Turun tunnin juna -hanke vauhtiin

03.06.2020 16:02

tunnin_juna.png

Hallitus päätti eilen lisätalousarvioneuvotteluissa Espoon kaupunkiradan rakentamisesta ja osallistumisesta Turun ratapiha -hankkeeseen. Tunnin juna -hankkeen käynnistäminen on merkittävä kasvu- ja ilmastoinvestointi ja kaupungit olivat valmiita osoittamaan ratainvestoinnin käynnistämiseen poikkeuksellisen suuren taloudellisen panoksen.

Espoon kaupunkirata ja Turun ratapihahanke ovat ensimmäiset vaiheet uuden nopean raideyhteyden rakentamiseksi Helsingin ja Turun välille.

- Espoon kaupunkiradan käynnistäminen vauhdittaa maamme talouden kasvua ja työllisyyttä tulevina vuosina, mitä koronakriisistä toipuva Suomi nyt kipeästi kaipaa. Tulevaisuudessa Tunnin juna synnyttää eteläiseen suomeen 1,5 miljoonan ihmisen työmarkkina-alueen. Espoon kaupunkirata sysää liikkeelle 25 000 asunnon rakentamisen, mikä mahdollistaa osaltaan Espoon kestävää kasvua, sanoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

- Tunnin juna -hanke käynnistyy nyt sekä Helsingin että Turun päässä, kun Turun ratapihan suunnitelmat laitetaan toteen. Uuden nopean raideyhteyden rakentaminen on osa ilmastoratkaisua. Yhä useamman on mahdollista matkustaa ilmastoystävällisesti, sillä uusi nopea raideyhteys tuplaa matkustajamäärän Helsingin ja Turun välillä, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Espoon ja Turun kaupunginjohtajat toivovat hallituksen vievän myös muita nopeaan ratayhteyteen liittyviä hankkeita määrätietoisesti eteenpäin.

- Helsingin ja Turun välinen ratayhteys on valtion rataverkkoon sisältyvä kaukoliikenneyhteys, jonka investointikustannukset kuuluvat valtion vastuulle, kaupunginjohtajat muistuttavat.

Lähes 3 miljoonaa matkaa vuodessa, kymmeniä tuhansia uusia asuntoja

Valmistuessaan nopea ratayhteys Helsingin ja Turun välillä luo yhtenäisen 1,5 miljoonan ihmisen työssäkäyntialueen. Väyläviraston kysyntäennusteen mukaan Tunnin junalla tehtäisiin noin 2,7 miljoonaa kaukoliikenteen matkaa vuodessa ja esimerkiksi Helsinki-Lohja -lähiliikenteessä jopa 7 miljoonaa matkaa vuodessa.

Turun Tunnin juna kasvattaa talouden tuottavuutta parantamalla työvoiman liikkuvuutta sekä vahvistamalla yritysten ja tiedeyhteisöjen välisiä yhteyksiä. Arvioiden mukaan hanke sysää liikkeelle kymmenien miljardien lisäinvestoinnit, kuten kymmenien tuhansien uusien asuntojen rakentamisen. Myös yksityinen sektori tulee investoimaan mittavasti radan varren uusien asukkaiden palveluihin.

Hankkeen rakentaminen jaksottuu useille vuosille ja aikaan, jolloin Suomi on siirtymässä väestön ikääntymisen myötä hitaamman kasvun aikaan. Julkiset investoinnit rohkaisevat yrityksiä investoimaan koronakriisin jälkeen.

Tunnin juna -hankeyhtiössä mukana olevat kaupungit Turku, Espoo, Helsinki, Salo, Lohja, Vihti ja Kirkkonummi sekä Varsinais-Suomen ja Uudenmaan liitot edellyttävät, että hallitus jatkaa määrätietoisesti Espoo-Salo-Turku -välien ratasuunnittelua, jotta nopean ratahankkeen jatkopäätökset voidaan tehdä lähivuosina.

10.07.2020 23:33KATSO 10.7. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia - mukana paljon maarakennusalan asiaa!
14.07.2020 8:45LUE TÄSTÄ! Kesän jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt
12.07.2020 11:11Skanska toteuttaa Kruunuasunnoille vuokra-asuntoja Espooseen
10.07.2020 10:33YIT on allekirjoittanut urakkasopimuksen Koskelan sairaala-alueelle toteutettavasta asuinrakennushankkeen pääurakasta Helsingissä
09.07.2020 8:45Valtatie 3:n remonttiin kolmeksi vuodeksi Hämeenkyrössä
08.07.2020 14:20Harjavallan kuonarikastamo kasvattaa jauhatuskapasiteettia
07.07.2020 15:45Lakan Betoni Oy keskittää toimintojaan Lopelle sekä Varkauteen - Forssan tehdas myyty Kiilto Oy:lle
06.07.2020 10:30Bridgestone laajentaa kaivosalan asiakkaille tarjottavaa ratkaisuvalikoimaa
05.07.2020 13:33Terrafamen kestävän kehityksen katsaus julkaistu
04.07.2020 14:11VIELÄ EHDIT MUKAAN! 3D-Win -perusohjelma- ja maastomallikoulutus Helsingissä 1.-2.9.2020

Siirry arkistoon »