Diabaasin louhintaa Lapinlahdella

28.06.2021 14:30

kivi1-2.jpg

Kivilähde otti toukokuussa 2021 käyttöön uuden Komatsu WA600-8 pyöräkuormaajan, mikä on ensimmäinen Suomeen toimitettu Load & Carry -varustuksella. Koneen työpaino on 64 tonnia ja voimanlähteenä 531 hevosvoimainen Stage 4 päästötason polttoainetaloudellinen dieselmoottori.

Kivilähde - Kaavin Kivi Oy on yksi Suomen suurimmista kivenjalostusyhtiöistä. Kasvava osa toimintaa on kiven louhinta, mitä tehdään tällä hetkellä neljässä kohteessa. Lisäksi yhtiöllä on useita tutkimuksen alla olevia kiviesiintymiä. Omat kiviesiintymät takaavat asiakkaille laadukkaan kiven sekä monipuolisen värivalikoiman. Niinpä louhintatehtävissä tarvittavaan konekalustoon on tehty hiljattain merkittäviä investointeja.

Kivilähde sai alkunsa vuonna 1989 kun Kaaville, Pohjois-Savoon, perustettiin kivialan yritys Kaavin Kivi Oy. Tänä päivänä Kaavilla sijaitsee kaksi hautakivien ja kivitasojen valmistukseen erikoistunutta tehdasta sekä tehtaanmyymälä. Syksyllä 2013 rakennettiin tehdas Ylöjärvelle. Tällä paikalla oli aikoinaan kivillä reunustettu lähde, josta paikalliset ihmiset hakivat vettä.

- Näin käyttöön päätettiin ottaa Kaavin Kivi -nimen rinnalle toimialaan ja alueen historiaan luontevasti liittyvä nimi Kivilähde. Nimi laajennettiin samalla kattamaan koko yrityksen toimintaa kaikilla paikkakunnilla, kertoo toimitusjohtaja Eino Lovikka.

Ylöjärven toimipisteellä toimii tänä päivänä nykyaikainen kivitasojen valmistukseen erikoistunut tehdas sekä myymälätilat, joissa ovat kattavasti esillä sekä kivitasot, hautakivet että sisustuskivet.

Kivilähde laajentui Helsinkiin syksyllä 2015. Tuolloin avattiin myymälä aivan Hietaniemen hautausmaan kupeeseen, osoitteeseen Mechelininkatu 3 B. Myymälässä ovat esillä sekä hautakivet että kivitasot. Myymälä palvelee pääkaupunkiseudun asiakkaita myös hautakivien lisäkaiverrus- ja entisöintitöissä. Uusin Kivilähteen toimipiste on Helsingin Tapanilassa osoitteessa Punttikuja 3. Tapanilan toimipisteessä ovat myymälän lisäksi myös tuotantotilat, joissa tehdään lisäkaiverrus- ja entisöintitöitä.

kivi3-2.jpg

Maaliskuussa 2021 Lapinlahden louhoksessa otettiin käyttöön uusi pyöräalustainen Komatsu PW180-11 kaivukone, mikä on varustettu Sandvik DQ240R-riviporauslaitteella. Kone rakennettiin tehtaalla mahdollisimman pitkälle poralaite asennusta varten.

Mustaa graniittia

Kivilähde louhii suosittua viininpunaista Savon helmi -gneissiä Rautavaaralta, tummanvihreän ja -ruskean sävytteistä Aarni -graniittia Kiuruvedeltä, harmaan sävyistä Pohjolan loimu -kvartsiittia Varpaisjärveltä sekä mustaa diabaasia Lapinlahdelta.

- Aloitimme vuodenvaihteessa 2021 Lapinlahdella mustan graniitin eli diabaasin louhinnan. Diabaasi on tumma emäksinen magmakivi. Se on puolipinnallinen kivi, joka on kiteytynyt magmasäiliön ja purkauksen väliseen tulokanavaan, ja esiintyy siten tyypillisesti kapeina juonina, kerrosjuonina ja juoniparvina. Diabaasia käytetään erityisesti hautakivinä mutta myös taso- ja rakennuskivenä, kertoo Lovikka.

Esiintymät joissa diabaasia on enemmän ja ehjänä kivenä ovat harvinaisia.

- Olemme 25 vuoden aikana aloittaneet parikymmentä projektia diabaasiesiintymillä eri puolilla maata, joista suurin osa on päättynyt jo tutkimusvaiheessa ja seitsemässä on tehty koelouhintaa mutta tämä on ensimmäinen missä päästään aloittamaan tuotanto. Se kuvaa jalostukseen soveltuvien diabaasiesiintymien harvinaisuutta, Lovikka toteaa.

kivi2-2.jpg

- Järeä Komatsu WA600-8 pyöräkuormaaja on väkevä kone mutta myös todella nopealiikkeinen ja yllättävän ketteräkin kokoisekseen. Sillä siirtelee jopa 30 tonnisia lohkareita ilman että perä nousee ilman mutta toki se isoimmilla järkäleillä hieman jo kevenee, sanoo Kivilähteen työnjohtaja Timo Nukari.

Tehokkuutta tuotantoon uudella konekalustolla

Maaliskuussa 2021 Lapinlahden louhoksessa otettiin käyttöön uusi pyöräalustainen Komatsu PW180-11 kaivukone, mikä on varustettu Sandvik DQ240R-riviporauslaitteella.

- Kone rakennettiin tehtaalla mahdollisimman pitkälle poralaite asennusta varten. Siihen asennettiin mm. tukijalat eteen ja taakse sekä räätälöitiin hydrauliikka poraa varten. Näin peruskoneeseen ei tarvinnut tehdä juuri mitään muutoksia Sandivikilla, missä asennettiin poralaite puomin päähän sekä koneen perään yksikkö missä on porahydrauliikka ja imuri. Poralaitetta hallitaan kätevästi radio-ohjauksella sen viereltä, kertoo Suomen Rakennuskone Oy:n Jani Ylönen.

Toukokuussa 2021 Lapinlahdelle saapui todellinen jättiläinen Komatsu WA600-8 pyöräkuormaaja millä pääasiassa siirretään suuria irtiporattuja graniittilohkareita.

- Kyseessä on 64 tonnin painoinen pyöräkuormaaja mikä on Suomen ensimmäinen Load & Carry versio, mikä soveltuu painavien lohkareiden käsittelyyn perusmallia paremmin mutta sillä sujuu myös kaivoskoneen työt. Koneessa on vahvistettu eturunko ja vanteet, isommat sylinterit mitkä antaa lisää nosto- ja murtovoimaa, isompi ohjaussylinteri mikä parantaa kääntyvyyttä sekä 4 tonnia normaalia suurempi vastapaino jolloin kone ei niiaile suuria lohkareita käsiteltäessä. Koneessa on myös Komatsun oma vaaka mikä on integroitu keskusnäyttöön ja sillä saadaan punnittua käsitellyn materiaalin kokonaismäärä sekä yksittäisten nostojen painon. Vaa´an kalibrointi työlaitetta vaihtaessa vaikka kauhasta piikkeihin tapahtuu kätevästi ohjausvivun päässä olevasta napista. Komatsun mallistosta löytyy lisäksi Rock -versio mikä on tehty täysin tarvekiven käsittelyyn, mutta Kivilähteen kanssa heidän tulevia tarpeita mietittäessä Load & Carry oli optimaalisin vaihtoehto, sanoo Ylönen.

Huoletonta urakointia huoltosopimuksella

Molemmat uudet koneet otettiin Komatsun huoltosopimuksella.

- Sopimukset räätälöitiin palvelemaan asiakkaan tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla. Huoltosopimusten ansiosta WA600-8 pyöräkuormaajaan ja PW180-11 kaivukoneeseen saatiin lisätakuu aina 10 000 tuntiin saakka, toteaa Ylönen.

kivi4-2.jpg

Komatsu WA600-8 on mitoiltaan massiivinen:pituutta yli 12 metriä ja korkeutta yli 5 metriä.

Koneet sopii tehtäväänsä

Uudet Komatsu koneet ovat osoittaneet tehokkuutensa heti startista tarvekivilouhoksella.

- Järeä Komatsu WA600-8 pyöräkuormaaja on väkevä kone mutta myös todella nopealiikkeinen ja yllättävän ketteräkin kokoisekseen. Sillä siirtelee jopa 30 tonnisia lohkareita ilman että perä nousee ilman mutta toki se isoimmilla järkäleillä hieman jo kevenee. Koneen mukana tuli Gjerstadin kauha, piikit ja kaatopuomi, millä voi vetää ja työntää lohkareita ylhäältä päin. Suomen Rakennuskone järjesti kuljettajillemme koulutuspäivän missä käytiin läpi koneen tekniikkaa, ajamista ja muuta sielunelämää. Toinen koulutuspäivä on luvassa myöhemmin kun olemme päässeet sinuiksi koneen kanssa: silloin keskitytään säätöihin ja siihen miten työskentelystä saa kaiken tehon irti. Jo muutaman kuukauden käytössä ollut pyöräalustainen Komatsu PW180-11 kaivukone on mainio alusta riviporalaitteelle. Kone tuli tehtaalta pitkälle valmiina sovellusta varten joten hydrauliikka ym. ovat tehdaslaatua. Sandvikin riviporalaitteessa automatiikka on lisääntynyt; kun käyttöjärjestelmään asettaa rajat ja reiän syvyydet niin paloitteluporaaminen tapahtuu pitkälle automaattisesti ainakin suorapintaisella kivellä, kommentoi Kivilähteen työnjohtaja Timo Nukari.    

06.10.2022 8:46VTT panostaa kaivos- ja teollisuusalan tutkimukseen perustamalla uuden tutkimusprofessuurin
05.10.2022 9:00Exilion Tuuli investoi ja rakentaa kaksi uutta tuulipuistoa Pohjois-Pohjanmaan Iihin
04.10.2022 12:00Robit Rbit -porakruunusarja perän- ja tunnelinajoon nyt saatavilla
03.10.2022 11:00Rakentamisen liikevaihto kasvoi elokuussa 9,9 % vuodentakaisesta
30.09.2022 23:00KATSO TÄSTÄ VIIKON 39/2022 LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, metsä- ja maarakennusalan tuoreet kuulumiset
29.09.2022 10:13Suomalaiselle maalämpöratkaisu voitti merkittävimmän alan kilpailun
28.09.2022 12:10Cramon kaikille avoin Vuoden olosuhdehallinnan kohde -kilpailu käynnistyy lokakuun alussa - Osallistu mukaan!
27.09.2022 11:43Kalojen vaellus- ja lintujen pesintäajat hankaloittavat Kruunuvuorensillan rakennustöiden vaiheita
26.09.2022 11:34Meltex aloittaa maanrakennuskankaiden valmistuksen Suomessa
26.09.2022 11:21Kolmos-tielle kaavailtu "Puskiaisten oikaisu" etenemässä suunnittelusta toteutukseen

Siirry arkistoon »