Suuntaporaus on tehokas työmenetelmä - onnistuu myös kivisessä maaperässä

27.01.2019 13.11

dahl1.jpg

Maanrakennus B. Dahlbacka Oy Kokkolasta tunnetaan suuntaporauksen pioneerina. Yli 56 vuotta sitten alkanutta urakointitoimintaa on kehitetty koko ajan uusia edistyksellisiä työmenetelmiä hyödyntäen. Perinteisen maarakentamisen rinnalle onkin kasvanut uusia, tärkeitä tukijalkoja joista yksi on suuntaporaus.

(kuva yllä: Suuntaporaus on ympäristöystävällinen, nopea ja maisemaystävällinen menetelmä, joka soveltuu erilaisiin maalajeihin. Myös pohjavesiin kohdistuvat riskit ovat pienet. Kuvassa Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n uusi Vermeer D40x50 DR S3 -suuntapora työmaalla Jepualla, missä vedettiin vesiputkea ja sähköjohtoja maan alle ilman tien aukikaivamista.)

- Toteutamme asiakkaillemme mm. mittavia putkistosaneerauskohteita ja palveluihimme kuuluvat monipuoliset alituspalvelut. Erikoiskalustomme asentaa alitusputket kaikkiin maalajeihin, niin pitkästi ja tarkasti kuin tarvitaan. Osaamisemme on säästänyt monta puutarhaa, kaunista pihapuuta ja maantietä auki repimiseltä. Tarjoamme asiakkaillemme, joita ovat mm. rakennusliikkeet, kunnat, kaupungit, vesilaitokset, erilaiset yritykset sekä yksityistaloudet, laadukkaan urakoinnin lisäksi kokemuksen tuomaa ongelmanratkaisukykyä, kertoo Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n toimitusjohtaja Johan Dahlbacka

dahl2.jpg

(kuva: Vermeer D40x55 DR S3 -kaksitankokoneella voidaan porata myös kalliota ja kiveä sisältävää sekavaa maaperää, mihin yksitankokone ei pysty.)

Suuntaporausta vuodesta 1999 

Maanrakennus B. Dahlbacka Oy osti ensimmäisen suuntaporan, malliltaan Vermeer 24x40A jo vuonna 1999 näiden amerikkalaiskoneiden maahantuonnin aloittaneelta Several Oy:ltä. 

- Pari urakoitsijaa oli hankkinut suuntaporat hieman aiemmin Suomessa mutta meille tuli ensimmäinen järeämpi kone. Kun aloitimme niin työmenetelmänä suuntaporaus oli täysin tuntematon alueellamme, joten käytimme sitä lähinnä omilla työmailla tekniikkaa opetellen ja samalla saimme tehtyä referenssikohteita mitä esitellä tuleville asiakkaille, muistelee Dahlbacka suuntaporauksen alkuaikoja. 

Vaikka uuden työmenetelmän tunnetuksi tekemisen eteen tehtiin paljon töitä asiakasrajapinnassa, niin suuntaporauksen yleistyminen eteni varsinkin alkuvuosina hitaasti. 

- Asiakkaat eivät oikein uskoneet että menetelmä toimii ja perinteinen kaivukoneella auki kaivaminen istuu edelleenkin lujassa infrasuunnittelijoiden ajatuksissa. Toki suuntaporaus alkaa olla jo tunnettu ja tunnustettu tapa tehdä putkien ja kaapeleiden vetoja mutta sen hyödyntämisessä on edelleen vaikka kuinka paljon potentiaalia. Infraprojektien suunnittelijoiden pitäisikin tutustua enemmän uudenlaisiin toimintatapoihin ja ottaa niistä hyöty irti mikä olisi kaikkien etu, kehottaa Dahlbacka. 

dahl4.jpg

(kuva: Maanrakennus B. Dahlbacka Oy veti Sotkamossa Katin Kullan alueella Vermeer D75x100 -suuntaporalla yli 350 metrin alituksen lammen alitse neljällä 160 mm suojaputkella, joihin tilaaja asensi sähkökaapelit. Toimenpide mahdollisti vielä kuvissa näkyvien ilmajohtojen poiston mikä muutti matkailualueen maisemaa luonnonmukaisemmaksi.)

Suuntaporaus on edistyksellinen työmenetelmä 

Suuntaporaus on ympäristöystävällinen, nopea ja maisemaystävällinen menetelmä, joka soveltuu erilaisiin maalajeihin. Myös pohjavesiin kohdistuvat riskit ovat pienet. Menetelmä soveltuu mainiosti kaupunkikohteisiin, ympäristönsuojelualeille ja muihin kohteisiin jossa kaivaminen on mahdotonta tai ei toivottua. 

- Aina pitäisi kuitenkin ensiksi kartoittaa mikä menetelmä sopii parhaiten kohteeseen - alitustapoja on poraamisen lisäksi useita ja joskus perinteinen auki kaivaminenkin on perusteltua. Ja kun työmenetelmä on päätetty niin siirryttään kaikkein tärkeimpään vaiheeseen eli työmaan lopulliseen suunnitteluun. Hyvin suunnitellulla työmaalla suuntaporauksella saadaan jopa satoja metriä pitkät putkien vedot tehtyä nopeasti ja siististi ilman että aiheutetaan häiriötä esimekiksi liikenteelle; jos pitää vetää vaikka 110 mm vesijohto tien alitse niin kannattaako se tehdä liikenteen katkaisemalla ja tien rikkomalla vai poraamalla 160 mm reikä tien alta ilman häiriöitä? Ja kun pitää saada putket vaikka joen tai muun vesistön alitse on suuntaporaus ehdottomasti tehokkain tapa. Tänä päivänä vihreät arvot ovat tapetilla ja suuntaporaus tukee niitä esimerkiksi siinä, että liikenteelle ei tarvitse rakentaa kiertoteitä eikä maata tarvitse ajaa kohteesta kuorma-autoilla kymmenien kilometrien päähän kaatopaikalle ja uutta kiviainesta tilalle, mikä on turhaa luonnovarojen tuhlausta, toteaa Dahlbacka. 

dahl5.jpg

(kuva: Muhoksella Maanrakennus B. Dahlbacka Oy alitti Vermeerillä Oulujoen ja 160 mm vesijohtoa vedettiin yli 650 metrin matka.)

Oikean kokoisella porakalustolle työmaalle 

Ammattimaisessa suuntaporauksessa tarvitaan useampia eri kokoluokan laitteita sekä niihin paljon varusteita, mikä mahdollistaa optimaalisen laitevalinnan työmaan mukaan. 

dahl7.jpg(kuva: Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:llä on eri kokoisia Vermeer -suuntaporia valittavaksi työkohteen mukaan. Kuvassa vedetään Vermeer D9x13 koneella uutta syöttövesijohtoa kerrostalon alitse Kokkolassa.)

- Olen verrannut asiaa siihen että miksi autokorjaamolla on erilaisia millimetriavaimia vaikka jakoavaimella voi kiristää kaiken kokoiset pultit? Meillä on käytössä tällä hetkellä viiden kokoluokan Vermeer -suuntaporia, joista uusin kone Vermeer D40x55 DR S3 on ns. kaksitankokone, millä voidaan porata tehokkaasti myös kalliota ja kiveä sisältävää sekamaaperää. Lisäksi kaikissa suuntaporissamme voidaan käyttää pehmeään maahan soveltuvan normaalikärjen lisäksi kovan maan kärkeä tai jopa paineilmavasaraa, millä voi tehdä ohjattua reikää kallioon. Porakalustomme kulkee työmaille kuorma-autoilla ja lisäksi käytössä on aina varusteltu huoltopakettiauto. Uusimmalla yhdistelmällämme saadaan kohteeseen vietyä kerralla suuntapora, sekoitusyksikkö, kaivinkone ja paljon muuta tarvittavaa. Suuri kalustomäärämme mahdollistaa porakapasiteetin tarjoamisen asiakkaille melko nopeilla varoitusajoilla. Suuntaporaaminen on aikataulusten kannalta haasteellista sillä maaperästä löytyy harvoin tarkkaa tietoa, joten joskus päivän pituiseksi laskettu urakka venyy viikoksi tai sitten viikoksi suunniteltu kohde hoituukin parissa päivässä, sanoo Dahlbacka. 

dahl6.jpg

(kuva: Suuntaporauksessa kohdetta ei kaiveta auki vaan tehdään pienet kaivannot vedon alku- ja loppupäähän. Kuvassa on asennettu 400 mm sukellusviemäriä puron alitse asutusalueella Ylivieskassa.)

Ammattilaisten oikeilla laitteilla tekemänä suuntaporaus on erittäin tarkka työmenetelmä. 

- Olemme tehneet mm. viettoviemäreitä joissa kaadon kaltevuus on 5 milliä metrin matkalla ja vetopituudet ovat olleet pisimmillään yli puolta kilometriä, sanoo Dahlbacka. 

Uusi kaksitankokone soveltuu kiveä ja kalliota sisältävään maaperään 

Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n loppusyksystä käyttöön ottama Vermeer D40x55 DR S3 -kaksitankokone, millä voidaan porata myös kalliota ja kiveä sisältävää sekavaa maaperää, mihin yksitankokone ei pysty. 

- Kaksitankokone on muuten rakenteeltaan samanlainen kuin yksitankokone, mutta siinä ulkotanko ohjaa kärkeä ja sisätanko pyörittää terää mikä pureutuu läpi kallion. Olemme tehneet sillä jo menestyksekkäästi kivisiä kohteita, mitkä Vermeer hoitaa tehokkaasti sillä työntö- ja vetovoimaa on riittävästi. Ja vaikka porataan välillä kallioon niin uusi hiljainen kaksitankokone on stabiili eikä se tärise, kehuu Dahlbacka. 

dahl3.jpgUusi Vermeer D40x55 DR S3 on valmistajan kolmannen sukupolven suuntapora, missä on aiempaa enemmän automatisoituja toimintoja, CAN-väylätekniikkaa sähköjohtojen tilalla ja muutenkin vähemmän komponentteja; esimerkiksi täysin uudistetussa pyöritysmoottori on käytetty 70 % vähemmän osia kuin aiemmassa kaksitankokoneessa. Tankojen vaihto ja kiristys on nyt paljon aiempaa nopeampaa samalla kun vetotehoa on entistäkin enemmän. Moottorina koneessa on ympäristöystävällinen ja polttoainetaloudellinen John Deeren Stage 4 -päästötason diesel. 

- Olemme seuranneet jo kahdenkymmenen vuoden ajan suuntaporien kehitystä niillä työskentelemällä ja joka kerta kun uusi kone on hankittu on siinä tapahtunut merkittävää tekologista kehitystä. Erityisesti luotettavuus on parantanut koko ajan ja sitä kautta käyttöaste kun työmaa ei pysähdy laiterikon takia. Vermeerin suuntaporien valmistusmäärät ovat kasvaneet merkittävästi mikä näkyy sarjatuotannon korkeana valmistuslaatuna ja universaaleina komponenttivalintoina, sanoo Dahlbacka.

dahl8.jpg

(kuva: Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n alituskalusto kulkee työmaille kuorma-autoilla ja lisäksi käytössä on aina varusteltu huoltopakettiauto. Uusimmalla yhdistelmällä saadaan kohteeseen vietyä kerralla suuntapora, sekoitusyksikkö, kaivinkone ja paljon muuta tarvittavaa.)

01.03.2024 19.00KATSO TÄSTÄ 1.3. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
28.02.2024 12.22Matekon Seinäjoen toimipisteessä tapahtuu - uutta voimaa myyntiin ja Konepäivät tulossa!
28.02.2024 8.00Maarakennusalan kustannukset nousivat vuoden 2024 tammikuussa 1,0 % vuodentakaisesta
27.02.2024 17.00KATSO VIDEO! Dinolift 50 vuotta - Pitkäaikainen yhteistyö Rotatorin kanssa
24.02.2024 11.00Metso toimittaa keskeistä murskaus- ja jauhatustekniikkaa australialaiseen kultakaivokseen
23.02.2024 18.00KATSO TÄSTÄ 23.2. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
23.02.2024 14.00engcon lanseeraa tärylevyn uuteen kokoluokkaan
22.02.2024 11.00Kaivosteollisuus ry:n EDI-työkalu on nyt julkaistu
20.02.2024 15.00Karjalan ja Savon ratojen parantaminen aloitettava pikaisesti
20.02.2024 12.00Nimitykset: Tuomas Hietanen ja Petteri Karttunen vahvistaa Suomen Rakennuskoneen myyntitiimiä
19.02.2024 16.00Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni vuoden 2023 loka-joulukuussa 27 % vuodentakaisesta
16.02.2024 21.00KATSO TÄSTÄ 16.2. TALVITIEPÄIVÄT ERIKOISLÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
13.02.2024 11.00Talvitiepäivillä suomalaista talvikunnossapidon kalustoa ja tiealan asiantuntijaseminaari 14.2.-15.2.2024
13.02.2024 10.00Lahti ja Hollola ehkäisevät jäte- ja hulevesitulvia yhteistyöhankkeella
12.02.2024 9.00Anglo American ja Suomen Malmijalostus selvittävät suomalaisen akkuarvoketjun mahdollisuuksia
10.02.2024 9.00RealMacinery laajentaa Mecalac edustustaan kaivukoneisiin
09.02.2024 20.33KATSO TÄSTÄ 9.2. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
08.02.2024 11.40Metsolta uusi sovellus murskaimien ja -seulojen etäohjaukseen
06.02.2024 14.00Metallinjalostajat ry: EU:n uudet 2040 ilmastotavoitteet korostavat investointien tärkeyttä
05.02.2024 10.00Kestävää kaivososaamista viedään Suomesta ja Ruotsista Yhdysvaltojen tuella - Minearc-projekti julkistettiin
03.02.2024 12.00Onko tässä Suomen kansainvälisin jälleenmyyjäkokous?
02.02.2024 23.00KATSO TÄSTÄ 2.2. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
31.01.2024 11.00Asuntotuotannon käynnistämiseen Suomessa tarvitaan valtiontukea
30.01.2024 12.00LUE TÄSTÄ! Talven jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt - mukana Hydrauliikka teema
30.01.2024 11.00SSAB julkisti vuoden 2023 tilinpäätöstiedotteensa
29.01.2024 12.00Länsi-Suomen Avant-keskus avaa ovensa helmikuussa Liedossa
26.01.2024 22.00KATSO TÄSTÄ 26.1. LÄHETYS! Kooste Kuopion Konepäiviltä - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
25.01.2024 16.00Kaivinkoneiden lumenveiston SM-tittelit 2024 ratkaistaan maaliskuussa Juupajoella
24.01.2024 13.56Aki Laakkio sanoo säästävänsä rahaa Leican-koneohjausjärjestelmällä
24.01.2024 9.33Pasi Virta nimitetty Rotatorin operatiiviseksi johtajaksi
23.01.2024 11.00YIT:n ja NRC Group Finlandin työyhteenliittymä valittu rakentamaan Espoon kaupunkirataa
22.01.2024 10.00Tampereen Energia valitsi Caverionin toteuttamaan putkistourakan biovoimalaitoksella
19.01.2024 21.00KATSO TÄSTÄ 19.1. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
19.01.2024 9.30Janne Mäihäniemi mukaan Aari Rahoituksen tiimiin
17.01.2024 11.14Steelwrist tuo keväällä markkinoille uuden kolmannen sukupolven kauhanpyörittäjämalliston
15.01.2024 11.00EV Metals Group solmi puitesopimuksen Metson kanssa Saudi-Arabiaan rakennettavan litiumkemikaalitehtaan keskeisenä teknisenä kumppanina
12.01.2024 21.30KATSO TÄSTÄ 12.1. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
11.01.2024 9.00Rakentamisen liikevaihto laski vuoden 2023 marraskuussa 6,8 % vuodentakaisesta
10.01.2024 13.00GRK on valittu toteuttamaan Espoon kaupunkiradan ensimmäistä alueurakkaa
08.01.2024 11.00Metso toimittaa murskausteknologiaa kahteen kuparikaivokseen Keski-Aasiassa
07.01.2024 12.00Kaivinkoneen kuljettaja Eira, 22, on tärkeä Rototiltin tuotekehitykselle
05.01.2024 18.00KATSO TÄSTÄ 5.1. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
04.01.2024 10.20Metso toimittaa neljä murskausasemaa Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan
03.01.2024 9.25Aari Rahoitus Oy vahvisti tiimiään
02.01.2024 14.29Virolaisyritys osti JCB -työkoneiden maahantuoja Matekon
01.01.2024 15.001 360 456 kertaa kiitos!
30.12.2023 9.33Rakentamisen liikevaihto laski vuoden 2023 marraskuussa 9,9 % vuodentakaisesta
29.12.2023 18.00KATSO TÄSTÄ 29.12. VUODENVAIHTEEN LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet
27.12.2023 8.00Future Tech Service (FTS) ja Metso solmivat jakelusopimuksen Etelä-Koreassa
25.12.2023 11.00Mineraaliklusterin yhteisöverot nousivat 415 miljoonaan euroon
22.12.2023 21.00KATSO TÄSTÄ - Hyviä uutisia! joululähetys 2023 - mukavia tarinoita kuljetus, maarakennus ja metsäalan alan toimijoilta
21.12.2023 9.00Maarakennusalan kustannukset nousivat vuoden 2023 marraskuussa 3,2 % vuodentakaisesta
19.12.2023 12.00"Kehitys kulkee ja me menemme sen mukana" - L5 Navigation hyvä valinta VM Suomalaiselle
15.12.2023 21.00KATSO TÄSTÄ 15.12. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
14.12.2023 12.00Rakentamisen liikevaihto laski vuoden 2023 lokakuussa 6,8 % vuodentakaisesta
13.12.2023 9.50Koneohjauksen uusi ulottuvuus
10.12.2023 11.00Skanska ja Metropolia Ammattikorkeakoulu sinetöivät pitkään jatkuneen kumppanuuden työelämäyhteistyösopimuksella
08.12.2023 20.00KATSO TÄSTÄ 8.12. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
07.12.2023 11.00Volvo Construction Equipment parantaa lataamisen joustavuutta siirrettävällä Power Unit -yksiköllä
07.12.2023 9.00Ruukkiin kuuluva Plannja tarjoaa ensimmäisenä Skandinaviassa kattoja fossiilivapaasta teräksestä
06.12.2023 11.00Rakentamisen liikevaihto laski vuoden 2023 lokakuussa 6,6 % vuodentakaisesta
05.12.2023 14.00Rototiltin ohjainkahvoille palkinto hyvästä muotoilusta - jo kolmatta kertaa
05.12.2023 10.00Jyväskylän kaupunki vahvistaa kiertotalousmallia sekä kaupunkiorganisaatiossa että alueellisesti
04.12.2023 11.00Huipputehokas betonin kierrätysmurskain on myös ympäristöystävällinen
02.12.2023 13.00Maatori Oy laajentaa omistuspohjaansa
01.12.2023 20.00KATSO TÄSTÄ 1.12. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
01.12.2023 9.00RealMachineryn uusi edustus McCloskey tuo kokonaispalveluratkaisut kivenmurskaukseen
29.11.2023 11.34Väitös: Kuvaan perustuvia mittauksia voidaan hyödyntää raskaan kaluston puomeissa
29.11.2023 8.00Avesco Used Day 2023 nyt perjantaina 1.12. Keravalla - lähde edullisille konekaupoille
28.11.2023 11.00Kiinteistönhoito-Keskiviikko 29.11.2023 klo 10-14 huomenna Helsingin Tattarisuolla
27.11.2023 10.00Metso vahvistaa kaivosalan huoltokapasiteettia Arizonassa Yhdysvalloissa laajentamalla huoltokeskusta ja tarjoamalla korkealuokkaisia koulutuspalveluita
26.11.2023 17.00Työkoneiden vuokramarkkina supistuu kuluvana vuonna yhdeksän prosenttia - kasvua on luvassa vasta 2025
26.11.2023 11.00Maarakennusalan kustannukset nousivat vuoden 2023 lokakuussa 3,5 % vuodentakaisesta
24.11.2023 21.00KATSO TÄSTÄ 24.11. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
23.11.2023 8.00NCC toteuttaa Kansallismuseon peruskorjauksen Helsingissä
22.11.2023 11.00Rotatorille uusi huoltokorjaamo Kajaaniin
20.11.2023 10.00Kaivosteollisuus: Presidentinvaalit ratkaisevat raaka-ainekysymyksiä?
17.11.2023 20.30KATSO TÄSTÄ 17.11. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
15.11.2023 10.00Rototilt - Olympiakultamitalisti Jonna Sundlingin pääyhteistyökumppani
14.11.2023 14.00Kivirock -jättilehti työn alla - lähde mukaan ilmoituksella
14.11.2023 9.30Murskausta uudella ajatusmallilla
14.11.2023 8.00Rakentamisen liikevaihto laski vuoden 2023 syyskuussa 5,1 % vuodentakaisesta
13.11.2023 18.08Kovaan käyttöön tehdyt kotimaiset rotaattorit ja kallistajat
12.11.2023Kansainväliset opiskelijatiimit veivät Tapojärven kiertotalouskisan kärkipaikat
10.11.2023 18.00KATSO TÄSTÄ TEKNOLOGIA´23 ERIKOISLÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kone- ja kuljetusalan kuulumiset
09.11.2023 11.00NCC voitti Vuoden työmaa -kilpailun
06.11.2023 10.00Malminetsintäopas on nyt päivitetty - saatavilla myös englanniksi
03.11.2023 22.00KATSO TÄSTÄ HALLOWEEN-VIIKON LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
02.11.2023 10.00SSAB ja Sandvik aloittavat yhteistyön fossiilivapaan teräksen käytöstä kaivosteollisuuden laitteissa
01.11.2023 10.44Metsolle tilaukset kolmesta kuparianodivalimosta
01.11.2023 8.40Rototiltiltä kaksi RC-sarjan uutuutta
27.10.2023 23.00KATSO TÄSTÄ 27.10. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
26.10.2023 12.00Terrafamen liikevoitto 23,5 miljoonaa euroa kolmannella vuosineljänneksellä
25.10.2023 11.00Kaikille kaivukoneista kiinnostuneille - Tilt & Rotaten uusi numero nyt ilmestynyt!
24.10.2023 10.00Maarakennusalan kustannukset nousivat vuoden 2023 syyskuussa 2,5 % vuodentakaisesta
23.10.2023 11.00TSM Suomi vahvistamaan kaivosteollisuuden vastuullisuustyötä
20.10.2023 23.00KATSO TÄSTÄ 20.10. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
19.10.2023 11.00Avesco Oy hakee tuotepäällikköä CAT -maarakennuskoneille
17.10.2023 11.00Kaikille kaivukoneista kiinnostuneille - Tilt & Rotaten uusi numero nyt ilmestynyt
16.10.2023 10.12Metso tuo markkinoille ensimmäiset tuotteet diesel-sähkökäyttöisten Lokotrack murskainten ja seulojen tuotesarjastaan keväällä 2024

Näytä lisää »