Sähkövasarateknologia osoittautunut toimivaksi vaihtoehdoksi louhoskäytössä sekä betonin rikkomisessa

13.01.2023 10:44

Lecatech_sahkovasara.png

Iittiläisen Lekatechin sähkövasarateknologia on osoittautunut toimivuudeltaan erinomaiseksi pilottikäytössä. Lekatech-sähkövasaraa (Lekatech Electric Hammer) on testattu louhoskäytössä sekä betonin rikkomisessa.

- Pilottivaiheen hyvät tulokset antavat meille selkänojaa strategiamme seuraavaan vaiheeseen, sähkövasaran kaupallistamiseen ja kansainvälisen liiketoiminnan kehittämiseen, Lekatechin toimitusjohtaja Antti Anttila sanoo. - Tavoitteenamme on nollata kaivos- ja rakennusteollisuudessa käytettävien iskuvasaroiden päästöt.

Iskuvasaroita käytetään esimerkiksi betonisten rakennusten purkutöissä, kivien rikkomisessa, kaivostoiminnassa ja perustusten paalutuksessa. Lekatech-sähkövasara on jopa 60 prosenttia tehokkaampi kuin hydraulinen iskuvasara, ja sähkövasaran iskuvoima on kaksinkertainen.

Lekatech-sähkövasaralla saavutetaan suuret energiasäästöt. Lisäksi se on suorituskykyisempi sekä ympäristöystävällisempi kuin perinteinen hydraulinen iskuvasara. Sähkövasara mahdollistaa myös jatkuvan digitaalisen kehittämisen. Lekatechin kehittämä sähköinen iskuvasarateknologia on ainoa laatuaan maailmalla.

Kehitystukea

Aiemman EU-rahoituksen lisäksi Lekatech on saanut kasvu- ja kehitysrahoitusta Normet Oy:ltä. Kaivostoiminnan ja tunnelirakentamisen laitteita valmistava Normet on sijoittanut Lekatechin osakkeisiin ja tullut vähemmistöosakkaaksi. Normetin sijoitus varmistaa jo käynnissä olevien EU-rahoitteisten kehityshankkeiden läpiviennin ja kaupallistamisen suunnitellusti.

- Normetin kanssa yhteistyö on ollut luontevaa alusta saakka. He todella ymmärtävät, mitä edellyttää korkean teknologian esittely globaaleille markkinoille, Antti Anttila sanoo.

Normet on nopeasti kasvava ja innovatiivinen teknologiayritys, jolla on yli 60 vuoden kokemus alaltaan.                

- Arvostan erityisesti Normetin käytännönläheistä ja yrittäjämäistä kulttuuria sekä vankkaa teknistä osaamista. Normet on omissa tuotesegmenteissään teknologiajohtaja, jolla on globaalisti laajin sähkökäyttöisten laitteiden tarjoama omalla alallaan, sähkövasaran ideoija ja Lekatechin perustaja Tuomo Peltola sanoo.

Testikäyttö jatkuu 

Lekatech-sähkövasaran testikäyttö jatkuu louhoksella. Seuraavien kuukausien aikana myös Lekatechin ensimmäinen asiakas testaa sähkövasaraa vaativassa käyttöympäristössä. Vasara on  osoittautunut toimivaksi työssään, ja ensimmäiset käyttökokemukset ovat hyvin positiivisia.

Lekatech Oy on vuonna 2018 perustettu yhtiö, jonka toimiala on kaivos-, louhinta- ja rakennuskoneiden valmistus. Viime joulukuussa Lekatech turvasi 6,3 miljoonan euron EIC Accelerator -rahoituksen sähkövasaran kehittämiseen.

EIC-rahoituksen lisäksi Lekatechin johtamalle konsortiolle myönnettiin viime syksynä 2,45 miljoonan euron EIT RawMaterials Upscaling -rahoitus, josta 70 prosenttia on tukea. Konsortioprojektin ainoa päämäärä on Lekatechin teknologian kehittäminen ja pilotointi erityisesti kaivosteollisuudessa. Muut konsortion organisaatiot ovat Puolasta, Kreikasta ja Espanjasta.

07.12.2023 11:00Volvo Construction Equipment parantaa lataamisen joustavuutta siirrettävällä Power Unit -yksiköllä
07.12.2023 9:00Ruukkiin kuuluva Plannja tarjoaa ensimmäisenä Skandinaviassa kattoja fossiilivapaasta teräksestä
06.12.2023 11:00Rakentamisen liikevaihto laski vuoden 2023 lokakuussa 6,6 % vuodentakaisesta
05.12.2023 14:00Rototiltin ohjainkahvoille palkinto hyvästä muotoilusta - jo kolmatta kertaa
05.12.2023 10:00Jyväskylän kaupunki vahvistaa kiertotalousmallia sekä kaupunkiorganisaatiossa että alueellisesti
04.12.2023 11:00Huipputehokas betonin kierrätysmurskain on myös ympäristöystävällinen
02.12.2023 13:00Maatori Oy laajentaa omistuspohjaansa
01.12.2023 20:00KATSO TÄSTÄ 1.12. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
01.12.2023 9:00RealMachineryn uusi edustus McCloskey tuo kokonaispalveluratkaisut kivenmurskaukseen
29.11.2023 11:34Väitös: Kuvaan perustuvia mittauksia voidaan hyödyntää raskaan kaluston puomeissa

Siirry arkistoon »