NCC ja Metropolia selvittivät vähähiilisen ja muunneltavan parkkitalon tarvetta suurissa kaupungeissa

25.08.2021 11:00

lungby1.jpg

Miten kasvavien kaupunkien pysäköintitarpeet ja vähähiilisyystavoitteet ratkaistaan tulevaisuudessa? NCC:n ja Metropolia Ammattikorkeakoulun yhteistyöprojektissa kartoitettiin NCC:n kehittämän vähähiilisen parkkitalokonseptin, NCC Parkin, käytettävyyttä Suomessa.

(Lyngbyn parkkihalli, Tanska. Havainnekuva: NCC)

Projektissa kartoitettiin kasvavien kaupunkien, yksityisten parkkihallioperaattoreiden sekä sijoitusyhtiöiden ympäristö- ja vähähiilisyystavoitteita tulevaisuuden liikenteen ja parkkiratkaisujen näkökulmasta. Selvityksen pohjalta arvioitiin vähähiilisen ja useammassa vaiheessa rakentuvan parkkitalon tarvetta suurissa kaupunkikeskittymissä. NCC:n perinteiselle parkkitalolle kehittämän vaihtoehdon kierrätettävyysaste on korkea ja modulaarisuudella voidaan vastata muuttuviin tarpeisiin. 

Selvityksen mukaan parkkipaikkojen tarve ja sen muutokset eivät välttämättä ole tiedossa vielä rakennusvaiheessa. Kaupunkien taholta pääomaa joudutaan sitomaan parkkitaloihin, joiden käyttöaste on alkuvaiheessa matala. Myös liityntäpysäköinti on ollut käyttöasteeltaan joissain kaupungeissa arvioitua matalampi, sillä autoilijat mieluummin kulkevat autolla loppumääränpäähän.

- NCC:n parkkitalokonsepti voisi olla ratkaisu tilanteissa, joissa parkkipaikkojen tarvetta on vaikea ennustaa. Konseptin mukaista parkkitaloa voitaisiin hyödyntää sen vaiheittaisen rakentamisen ansiosta. Kun kapasiteettia tarvitaan lisää, voidaan parkkitaloon rakentaa aina uusi kerros, näin pääomaa voidaan käyttää tehokkaasti ja sitoa vain sen verran, kun on tarve, projektiryhmän vetäjä Aleksi Laakkonen kertoo. 

- NCC Parkki on resurssiviisas, muuntojoustava ja energiatehokas ratkaisu, jota kehitetään nyt Suomen kohteisiin. Sitä on käytetty menestyksekkäästi Tanskassa n. 10 vuoden ajan, tällä hetkellä on rakenteilla parkkitalot esimerkiksi Lyngbyhyn ja Valbyhyn. Lyngbyn kohteeseen rakennetaan noin 229 parkkipaikka seitsemään kerrokseen ja sitä pystytään laajentamaan viidellä kerroksella. Suomessa uskomme NCC Parkin tuovan taloudellisesti järkevän ratkaisun esimerkiksi aluehankkeisiin, joissa kortteli rakentuu vaiheittain, sanoo NCC:n kaupunkikehityksen liiketoimintajohtaja Sanni Tuomainen.

Opiskelijoiden ja yritysten yhteistyöstä eväät työelämään

Projektityö toteutettiin osana Metropolian Ammattikorkeakoulun tuotantotalouden tutkinto-ohjelmaa, jonka tavoitteena on kouluttaa liiketoimintaorientoituneita insinöörejä. 

- NCC:lle tehty projekti oli erittäin mielenkiintoinen sekä ajankohtainen nykyisessä uudisrakentamisessa. Saimme haastateltavilta kiinnostavia näkökulmia, ja voimme mahdollisesti hyödyntää näitä tietoja myöhemminkin. Kaikilla jäsenillä oli vahva tahto oppia ja ymmärtää tulevaisuuden tarpeita vähähiilisyyden suhteen eri organisaatioissa. Samalla opimme paljon projektien toiminnasta ja tarpeista, projektissa mukana olleet opiskelijat Aleksi Laakkonen, David Romanov ja Jori Hyyryläinen toteavat. 

- Rakennusalalla tarvitaan jatkuvasti uusia osaajia. Yhteisessä projektissa opiskelijat pääsevät tutustumaan käytännössä, millaisia kaupunkikehityksen haasteita yrityksissä ratkaistaan ja toisaalta antamaan uusia näkökulmia myös meille yritysten asiantuntijoille, sanoo NCC:n hankekehittäjä Elizaveta Ageeva

21.09.2021 11:00Skanska rakentaa vuokra- ja asumisoikeusasuntoja Helsingin kaupungille Tapanilaan
20.09.2021 9:22Louhintatyöt käynnistyvät Nelostiellä Hartola-Oravakivensalmi
19.09.2021 11:00Made in Finland-kiertue Rotatorin Liedon toimipisteellä ensi torstaina 23.9.
17.09.2021 23:33KATSO TÄSTÄ 17.9. LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
17.09.2021 10:12BSE-seula mahdollistaa kuivaprosessin käytön mineraalien jalostuksessa
16.09.2021 16:00Nimitykset: Juha Jäppinen siirtyy Valtralta Normetille
15.09.2021 11:00Engcon ja Takeuchi laajentavat yhteistyötään - kaivukoneet valmiina Engcon-rototilttejä varten
14.09.2021 11:00Made in Finland -konekiertue starttaa: Tällä viikolla vuorossa Oulu - Sievi - Seinäjoki
12.09.2021 11:00Asfaltoinnin päästöt lähes puolittuvat SSAB:n Raahen tehtaalla
10.09.2021 23:55KATSO TÄSTÄ 10.9. LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset

Siirry arkistoon »