2,90 metriä. Suuri takatavaratila tarjoaa jopa 405 litraa matkatavarakapasiteettia (RS-malli 366 litraa). Konepellin alta löytyy vielä 85 litraa lisää tilaa. Neliovisen coupé-mallin kevytrakenneteknologiaa hyödyntävässä korissa on yhdistetty erilaisia materiaaleja. Vakiovarusteinen katto on valmistettu lämpökäsitellystä lasista. Lisävarusteena katto on saatavilla myös hiilikuidusta valmistettuna. Valittavissa on yhdeksän eri ulkoväriä ja saataville tulee myös muun muassa hiilikuitu -ulkonäköpaketteja 

Voimakas etuosan muotoilu korostaa RS e-tron GT:n vakiovarusteisia Matrix led –ajovaloja, jotka ovat saatavilla lisävarusteena myös e-tron GT quattroon. Molempiin malleihin on saatavilla lisävarusteena Matrix LED-ajovalot Audi Laser -kaukovalolla. Laservalo on asennettu alemman valomoduulin viereen. Laservalo aktivoituu yli 70 km/h nopeuksissa ja se lähes kaksinkertaistaa kaukovalojen kantaman. Takana on koko auton takaosan levyinen animoitu valonauha, joka toivottaa kuljettajan tervetulleeksi horisontaalisesti laajenevalla valoanimaatiolla.

Audille ominainen Singleframe-jäähdyttimensäleikkö on e-tron SUV-malleihin verrattuna huomattavasti horisontaalisempi. Yläosa on maalattu korinväriseksi ja pinnassa on Audi RS-malleista tuttu hunajakennokuvio. Kun polttomoottorimalleissa jäähdyttimensäleikön tehtävänä on jäähdyttää moottoria, Audi e-tron GT:ssä se kätkee taakseen suurimman osan sensoreista. Mallin pyöränkaaret ja olkalinja ovat voimakkaan veistokselliset. Auton komponentteja, akustoa ja jarruja jäähdytetään tehokkaasti etuosan suurten ilmanottoaukkojen ja korin muotoilun avulla suunnattujen ilmavirtausten avulla. Toinen aerodynamiikkaan vaikuttava päätekijä on takaosan ajonopeuden mukaan säätyvä ilmanohjain. Mikäli autossa on mukautuva ilmajousitus, se madaltaa ajotilanteesta riippuen auton koria ja samalla korostaa ilmanohjaimen vaikutusta parantamalla ilmanvirtausta ja ajovakautta sekä auton käsiteltävyyttä. 

Audi e-tron GT on myös huipputasolla puhuttaessa aeroakustiikasta. Sen tuulilasi on tehty ääntä eristävästä lasista. Tarkkaan kohdistetut eristykset auton rungossa pitävät auton ulkopuolelta tulevat äänet minimissään. Korin rakenteissa on käytetty myös kuumakäsiteltyä erittäin vahvaa terästä. Akuston kotelossa on käytetty alumiinia ja sen ulkokuori on tehty kokonaan alumiinilevyistä. 

Audi e-tron GT:n sisätilat tarjoavat suuren annoksen jokapäiväistä käytettävyyttä sekä erinomaista laatua. Ohjaamo on selkeä ja vahvasti kuljettajakeskeinen, keskinäytön ollessa kallistettuna hieman vasemmalle. Kuljettajan ja etumatkustajan erottaa leveä keskikonsoli. Vahvat muodot erottavat kojelaudan yläosan alaosastaan, jossa sijaitsevat kolmialueilmastoinnin painikkeet. Moottoriurheilusta inspiraationsa saaneet urheilulliset, matalalle sijoitetut etuistuimet tarjoavat erinomaista matkustusmukavuutta. Istuimissa ja viimeistelyissä on käytetty hienostunutta synteettistä nahkaa, istuintyynyissä, käsinojissa ja keskikonsolissa kierrätetyistä kuiduista valmistettuja materiaaleja. 

Dynaamisen taideteoksen tulee myös kuulostaa hyvälle, siksi Audi onkin kehittänyt täysin ainutlaatuisen äänimaailman e-tron GT:tä varten. Lisävarusteinen e-tron sport -ääni sisältää kaksi ohjainyksikköä ja vahvistinta, jotka sijaitsevat tavaratilassa. Ne muodostavat erilliset äänet ulos ja sisälle, ja ne saadaan aikaan kahden ulkoisen ja kahden sisäisen kaiuttimen avulla. Digitaalisen äänen perusteena toimii sähkömoottorien kiertonopeus ja auton nopeus sekä muista parametreistä kerätty tieto. Kuljettaja voi säätää ääntä Audi drive select –järjestelmän kautta.  

Voimalinja, akku ja sähköinen quattro-neliveto

Audi e-tron GT:n etusähkömoottori tuottaa tehoa 175 kW (238 hv) ja takana oleva sähkömoottori 320 kW (435 hv). Täyssähköinen Audi e-tron GT tuottaa yhteistehoa 350 kW (476 hv) ja vääntöä 630 Nm. Audi RS e-tron GT:n etusähkömoottori tuottaa myös tehoa 175 kW (238 hv) mutta takana oleva sähkömoottori 335 kW (456 hv). Audi RS e-tron GT puolestaan tuottaa kokonaistehoa 440 kW (598 hv) ja vääntöä 830 Nm. 

Boost-toiminnolla tehoa on käytettävissä 2,5 sekunnin ajan joko 390 kW (530 hv) tai 475 kW (646 hv). Audi e-tron GT kiihtyy 0–100 km/h 4,1 sekunnissa saavuttaen 245 km/h huippunopeuden. Audi RS e-tron GT puolestaan kiihtyy 0–100 km/h vain 3,3 sekunnissa ja sen huippunopeus on 250 km/h. Audi e-tron GT -malleissa on käytössä kaksivaihteinen vaihteisto taka-akselilla. Pienempää vaihdetta käytetään mm. overboost -toiminnossa ja isommalla vaihteella ajetaan normaalissa ajossa.

Audi e-tron GT:n ja RS e-tron GT:n litiumioniakun nettokapasiteetti on 85 kWh (brutto 93 kWh) ja se muodostuu 33 moduulista ja 396 pussikennosta. Audi e-tron GT:n toimintamatka on jopa 487 kilometriä ja RS e-tron GT:n puolestaan 472 kilometriä (WLTP). Korkeajänniteakun alhainen sijainti kahden sähkömoottorin välissä varmistaa, että kunkin akselin painojakauma on ideaalinen. Tämä alentaa myös auton painopistettä, mikä tarjoaa useita etuja auton hallittavuutta ajatellen. 

Akun lataaminen on myös huomattavasti nopeampaa, sillä neliovinen gran turismo on varustettu 800 voltin järjestelmällä. Yhdellä viiden minuutin latauksella on mahdollista saada jopa 100 kilometriä lisää toimintamatkaa suurteholatausasemalla. Vakiovarusteisella 11 kW:n latauksella Audi e-tron GT:n akku voidaan ladata täyteen mukavasti yön aikana. Suurteholatausasemalla voidaan ladata 270 kW:n teholla. Ideaalisissa olosuhteissa auton voi ladata 80 % saakka alle 23 minuutissa. Myöhemmin saataville tulee myös 22 kW:n latausjärjestelmä. Osana tehokasta lämmönhallintajärjestelmää, Audi e-tron GT –mallit on varustettu lämpöpumpulla, joka hyödyntää korkeajänniteakun tuottaman hukkalämmön. 

Audi e-tron GT:n rekuperaatiojärjestelmä yhdistää kaksi sähkömoottoria ja sähköhydraulisesti integroidun jarrujen ohjausjärjestelmän. Aina 0,3 g:n hidastuvuuteen saakka Audi e-tron GT jarruttaa ainoastaan sähkömoottoreilla. Tämä sallii rekuperaation aina 265 kW:n saakka. Kitkajarruja tarvitaan vain silloin, kun kuljettaja hidastaa yli 0,3 g:n voimalla jarrupoljinta käyttäen. 

Audi e-tron GT:n sähköinen quattro-neliveto on erittäin tarkka, koska akseleiden välillä ei ole mekaanista yhteyttä. Erilliset sähkömoottorit on asennettu etu- ja taka-akseleille. Elektroninen ohjausjärjestelmä koordinoi vetoa sekä etu- ja taka-akseleiden, että oikean- ja vasemmanpuoleisen pyörän välillä. Tämän ansiosta pito on optimaalista ja luistoa on vain juuri haluttu määrä. Audi e-tron GT quattro ja RS e-tron GT toimivat normaalisti nelivetoisena. Ainoastaan silloin kun Audi drive select -järjestelmästä on valittu efficiency-ajotila, järjestelmä priorisoi etuvetoa. Mikäli tien pinta on erityisen liukas, tarvitaan lisää voimaa tai kaarteeseen ajetaan kovalla vauhdilla, pitoa ohjataan enemmän takapyörille. Tämä tapahtuu noin viisi kertaa nopeammin kuin mekaanisessa quattro-nelivedossa. Sähköinen neliveto säätää väännönjakoa akseleiden välillä – jatkuvasti, täysin vaihtelevasti ja vain muutamien tuhannesosasekuntien aikana. 

Etrongtsisa.jpg

Kuljettajaa avustavat järjestelmät ja liitettävyyspalvelut

Audi e-tron GT quattro ja RS e-tron GT saapuvat markkinoille sisältäen erittäin laajan valikoiman kuljettajaa avustavia järjestelmiä. Audi pre sense front ja Audi pre sense basic –järjestelmät ovat vakiovarusteita, kuten myös aktiivinen kaistaltapoistumisvaroitin. Lisävarusteena saataville tulevat mm. Tour-, City- ja Park- varustepaketit. Audi virtual cockpit -mittaristo (12,3“) ja MMI-kosketusnäyttö (10,1“) ovat vakiovarusteita. 

Lisävarusteinen head-up display -tuulilasinäyttö täydentää kuljettajan näkökenttää.

Audi connect -navigointi ja infotainment-toiminnot, erityisesti laajennettu e-tron-reittiopastus, täydentävät opastustoimintoja. Se laskee nopeimman reitin optimaalisilla latauspysähdyksillä, ottaen huomioon liikenteen, kuljettajan ajotyylin ja latausasemilla tarvittavan ajan. Joissakin tapauksissa järjestelmä voi näin ollen tarjota vaihtoehtoista reittiä. 

Audi e-tron GT -mallit valmistetaan Neckarsulmissa, Böllinger Höfen tehtaalla. Samalla tuotantolinjalla tehdään myös Audi R8:aa.

Audi e-tron GT quattro -mallin arvioitu ennakkohintataso Suomessa on n.106.000 € kattavalla vakiovarustelulla. Audi RS e-tron GT quattro -mallin arvioitu ennakkohintataso Suomessa on n. 146.000 €, joka sisältää myös erittäin kattavat vakiovarusteet.    

Audi e-tron GT quattro ja Audi RS e-tron GT:n ennakkomyynti alkaa Suomessa helmikuussa 2021, jolloin myös mallien vakiovarustelut ja tarkat hinnat julkistetaan.  

Suomen Audi-jälleenmyyjille ensimmäiset Audi e-tron GT quattro ja RS e-tron GT -mallit saapuvat alkukesästä 2021.

27.07.2021 10:00Terrafame Oy:n vuoden 2021 tammi-kesäkuun tulos julkaistaan 29.7.
24.07.2021 11:00Selvitys: Kaivosteollisuuden kiertotaloutta voidaan tehostaa
23.07.2021 21:33KATSO TÄSTÄ 23.7. LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
23.07.2021 8:00Maarakennusalan kustannukset nousivat kesäkuussa 8,2 prosenttia vuodentakaisesta
21.07.2021 11:00YIT käynnisti huhti-kesäkuussa useita asuinrakentamishankkeita Suomessa ja CEE-maissa
20.07.2021 11:00Ympäristölupaprosessi Kolmisopen esiintymän hyödyntämiseksi etenee - Kainuun ELY-keskus kuuluttanut hanketta koskevan YVA-selostuksen
19.07.2021 11:00Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä suurempi kuin vuotta aiemmin
18.07.2021 11:00Tarvitsetteko yritysvideon toiminnastanne tai esittelyvideon uudesta tuotteestanne...? Ammattilehti.fi hoitaa tuotannon ja tarjoaa alan parhaat jakelukanavat
17.07.2021 11:11Skanska rakentaa Lauritsalan paloaseman Lappeenrannassa
16.07.2021 23:10KATSO TÄSTÄ 16.7. LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset

Siirry arkistoon »