Endomines ottaa uuden vahvan suunnan - Uusia omistajia, osakeanti sekä laajentaminen Pohjois-Amerikkaan

Share |
22.11.2017 16:00

kaivoskuvaa2.jpg

Kultakaivosyhtiö Endomines ottaa uuden suunnan ja kerää osakeannilla lähes 20 miljoonaa euroa kultakaivoksien hankintaan Pohjois-Amerikasta ja kullan etsinnän laajentamiseen Karjalan kultalinjalla. Samalla yhtiön tasetta vahvistetaan rahoitusjärjestelyillä, joissa sijoittajat Kyösti Kakkonen ja Gregory Smith tulevat yhtiön merkittäviksi omistajiksi.

Endomines järjestää merkintäoikeusannin jo käynnissä olevien ja tulevien kasvuhankkeiden rahoittamiseksi, taserakenteen vahvistamiseksi sekä omistuspohjan laajentamiseksi. Annissa yhdellä osakkeella saa merkitä kaksi uutta osaketta 9 Ruotsin kruunun osakekohtaisella merkintämaksulla. Annissa tavoitellaan noin 19,4 miljoonan euron pääoman lisäystä ja se ajoittuu tammikuulle 2018. Tietyt Endominesin nykyiset osakkeenomistajat ovat ilmoittaneet suhtautuvansa myönteisesti antiin ja merkitsevänsä annissa osakkeita vähintään viidellä miljoonalla eurolla. Yhtiön osakkeet ovat kaupankäynnin kohteena Nasdaq Tukholmassa ja Nasdaq Helsingissä.

Tähän saakka Endominesin operatiivinen toiminta on ollut Suomessa, jossa toimii Pampalon kaivos Karjalan kultalinjalla Ilomantsissa. Nyt yritys laajentaa toimintaansa Pohjois-Amerikkaan ostamalla yhdysvaltalaisen TVL Gold LLC:n, joka omistaa viisi kultaesiintymää Idahon osavaltiossa Yhdysvalloissa. Idahon hankkeissa on tällä hetkellä tunnettuja kultavarantoja yli 500,000 unssia, minkä lisäksi malminetsintäpotentiaali alueella on huomattava. Endominesin tavoitteena on käynnistää kaivostoiminta ensimmäisellä Idahon hankkeella jo vuoden sisällä ja kaikilla esiintymillä 3-5 vuoden aikana. Samalla Endomines panostaa malminetsintään Karjalan kultalinjalla. Alueelta on kerätty mittava määrä tietoa ja sen perusteella alueen potentiaalista on hyödynnetty vasta murto-osa.

Annin lisäksi Endominesin tasetta vahvistetaan järjestelemällä 7,6 miljoonan euron pankkilaina, jonka jälkeen yhtiölle ei jää enää korollisia velkoja rahoituslaitoksilta. Endominesin merkintäoikeusannin toteuduttua suunnitellulla tavalla yhtiö lyhentää lainaa ja lainanantaja ja takaaja myöntävät saatavalleen samansuuruisen akordin. Loppu luotosta myydään Kyösti Kakkosen pääosin omistamalle Joensuun Kauppa ja Koneelle, joka tietyin ehdoin konvertoi luoton Endominesin osakkeiksi. Järjestelyjen toteuduttua Joensuun Kauppa ja Kone tulee olemaan Endominesin suurin yksittäinen osakkeenomistaja noin 10 prosentin osuudella. Järjestelyjen ja takaisinmaksun jälkeen yhtiöllä ei ole korollista pankkilainaa.

”Olen innoissani alkavasta yhteistyöstä. Endomines on osoittanut vahvuutensa malminetsinnässä ja kestävän kehityksen mukaisessa kaivostoiminnassa Karjalan kultalinjalla. Yhtiö on taitavissa käsissä ja luottoni sen valoisaan tulevaisuuteen Karjalan malminetsinnän ja kansainvälisen laajentumisen kautta on vankka. Tämä järjestely on myös merkittävä satsaus suomalaiseen kaivosteollisuuteen”, Tokmanni-yhtiön perustajana tunnettu sijoittaja, kauppaneuvos Kyösti Kakkonen sanoo.

”Kyösti Kakkosesta saamme Endominesille merkittävän kasvollisen suuromistajan, joka uskoo Karjalan kultalinjan kehittämismahdollisuuksiin. Tämä on meille erittäin tärkeä osa koko järjestelyä”, Endominesin hallituksen puheenjohtajaStaffan Simberg toteaa.

Pohjoisamerikkalaisen TVL Gold LLC:n ostohinta on 34 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (noin 29 miljoonaa euroa). Kaivoshankinnasta kaksi kolmasosaa rahoitetaan suuntaamalla vaihtovelkakirjalaina TVL Goldin omistajalle, amerikkalaiselle Gregory Smithille. Vaihtovelkakirja konvertoidaan Endominesin osakkeiksi kolmen vuoden kuluessa, jonka jälkeen Smith nousee Endominesin suurimmaksi omistajaksi yli 20 prosentin osuudella. Pitkään kaivosalla toiminut Smith tuo Endominesiin lisää kansainvälisen kaivosalan osaamista ja sitoutunutta omistajuutta.

”Yhdistämme voimamme Endominesin kanssa, mikä tuo paljon lisäarvoa molemmille osapuolille. Minulla on vahva usko sekä Idahon hankkeisiin että Karjalan kultalinjaan, minkä vuoksi olen sitoutunut ottamaan merkittävän osan kauppahinnasta Endominesin osakkeina seuraavien vuosien aikana”, Gregory Smith toteaa.

”Tämä kokonaisvaltainen järjestely antaa Endominesille erinomaiset kasvumahdollisuudet. Taseen vahvistumisen lisäksi saamme uusia omistajia, jotka tuovat yritykseen myös omaa arvokasta osaamistaan. Jatkamme panostuksiamme systemaattiseen ja modernein menetelmin tehtävään malminetsintään Karjalan kultalinjalla ja USA:n yrityskaupan myötä laajennamme tuotannollista pohjaamme”, Endomines AB:n toimitusjohtaja Saila Miettinen-Lähde sanoo.

Endomines AB aikoo olla aktiivinen kaivosalan kehittäjä niin Pohjoismaissa kuin kansainvälisestikin. Kullan hinnan kehitystä seuraten yhtiö etsii jatkuvasti myös uusia kasvumahdollisuuksia.

Endomines AB:stä 
Endomines AB on kaivosyhtiö, jonka ensisijainen painopiste on kulta. Yhtiö harjoittaa kaivostoimintaa Pampalossa ja kullanetsintää laajemmalla alueella Karjalan kultalinjalla Itä-Suomessa. Yhtiö pyrkii parantamaan pitkän aikavälin kasvumahdollisuuksiaan tehostamalla malminetsintäänsä sekä yritysostoin. Endominesin tavoitteena on hankkia poliittisesti vakailla alueilla olevia esiintymiä, jotka on mahdollista saada tuotantoon nopeasti ja rajoitetuin investoinnein. 

Yhtiön osakkeet on noteerattu sekä Nasdaq Tukholmassa että Helsingissä.

15.10.2018 8:20Yli 50 vuotta myös louheenkuljetuksissa - E. Hartikainen Oy:lle uusia Komatsu-kaivoskoneita
14.10.2018 11:11Metso toimittaa hienonnus- ja materiaalinkäsittelyratkaisuja Australiaan ja Etelä-Amerikkaan
14.10.2018 7:55Mateko ja CE Rental näkyvät Ylen etsiväsarjassa Sorjonen
13.10.2018 10:10Rotatorin Liedon toimipiste on nyt avattu - tervetuloa asioimaan
12.10.2018 12:01Kittilän kaivos investoi tulevaisuuteen - Metsähallitus myy ja vuokraa maata toiminnan kehittämiseksi
11.10.2018 14:14Koura-uutta minikaivuriluokkaan
11.10.2018 11:11Työturvallisuuden kultainen kypärä Järvenpäähän
11.10.2018 10:50Rakennusteollisuus RT: Sähköinen ePerehdytys vahvistaa työturvallisuusosaamista
11.10.2018 8:32NRC Group ja VR Track yhdistävät voimansa
10.10.2018 10:01Endominesin Friday-kaivosprojekti etenee USA:ssa

Siirry arkistoon »