Vantaan Åbyyn nousee mittava vuokrausalan toimintakeskus

28.04.2020 8:45

Cramo rakennuttaa Vantaalle uuden toimintakeskuksen, jonka on määrä olla muuttovalmis keväällä 2021. Kokonaisuuden urakoitsijana toimii Jatke Oy. Henkilöstö on ollut mukana keskuksen suunnittelussa alusta alkaen.

Cramo Finlandin pääkaupunkiseudun varasto-, huolto- ja logistiikkatoiminnot keskitetään ensi kevään aikana Vantaa Åbyyn toimintakeskukseen. Keskittäminen tehostaa toimintaa ja palvelun laatua. Asiakkaille tämä näkyy muun muassa parempana kalustonsaatavuutena, nopeampina toimituksina sekä kuljetusten kustannustehokkuutena. Kalustotoimitusten keskittäminen tukee Cramon verkkovuokraamotoimintaa ja tavoitetta olla vuokrausalan digitalisaation edelläkävijä.

Euroopan suurimpia vuokrausalan keskuksia

Uuteen toimintakeskukseen tulee toimisto-, varasto-, logistiikka- ja huoltotiloja. Vantaan Åbyssä on jatkossa myös Cramo Finlandin pääkonttori. Åbyyn keskitetään Cramon Tuusulan, Vantaan, Malmin ja Espoon kalustotoimitukset sekä verkkovuokrauksen toimitukset. Alueellinen vuokraustoiminta ja vuokrauspisteverkosto pysyvät lähes nykyisessä laajuudessaan. Toimintakeskus on mitoitettu 280 hengelle, joista 120 työskentelee tuotannossa ja 160 toimistossa.

”Toimintakeskus on kokonaisuudessaan massiivinen. 14 hehtaarin alueelle nousee 8 erillistä rakennusta, joiden kokonaispinta-ala on 24 000 huoneneliömetriä. Kyseessä on paitsi Suomen myös Pohjoismaiden suurin rakennusvuokraamoalan toimintakeskus ja se on suurimpia Europankin mittakaavassa ajateltuna”, toteaa Cramo Finland Oy:n kiinteistöjohtaja Aarno Heikkilä.

Toimintakeskukseen tulee lämmintä tilaa kaikkiaan 13 000 m2, josta 2 800 m2 on toimistotilaa. Lisäksi kalustoa varten on kylmää katettua tilaa noin 6 000 m2.

”Alueen laajuudesta saa käsityksen, kun suhteuttaa sen urheilumaailmaan. Tontille mahtuu 18 jalkapallokenttää ja jääkiekkokaukaloja kolmikertainen määrä”, vertaa Heikkilä.

Lisää palvelun laatua ja tehokkuutta

Cramo Finland Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Myllynen toteaa, että toimintakeskus aloitta uuden aikakauden yrityksen toiminnassa. Mittava kiinteistöinvestointi osoittaa yrityksen uskoa alan tulevaisuuteen ja on osa Cramon kasvuhakuista strategiaa. Cramo on alansa edelläkävijä ja toiminnan kehittäjä. ”Uusi toimintakeskus lisää palvelumme laatua, kun saamme hajallaan olleet kaluston jakelupisteet yhteen paikkaan. Keskittäminen tehostaa asiakaspalvelua ja nopeuttaa toimituksia. Keskittämispiste palvelee kaikkia Suomessa olevia vuokraamojamme.”

Toimintakeskuksen rakennuttamisen suunnittelu alkoi pari vuotta sitten sopivan tontin etsimisellä. Vantaan Åbyn tontti vastasi hyvin tarpeisiin. Nyt oli myös hyvä hetki rakentaa uutta ja saada modernit ja viihtyisät toimitilat henkilöstölle.

Åbyn kalustopuoli on toiminnassa maaliskuussa 2021. Sitä ennen keskukseen on koottu noin 400 työmaatilaa ja lähes 200 maanrakennuskonetta ja nostinta. Pienkalustoa siirretään noin 200 kuorma-autollista.

”Åbyn sijainti on logistisesti hyvä keskitetylle jakelupisteelle, josta kalustoa lähtee niin lähialueen työmaille kuin muualle Suomeen. Sijainti tehostaa myös asiakkaiden toimintaa, koska olemme seuraavat parikymmentä vuotta lähellä rakentamisen ydintä. Keskus on suunniteltu niin, että pihalla on riittävästi tilaa isojenkin autojen helppoon läpiajoon noutojen ja palautusten yhteydessä”, Heikkilä summaa.

Åbyssä avautuu ensi keväänä 130 paikkainen lounasravintola, jonka on avoinna myös ulkopuolisille. Valoisaan ravintolaan on tulossa ruokailutilojen lisäksi vapaamuotoisempia seurustelualueita.

Cramon pääkonttorin henkilökunta muuttaa uuteen paikkaan huhtikuussa, ja kaikki toiminnot ovat käynnissä toukokuussa 2021.

Vastuullista rakentamista

Ison yksikön rakentaminen on perustelua myös ympäristönäkökohdista katsottuna. Esimerkiksi uudisrakennuksen energiatehokkuus on huippuluokkaa. Heikkilä kertoo, että kiinteistöön on suunniteltu valmius aurinkoenergian myöhempää käyttöönottoa varten.

Åbyyn on valittu led-valot kaikkialle, missä se on ollut mahdollista, ja valoja ohjataan liiketunnistimella. Cramossa on jo nyt käytössä vesisähkö, joten luonnollisesti myös Åbyn sähkö on ympäristöystävällistä vesisähköä.

Yksi toimintakeskuksen rakennuttamisen päätavoitteista oli yhdistää monta yksikköä. Monet toimipisteistä eivät enää vastaa toimivuudeltaan nykypäivän vaatimuksia. Muutto tehostaa Cramon sisäisiä toimintoja ja on askel kestävään tulevaisuuteen. Esimerkiksi yrityksen hiilijalanjälki pienenee, kun ajot toimipisteiden välillä vähenevät. Keskittäminen tehostaa kalustotoimituksia ja vähentää näin liikennettä.

”Hiilijalanjäljen pienentäminen on meille iso asia, jota kohden otamme Åbyssä monta pientä askelta. Siellä on työntekijöillemme hyvät julkisen liikenteen yhteydet. Toimintakeskukseen tulee sähköautoille latauspisteistä ja työmatkapyöräilijät saavat pyörät katoksen alle”, Heikkilä kertoo yksityiskohdista.

Runkotyöt alkamassa

”Olemme ottaneet suunnittelussa huomioon Jatkeen asiantuntijoiden kanssa vastuullisuuden lisäksi tilojen suorituskyvyn, jotta tilat ovat toimivat ja kiinteistönhoito on sujuvaa. Uuteen rakennukseen muuttaminen tuo meille jatkossa kustannussäästöjä vuokra- ja kunnossapitokustannuksissa”, toteaa Aarno Heikkilä.

Työt Åbyn tontilla ovat jo täydessä vauhdissa. Rakentaminen on edennyt suunnitellun aikataulun mukaisesti koronavirusepidemiasta huolimatta. Aikataulu on kiireinen, koska kaiken pitää olla valmista vuoden päästä keväällä.

”Maanrakennustyöt ovat hyvin käynnissä koko tontilla. Tontti on tasainen, joten tällä on hyvä aloittaa rakentaminen. Nyt ovat menossa perustustyöt ja runko alkaa nousta toukokuun alussa. Työmaalla on tällä hetkellä nelisenkymmentä työntekijää. Parhaimmillaan heitä tarvitaan noin 150,” kertoo Jatke Oy:n vastaava työnjohtaja Mikko Peltoniemi.

Henkilöstö mukana suunnittelussa

Åby-hankkeen projektivastaava Hanna Turunen kertoo, että Cramon henkilöstö on ollut vahvasti mukana suunnittelussa alkumetreiltä lähtien, koska uudesta toimintakeskuksesta halutaan cramolaisten itsensä näköinen. Henkilöstön päällimmäisinä toiveina olivat toimivuus, valoisuus ja rauhallisuus. Koska monet ovat nykyisin töissä aika iäkkäissäkin kiinteistöissä, nousi hyvä ilmanvaihto myös ykköstoiveiden joukkoon.

”Åbyn toimistot ovat monitoimitiloja, joiden suunnittelussa on otettu huomioon myös se, että työntekijät tarvitsevat rauhallisia hiljaisen työn tiloja. Näiden lisäksi uuteen paikkaan on tulossa ryhmätyöskentelyyn sopivia huoneita. Taukotilat on suunniteltu moderneiksi ja viihtyisiksi” Turunen kertoo. Hän itse odottaa muuton lisäävän työntekijöiden kanssakäymistä ja yhteistyötä. Kun toimistot ovat olleet monessa paikassa, on kollegojen tapaaminen ollut vähäistä.

”Tämä on suuri, mutta positiivinen muutos. On hienoa saada kaikki kollegat saman katon alle”, hän iloitsee.

02.06.2023 20:30KATSO TÄSTÄ 2.6. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
01.06.2023 13:08Kamrock ostaa Telamurskan liiketoiminnan
31.05.2023 10:00Rakentamisen liikevaihto ei muuttunut huhtikuussa 2023 vuodentakaisesta
30.05.2023 16:00Epiroc lanseerasi uuden pintapuolen SmartROC T25 -poravaunun -älykäs poravaunu älykkäämpiin operaatioihin
30.05.2023 11:00Suomen on juuri nyt tehtävä kaikkensa EU:n CEF-tierahoituksen kotiuttamiseksi, muistuttavat SKAL ja INFRA.
29.05.2023 12:15Rototiltille kaksi suunittelupalkintoa
29.05.2023 10:29engcon laajentaa CAT-yhteensopivuutta loppuvuodesta
28.05.2023 11:00INFRA ja SKAL: Suomi ehtii vielä terästäytyä EU:n väylärahoituksen hakemisessa - on toimittava viipymättä
27.05.2023 16:00Kuljetus 2023 -suurtapahtumassa yli 13 000 kävijää
26.05.2023 22:30KATSO TÄSTÄ ERIKOISLÄHETYS KULJETUS 2023 NÄYTTELYSTÄ - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus ja metsäalan tuoreet kuulumiset

Siirry arkistoon »