MTR ry: Maanalainen rakentaminen helpottaa elämää ja torjuu ilmastonmuutosta

16.02.2021 13:29

MTRry.png

Maanalaisten tilojen rakentamisyhdistyksen paneelikeskustelun osallistujat vaativat Suomeen lisää suunnitelmallisuutta.

Esimerkiksi Ruotsissa liikennevirasto Trafikverket tekee 15-vuotissuunnitelman, jota kunnioitetaan yli hallituskausien.

”Trafikverketin kotisivuilla julkaistaan 5-6 vuotta eteenpäin hankkeita, joilla on jo suunniteltu rahoitus. Kaikki rahoitus ei tule valtiolta. Myös sijoittajia kiinnostavat pitkäaikaiset infrahankkeet, joissa on mukana esimerkiksi tullimaksuja”, sanoi YIT Infran myyntijohtaja Kari Korhonen.

Suomessa käytetään lyhytnäköisempää budjetointia, joka ei mahdollista yhtä laadukasta hankkeiden suunnittelua.

Ruotsi käyttää bruttokansantuotteeseen suhteutettuna puolitoistakertaisesti Suomea enemmän rahaa infrahankkeisiin, Norja sitäkin enemmän.

Esimerkiksi Länsimetron kohdalla on puhuttu paljon kustannuksista, mutta vähemmän siitä, mitä metro on mahdollistanut. Yhteiskunnan miljardi-investointi johti siihen, että pelkästään Espoon Tapiolan alueen ympäristön kehittämiseen on investoitu miljardilla eurolla.

”Pistettiin maahan lannoitepuikko, joka on saanut valtavasti toimeliaisuutta aikaan”, sanoi Sitowisen Infran liiketoimintajohtaja Jannis Mikkola.

Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov halusi keskustelussa liikkeelle koko Suomelle tärkeitä hankkeita ja toivoi niille korona-ajan elvytysrahaa.

”Nyt tarvittaisiin isoja, konkreettisia hankkeita tuotantoon ja Lentorata olisi kyllä ihan numero ykkönen.”

Sazonovin mukaan Helsingin tunnelihankkeissa pitäisi ajatella vuosikymmenien päähän.

”Millaisille autoille tunneleita rakennetaan? 15 litraa sadalla kuluttaville dieselautoille vai nollakulutuksen sähköautoille? Nyt pelataan lyhyttä poliittista peliä sen sijaan, että katsottaisiin isompaa kuvaa.”

Helsingin sosiaalidemokraattien kaupunginvaltuutettu ja kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Eveliina Heinäluoma jakoi keskustelijoiden huolen liian vähäisestä suunnitelmallisuudesta.

Heinäluoma näki maanalaisen rakentamisen yhdeksi ratkaisuksi Helsingin keskustan elävöittämiseen.

”Katsotaan sekä liikennehankkeita että kaupallisen tilan kehittämistä. Halutaan luoda viihtyisää kaupunkia ydinkeskustaan”, Heinäluoma sanoi.

”En näe mitään estettä sille, etteikö Helsinkiä voisi rakentaa maan alle voimallisemmin kuin tällä hetkellä rakennetaan”, sanoi Helsingin kaupungin maanalaisesta yleiskaavasta vastaava johtava asiantuntija Eija Kivilaakso.

Allianssimallista ratkaisuja suunnitelmallisuuteen

Maanalaisten tilojen rakentamisyhdistyksen puheenjohtaja Janne Lehto oli tyytyväinen keskusteluun.

”Tuli selväksi, että maanalainen rakentaminen on hyvän elämän lähde, verisuonisto, joka mahdollistaa lihasten kasvamisen suonten ympärille”, Lehto sanoi.

Lehdon mukaan yhteiskunnan kannattaisi enemmän hyödyntää allianssimallia hankkeiden toteuttamisessa.

Allianssimallissa tilaaja, suunnittelija ja urakoitsija ottavat yhdessä vastuun sekä aikataulusta että budjetista. Näin voidaan välttää ikävät viivästykset tai budjettiylitykset.

”Allianssimallista on tunnelinrakennuspuolellakin kaksi loistavaa esimerkkiä, parinsadan miljoonan euron Tampereen rantatunneli ja seitsemän miljoonan euron Suomenlinnan tunneli”, Lehto kertoi.

Lehto muistutti maanalaisen rakentamisen merkityksestä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Esimerkiksi maanalaisia öljysäiliöitä voidaan uudisrakentaa energiavarastoiksi, joista on hyötyä lämmöntuotannon muuttamisessa fossiilivapaaksi.

Maanalaisten tilojen rakentamisyhdistys ry:n paneelikeskustelu “Etenevätkö maanalaiset rakennushankkeet?” järjestettiin 10. helmikuuta Helsingin Ilmalassa. Voitte katsoa keskustelun oheisesta linkistä:

https://vimeo.com/apogeeoy/review/511039650/056e6ca7cd

27.07.2021 10:00Terrafame Oy:n vuoden 2021 tammi-kesäkuun tulos julkaistaan 29.7.
24.07.2021 11:00Selvitys: Kaivosteollisuuden kiertotaloutta voidaan tehostaa
23.07.2021 21:33KATSO TÄSTÄ 23.7. LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
23.07.2021 8:00Maarakennusalan kustannukset nousivat kesäkuussa 8,2 prosenttia vuodentakaisesta
21.07.2021 11:00YIT käynnisti huhti-kesäkuussa useita asuinrakentamishankkeita Suomessa ja CEE-maissa
20.07.2021 11:00Ympäristölupaprosessi Kolmisopen esiintymän hyödyntämiseksi etenee - Kainuun ELY-keskus kuuluttanut hanketta koskevan YVA-selostuksen
19.07.2021 11:00Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä suurempi kuin vuotta aiemmin
18.07.2021 11:00Tarvitsetteko yritysvideon toiminnastanne tai esittelyvideon uudesta tuotteestanne...? Ammattilehti.fi hoitaa tuotannon ja tarjoaa alan parhaat jakelukanavat
17.07.2021 11:11Skanska rakentaa Lauritsalan paloaseman Lappeenrannassa
16.07.2021 23:10KATSO TÄSTÄ 16.7. LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset

Siirry arkistoon »