Maamassoissa riski vieraslajien leviämiselle

08.06.2022 8:32

Rakennushankkeissa liikkuu valtavia määriä maamassoja. Massojen seassa saattaa majailla haitallisia kulkureita, kuten vieraslajien maavarren- ja juurenpätkiä. Kurtturuusu on yksi ajankohtaisimmista vieraslajeista.

Pintamaassa piilee kasvillisuuden pankki. Luonnonkasvillisuuden siemenet säilyvät maassa itämiskykyisenä usein jopa vuosikymmeniä ja jotkut juuretkin useita vuosia. Tämä on arvokas pankki luonnon monimuotoisuuden säilymiseksi - ellei joukossa ole Suomen luontoon levinneitä haitallisia vieraslajeja.

Vieraslajit rakennushankkeiden maamassojen liikuttelussa vaativat erityistä huomioita. Nyt ajankohtainen kurtturuusu aiheuttaa pohdintaa etenkin kunnissa, koska lajia löytyy runsaasti teidenvarsilta, ja se tulee siten vastaan monissa tiehankkeissa ja asuttujen alueiden kehityshankkeissa.

Kurtturuusu ja kumppanit maamassojen salamatkustajina

– Rakennushankkeiden sivutuotteena syntyy lähes aina ylimääräisiä maamassoja, jotka tulisi kierrättää mahdollisimman tehokkaasti työmaalta toiselle. Mutta jos maamassassa on haitallisten vieraslajien juurakoita, ei niitä voidakaan kipata mille tahansa työmaalle uuteen käyttöön, kertoo Sitowisen Maapörssin asiakasvastaavana toimiva Kari Silfver.

Haitallisten vieraslajien joukossa ovat paljon puhutut kurtturuusu ja komealupiini. Lupiini on jo valitettavan tuttu torjuttava, mutta kurtturuusukin on ajankohtainen lainsäädännön tuomista velvoitteista johtuen. Tämä on huomioitava myös rakennushankkeissa, joissa maamassojen määrät ovat usein valtavan suuria.

Silloin, kun maamassoja liikutellaan haitallisten vieraslajien leviämisalueella, on pintamaiden kanssa oltava määrätietoinen. Nämä massat vaativat asianmukaisen käsittelyn, jotta maaperässä olevat maavarret ja siemenet tuhoutuvat, eivätkä edistä haitallisten kasvien leviämistä. Niiden leviäminen vie elintilaa Suomen omalta lajistolta näivettäen sen monimuotoisuutta.

Silfverin veturoima Maapörssi välittää maamassoja työmaiden, välivarastojen ja loppusijoituspaikkojen kesken. Maapörssin kautta liikkuu erilaisia maalajeja ja niiden laatuja. Uusimpana tulokkaana välitettäviin tuotteisiin on nyt lisätty vieraslajien juuria sisältävät maalajit. Tämä tarjoaa ratkaisun vieraslajien leviämiseen maamassojen välityksellä.

 – Olen iloinen voidessamme välittää myös näitä haastavia maamassoja. Vaikutamme osaltamme massojen vastuulliseen käsittelyyn ja estämme vieraslajien leviämistä toimiessamme osana ketjua, Silfver kertoo.  

– Pyrimme jatkuvasti kasvattamaan yhteistyökumppaneiden verkostoamme kaikkien maalajien, myös vieraslajien juurakoita sisältävien, osalta. Siten saamme lyhennettyä toimijoidemme logistiikkaketjuja, mikä säästää sekä aikaa että rahaa, ja samalla vähentää kuljetusten aiheuttamia päästöjä, Silfver kuvailee Maapörssin suunnitelmia.

Pintamaan pankki voi säilyttää tai tuhota luonnon monimuotoisuuden

– Pintamaan hyödynnyskelpoisuuteen rakennushankkeissa vaikuttavat maalaji ja siinä esiintyvä kasvillisuus, erityisesti mahdolliset haitalliset vieraslajit, kertoo Sitowisen vanhempi asiantuntija Anu Riikonen.

Riikonen kertoo, että pintamaiden kasvillisuuden pankit säilyvät hyvin siirtämisestä huolimatta etenkin silloin, kun lähtöpaikan ja määränpään olosuhteet ovat samankaltaiset. Niin hyvässä kuin pahassa, niin Suomen luontoon kuuluvien kuin sinne kuulumattomien lajien kanssa.

– Kaivukohteen pintamaata siirtämällä toteutettavaa luontoarvojen uudelleen hyödyntämistä uudella paikalla on toteutettu melko harvoin, Riikonen tietää. – Tulevaisuudessa tämä voisi olla yksi keino vähentää ympäristörakentamisen haitallisia vaikutuksia silloin, kun ollaan vieraslajivapaalla alueella.

21.03.2023 10:33Volvo Trucks ja Boliden tekevät yhteistyötä maanalaisten sähköautojen käyttöönotossa kaivosteollisuuteen
17.03.2023 20:00KATSO TÄSTÄ 150. JUHLALÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
15.03.2023 10:50CAT-pyöräkuormaajien uusi sukupolvi esittäytyy ConExpossa Las Vegasissa
15.03.2023 10:00Volvolta uusi 50-tonninen
13.03.2023 14:44Keretin kaivostorni on ja pysyy
13.03.2023KATSO VIDEO! Seinäjoen Konepäivät onnistuivat hienosti
10.03.2023 23:00KATSO TÄSTÄ 10.3. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
08.03.2023 15:00Rototiltin uusi keskusvarasto otettiin käyttöön: "Tämä on asiakkaillemme suuri päivä"
08.03.2023 12:01Jussi Malmi Wihuri Oy Teknisen Kaupan toimialajohtajaksi
03.03.2023 22:10KATSO TÄSTÄ 3.3. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset

Siirry arkistoon »