Maamassoissa riski vieraslajien leviämiselle

08.06.2022 8:32

Rakennushankkeissa liikkuu valtavia määriä maamassoja. Massojen seassa saattaa majailla haitallisia kulkureita, kuten vieraslajien maavarren- ja juurenpätkiä. Kurtturuusu on yksi ajankohtaisimmista vieraslajeista.

Pintamaassa piilee kasvillisuuden pankki. Luonnonkasvillisuuden siemenet säilyvät maassa itämiskykyisenä usein jopa vuosikymmeniä ja jotkut juuretkin useita vuosia. Tämä on arvokas pankki luonnon monimuotoisuuden säilymiseksi - ellei joukossa ole Suomen luontoon levinneitä haitallisia vieraslajeja.

Vieraslajit rakennushankkeiden maamassojen liikuttelussa vaativat erityistä huomioita. Nyt ajankohtainen kurtturuusu aiheuttaa pohdintaa etenkin kunnissa, koska lajia löytyy runsaasti teidenvarsilta, ja se tulee siten vastaan monissa tiehankkeissa ja asuttujen alueiden kehityshankkeissa.

Kurtturuusu ja kumppanit maamassojen salamatkustajina

– Rakennushankkeiden sivutuotteena syntyy lähes aina ylimääräisiä maamassoja, jotka tulisi kierrättää mahdollisimman tehokkaasti työmaalta toiselle. Mutta jos maamassassa on haitallisten vieraslajien juurakoita, ei niitä voidakaan kipata mille tahansa työmaalle uuteen käyttöön, kertoo Sitowisen Maapörssin asiakasvastaavana toimiva Kari Silfver.

Haitallisten vieraslajien joukossa ovat paljon puhutut kurtturuusu ja komealupiini. Lupiini on jo valitettavan tuttu torjuttava, mutta kurtturuusukin on ajankohtainen lainsäädännön tuomista velvoitteista johtuen. Tämä on huomioitava myös rakennushankkeissa, joissa maamassojen määrät ovat usein valtavan suuria.

Silloin, kun maamassoja liikutellaan haitallisten vieraslajien leviämisalueella, on pintamaiden kanssa oltava määrätietoinen. Nämä massat vaativat asianmukaisen käsittelyn, jotta maaperässä olevat maavarret ja siemenet tuhoutuvat, eivätkä edistä haitallisten kasvien leviämistä. Niiden leviäminen vie elintilaa Suomen omalta lajistolta näivettäen sen monimuotoisuutta.

Silfverin veturoima Maapörssi välittää maamassoja työmaiden, välivarastojen ja loppusijoituspaikkojen kesken. Maapörssin kautta liikkuu erilaisia maalajeja ja niiden laatuja. Uusimpana tulokkaana välitettäviin tuotteisiin on nyt lisätty vieraslajien juuria sisältävät maalajit. Tämä tarjoaa ratkaisun vieraslajien leviämiseen maamassojen välityksellä.

 – Olen iloinen voidessamme välittää myös näitä haastavia maamassoja. Vaikutamme osaltamme massojen vastuulliseen käsittelyyn ja estämme vieraslajien leviämistä toimiessamme osana ketjua, Silfver kertoo.  

– Pyrimme jatkuvasti kasvattamaan yhteistyökumppaneiden verkostoamme kaikkien maalajien, myös vieraslajien juurakoita sisältävien, osalta. Siten saamme lyhennettyä toimijoidemme logistiikkaketjuja, mikä säästää sekä aikaa että rahaa, ja samalla vähentää kuljetusten aiheuttamia päästöjä, Silfver kuvailee Maapörssin suunnitelmia.

Pintamaan pankki voi säilyttää tai tuhota luonnon monimuotoisuuden

– Pintamaan hyödynnyskelpoisuuteen rakennushankkeissa vaikuttavat maalaji ja siinä esiintyvä kasvillisuus, erityisesti mahdolliset haitalliset vieraslajit, kertoo Sitowisen vanhempi asiantuntija Anu Riikonen.

Riikonen kertoo, että pintamaiden kasvillisuuden pankit säilyvät hyvin siirtämisestä huolimatta etenkin silloin, kun lähtöpaikan ja määränpään olosuhteet ovat samankaltaiset. Niin hyvässä kuin pahassa, niin Suomen luontoon kuuluvien kuin sinne kuulumattomien lajien kanssa.

– Kaivukohteen pintamaata siirtämällä toteutettavaa luontoarvojen uudelleen hyödyntämistä uudella paikalla on toteutettu melko harvoin, Riikonen tietää. – Tulevaisuudessa tämä voisi olla yksi keino vähentää ympäristörakentamisen haitallisia vaikutuksia silloin, kun ollaan vieraslajivapaalla alueella.

25.06.2022 15:00Sandvik ostaa suomalaisen akkuteknologiayhtiö Akkuraten
24.06.2022 9:30KATSO TÄSTÄ JUHANNUS LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa maarakennus-, kuljetus- ja metsäalan kuulumiset
23.06.2022 11:00Maarakennusalan kustannukset nousivat vuoden 2022 toukokuussa 16,0 % vuodentakaisesta
21.06.2022 11:00Myönnettyjen rakennuslupien määrä väheni helmi-huhtikuussa 2022 vuodentakaisesta
19.06.2022 11:00Steelwrist palkittiin yhtenä parhaiten johdetuista ruotsalaisista yrityksistä - kolmantena vuotena peräkkäin
18.06.2022 9:00Enersense on voittanut Elenian Alajärvi-Perho 110 kV:n voimajohdon rakentamisurakan tarjouskilpailun
17.06.2022 21:00KATSO TÄSTÄ VIIKON 24/2022 LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa maarakennus-, kuljetus- ja metsäalan kuulumiset
16.06.2022 9:00Terrafamen kestävän kehityksen katsaus julkaistu
15.06.2022 11:00Asuntoja ja asuinrakennuksia korjattiin 6,8 miljardilla eurolla vuonna 2021
13.06.2022 11:00KATSO TÄSTÄ VIDEO! Bobcat järjesti Demo Days -tapahtuman - esittelyssä paljon uutuuksia...

Siirry arkistoon »