Ralf Ajalin Oy: Alumiinivanteilla säästöä kuluihin

03.10.2021 11:00

ralf1.jpg

Alcoa Wheels -takoalumiinivanteiden lujuus ja keveys on vertaansa vailla. Niinpä ne ovat vakuuttaneet myös kaikkein haastavimmissa, raskaissa ajotehtävissä. Ralf Ajalin Oy on käyttänyt Alcoa Dura-Bright EVO -vanteita 76 tonnisissa kasettiyhdistelmissään vuodesta 2014 ja saavutetut edut ovat niin merkittäviä että teräsvanteisiin ei enää palata.

(kuva yllä: Ralf Ajalin Oy:n kasettiyhdistelmien alla on pyörinyt Alcoa Dura-Bright EVO -vanteet vuodesta 2014 lähtien. Keveiden vanteiden kestävyys on vakuuttanut monien muiden etujen ohella.)

Karjaalla kotipaikkaansa pitävä Ralf Ajalin Oy on vuonna 1977 perustettu infraurakoinnin ja väylärakentamisen asiantuntija sekä kuljetusten osaaja. Tänä päivänä jo kolmannen sukupolven omistuksessa oleva Perheyhtiö Ajalin muodostaa konsernin, johon kuuluu emoyhtiön lisäksi koneurakointipuolesta vastaava Ralf Ajalin Oy sekä Pihamaa -brändi. 

- Toimintamme on kasvanut ja kehittynyt vuosien saatossa voimakkaasti innovatiivisen ajattelumme ja laadukkaiden toteutuksiemme myötä. Olemme yritys, joka toteuttaa erityishankkeet ja isotkin projektit joustavasti optimaalisen kokomme ansiosta, kertoo toimitusjohtaja Tommi Knaapinen.  

Perheyhtiö Ajalinin kautta toimitaan myös maa-ainesten jalostajana.

- Myymme ja toimitamme kalliomursketta, soraa, multaa ja kasvualustoja omilta maa-alueiltamme eri rakennuskohteisiin. Valtaosa maa-alueista sijaitseva Läntisellä-Uudellamaalla, hyvien kulkuyhteyksien varressa, sanoo Knaapinen.

ralf2.jpg

Laajalla kalustolla

Ralf Ajalin Oy:n kuljetuskaluston runko koostuu kahdesta kasettiyhdistelmästä, nosturiautosta, vaihtolava-autosta ja kahdesta vetoautosta, joiden perässä kulkee koneekuljetuslavetti tai muita perävaunuja. Työkoneita on käytössä laajasti pyöräkuormaajista ja kaivukoneista dumppereihin ja seuloihin - yhteensä erilaista kalustoa on noin seitsemänkymmentä yksikköä. 

- Kuorma-autot ovat Volvoja ja sitten löytyy yksi Sisu SL vuodelta 1990 sillä pitäähän Karjaalla aina yksi Sisu olla, sanoo kuljetuksista vastaava Kim Ström, joka tuli Ralf Ajalinille kesätöihin vuonna 1979:

- 41 vuotta on sitä ”kesätyötä” jatkunut ja velipoika Henrikin on ollut talossa kuljettajana jo 35 vuoden ajan. Myös edesmennyt isämme Kurt seuloi pitkään maa-aineksia yrityksessä.

ralf3.jpg

(kuva: Alumiinivanteilla renkaiden lämmöt pysyy alhaisina mikä vaikuttaa suoraan niiden kilometritulokseen ja kestävyyteen. Kevyet aluminiivanteet tuovat myös polttoaineensäästöä ja joka kilo on kotiinpäin hyötykuormassa.)

Alumiinivanteet alla kohta vuosikymmenen

Ensimmäiset Alcoa Dura-Bright EVO -alumiinivanteet tuli Ralf Ajalin Oy:lle vuonna 2014.

- Silloin ajoon otettiin kaksi uutta Jyki/Elg kasettiperävaunua ja kun Alcoat vakuuttivat kestävyydellään sekä helpolla puhdistettavuudellaan, niin autoihinkin hankittiin sellaiset. Nämä uudet Volvo FH 750:t tuli vuonna 2019 ja niissä oli Alcoat alla heti uudesta lähtien, muistelee Ström alumiinivanteiden vallankumouksen vaiheita.

Ralf Ajalinin autoissa Alcoa vanteet joutuvat jatkuvaan kestotestiin.

- Yhdistelmillä ajetaan 76 tonnin kuormilla kiviainesalueilla, maantiellä ja rakennustyömailla sekä tonteille johtavilla pikkuteillä, joten osumiakin tulee. Alcoan vanteet ovat yllättäneet ylivertaisella kestävyydellään ja tuntuukin että ne eivät edes kulu käytössä. Toki muutama vanne on jouduttu ajan saatossa vaihtamaan kun on ajettu isoon kiveen, mitä ei kestä varmasti mikään materiaali. Mutta meillä on edelleen kasettivaunuissa suurin osa alkuperäisiä 2014 tulleita vanteita, ilmoittaa Ström.

Kuorma-autot on yrityksen käyntikortti

Ralf Ajalinin tyylikkään punaiset yhdistelmät ovat tuttu näky eteläisen Suomen teillä. Volvoissa on myös kaikki uusimmat turvallisuusvarusteet mikä lisää kaikkien tielläliikkujien turvallisuutta.

- Kuorma-autot ovat yrityksen tärkeä käyntikortti joten ne pidetään siistissä kunnossa. Todella tyylikkäät Alcoa Dura-Bright EVO -vanteet pysyvät hyvin puhtaina eivätkä kerää likaa sisä- puolelle jolloin mukana ei kulje turhaa painoa eikä kiviä mene levyjarrujen väliin. Ja alumiinivanteiden puhdistaminen on helppoa; pesemme ne normaalisti liuotinaineella auton pesun yhteydessä ja aina välillä tehdään perusteellinen pesu jolloin käytämme Alcoan omaa pesuainetta, jonka jälkeen vanteet kiiltävät kuin uutena, toteaa Ström.

ralf52.jpg

(kuva: - Kesäaikaan siirrämme rengaskoneet kiviainesalueelle, missä meillä on konteissa kaikki huolto- ja korjausvehkeet sekä rengastyökalut. Varastosta löytyy laajasti uusia renkaita ja myös alumiinivanteita, eli pystymme hoitamaan renkaat iskuun vaikka keskellä yötä jos vahinko sattuu, kertoo Kim Ström esitellessään Alcoa-lavaa.)

Rengashuollot hoidetaan itse

Ralf Ajalin tekee itse kalustonsa rengashuollot niin autoihin kuin työkoneisiinkin.

- Karjaan hallilla on hyvät tilat huoltohommiin ja käytössä on kaikki raskaan kaluston rengastyökalut. Kesäaikaan siirrämme rengaskoneet kiviainesalueelle, missä meillä on konteissa kaikki huolto- ja korjausvehkeet sekä rengastyökalut. Varastosta löytyy laajasti uusia renkaita ja myös Alcoan vanteita, eli pystymme hoitamaan renkaat iskuun vaikka keskellä yötä jos vahinko sattuu. Hyvien tuotteiden lisäksi Alcoan maahantuoja Milcoa Oy:n Erkki Huttela tarjoaa aina teknistä osaamistaan jos on vanteista jotain kysyttävää, kehuu Ström.

ralf4.jpg

(kuva: Ralf Ajalin Oy:n yhdistelmissä on TMPS-Finlandin rengaspaineen valvontalaitteet, josta nähdään jokaisen renkaan tarkka ilmanpaine sekä lämpötila. Toimiva järjestelmä säästää merkittävästi rengaskuluissa yhdessä aluminiinivanteiden tuomien etujen kanssa.)

Rengaspaineet pitää olla aina kohdillaan

Alcoan vanteilla on ollut positiivinen vaikutus myös rengaskuluihin ja polttoaineensäästöön.

- Alumiinivanteilla renkaiden lämmöt pysyy alhaisina mikä vaikuttaa suoraan niiden kilometritulokseen ja kestävyyteen. Kevyet aluminiivanteet tuovat myös polttoaineensäästöä ja joka kilo on kotiinpäin hyötykuormassa. Yhdistelmissämme on TMPS-Finlandin rengaspaineen valvontalaitteet, josta näemme jokaisen renkaan tarkan ilmanpaineen sekä lämpötilan. Kun renkaissa on aina oikeat paineet niin kalusto rullaa minimi kitkalla ja rengaskulut pienenee oleellisesti. Järjestelmällä huomaa esimerkiksi heti jos jostain renkaasta on mennyt kivi läpi jolloin sen ehtii vielä pelastaa, sanoo Ström.

ralffi1.jpg

(kuva: Kasettiauton perässä kulkee välillä Siimetin täysperävaunu millä siirretään koneita. Siimet saa tulevan kunnostuksen yhteydessä alle Alcoat.)

Alcoat alle myös Siimet -perävaunuun

Kuluvan kesän aikana Ralf Ajalinin koneenkuljetuksissa käytettävä vuosimallin 2013 Siimet -täysperävaunu on lähdössä tehtaalle Mikkeliin peruskunnostukseen.

- Ensimmäinen Siimet tuli taloon vuonna 1990 ja tämä nykyinen on palvellut hienosti kohta vuosikymmenen ajan. Se menisi vielä pitkään ilman remonttiakin mutta päätimme kunnostaa sen nyt uuden veroiseksi, jonka jälkeen sillä on edessään vielä paljon kilometrejä. Samalla kun vaunu maalataan ja valot ym. päivitetään niin alle vaihdetaan Alcoa Dura-Bright EVO -vanteet nykyisten nopeasti ruostuvien terävanteiden tilalle, joiden maalamiseen olemme kyllästyneet. Ja sitten on kalusto entistä yhtenäisemmän näköistä, tuumii Kim Ström.    

 

25.10.2021 13:22Soranottoalueesta monimuotoiseksi hiilinieluksi
25.10.2021 11:00Metso Outotecille yli 100 miljoonan euron tilaus uuden nikkeli-kuparirikastamon teknologiatoimituksesta Venäjälle
24.10.2021 20:00Lännen ja Lundberg -monitoimikoneet esittelyssä maanantaina 25.10. Kouvolassa
24.10.2021 11:11Kohti nollapäästöistä tehdasta: Sementin valmistuksen päästöihin huomattava pudotus uudella teknologialla
23.10.2021 11:00Terrafame Oy:n tammi-syyskuun 2021 tulos julkaistaan 28.10.
22.10.2021 21:20KATSO TÄSTÄ 22.10. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
20.10.2021 13:01Junttan tuo markkinoille maailman ensimmäisen sähkökäyttöisen paalutuskoneen
19.10.2021 9:11Rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 9,3 prosenttia
18.10.2021 9:33Utech oli Rototiltin valinta sen etabloituessa Puolaan
15.10.2021 17:01KATSO TÄSTÄ 15.10. KONEAGRIA ERIKOISLÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset

Siirry arkistoon »