Suuntaporaus on tehokas työmenetelmä - onnistuu myös kivisessä maaperässä

27.01.2019 13:11

dahl1.jpg

Maanrakennus B. Dahlbacka Oy Kokkolasta tunnetaan suuntaporauksen pioneerina. Yli 56 vuotta sitten alkanutta urakointitoimintaa on kehitetty koko ajan uusia edistyksellisiä työmenetelmiä hyödyntäen. Perinteisen maarakentamisen rinnalle onkin kasvanut uusia, tärkeitä tukijalkoja joista yksi on suuntaporaus.

(kuva yllä: Suuntaporaus on ympäristöystävällinen, nopea ja maisemaystävällinen menetelmä, joka soveltuu erilaisiin maalajeihin. Myös pohjavesiin kohdistuvat riskit ovat pienet. Kuvassa Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n uusi Vermeer D40x50 DR S3 -suuntapora työmaalla Jepualla, missä vedettiin vesiputkea ja sähköjohtoja maan alle ilman tien aukikaivamista.)

- Toteutamme asiakkaillemme mm. mittavia putkistosaneerauskohteita ja palveluihimme kuuluvat monipuoliset alituspalvelut. Erikoiskalustomme asentaa alitusputket kaikkiin maalajeihin, niin pitkästi ja tarkasti kuin tarvitaan. Osaamisemme on säästänyt monta puutarhaa, kaunista pihapuuta ja maantietä auki repimiseltä. Tarjoamme asiakkaillemme, joita ovat mm. rakennusliikkeet, kunnat, kaupungit, vesilaitokset, erilaiset yritykset sekä yksityistaloudet, laadukkaan urakoinnin lisäksi kokemuksen tuomaa ongelmanratkaisukykyä, kertoo Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n toimitusjohtaja Johan Dahlbacka

dahl2.jpg

(kuva: Vermeer D40x55 DR S3 -kaksitankokoneella voidaan porata myös kalliota ja kiveä sisältävää sekavaa maaperää, mihin yksitankokone ei pysty.)

Suuntaporausta vuodesta 1999 

Maanrakennus B. Dahlbacka Oy osti ensimmäisen suuntaporan, malliltaan Vermeer 24x40A jo vuonna 1999 näiden amerikkalaiskoneiden maahantuonnin aloittaneelta Several Oy:ltä. 

- Pari urakoitsijaa oli hankkinut suuntaporat hieman aiemmin Suomessa mutta meille tuli ensimmäinen järeämpi kone. Kun aloitimme niin työmenetelmänä suuntaporaus oli täysin tuntematon alueellamme, joten käytimme sitä lähinnä omilla työmailla tekniikkaa opetellen ja samalla saimme tehtyä referenssikohteita mitä esitellä tuleville asiakkaille, muistelee Dahlbacka suuntaporauksen alkuaikoja. 

Vaikka uuden työmenetelmän tunnetuksi tekemisen eteen tehtiin paljon töitä asiakasrajapinnassa, niin suuntaporauksen yleistyminen eteni varsinkin alkuvuosina hitaasti. 

- Asiakkaat eivät oikein uskoneet että menetelmä toimii ja perinteinen kaivukoneella auki kaivaminen istuu edelleenkin lujassa infrasuunnittelijoiden ajatuksissa. Toki suuntaporaus alkaa olla jo tunnettu ja tunnustettu tapa tehdä putkien ja kaapeleiden vetoja mutta sen hyödyntämisessä on edelleen vaikka kuinka paljon potentiaalia. Infraprojektien suunnittelijoiden pitäisikin tutustua enemmän uudenlaisiin toimintatapoihin ja ottaa niistä hyöty irti mikä olisi kaikkien etu, kehottaa Dahlbacka. 

dahl4.jpg

(kuva: Maanrakennus B. Dahlbacka Oy veti Sotkamossa Katin Kullan alueella Vermeer D75x100 -suuntaporalla yli 350 metrin alituksen lammen alitse neljällä 160 mm suojaputkella, joihin tilaaja asensi sähkökaapelit. Toimenpide mahdollisti vielä kuvissa näkyvien ilmajohtojen poiston mikä muutti matkailualueen maisemaa luonnonmukaisemmaksi.)

Suuntaporaus on edistyksellinen työmenetelmä 

Suuntaporaus on ympäristöystävällinen, nopea ja maisemaystävällinen menetelmä, joka soveltuu erilaisiin maalajeihin. Myös pohjavesiin kohdistuvat riskit ovat pienet. Menetelmä soveltuu mainiosti kaupunkikohteisiin, ympäristönsuojelualeille ja muihin kohteisiin jossa kaivaminen on mahdotonta tai ei toivottua. 

- Aina pitäisi kuitenkin ensiksi kartoittaa mikä menetelmä sopii parhaiten kohteeseen - alitustapoja on poraamisen lisäksi useita ja joskus perinteinen auki kaivaminenkin on perusteltua. Ja kun työmenetelmä on päätetty niin siirryttään kaikkein tärkeimpään vaiheeseen eli työmaan lopulliseen suunnitteluun. Hyvin suunnitellulla työmaalla suuntaporauksella saadaan jopa satoja metriä pitkät putkien vedot tehtyä nopeasti ja siististi ilman että aiheutetaan häiriötä esimekiksi liikenteelle; jos pitää vetää vaikka 110 mm vesijohto tien alitse niin kannattaako se tehdä liikenteen katkaisemalla ja tien rikkomalla vai poraamalla 160 mm reikä tien alta ilman häiriöitä? Ja kun pitää saada putket vaikka joen tai muun vesistön alitse on suuntaporaus ehdottomasti tehokkain tapa. Tänä päivänä vihreät arvot ovat tapetilla ja suuntaporaus tukee niitä esimerkiksi siinä, että liikenteelle ei tarvitse rakentaa kiertoteitä eikä maata tarvitse ajaa kohteesta kuorma-autoilla kymmenien kilometrien päähän kaatopaikalle ja uutta kiviainesta tilalle, mikä on turhaa luonnovarojen tuhlausta, toteaa Dahlbacka. 

dahl5.jpg

(kuva: Muhoksella Maanrakennus B. Dahlbacka Oy alitti Vermeerillä Oulujoen ja 160 mm vesijohtoa vedettiin yli 650 metrin matka.)

Oikean kokoisella porakalustolle työmaalle 

Ammattimaisessa suuntaporauksessa tarvitaan useampia eri kokoluokan laitteita sekä niihin paljon varusteita, mikä mahdollistaa optimaalisen laitevalinnan työmaan mukaan. 

dahl7.jpg(kuva: Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:llä on eri kokoisia Vermeer -suuntaporia valittavaksi työkohteen mukaan. Kuvassa vedetään Vermeer D9x13 koneella uutta syöttövesijohtoa kerrostalon alitse Kokkolassa.)

- Olen verrannut asiaa siihen että miksi autokorjaamolla on erilaisia millimetriavaimia vaikka jakoavaimella voi kiristää kaiken kokoiset pultit? Meillä on käytössä tällä hetkellä viiden kokoluokan Vermeer -suuntaporia, joista uusin kone Vermeer D40x55 DR S3 on ns. kaksitankokone, millä voidaan porata tehokkaasti myös kalliota ja kiveä sisältävää sekamaaperää. Lisäksi kaikissa suuntaporissamme voidaan käyttää pehmeään maahan soveltuvan normaalikärjen lisäksi kovan maan kärkeä tai jopa paineilmavasaraa, millä voi tehdä ohjattua reikää kallioon. Porakalustomme kulkee työmaille kuorma-autoilla ja lisäksi käytössä on aina varusteltu huoltopakettiauto. Uusimmalla yhdistelmällämme saadaan kohteeseen vietyä kerralla suuntapora, sekoitusyksikkö, kaivinkone ja paljon muuta tarvittavaa. Suuri kalustomäärämme mahdollistaa porakapasiteetin tarjoamisen asiakkaille melko nopeilla varoitusajoilla. Suuntaporaaminen on aikataulusten kannalta haasteellista sillä maaperästä löytyy harvoin tarkkaa tietoa, joten joskus päivän pituiseksi laskettu urakka venyy viikoksi tai sitten viikoksi suunniteltu kohde hoituukin parissa päivässä, sanoo Dahlbacka. 

dahl6.jpg

(kuva: Suuntaporauksessa kohdetta ei kaiveta auki vaan tehdään pienet kaivannot vedon alku- ja loppupäähän. Kuvassa on asennettu 400 mm sukellusviemäriä puron alitse asutusalueella Ylivieskassa.)

Ammattilaisten oikeilla laitteilla tekemänä suuntaporaus on erittäin tarkka työmenetelmä. 

- Olemme tehneet mm. viettoviemäreitä joissa kaadon kaltevuus on 5 milliä metrin matkalla ja vetopituudet ovat olleet pisimmillään yli puolta kilometriä, sanoo Dahlbacka. 

Uusi kaksitankokone soveltuu kiveä ja kalliota sisältävään maaperään 

Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n loppusyksystä käyttöön ottama Vermeer D40x55 DR S3 -kaksitankokone, millä voidaan porata myös kalliota ja kiveä sisältävää sekavaa maaperää, mihin yksitankokone ei pysty. 

- Kaksitankokone on muuten rakenteeltaan samanlainen kuin yksitankokone, mutta siinä ulkotanko ohjaa kärkeä ja sisätanko pyörittää terää mikä pureutuu läpi kallion. Olemme tehneet sillä jo menestyksekkäästi kivisiä kohteita, mitkä Vermeer hoitaa tehokkaasti sillä työntö- ja vetovoimaa on riittävästi. Ja vaikka porataan välillä kallioon niin uusi hiljainen kaksitankokone on stabiili eikä se tärise, kehuu Dahlbacka. 

dahl3.jpgUusi Vermeer D40x55 DR S3 on valmistajan kolmannen sukupolven suuntapora, missä on aiempaa enemmän automatisoituja toimintoja, CAN-väylätekniikkaa sähköjohtojen tilalla ja muutenkin vähemmän komponentteja; esimerkiksi täysin uudistetussa pyöritysmoottori on käytetty 70 % vähemmän osia kuin aiemmassa kaksitankokoneessa. Tankojen vaihto ja kiristys on nyt paljon aiempaa nopeampaa samalla kun vetotehoa on entistäkin enemmän. Moottorina koneessa on ympäristöystävällinen ja polttoainetaloudellinen John Deeren Stage 4 -päästötason diesel. 

- Olemme seuranneet jo kahdenkymmenen vuoden ajan suuntaporien kehitystä niillä työskentelemällä ja joka kerta kun uusi kone on hankittu on siinä tapahtunut merkittävää tekologista kehitystä. Erityisesti luotettavuus on parantanut koko ajan ja sitä kautta käyttöaste kun työmaa ei pysähdy laiterikon takia. Vermeerin suuntaporien valmistusmäärät ovat kasvaneet merkittävästi mikä näkyy sarjatuotannon korkeana valmistuslaatuna ja universaaleina komponenttivalintoina, sanoo Dahlbacka.

dahl8.jpg

(kuva: Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n alituskalusto kulkee työmaille kuorma-autoilla ja lisäksi käytössä on aina varusteltu huoltopakettiauto. Uusimmalla yhdistelmällä saadaan kohteeseen vietyä kerralla suuntapora, sekoitusyksikkö, kaivinkone ja paljon muuta tarvittavaa.)

02.10.2023 9:00Uusia tuotteita markkinoille - Rototilt Control yhä useampiin kaivinkoneisiin
29.09.2023 23:55KATSO TÄSTÄ 29.9. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
29.09.2023 20:00LUE TÄSTÄ! Syksyn suuri Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt - lähes 150-sivua alan asiaa
27.09.2023 9:09Terrafamen Lauri Ratia on valittu Vuoden Yritysjohtajaksi
26.09.2023 11:00Entistä älykkäämpi Wille 275 Delta lanseerataan Elmia Park -messuilla
25.09.2023 9:00YIT neljättä vuotta peräkkäin rakennusalan ihannetyönantaja
22.09.2023 20:45KATSO TÄSTÄ 22.9. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
21.09.2023 9:00Uusi markkinointi- ja myyntijohtaja vahvistamaan Rototiltin kasvupolkua
20.09.2023 9:00NCC rakentaa Rovaniemelle Napsun monitoimitalon
18.09.2023 16:23Tampereen ratikkahankkeen uuden vaiheen suunnittelua jatketaan PIRKKO-yritysryhmittymässä
18.09.2023 14:30Länsirannikon Konepäivät 2023 lauantaina 30.9. Raumalla LM-Parkissa - lähde mukaan!
18.09.2023 11:00Hydrauligeneraattorit vs. dieselgeneraattorit: Kumpi on paras vaihtoehto sinulle?
18.09.2023 9:20VALOVOIMA 2023 -kiertue on täällä taas - huomenna Tuusula!
18.09.2023 9:00Suomen Hyötytuuli on käynnistänyt merituulipuiston perustusten kilpailutuksen
15.09.2023 23:00KATSO TÄSTÄ 15.9. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
14.09.2023 14:40Sandvikin Maxpo-osastolla juhlistettiin tulevia toimituksia
13.09.2023 9:00Koneet mehtään ja monttuun - uuden Kuopion konekeskittymän avajaiset nyt perjantaina 15.9.
08.09.2023 18:30KATSO TÄSTÄ 8.9. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
07.09.2023 8:00Korjausrakentamisen arvo laski 5,2 % vuoden 2023 toisella neljänneksellä
06.09.2023 11:00YIT toteuttaa Koasille asuinkerrostalon Jyväskylän Tourulan Pajalaan ja aloittaa uuden asuinalueen rakentamisen
05.09.2023 11:00KoneAgria 2023 tarjoaa tärkeää tietoa maatalousyrittämisestä ja esittelee uusimmat koneet
01.09.2023 23:55KATSO TÄSTÄ: Hyviä uutisia! erikoislähetys Maxpo 2023 -näyttelystä Hyvinkäältä
29.08.2023 13:55Esittelyssä Maxpossa: VAHVA C140 -koura täydentää isojen materiaalikourien mallistoa
28.08.2023 17:00Ledlenser ATEX uutuudet nyt saatavilla - valaisimet räjähdysherkkiin ympäristöihin
28.08.2023 14:00Kiertotalous näytöspäivät Hyvinkäällä 31.8.-2.9. - esittelyssä ja kokeiltavissa laajasti koneita sekä alan toimijoita palveluineen
28.08.2023 11:10Epiroc Finland mukana Maxpossa 31.8.-2.9.2023
28.08.2023 9:00JCB työkoneet vahvasti esillä Maxpossa Mateko Oy:n osastolla
25.08.2023 21:00KATSO TÄSTÄ! Hyviä uutisia! erikoislähetys Brasilian ExpoForest 2023 -metsäkonemessuilta -
23.08.2023 11:00Maarakennusalan kustannukset nousivat vuoden 2023 heinäkuussa 0,4 % vuodentakaisesta
18.08.2023 22:00KATSO TÄSTÄ! Hyviä uutisia! -erikoislähetys Lepaa 2023 -näyttelystä
18.08.2023 11:00Sweco rakennuttajakonsultiksi Satamatunnelihankkeeseen ja Länsisataman laituri- ja kenttähankkeeseen
14.08.2023 15:22Leica toteutti kartoittajan haaveen
12.08.2023 10:00KATSO VIDEO! Hyviä uutisia! -erikoislähetys Power Truck Showsta 11.8.
11.08.2023 7:12Louhinta Joensuun asema-alueella aiheuttaa elokuussa melua ja muutoksia liikennejärjestelyihin
10.08.2023 9:33Metson painesuodattimia ja pumppuja kahteen rautamalmiprojektiin Intiassa
04.08.2023 21:00KATSO TÄSTÄ 4.8. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
02.08.2023 10:00Toyotan täysin uusi Land Cruiser perustuu perinteisille vahvuuksille
31.07.2023 12:00Steelwrist vahvistaa ja laajentaa läsnäoloaan markkinoilla avaamalla uudet toimitilat Suomessa ja Ranskassa
28.07.2023 20:30KATSO TÄSTÄ 28.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
28.07.2023 10:06Sotkamo Silverin puolivuosikatsaus - Toiminnan tehostaminen ja korkeampi hopeapitoisuus paransivat kannattavuutta
27.07.2023 11:00Metso vahvistaa materiaalinkäsittelyn palvelujaan ostamalla australialaisen Brouwer Engineeringin
26.07.2023 12:00Kouvolaan valokuituverkon rakentaminen laajenee syksyllä uusille alueille
26.07.2023 9:00Spectralta uusi maarakennuslaser
24.07.2023 9:00Maarakennusalan kustannukset nousivat vuoden 2023 kesäkuussa 0,8 % vuodentakaisesta
21.07.2023 20:30KATSO TÄSTÄ 21.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
21.07.2023 9:00Mika Heino Aari Rahoitukselle
21.07.2023 8:00Lotus Demolition purkaa - Vaasan siilot viimein nurin KATSO VIDEO!
20.07.2023 8:00KATSO VIDEO! Komatsu pyöräkuormaaja etäohjauksella
19.07.2023 12:50DINO280RXT - kompaktia tehokkuutta KATSO VIDEO!
18.07.2023 11:00Terrafame Oy:n tammi-kesäkuun 2023 tulos julkaistaan 28.7.
14.07.2023 18:20KATSO TÄSTÄ 14.7. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
13.07.2023 10:00Metso ja kanadalainen Avalon ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen akkumineraaleja tuottavan litiumtuotantolaitoksen rakentamisesta Ontarioon
12.07.2023 14:00LUE TÄSTÄ! Uusi 264-sivuinen Kivirock - maarakennus- ja kaivosalan ammattilehti on ilmestynyt
11.07.2023 9:00Layer Group laajentaa toimintaansa Suomessa Maalausliike Vainiomäen hankinnalla
10.07.2023 11:00Caverionille Fingridin voimajohtokokonaisuuden uusiminen Siikajoen alueella - parantaa sähköverkon kapasiteettia vihreässä siirtymässä
09.07.2023 11:00NCC Building tehostaa toimintaansa uudella organisaatiorakenteella
07.07.2023 23:00KATSO TÄSTÄ OKRA 2023 -ERIKOISLÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa maarakennus-, kuljetus ja metsäalan tuoreet kuulumiset
06.07.2023 11:00Kauppakeskus Itiksen uudistus laajenee seuraavaan vaiheeseen
05.07.2023 10:55Witraktor tuo uusia brändejä Suomeen - SIP, Bomford ja Bailey Trailers lanseerataan Okrassa
04.07.2023 15:00Robit ja Sotreq yhteistyöhön Brasiliassa
04.07.2023 9:04Metso toimittaa kaivoslaitetteita Sambiaan
03.07.2023 8:00Junttan laajentaa tuotevalikoimaansa ponttivasaroihin
30.06.2023 22:00KATSO TÄSTÄ 30.6. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
29.06.2023 14:00Finnwatch: Konfliktimineraaliasetuksen toimeenpanossa puutteita
27.06.2023 10:35Metso ostaa Häggblomin laajentaakseen lastaus- ja kuljetustuotevalikoimaansa
27.06.2023 10:33Normet on mukana yritysvetoisen koodikoulun perustamisessa Pohjois-Savoon
27.06.2023 10:30Metso tukee energiamurrosta täydellisellä akkumineraalien tuotantoon ja kierrätykseen kehitetyllä tuotevalikoimallaan
26.06.2023 15:25Volvo CE:ltä uusi sähkölatausprotokolla
26.06.2023 10:45Outokumpu aloittaa yhteistyön thyssenkrupp Materials Processing Europen ja Boysen Groupin kanssa autoteollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi
26.06.2023 8:00Maarakennusalan kustannukset nousivat vuoden 2023 toukokuussa 3,2 % vuodentakaisesta
23.06.2023 10:00KATSO TÄSTÄ 23.6. JUHANNUSLÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
22.06.2023 11:00Fortum ja Terrafame yhteistyöhön akkumateriaalien kierrätyksessä - edistysaskel Suomen akkuklusterin vastuullisuudelle
21.06.2023 11:00Metso toimittaa painesuodattimia Tosyalin rautarikastamolle Algeriaan
20.06.2023 15:00Raskaskonevuokrausta ruotsiksi - W Rentin Niklas Timlin palveluksessanne
17.06.2023 11:00Jussi Saarikallio aloitti Lännen Tractorsin tuotepäällikkönä
16.06.2023 20:00KATSO TÄSTÄ 16.6. LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
14.06.2023 9:33Rototilt laajentaa työlaitekiinnikevalikoimaansa
12.06.2023 19:00ILMOITTAJA: Lähde mukaan kesän Ammattilehteen - nyt kannattaa markkinoida!
12.06.2023 10:11Lehto ja eQ sopimukseen kerrostalosta Helsingin Ruskeasuolla: kohde tuo perheasuntoja ja kestävää rakentamista kantakaupunkiin
12.06.2023 8:35Nimitykset: Mikko Kurkela Mateko Oy:n Pohjois-Suomen myyntitiimiin
09.06.2023 23:00KATSO TÄSTÄ 9.6. LÄHETYS! Ammattilehden laaja raportti Stadin Mörinöiltä - mielenkiintoista kone ja kuljetusalan asiaa
08.06.2023 13:09Traficom on myöntänyt valokuituverkkojen rakentamiseen 15 miljoonaa euroa
08.06.2023 11:00Espoon kaupunki edistää Kaupunkirata-hanketta
07.06.2023 9:00My Sandvik Productivity -telematiikkaratkaisu tarjolla nyt myös Sandvikin maanpäällisiin i-sarjan porauslaitteisiin
02.06.2023 20:30KATSO TÄSTÄ 2.6. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
01.06.2023 13:08Kamrock ostaa Telamurskan liiketoiminnan
31.05.2023 10:00Rakentamisen liikevaihto ei muuttunut huhtikuussa 2023 vuodentakaisesta
30.05.2023 16:00Epiroc lanseerasi uuden pintapuolen SmartROC T25 -poravaunun -älykäs poravaunu älykkäämpiin operaatioihin
30.05.2023 11:00Suomen on juuri nyt tehtävä kaikkensa EU:n CEF-tierahoituksen kotiuttamiseksi, muistuttavat SKAL ja INFRA.
29.05.2023 12:15Rototiltille kaksi suunittelupalkintoa
29.05.2023 10:29engcon laajentaa CAT-yhteensopivuutta loppuvuodesta
28.05.2023 11:00INFRA ja SKAL: Suomi ehtii vielä terästäytyä EU:n väylärahoituksen hakemisessa - on toimittava viipymättä
27.05.2023 16:00Kuljetus 2023 -suurtapahtumassa yli 13 000 kävijää
26.05.2023 22:30KATSO TÄSTÄ ERIKOISLÄHETYS KULJETUS 2023 NÄYTTELYSTÄ - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus ja metsäalan tuoreet kuulumiset
24.05.2023 11:00Selvitys: Kuntien yhteistyöllä voidaan varmistaa toimiva vesihuolto
23.05.2023 14:00Nokian Tyres Armor Gard 2 Mine nyt saatavilla aiempaa pienempänä
19.05.2023 20:00KATSO TÄSTÄ 12.5. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa maarakennus-, kuljetus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
16.05.2023 10:00Porvoon Kråkö todistaa: Maa-ainesten ottaminen ja luontoarvot voidaan sovittaa yhteen
15.05.2023 8:11YIT viidettä vuotta peräkkäin rakennusalan ihannetyönantaja tekniikan opiskelijoille
12.05.2023 23:35KATSO TÄSTÄ 12.5. PROFOREST 2023 ERIKOISLÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa metsä-, kuljetus- ja maarakennusalan tuoreet kuulumiset

Näytä lisää »