Suomeen avatumassa uusi Liikkuvat työkoneet -klusteri

04.05.2021 14:09


Joukko Suomessa toimivia liikkuvien työkoneiden valmistajia teknologiakumppaneineen tiivistää yhteistyötä keskenään ja tutkimuksen kanssa. Työkoneiden sähköistyminen ja digitalisaatio muuttavat toimialaa suuresti, ja Liikkuvat työkoneet -klusteri pitää Suomen teknologiakehityksen kärjessä myös tulevaisuudessa.

Suomessa on suuri määrä kansainvälisesti tunnettuja liikkuvien työkoneiden valmistajia ja ainutlaatuista koneenrakennuksen osaamista moneen eri käyttökohteeseen; pelloilta metsiin ja satamista kaivoksiin. Suomen viennissä koneenrakennuksen osuus on merkittävä.

Jotta toimialan kilpailukyky voidaan varmistaa tulevaisuudessakin, tarvitaan koneenrakennuksen tarpeisiin kohdennettua tutkimusta, innovaatioita ja osaajia. Siksi valmistajien ja tutkimuksen ydinjoukko on muodostanut Liikkuvat työkoneet -klusterin yhteistyön alustaksi – yhteistyö on tehokas tapa saada aikaan tuloksia riittävän nopeasti ja tarpeeksi isossa mittakaavassa.

– Tavoittelemme hyvin käytännönläheistä ja teollisuusvetoista yhteistekemistä, joka yhdistää erilaisia toimijoita: koneenrakentajia, teknologiatoimittajia ja tutkimuskumppaneita sekä Suomessa että kansainvälisesti, kertoo teollisuuden uudistamisen parissa VTT:llä ja Tampereen yliopistossa työskentelevä Harri Nieminen.

Yhteinen tiekartta ja tuloskori

Liikkuvat työkoneet -klusterin yhteiselle tekemiselle on luonut pohjan nimekäs ydinjoukko. Mukana ovat työkonevalmistajat Kalmar, Ponsse, Sandvik, ja Valtra, akkujärjestelmiä toimittava Valmet Automotive sekä Tampereen yliopisto ja VTT. Toimintaa lähdetään nyt laajentamaan kotimaassa ja kansainvälisesti.

Vaikka klusterin yritykset tekevät työkoneita ja sovelluksia eri käyttökohteisiin, niiden kehityksessä on paljon samansuuntaisia tavoitteita – ja kaikkien toteutuminen vaatii tutkimusta, joka voi olla raskasta ja viedä paljon aikaa. Yritysten tavoitteista on muodostettu klusterin tiekartta, joka ohjaa yhteistä innovaatio- ja osaamiskehitystä.

– Kun yritysten aikeet ja toiveet on kirjattu selkeästi, klusteri pystyy rakentamaan yhteistyökuvioita ja tutkimussuunnitelmia sekä hakemaan hankerahoitusta. Ilman klusteria näitä tavoitteita ei voisi saavuttaa, huomauttaa Automaatio- ja konetekniikan yksikön päällikkö, professori Matti Vilkko Tampereen yliopistosta.

– Ilman huippututkimusta ei ole huippukoneenrakennusta. Vaikka klusterissa on isoja yrityksiä, mikään niistä ei yksinään saisi tutkimustoiminnan kriittistä massaa liikkeelle, sanoo Commercialization and Networks Lead Miika Kaski Sandvikilta.

Tutkimushankkeiden tulokset menevät yhteiseen tuloskoriin, josta jokainen voi poimia niitä hyödynnettäviksi omiin käyttötarkoituksiinsa. Ensimmäinen liikkeelle laitettu hanke liittyy työkoneiden sähköistymiseen.

Teollisuuden ja tutkimuksen yhteistyöllä on Suomessa pitkät perinteet. Liikkuvat työkoneet -klusterissa on uutta yhteistyön laajuus ja jatkuvuus. Yhteistyö on pysyvä toimintamalli, joka tuottaa jatkuvasti yhteisiä hankkeita tukemaan toimialan avainteknologioita ja osaamista.

- Liikkuvien työkoneiden toimialalla on pitkä historia ja tärkeä rooli Suomelle. Erityisen merkittävänä toimiala näyttäytyy Tampereen kaupunkiseudulla. Klusterilla ja sen ympärille rakentuvalla kehittämisverkostolla on suuria mahdollisuuksia myös kirkkaalle kansainväliselle kärkiasemalle, kommentoi asiakkuusvastaava Heini Wallander Business Tampereesta.

Klusterin tavoitteena on, että Suomi on vuonna 2025 maailman paras paikka liikkuvien työkoneiden ja niitä tukevien avainteknologioiden kehittämiseen. Liikkuvien työkoneiden klusteri on osa teollisuuden ja tutkimuksen yhteistä Sustainable Industry X (SIX) -aloitetta.

11.05.2021 15:00Wille 675 - isompi, voimakkaampi, älykäs Delta-sarjalainen
10.05.2021 9:08Turun saaristotielle suunnitteilla uusi tieyhteys Kurkelan ja Kuuusiston välille
07.05.2021 23:33KATSO TÄSTÄ 7.5. LÄHETYS - Ammattilehden ja Kivirockin Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
07.05.2021 16:55Työsuojeluviranomaiset torjuvat räjäytys- ja louhintatöiden suuronnettomuuksia
06.05.2021 15:34Maxpo 2021 syyskuussa Hyvinkäällä
06.05.2021 11:00YIT:lle useita maanteiden hoitourakoita vuosille 2021-2026
05.05.2021 13:11Uuden Veturitien sillan rakentaminen käyntiin Helsingissä
05.05.2021 10:12Kunnille kehitteillä ekologisen kompensaation toimintamalli maankäytön suunnitteluun
04.05.2021 14:09Suomeen avatumassa uusi Liikkuvat työkoneet -klusteri
04.05.2021 11:55Terrafame panostaa uudenlaisiin logistiikkaratkaisuihin akkukemikaalien kuljetuksissa

Siirry arkistoon »