Suuntaporaus on tehokas työmenetelmä - onnistuu myös kivisessä maaperässä

27.01.2019 13:11

dahl1.jpg

Maanrakennus B. Dahlbacka Oy Kokkolasta tunnetaan suuntaporauksen pioneerina. Yli 56 vuotta sitten alkanutta urakointitoimintaa on kehitetty koko ajan uusia edistyksellisiä työmenetelmiä hyödyntäen. Perinteisen maarakentamisen rinnalle onkin kasvanut uusia, tärkeitä tukijalkoja joista yksi on suuntaporaus.

(kuva yllä: Suuntaporaus on ympäristöystävällinen, nopea ja maisemaystävällinen menetelmä, joka soveltuu erilaisiin maalajeihin. Myös pohjavesiin kohdistuvat riskit ovat pienet. Kuvassa Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n uusi Vermeer D40x50 DR S3 -suuntapora työmaalla Jepualla, missä vedettiin vesiputkea ja sähköjohtoja maan alle ilman tien aukikaivamista.)

- Toteutamme asiakkaillemme mm. mittavia putkistosaneerauskohteita ja palveluihimme kuuluvat monipuoliset alituspalvelut. Erikoiskalustomme asentaa alitusputket kaikkiin maalajeihin, niin pitkästi ja tarkasti kuin tarvitaan. Osaamisemme on säästänyt monta puutarhaa, kaunista pihapuuta ja maantietä auki repimiseltä. Tarjoamme asiakkaillemme, joita ovat mm. rakennusliikkeet, kunnat, kaupungit, vesilaitokset, erilaiset yritykset sekä yksityistaloudet, laadukkaan urakoinnin lisäksi kokemuksen tuomaa ongelmanratkaisukykyä, kertoo Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n toimitusjohtaja Johan Dahlbacka

dahl2.jpg

(kuva: Vermeer D40x55 DR S3 -kaksitankokoneella voidaan porata myös kalliota ja kiveä sisältävää sekavaa maaperää, mihin yksitankokone ei pysty.)

Suuntaporausta vuodesta 1999 

Maanrakennus B. Dahlbacka Oy osti ensimmäisen suuntaporan, malliltaan Vermeer 24x40A jo vuonna 1999 näiden amerikkalaiskoneiden maahantuonnin aloittaneelta Several Oy:ltä. 

- Pari urakoitsijaa oli hankkinut suuntaporat hieman aiemmin Suomessa mutta meille tuli ensimmäinen järeämpi kone. Kun aloitimme niin työmenetelmänä suuntaporaus oli täysin tuntematon alueellamme, joten käytimme sitä lähinnä omilla työmailla tekniikkaa opetellen ja samalla saimme tehtyä referenssikohteita mitä esitellä tuleville asiakkaille, muistelee Dahlbacka suuntaporauksen alkuaikoja. 

Vaikka uuden työmenetelmän tunnetuksi tekemisen eteen tehtiin paljon töitä asiakasrajapinnassa, niin suuntaporauksen yleistyminen eteni varsinkin alkuvuosina hitaasti. 

- Asiakkaat eivät oikein uskoneet että menetelmä toimii ja perinteinen kaivukoneella auki kaivaminen istuu edelleenkin lujassa infrasuunnittelijoiden ajatuksissa. Toki suuntaporaus alkaa olla jo tunnettu ja tunnustettu tapa tehdä putkien ja kaapeleiden vetoja mutta sen hyödyntämisessä on edelleen vaikka kuinka paljon potentiaalia. Infraprojektien suunnittelijoiden pitäisikin tutustua enemmän uudenlaisiin toimintatapoihin ja ottaa niistä hyöty irti mikä olisi kaikkien etu, kehottaa Dahlbacka. 

dahl4.jpg

(kuva: Maanrakennus B. Dahlbacka Oy veti Sotkamossa Katin Kullan alueella Vermeer D75x100 -suuntaporalla yli 350 metrin alituksen lammen alitse neljällä 160 mm suojaputkella, joihin tilaaja asensi sähkökaapelit. Toimenpide mahdollisti vielä kuvissa näkyvien ilmajohtojen poiston mikä muutti matkailualueen maisemaa luonnonmukaisemmaksi.)

Suuntaporaus on edistyksellinen työmenetelmä 

Suuntaporaus on ympäristöystävällinen, nopea ja maisemaystävällinen menetelmä, joka soveltuu erilaisiin maalajeihin. Myös pohjavesiin kohdistuvat riskit ovat pienet. Menetelmä soveltuu mainiosti kaupunkikohteisiin, ympäristönsuojelualeille ja muihin kohteisiin jossa kaivaminen on mahdotonta tai ei toivottua. 

- Aina pitäisi kuitenkin ensiksi kartoittaa mikä menetelmä sopii parhaiten kohteeseen - alitustapoja on poraamisen lisäksi useita ja joskus perinteinen auki kaivaminenkin on perusteltua. Ja kun työmenetelmä on päätetty niin siirryttään kaikkein tärkeimpään vaiheeseen eli työmaan lopulliseen suunnitteluun. Hyvin suunnitellulla työmaalla suuntaporauksella saadaan jopa satoja metriä pitkät putkien vedot tehtyä nopeasti ja siististi ilman että aiheutetaan häiriötä esimekiksi liikenteelle; jos pitää vetää vaikka 110 mm vesijohto tien alitse niin kannattaako se tehdä liikenteen katkaisemalla ja tien rikkomalla vai poraamalla 160 mm reikä tien alta ilman häiriöitä? Ja kun pitää saada putket vaikka joen tai muun vesistön alitse on suuntaporaus ehdottomasti tehokkain tapa. Tänä päivänä vihreät arvot ovat tapetilla ja suuntaporaus tukee niitä esimerkiksi siinä, että liikenteelle ei tarvitse rakentaa kiertoteitä eikä maata tarvitse ajaa kohteesta kuorma-autoilla kymmenien kilometrien päähän kaatopaikalle ja uutta kiviainesta tilalle, mikä on turhaa luonnovarojen tuhlausta, toteaa Dahlbacka. 

dahl5.jpg

(kuva: Muhoksella Maanrakennus B. Dahlbacka Oy alitti Vermeerillä Oulujoen ja 160 mm vesijohtoa vedettiin yli 650 metrin matka.)

Oikean kokoisella porakalustolle työmaalle 

Ammattimaisessa suuntaporauksessa tarvitaan useampia eri kokoluokan laitteita sekä niihin paljon varusteita, mikä mahdollistaa optimaalisen laitevalinnan työmaan mukaan. 

dahl7.jpg(kuva: Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:llä on eri kokoisia Vermeer -suuntaporia valittavaksi työkohteen mukaan. Kuvassa vedetään Vermeer D9x13 koneella uutta syöttövesijohtoa kerrostalon alitse Kokkolassa.)

- Olen verrannut asiaa siihen että miksi autokorjaamolla on erilaisia millimetriavaimia vaikka jakoavaimella voi kiristää kaiken kokoiset pultit? Meillä on käytössä tällä hetkellä viiden kokoluokan Vermeer -suuntaporia, joista uusin kone Vermeer D40x55 DR S3 on ns. kaksitankokone, millä voidaan porata tehokkaasti myös kalliota ja kiveä sisältävää sekamaaperää. Lisäksi kaikissa suuntaporissamme voidaan käyttää pehmeään maahan soveltuvan normaalikärjen lisäksi kovan maan kärkeä tai jopa paineilmavasaraa, millä voi tehdä ohjattua reikää kallioon. Porakalustomme kulkee työmaille kuorma-autoilla ja lisäksi käytössä on aina varusteltu huoltopakettiauto. Uusimmalla yhdistelmällämme saadaan kohteeseen vietyä kerralla suuntapora, sekoitusyksikkö, kaivinkone ja paljon muuta tarvittavaa. Suuri kalustomäärämme mahdollistaa porakapasiteetin tarjoamisen asiakkaille melko nopeilla varoitusajoilla. Suuntaporaaminen on aikataulusten kannalta haasteellista sillä maaperästä löytyy harvoin tarkkaa tietoa, joten joskus päivän pituiseksi laskettu urakka venyy viikoksi tai sitten viikoksi suunniteltu kohde hoituukin parissa päivässä, sanoo Dahlbacka. 

dahl6.jpg

(kuva: Suuntaporauksessa kohdetta ei kaiveta auki vaan tehdään pienet kaivannot vedon alku- ja loppupäähän. Kuvassa on asennettu 400 mm sukellusviemäriä puron alitse asutusalueella Ylivieskassa.)

Ammattilaisten oikeilla laitteilla tekemänä suuntaporaus on erittäin tarkka työmenetelmä. 

- Olemme tehneet mm. viettoviemäreitä joissa kaadon kaltevuus on 5 milliä metrin matkalla ja vetopituudet ovat olleet pisimmillään yli puolta kilometriä, sanoo Dahlbacka. 

Uusi kaksitankokone soveltuu kiveä ja kalliota sisältävään maaperään 

Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n loppusyksystä käyttöön ottama Vermeer D40x55 DR S3 -kaksitankokone, millä voidaan porata myös kalliota ja kiveä sisältävää sekavaa maaperää, mihin yksitankokone ei pysty. 

- Kaksitankokone on muuten rakenteeltaan samanlainen kuin yksitankokone, mutta siinä ulkotanko ohjaa kärkeä ja sisätanko pyörittää terää mikä pureutuu läpi kallion. Olemme tehneet sillä jo menestyksekkäästi kivisiä kohteita, mitkä Vermeer hoitaa tehokkaasti sillä työntö- ja vetovoimaa on riittävästi. Ja vaikka porataan välillä kallioon niin uusi hiljainen kaksitankokone on stabiili eikä se tärise, kehuu Dahlbacka. 

dahl3.jpgUusi Vermeer D40x55 DR S3 on valmistajan kolmannen sukupolven suuntapora, missä on aiempaa enemmän automatisoituja toimintoja, CAN-väylätekniikkaa sähköjohtojen tilalla ja muutenkin vähemmän komponentteja; esimerkiksi täysin uudistetussa pyöritysmoottori on käytetty 70 % vähemmän osia kuin aiemmassa kaksitankokoneessa. Tankojen vaihto ja kiristys on nyt paljon aiempaa nopeampaa samalla kun vetotehoa on entistäkin enemmän. Moottorina koneessa on ympäristöystävällinen ja polttoainetaloudellinen John Deeren Stage 4 -päästötason diesel. 

- Olemme seuranneet jo kahdenkymmenen vuoden ajan suuntaporien kehitystä niillä työskentelemällä ja joka kerta kun uusi kone on hankittu on siinä tapahtunut merkittävää tekologista kehitystä. Erityisesti luotettavuus on parantanut koko ajan ja sitä kautta käyttöaste kun työmaa ei pysähdy laiterikon takia. Vermeerin suuntaporien valmistusmäärät ovat kasvaneet merkittävästi mikä näkyy sarjatuotannon korkeana valmistuslaatuna ja universaaleina komponenttivalintoina, sanoo Dahlbacka.

dahl8.jpg

(kuva: Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n alituskalusto kulkee työmaille kuorma-autoilla ja lisäksi käytössä on aina varusteltu huoltopakettiauto. Uusimmalla yhdistelmällä saadaan kohteeseen vietyä kerralla suuntapora, sekoitusyksikkö, kaivinkone ja paljon muuta tarvittavaa.)

27.01.2023 21:00KATSO TÄSTÄ 27.1. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa maarakennus-, kuljetus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
25.01.2023 14:24Mateko Oy:n Oulun toimipisteessä henkilömuutoksia
24.01.2023 15:09Casen näkyvyys- ja hydrauliikkaominaisuudet saavat kiitosta koneurakoitsijalta
23.01.2023 11:00Kruunuvuorensillan pylonilla merkittävä nostotyö
22.01.2023 20:00Huolto- ja varaosapalvelut konekaupan perustana
20.01.2023 21:00KATSO TÄSTÄ 20.1. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
20.01.2023 9:24Eltel sopimukseen Kaisanetin valokuituverkon rakentamisesta Kainuun ja Ylä-Savon alueella
19.01.2023 9:31Volvo Construction Equipment esittelee uusimman lisäyksensä kasvavaan sähkökonevalikoimaansa - ja ensimmäisen maantiesegmentille - sähkökäyttöisen DD25 Electric asfalttijyrän
16.01.2023 11:00Skanska uudistaa konevuokrauksensa nimeä myöden
13.01.2023 20:45KATSO TÄSTÄ 13.1. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa maarakennus-, kuljetus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
13.01.2023 10:44Sähkövasarateknologia osoittautunut toimivaksi vaihtoehdoksi louhoskäytössä sekä betonin rikkomisessa
12.01.2023 17:11SRV valittu Lempäälän uimahalli-kylpylän rakentajaksi
12.01.2023 7:55Lehto ja eQ:n Asuntorahasto ovat sopineet 50 asunnon kerrostalosta Vantaan Hakunilaan: kohtuuhintaiselle vuokra-asumiselle on kysyntää haastavassakin markkinassa
11.01.2023 15:39Louhinta Kääntä teki Lestijärven tuulipuistossa ennätysvuoden Sandvikin kalustolla
11.01.2023 15:00Sievi Capital käynnistää strategiamuutoksen monialakonserniksi - Toimintaa rakennetaan KH-Koneet Group liiketoiminnan ympärille
11.01.2023 13:00Kaivinkoneiden lumenveiston SM-kilpailut 2023 - lumikivaa jälleen luvassa Juupajoella!
09.01.2023 11:00Kivirock lehti 1/2023 nyt työn alla - varaa näkyvyyspakettisi nyt!
08.01.2023 10:00Metso Outotec toimittaa energiatehokasta jauhatusteknologiaa Norjaan
06.01.2023 19:00KATSO VUODEN ENSIMMÄINEN LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa maarakennus-, kuljetus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
04.01.2023 11:00Rakentamisen liikevaihto kasvoi marraskuussa 3,9 % vuodentakaisesta
03.01.2023 12:20Päijät-Hämeessä tahtotilaa valokuituverkkojen rakentamiselle
03.01.2023 10:55Rudus: Kuitubetoni korvaa perinteisen raudoituksen - huomattava säästö ajassa ja rahassa
02.01.2023 15:00Nimitykset: Heikki Veiste on aloittanut uutena Caterpillar-konemyyjänä Keravalla
30.12.2022 20:00KATSO TÄSTÄ VUODEN VIIMEINEN LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa maarakennus, metsä- ja kuljetusalan tuoreet kuulumiset
28.12.2022 8:12Syrjäsalmen ratasillan rakentaminen käynnistyy Kiteellä
27.12.2022 18:00LUE TÄSTÄ! Talven Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt - 148 sivua kone- ja kuljetusalan asiaa
27.12.2022 9:00Maarakennusalan kustannukset nousivat vuoden 2022 marraskuussa 12,6 % vuodentakaisesta
26.12.2022 11:00Terrafame käynnistää uraanin talteenoton kesään 2024 mennessä
23.12.2022 21:00KATSO TÄSTÄ JOULU-SPESIAALI LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan jouluterveiset
20.12.2022 11:00AFRY suunnittelemaan Tampere-Jyväskylä -radan korjausta ja kehittämistä
19.12.2022 10:00Hiabille kookas ajoneuvolaitetilaus Saksasta
18.12.2022 11:00Terrafame ja Renault-konserni solmivat pitkäaikaisen sopimuksen vastuullisen nikkelisulfaatin toimituksista
16.12.2022 22:33KATSO TÄSTÄ VIIKON 50/2022 LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa metsä-, maarakennus- ja kuljetusalan tuoreet kuulumiset
15.12.2022 10:24Sotkamo Silverillä lupaavia kairaustuloksia
14.12.2022 11:00Mineraaliklusteri maksoi yhteisöveroja yli 275 miljoonaa
09.12.2022 22:20KATSO TÄSTÄ VIIKON 49/2022 LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa metsä-, maarakennus- ja kuljetusalan tuoreet kuulumiset
08.12.2022 12:00Kaivosteollisuus: Buy european - suosi suomalaista
07.12.2022 11:00Skanska myy asfalttiyhtiönsä Asfalttikalliolle
02.12.2022 22:23KATSO TÄSTÄ VIIKON 48/2022 LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa maarakennus-, metsä- ja kuljetusalan tuoreet kuulumiset
02.12.2022 9:30Sopiiko Ford Mustang Mach-EGT pitkän matkan ajoon - pääseekö yhdellä latauksella Helsingistä Vaasaan?
01.12.2022 8:00Automaattiohjaus varmistaa, että hiekkaa on siellä missä pitääkin
30.11.2022 8:00Juha Kumlander aloitti JPT Serco Oy:n toimitusjohtana
30.11.2022 8:00Petteri Eronen, toimitusjohtaja, Volvo CE: "Tavoitteena olla alan markkinajohtaja Suomessa"
29.11.2022 17:00Maarakennusalan kustannukset nousivat vuoden 2022 lokakuussa 14,3 % vuodentakaisesta
29.11.2022 8:00Maatori jatkaa kasvuaan
28.11.2022 12:00***Hyviä uutisia! Jos myöhästyit niin Ammattilehti.fi BLACK FRIDAY tarjous jatkuu vielä tänään - jäljellä enää kaksi uutispakettia nopeimmille***
28.11.2022 10:38Sandvik lanseeraa uuden AutoMine® Mapping Solution -kartoitusratkaisun
28.11.2022 8:00Tehokkuutta ja luotettavuutta murskan syöttöön
27.11.2022 8:12Tiivisteet räätälöidysti kohteen mukaan
26.11.2022 15:00Monipuolista louhintatyötä kaivukoneella
25.11.2022 22:45KATSO TÄSTÄ VIIKON 47/2022 LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa metsä-, maarakennus- ja kuljetusalan tuoreet kuulumiset
25.11.2022 7:00NYT KANNATTAA MARKKINOIDA - tehdään yrityksellenne tehokas paketti seuraavaan Metsäalan Ammattilehteen & video Hyviä uutisia! lähetykseen
18.11.2022 22:33KATSO TÄSTÄ VIIKON 46/2022 LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa maarakennus-, kuljetus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
15.11.2022 15:33HUOMIO! Tamtronin First North -yleisöanti on käynnissä 15.-23.11.2022
15.11.2022 11:22Helsingin kaupunki kutsui betoniyritykset innovoimaan uusia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi - neljä yritystä pilotoimaan kaupungin kanssa
15.11.2022 10:00Epirocin SmartROC T35 E - kaikkien aikojen ensimmäinen akku- ja sähkökäyttöinen pintaporauslaite
15.11.2022 7:45Kotimaiset kuljetinrullat kaivos- ja maarakennusalan tarpeisiin
14.11.2022 17:35Tamtron suunnittelee listautumista Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle
14.11.2022 14:39Command -etäohjauksen käyttömahdollisuus laajenee raskaisiin Cat 349, 352, 374 ja 395 kaivukoneisiin
11.11.2022 21:30KATSO TÄSTÄ VIIKON 45/2022 LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
11.11.2022 8:30Rautatien koepaalutukset ja paalututkimukset käynnistyvät Siuntiossa
11.11.2022 7:00Metso Outotec toimittaa jättimäisen liekkisulatusuunin Afrikkaan
07.11.2022 10:00Arvostettuun Lehtisaareen nousee uusia Lumo-koteja: Harvoin tarjolla
04.11.2022 22:00KATSO TÄSTÄ VIIKON 44/2022 LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa maarakennus-, kuljetus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
03.11.2022 11:00Terrafamen tammi-syyskuun 2022 liikevaihto ja liiketulos kasvoivat selvästi
02.11.2022 8:00Exilion saa Karhakkamaan tuulipuistohankkeeseen kumppanikseen yhden maailman merkittävimmistä tuulivoimatoimijoista BayWa r.e.:n
01.11.2022 10:44Metso Outotec toimittaa jättimäisen liekkisulatusuunin Afrikkaan
31.10.2022 20:00NYT KANNATTAA MARKKINOIDA - tehdään yrityksellenne tehokas paketti seuraavaan Metsäalan Ammattilehteen & video Hyviä uutisia! lähetykseen
29.10.2022 21:00KATSO TÄSTÄ BAUMA-ERIKOISLÄHETYS OSA 2/2 - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa mielenkiintoisen raportin maailman suurimmasta rakennuskonealan tapahtumasta
28.10.2022 22:00KATSO TÄSTÄ BAUMA-ERIKOISLÄHETYS OSA 1/2 - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa mielenkiintoisen raportin maailman suurimmasta rakennuskonealan tapahtumasta
28.10.2022 8:10Tamtron suunnittelee listautumisantia ja listautumista Nasdaq First North Growth Market Finland markkinapaikalle
25.10.2022 14:27Renault Trucks FinnMateria -messuilla
21.10.2022 22:00KATSO TÄSTÄ VIIKON 42/2022 LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa maarakennus-, kuljetus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
20.10.2022 11:00Rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 6,2 % vuodentakaisesta
19.10.2022 12:33Terrafame Oy:n tammi-syyskuun 2022 tulos julkaistaan 28.10.
18.10.2022 12:00Tulossa Hyviä uutisia! lähetys BAUMA 2022 näyttelystä - lähde mukaan...
18.10.2022 10:00Gradall ja TIEKA Baumassa osastolla FN.1115 - tervetuloa keskustelemaan koneiden laajoista mahdollisuuksista
17.10.2022 14:11Enersense on valittu pääurakoitsijaksi Fingridin voimajohtourakkaan Oulun seudulla
17.10.2022 11:20Länsimetron Matinkylä - Kivenlahti-hanke valmistui - liikennöinti alkaa 3.12.
16.10.2022 11:00Metso Outotec toimittaa suodatinten huoltopalveluita platinatehtaisiin Afrikkaan
14.10.2022 22:00KATSO TÄSTÄ VIIKON 41/2022 LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! Helsingin MaatalousKonemessuilta
13.10.2022 14:08Volvo FMX Electric ensimmäistä kertaa Suomessa
12.10.2022 11:55LUE TÄSTÄ! Uusi jättikokoinen Kivirock lehti on ilmestynyt - tarjolla 264 sivua maarakennus- ja kaivosalan asiaa
11.10.2022 11:00Engconin uusi rototiltti järjestelmä parrasvaloissa maailman johtavilla konemessuilla baumassa
10.10.2022 11:00Lapin liitto on aloittanut Lapin poikittaisen ratayhteyden Sodankylä?Kittilä?Ylläs -selvityksen laatimisen
07.10.2022 23:00KATSO TÄSTÄ VIIKON 40/2022 LÄHETYS - Ammattilehden & Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa maarakennus-, kuljetus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
06.10.2022 11:11SRV käynnistää energiansäästötoimenpiteet työmaillaan
06.10.2022 8:46VTT panostaa kaivos- ja teollisuusalan tutkimukseen perustamalla uuden tutkimusprofessuurin
05.10.2022 9:00Exilion Tuuli investoi ja rakentaa kaksi uutta tuulipuistoa Pohjois-Pohjanmaan Iihin
04.10.2022 12:00Robit Rbit -porakruunusarja perän- ja tunnelinajoon nyt saatavilla
03.10.2022 11:00Rakentamisen liikevaihto kasvoi elokuussa 9,9 % vuodentakaisesta
30.09.2022 23:00KATSO TÄSTÄ VIIKON 39/2022 LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, metsä- ja maarakennusalan tuoreet kuulumiset
29.09.2022 10:13Suomalaiselle maalämpöratkaisu voitti merkittävimmän alan kilpailun
28.09.2022 12:10Cramon kaikille avoin Vuoden olosuhdehallinnan kohde -kilpailu käynnistyy lokakuun alussa - Osallistu mukaan!
27.09.2022 11:43Kalojen vaellus- ja lintujen pesintäajat hankaloittavat Kruunuvuorensillan rakennustöiden vaiheita
26.09.2022 11:34Meltex aloittaa maanrakennuskankaiden valmistuksen Suomessa
26.09.2022 11:21Kolmos-tielle kaavailtu "Puskiaisten oikaisu" etenemässä suunnittelusta toteutukseen
23.09.2022 23:00KATSO TÄSTÄ MANSEN MÖRINÄT LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa maarakennus-, kuljetus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
22.09.2022 9:26Metso Outotec toimittaa kaivoslaitteita brasilialaiseen kultakaivokseen
21.09.2022 9:00Sandvik lanseeraa uuden AutoMine® Mapping Solution -kartoitusratkaisun

Näytä lisää »