YIT ja Helsingin kaupunki suunnittelevat Kruunuvuorenrannan keskuskorttelia

Share |
05.05.2018 7:00

kruunun1.jpg

Helsingin kaupunki on aloittanut neuvottelut Kruunuvuorenrannan korttelin varaamisesta YIT Rakennus Oy:n kanssa.

YIT on valittu kaupungin neuvottelukumppaniksi viime syksynä järjestetyn kilpailun kautta. Kaupunki etsi korttelille sopivaa toteutuskonseptia ja toteuttajaa, ja parhaan alustavan suunnitelman esitti YIT konsortionsa* kanssa.

Kaupunki ja YIT kehittävät projektisuunnitelmaa yhteistyössä, jonka tuloksena laaditaan asemakaavaehdotus kumppanuuskaavoituksena. Valmis asemakaavaehdotus pyritään tuomaan Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan päätettäväksi vuoden 2019 alkupuolella. Samoihin aikoihin kaupungin on mahdollista sopia YIT:n kanssa korttelia koskevasta kiinteistökaupasta.

Jos keskustakorttelin suunnittelu etenee tavoiteaikataulussa ja neuvotteluissa päästään sopimukseen, korttelin rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan vuonna 2020. Korttelin toteutus vaiheistetaan, ja kortteli on kokonaisuudessaan valmis Kruunusillat-hankkeen valmistuessa ja pikaraitiotien liikennöinnin alkaessa.

Keskustakorttelista tulee Kruunuvuorenrannan kaupallisten ja muiden palveluiden keskittymä koulu- ja päiväkotikorttelin naapuriin. Jo aiemmin valmistuneen asemakaavaluonnoksen mukaisesti kortteliin on suunnitteilla noin 7 000 kerrosneliömetriä liiketiloja ja noin 14 000 kerrosneliömetriä asuntoja. Osa liiketiloista voi olla toimisto-, ravintola- ja majoitustiloja.

Keskustakortteli on usean rakennuksen kokonaisuus, jota rajaavat Haakoninlahdenkatu, Varisluodonkatu ja Pitkäluodonkatu. Tontin luovutuskilpailun voittaneen työryhmän ehdotuksessa kauppakeskukselle on visioitu omaleimainen ja vahva konsepti, joka tukeutuu paikallisiin vahvuuksiin kuten merellisyyteen ja yhteisöllisyyteen.

Kortteliin sijoittuisi laaja valikoima erilaisia ravintoloita: esimerkiksi ruokatori, pop-up ravintoloita ja työnteon sekä ravintolan yhdistävä coworking-ravintola. Palvelutarjonta muuttuu tulevaisuudessa, ja tämän vuoksi tiloja on suunniteltu muun muassa kiertotalouden liiketilalle ja verkkokauppaa varten. Asunnot sijoittuvat lamellitalojen yläkerroksiin. Asukkaiden liikkumista palvelisivat monipuoliset vaihtoehdot, kuten yhteiskäyttöautoille ja pysäköintipaikan vuokraukselle osoitetut paikat.

Kruunuvuorenrantaan on rakenteilla kokonaan uusi merellinen valon kaupunginosa kantakaupungin vastarannalle, kolmen kilometrin päähän Kauppatorilta. Alueelle valmistuu koteja noin 13 000 asukkaalle runsaan kymmenen vuoden aikana. Työpaikkoja syntyy noin 800. Monista Kruunuvuorenrannan asunnoista ja rantabulevardilta on näkymät meren yli kantakaupunkiin ja Suomenlinnaan. Alueelle on suunnitteilla myös Kruunusillat-hankkeen toteuttama pikaraitiotie. Tällä hetkellä Gunillakallion ja Borgströminmäen alueet ovat jo lähes valmiita ja yli tuhat asuntoa on jo valmistunut.

* Konsortion osapuolet ovat YIT Rakennus Oy, ICECAPITAL REAM Oy, Helen Oy, Fortum Oyj, Attendo Oy ja Touhula Päiväkodit Oy. Ehdotuksen suunnittelijat ovat Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy, Suunnittelutoimisto Amerikka Oy, Lighting Design Collective Oy ja Maisema-arkkitehdit Byman & Ruokonen Oy.

15.10.2018 8:20Yli 50 vuotta myös louheenkuljetuksissa - E. Hartikainen Oy:lle uusia Komatsu-kaivoskoneita
14.10.2018 11:11Metso toimittaa hienonnus- ja materiaalinkäsittelyratkaisuja Australiaan ja Etelä-Amerikkaan
14.10.2018 7:55Mateko ja CE Rental näkyvät Ylen etsiväsarjassa Sorjonen
13.10.2018 10:10Rotatorin Liedon toimipiste on nyt avattu - tervetuloa asioimaan
12.10.2018 12:01Kittilän kaivos investoi tulevaisuuteen - Metsähallitus myy ja vuokraa maata toiminnan kehittämiseksi
11.10.2018 14:14Koura-uutta minikaivuriluokkaan
11.10.2018 11:11Työturvallisuuden kultainen kypärä Järvenpäähän
11.10.2018 10:50Rakennusteollisuus RT: Sähköinen ePerehdytys vahvistaa työturvallisuusosaamista
11.10.2018 8:32NRC Group ja VR Track yhdistävät voimansa
10.10.2018 10:01Endominesin Friday-kaivosprojekti etenee USA:ssa

Siirry arkistoon »