Soramontusta luontonähtävyydeksi -luonnonhoito etenee yhteistyöllä

Share |
28.11.2018 9:55

Rudus Oy ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry ovat hoitaneet yhteistyössä Hyvinkään Suomiehen ”soramonttua” neljänä vuonna. Luonnonhoidon toteutuksesta on vastannut Uudenmaan piirin Ketosirkka-hanke, joka työllistää työttömiä luonnonhoitajiksi. Alue on saanut uuden monimuotoisemman ilmeen lisäksi luontopolun, joka toteutettiin yhteistyössä Hyvinkään kaupungin kanssa.

”Hyvinkäällä Suomiehessä soranottotoiminta on loppunut eli tässä on kyse alueen maisemoinnista”, kertoo Ruduksen ympäristöinsinööri Ilkka Ojalehto.

”Tavoitteena on luoda paahdeympäristöjä sekä keto- ja niittyelinympäristöjä. Niiden lajit ovat Suomessa uhanalaisia, koska maatalousympäristöt ovat muuttuneet eikä esimerkiksi karjaa enää pidetä laitumilla. Alueelle on toivotaan asettuvan muun muassa perhosia ja lintuja kukkaniittyjä perustamalla. Sinne on myös tehty ”koteja” pistiäisille eli niin sanottuja lahopuuaitoja.”

”Ongelmaksi näillä avoimilla alueilla muodostuvat haitalliset vieraslajit, jotka valtaavat alaa pienemmiltä kukkivilta kasveilta. Siksi Ketosirkka-hankkeemme työntekijät ovat poistaneet suuria määriä vieraslajeja, kuten lupiinia ja kurtturuusua. Myös pensaita ja puita on poistettu tietyistä paikoista varjostamasta ja uuden luontopolun vaiheilta. Tänä vuonna ryhmä oli töissä yli 60 päivää, joista suurin osa meni lupiinin poistamiseen,”  Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ursula Immonen sanoo.

Hyvinkään kaupunki teki Suomieheen vuonna 2017 luontopolun, jonka hoitamista on jatkettu tänäkin kesänä. Alueella käyneiden retkeilijöiden kommentit ovat olleet myönteisiä. Aluetta on kehuttu jopa jylhäksi! Uusympäristössä oleva luontopolku on osa Hyvinkään kaupungin luontopolkuhanketta ja se lienee ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Hyvinkaan-Suomies-soramontusta-luontonahtavyydeksi-11.jpg

Rudus Oy jatkaa maisemoinnin tukemista Hyvinkään kaupungin Luontopolkukummina vielä kahden vuoden ajan.

”Yhtiömme jälkihoitovelvoitteet alueella päättyvät jo toukokuussa 2019. Vaikka velvoitteita ei enää tämän jälkeen ole, haluaa Rudus Oy huolehtia alueen jälkihoidon onnistumisesta ja varmistaa, että mm. kylvetyt paahdealueiden kasvilajit lähtevät hyvin kasvuun,” toteaa Ojalehto ja jatkaa: ”Alueella tullaan seuraavan kahden vuoden aikana tekemään luontopolkukummin vastuulla olevien hoitotöiden lisäksi mm. alueen avoimena pitämiseen, männiköiden harvennukseen ja vieraslajien torjuntaan liittyviä töitä.” 

”Tälle työlle tarvitaan jatkoa vielä parin vuoden päästäkin,” korostaa Immonen ”sillä ilman rahoitusta ja työn jatkamista nyt tehty työ valuisi hukkaan, kun lupiinit saisivat rauhassa vallata  alueen.” Immonen heittääkin pallon kunnille vieraslajien torjuntasuunnitelmista ja ainakin osittaisesta rahoituksesta: ”Kunnilla on maanomistajina myös lain mukaan velvollisuus omilla maillaan torjua haitallisia vieraslajeja.

18.05.2019 13:33Rakennuskustannukset nousivat huhtikuussa 1,7 prosenttia vuodentakaisesta
17.05.2019 15:45Saattoautojen käyttö vakiintumassa päällystystyömaiden turvallisessa ohittamisessa
16.05.2019 18:01Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtaja Kimmo Järvinen: Päästökauppakompensaatio tärkeä viennille ja ilmastolle
16.05.2019 10:42INFRA ry: Yötyö on työturvallisuusriski asfalttitöissäkin
15.05.2019 9:23DAF johtaja PACCAR:in pääjohtajaksi
14.05.2019 12:22Mählers tuo markkinoille tehokkaan harjatelan kuorma-autoihin ja pyöräkuormaajiin
13.05.2019 14:10Kainuun Soran Lokotrack-päivitys toi lisää tehoa ja toimintavarmuutta
12.05.2019 12:11Uutta näyttöteknologiaa koneohjaukseen Novatronilta
11.05.2019 17:11Kuljetus-Logistiikka 2019 -tapahtumassa vieraili yhteensä 15 474 kävijää
10.05.2019 11:11Volvo CE ja Trimble kehittävät 3D-päivityksen kaivukoneen Dig Assist -ohjausjärjestelmään

Siirry arkistoon »