Ennakointi lisää energiatehokkuutta ja vähentää CO2-päästöjä rakennustyömaalla - Cramo yhdistää seurantaan vastuullisuuden parametrit

23.03.2023 8:00

Rakennustyömaalla energiaa kuluu työkoneiden käytön lisäksi lämmittämiseen, valaistukseen ja olosuhteiden hallintaan. Energiansäästö, CO2-päästöjen hillitseminen ja kiertotalousosaaminen korostuvat työmailla entistäkin enemmän. Cramon avainasiakaspäällikkö Kari Jäppinen korostaa suunnittelun merkitystä kustannusten nousun ja tiukentuvien ympäristövaatimusten paineessa. 

Rakentamisen avainsana on suunnittelu. Hyvän suunnittelun ja ennakoinnin avulla voidaan vaikuttaa niin energiatehokkuuteen, hiilijalanjälkeen kuin logistiikkaankin. Kaikki nämä ovat tehokkaan ja laadukkaan rakentamisen pohjana. 

Cramolla on huomattu, että rakennustyömailla on viime aikoina alettu kiinnittää enemmän huomiota energiansäästöön ja uusiutuvien energialähteiden käyttöönottoon. Taustalla on taloudellisen hyödyn lisäksi entistä enemmän myös CO2-päästöjen hillitseminen. 

Vastuullinen ja tehokas työmaa

– Isommilla rakentajilla suunnitelmat ja käytännöt ovat olleet jo pidemmän aikaa olemassa. Viime aikoina paine energiatehokkuuteen ja rakennustyömaan päästöjen hillintään on asettanut vaatimuksia myös pienille ja keskisuurille rakennusliikkeille. Isoin ajuri muutoksessa on Suomen tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä myös rakentamisen osalta, toteaa Cramon avainasiakaspäällikkö Kari Jäppinen.

Olosuhdehallinnan tulee olla suunnitelmassa mukana alusta lähtien. Olosuhdesuunnittelulla voidaan vaikuttaa ja helpottaa työmaan aikataulun läpiviemistä ja näin auttaa energiakustannusten seurantaa ja ennustamista. Myös olosuhdehallinnan dokumentointi seuraa reaaliaikaisesti projektin eri vaiheita.

– Suunnitelmallisuus lisää ennustettavuutta, joka puolestaan auttaa pysymään aikatauluissa. Tämä lisää työmaan tehokkuutta. Etäseurannan tuomat hyödyt esimerkiksi betonin kuivumisessa ja kovettumisessa vähentävät turhia mittauskäyntejä työmaalla. Etäluenta antaa työkalun kohdentaa esimerkiksi lämmitys- ja kuivaustyöt oikea-aikaisesti sinne, missä mahdolliset ongelmakohdat esiintyvät, pohtii Jäppinen.

Keinoja hiilineutraaliin rakentamiseen tarjolla

Rakennustyömaille on tarjolla monia keinoja CO2-päästöjen hillitsemiseen. Cramo on ollut mukana työmailla, joissa fossiiliset polttoaineet on korvattu pääasiassa kaukolämmöllä, maalämmöllä tai uusiutuvilla energialähteillä, kuten pelleteillä.

Päästöjen määrä tulee ilmoittaa usein jo tarjousvaiheessa. Esimerkiksi julkisen sektorin tarjouspyynnöissä on jo muutaman vuoden ajan edellytetty vähäpäästöistä konekantaa ja päästöjen dokumentointia. Vastaavasti isommat rakennusliikkeet vaativat vastuullisia ratkaisuja esimerkiksi hiilineutraalien tai nollapäästöprojektien tarjouksissa.

Cramolla on suunnitelmallisesti uudistettu laitekantaa ympäristöystävällisempään suuntaan. Esimerkiksi viime vuoden lopussa täyssähkönostimia oli jo 70 prosenttia vuokrakalustosta. Myös maanrakennuspuolella sähkökäyttöisten ja hybridikoneiden määrää on lisätty merkittävästi. Cramo on mukana työkonealan Green deal -sopimuksessa ja on sitoutunut osaltaan ympäristöystävällisten koneiden käytön lisäämiseen.

SmartControl-alusta auttaa vastuullisuudessa

Rakennusaikaisen seurannan digitaaliset ratkaisut ovat kehittyneet vauhdilla, jotta yritykset voivat paremmin toteuttaa vastuullisen rakentamisen tavoitteitaan. Cramolla on yhdistetty samaan kokonaisuuteen eli SmartControl-alustaan jo olemassa olevaa osaamista sekä kokonaan uusia ratkaisuja. Uusi kalusto- ja informaatiosovellus on pilottikäytössä jo Ruotsissa. Sen avulla työmailla tai teollisuuskohteissa voidaan suunnitella ja hallita työmaan kalustotarpeita ja seurata esimerkiksi energiankulutusta ja CO2-päästöjen kehitystä. Samassa ohjelmassa on mukana myös kustannuslaskennan ja budjetoinnin elementit. 

– Sovellus näyttää kalustotarpeen suunnittelun lisäksi myös päivittäisiä operatiivisia työmaan ympäristötavoitteisiin liittyviä parametrejä, eikä niitä tarvitse etsiä erikseen muista palveluista tai järjestelmistä. Alustan reaaliaikainen IoT-sensoreiden tuottama data mahdollistaa nopean reagoinnin muuttuviin olosuhteisiin ja CO2-päästöjen minimoinnin, kertoo Jäppinen.

SmartControl-alusta on jo otettu onnistuneesti testauskäyttöön Ruotsissa ja otetaan kevään aikana käyttöön myös Suomessa.

02.06.2023 20:30KATSO TÄSTÄ 2.6. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
01.06.2023 13:08Kamrock ostaa Telamurskan liiketoiminnan
31.05.2023 10:00Rakentamisen liikevaihto ei muuttunut huhtikuussa 2023 vuodentakaisesta
30.05.2023 16:00Epiroc lanseerasi uuden pintapuolen SmartROC T25 -poravaunun -älykäs poravaunu älykkäämpiin operaatioihin
30.05.2023 11:00Suomen on juuri nyt tehtävä kaikkensa EU:n CEF-tierahoituksen kotiuttamiseksi, muistuttavat SKAL ja INFRA.
29.05.2023 12:15Rototiltille kaksi suunittelupalkintoa
29.05.2023 10:29engcon laajentaa CAT-yhteensopivuutta loppuvuodesta
28.05.2023 11:00INFRA ja SKAL: Suomi ehtii vielä terästäytyä EU:n väylärahoituksen hakemisessa - on toimittava viipymättä
27.05.2023 16:00Kuljetus 2023 -suurtapahtumassa yli 13 000 kävijää
26.05.2023 22:30KATSO TÄSTÄ ERIKOISLÄHETYS KULJETUS 2023 NÄYTTELYSTÄ - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus ja metsäalan tuoreet kuulumiset

Siirry arkistoon »