Tatu Kiviniemi Caiwell Oy: Jälkipuinti pois ja faktat tiskiin

Share |
24.09.2018 9:12

Maanrakennusalalla tehty työ jää nimensä mukaisesti maan alle. Jos tehdyistä töistä ei ole tarkkoja dokumentteja voi olla, että tekemisien tai tekemättä jättämisien jälkipyykki on likainen. Mutta, miten konkari toimii?

Espoolaisella työmaalla on mittavat maanrakennustyöt käynnissä.
- Ennen kuin rakennuksen pohjia edes päästiin tekemään, piti louhia kalliota 1500 kuutiota, selvittää yrittäjä Tatu Kiviniemi Caiwell Oy:stä.

Hän tietää kokemuksesta, että louhiminen nostattaa naapuruston tunteita erityisesti. Yleensä jollain aikavälillä tulee aina jonkinmoista reklamaatiota ja korvausvaatimuksia. Näihin Kiviniemi on valmistautunut.
- Koska teemme ammattimaisesti ja tunnollisesti työmme, emme halua käydä jälkipuinteja, vaan ennakoimme tilanteen.

Dokumentoin ja eliminoin

Luohimisessa räjäytetään kalliota. Se on luvanvaraista toimintaa. Viranomainen valvoo jokaista työvaihetta ja edellyttää tarkkaa raportointia. Käytännössä se tarkoittaa, että räjäytysasiakirjat ovat viimeisen päälle dokumentoitu. Ne sisältävät muun muassa kaikki katselmukset, tärinärajat ja kenttäkortit. Näin ei välttämättä aina tapahdu kaikilla työmailla.

- Monesti asiakirjat kyhätään nurkan takana siinä vaiheessa kun ongelmia alkaa kasaantua eli joku alkaa vaatia jotain ja väittää, että työt ei ole tehty kuten pitää. Dokumentointi ei onnistu jälkikäteen, vaan se on tehtävä työn ohessa.

- Meillä eliminoidaan ongelmat etukäteen dokumentoimalla kaikki työvaiheet erittäin tarkasti. Käytössämme on Kotopro-dokumentointityökalu, joka on pilvipohjainen sovellus. Olen ladannut apin kännykkääni sekä myös tablettiini, selvittää Kiviniemi.

Opastaa tekijäänsä

Kiviniemi kertoo, että aivan kaikki taltioidaan Caiwelin työkohteissa.

Kun esimerkiksi maa-aines lähtee kuorma-autolla työmaalta, se kirjataan ylös. Dokumentoidaan myös sisältääkö kuorma kantoja, kiviä, hiekkaa tms. Määrä ja kellonaika ylös. Kun kuljetus saapuu päämäärään, samalla rekisteritunnukselle vastaanottaja kuittaa järjestelmään.
- Yhteiskumppaneilla on käyttöoikeus Kotopro-taltiointijärjestelmään. Se on ajantasainen ja läpinäkyvä: siitä on hyötyä kaikille.

Se ohjaa vaihe vaiheelta työtä loppuun asti. Kun työ on valmis, siitä tulee pdf-muotoinen dokumentti, joka luovutetaan tilaajalle. Sitten se arkistoidaan.

Taltiointityökalu on oiva apuvälinen työaikaseurannassa. Jos muutamaa tuntiin, ei ole uusia merkintöjä. Herää kysymys, että miksi.

Mistä johtuu ettei vielä läheskään kaikilla työmailla käytetä systemaattista taltiointityökalua?
- Eivät kaikki kehtaa ottaa omista töistään kuvia, tietää Kiviniemi.

Jotta ei tulisi virheitä

Pitkään maanrakennusalalla työskennellyt Kiviniemi ottaa toisen esimerkin. Työmaalla on paljon putkia, jotka näyttävät lähes samalta.

Puhelut ovat vähentyneet tyystin, sillä työntekijät katsovat itse dokumentaatiotyökalusta, missä esimerkiksi sähköputki sijaitsee soravaipalla. Niitä ei pysty päättelemään ulkonäön perusteella, vaan ne on tiedettävä varmasti. Dokumentointityökalu myös opastaa seuraavaan työvaiheeseen, sekin on ajansäästöä.

Caiwellissa dokumentoidaan aina koko rakennusprosessi alusta loppuun asti. Työn valmistuttua tilaajalle ja tekijälle jää sisällysluettelolla varustettu selkeä pdf-asiakirja kaikista tehdyistä työvaiheista.

- Kerran eräällä työmaalla tilaaja jätti kustannussyistä sadevedenpoistokaivon pois. Se oli tietoinen valinta, että sadevedet valuivat pitkin pihaa. Kun aikaa oli kulunut, tilaaja väitti, että hän oli sen tilannut ja sitä ei ollut tehty. Näytin asiakkaalle piirustukset ja tilauksen mitä oli sovittu, jonka hän itse oli hyväksynyt. Puheet loppuivat siihen paikkaan, toteaa maanrakennusalan konkari.

26.06.2019 9:23YIT:lle lukuisia maanteiden ja kaupunkien kunnossapitourakoita
25.06.2019 10:11Rotator mukana Okra 2019 -maatalousnäyttelyssä Oripäässä
24.06.2019 12:30Ekosysteemihotelli tarjoaa turvapaikan infrarakentamisen vuoksi uhatulle lajistolle
24.06.2019 9:38Syväjärven litiumkaivoshanke etenee - valmistelevat työt käyntiin jo tämän vuoden puolella
24.06.2019 8:30Maarakennusalan kustannukset nousussa
23.06.2019 11:11Novatronin huolto-organisaatio vahvistui - Teemu Levänaho aloitti kenttäasentajana Etelä-Suomessa
22.06.2019 9:11Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä pysyi ennallaan vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä - maa-ainesten määrä kasvoi 64 %
21.06.2019 11:11Kaivoslain toimivuutta koskeva raportti valmis - lupajärjestelmissä yhteensovitettavaa
20.06.2019Keliberin Syväjärven esiintymän malmivarat ennakoitua runsaammat
19.06.2019 11:11KATSO VIDEO! Jos toiselle kuoppaa kaivaa, niin se kannattaa Catilla kaivaa...

Siirry arkistoon »