Kivikiilauksen työmenetelmät kehittyvät

02.08.2021 10.00

sssnet1.png

Suomalainen kiilalaiteosaaminen ei ole jäänyt huomiotta maailmalla ja siksi vientiä käynnistellään parhaillaan sekä Euroopan että Australian suuntiin. Täysin uutena suomalaisena innovaationa kiilalaitteen käyttöä tutkitaan nyt porajumboon asennettuna tunneliurakoinnissa. Hyvien ensikokemusten perusteella kiilalaitteelle ollaan kehittämässä uusia käyttökohteita.

Konepajayhtiö Kirnuvuori Oy:n kotimaiset SplitStone kiilalaitteet ja niiden käyttösovellukset ovat kehitetty yhdessä asiakkaiden kanssa Pohjolan kovan peruskallion ehdoilla. Parhaillaan SplitStone on uudistamassa ja monipuolistamassa muun muassa käsikäyttöistä SplitStone SP100 kiilalaitetta Suomessa ja muissa Pohjoismaissa saatujen käyttökokemusten pohjalta vielä nykyistäkin käyttäjäystävällisempään suuntaan.

- Tuotekehitys on jatkuvaa. Toisin kuin kuluttajatuotteissa meillä uudistukset tehdään työtehon kasvattamisen ei ulkonäön ehdoilla. Tosin ei siitä haittaakaan ole. Hyvä esimerkki tuotekehityksestä on loppuvuodesta 2020 esittelemämme täysin uusi ja universaali painebuusteri. Kannettavalla tai kiinteästi poravaunuun asennettavalla buusterilla koneen hydraulipaine saadaan nostettua käsi-kiilasylinterin vaatimalle tasolle. Kiilalaitepuolella meillä on tulossa seuraava versio käsikäyttöisestä SP100 kiilalaitemallistosta. Uudistus sisältää käyttäjäkokemusten kautta saatuja parannuksia. Suurempien kiilojen puolella ei ole toistaiseksi ilmennyt asiakaslähtöistä tarvetta uudistuksille, mikä on tietysti vain positiivinen asia. Toki kuuntelemme herkällä korvalla kaikkia kehitysehdotuksia, paljastaa projektipäälikkö Seppo Leppälä Kirnuvuori Oy:stä.

sp3net.jpg

SplitStone SP120 kiilalaitteen Stone Partners RS-VR1 kiinnitysjärjestelmän käyttö ja ohjaus tapahtuu täysin hydraulisesti ja kauko-ohjatusti. Muita kytkentöjä ei tarvita.

Vienti vetää

Leppälä sanoo SplitStone kiilalaitteiden myynnin vetävän hyvin sekä Suomessa että ulkomailla.

- Jo pidempään vientialueina olleiden Ruotsin ja Norjan rinnalla kiinnostusta on alkanut tulla muistakin maista. Meillä on parhaillaan käynnissä yhteishanke ranskalaisen valmistajan kanssa ja sen pohjalta käynnistelemme laitetoimituksia Australian suuntaan. Nyt jo loppusuoralla oleva hanke on vakuuttanut sekä meidät että tilaajat positiivisesti.

Suomalaista osaamista

SplitStone kiilalaitteita kehittävällä ja valmistavalla Kirnuvuori Oy:llä on jo reilun kymmenen vuoden kokemus tunnelilouhinnasta.

- Historiamme alkaa 2010 luvun alusta, jolloin yhteistyökumppanimme Stonepower rakensi ensimmäisen pora-kiila-yhdistelmälaitteen. Sen avulla yhteinen asiakkaamme teki useiden vuosien ajan koeporauksia ja kiilauksia Olkiluodon ydinjätteen säilytysluolassa eli Onkalossa. Kerättyjen kokemusten pohjalta Stonepower on tuonut tuotevalikoimaansa valmiin ja huolellisesti testatun pora-kiilayhdistelmän SplitStone Octagon kiilasylinterillä. Muutamia tällaisia on jo toimitettu asiakkaille.

SplitStone vaakakiila on tarkoitettu kaivurikäyttöön ja tarvittaessa vaihtotyökaluksi tunneleissa tehtävien muiden kaivukonetyökalujen joukkoon.

sp1net.jpg

Kiila kääntyy tarvittaessa poran tilalle puomiin. 
- Meillä on hyvät valmiudet valmiiden kiinnityssarjojen konekohtaisiin toimituksiin nopealla aikataululla. Kehitteillä on myös laitteet pintapuolelle poravaunuihin, kertoo Vesa Ruotsalainen Stone Partners Oy:stä.

Kokeilusta käytäntöön

Kotimainen Stone Partners Oy on sovittanut kehittämällään RS-VR1 kiinnitysjärjestelmällä SplitStone SP120 vaakakiilalaitteen Atlas Copco porajumbon syöttölaitteen yhteyteen. Täysin uudenlaista ajattelua edustavaa kiilalaiteratkaisua voidaan käyttää tunnelilouhinnanssa esimerkiksi räjäytysten jälkeiseen viimeistelyyn.

RS-VR1 kiinnitysjärjestelmässä on vaakasyöttölaite kiilan syöttämiseksi porareikään. 360 astetta ympäri pyörivä kiilasylinteri on kiinnitetty alustalle, jossa on porareikään sisään työnnön suorittava sylinteri. Kiilaus voidaan tehdä kaikkiin suuntiin, mikä mahdollistaa menetelmän hyödyntämisen myös tiloiltaan ahtaissa kohteissa.

Stone Partners kokeilee porajumboon sovitettua vaakakiilaa parhaillaan Tampereen uuden vedenpuhdistamon työmaalla. Vesa Ruotsalaisen mukaan hanke on edennyt odotusten mukaisesti. 

- Olemme tyytyväisiä vielä kehitysvaiheessa olevan laitteen toimintaan. Uudelleen suunnitellun pyörittäjän ansiosta tuotantomallista tulee merkittävästi nykyistä pienempi. Tämä on tiettävästi ensimmäisiä kertoja, kun kiilausta kokeillaan porajumbossa vaakasuunnassa. Kiilan ansiosta voimme poistaa tunnelin seinämistä ns. “kovaksi” jääneet kohdat ja mahdolliset kaulukset eli ulkonemat, ilman aikaa vieviä ja seuraavaa katkoa eteen päin siirtäviä korjausräjäytyksiä. Lisäksi kiila mahdollistaa kookkaimpien kivien halkaisun paikan päällä.

sp4net.jpg
Porajumboon asennetulla kiilalla voidaan poistaa turvallisesti ja kustannustehokkaasti räjäytyksessä koviksi jääneitä kohtia. Tampereen vesilaitoksen tunnelityömaalla tapahtuva Stone Partnersin toteuttama porajumbo-kokeilu on ensimmäinen lajissaan maailmassa.

Merkittäviä etuja

Vaikka kivikiilaus on toimenpiteenä merkittävästi räjäytystä hitaampi ja kalliimpi menetelmä ovat sen tuomat edut usein varsin merkittäviä.

 - Monen urakan kohdalla asiat hidastuvat lupaprosessien läpiviemisiin ja vastuuhenkilöiden nimeämisiin sekä kalliiksi tulevien ylimääräisten suojaus/purkutöiden tekemiseen. Kiilauksessa tällaisia ei tarvita. Se on merkittävä etu tämän päivän urakoinnissa, Ruotsalainen summaa.

Pidempiaikaisena tavoitteena on suunnitella ja valmistaa yhteistyökumppaneiden kanssa tarvittavat syöttölaitteet useampiin porajumbomalleihin sekä tuoda tekniikka maan pinnalle osaksi poravaunuja.

- Keskeisenä ajatuksena on se että kiilan voidaan liittää jo olemassa olevaa kaluston lisälaitteeksi. Esimerkiksi prototyypissämme kiila kääntyy poran tilalle ja kiilaus voidaan aloittaa välittömästi porauksen jälkeen. Nopean vaihdon ansiosta menetelmä on todella tehokas. Toki se on kiinni kiilan voimavaroista, Ruotsalainen toteaa ja jatkaa, yhteistyö SplitStone kiiloja valmistavan Kirnuvuori Oy:n kanssa on sujunut hyvin, kuten kotimaisten laitetoimittajien kanssa yleensäkin. Kotimaisuus on meille tärkeä asia.

Kiilan liittäminen osaksi porauskalustoa voidaan luonnehtia jopa käänteen tekeväksi kehityssuunnaksi koneurakoinnin saralla.

Kiinnikkeillämme varustettu SplitStone -kiilalaite on helppo asentaa ja se sopii kustannustehokkaana ratkaisuna hyvin esimerkiksi pienille ja keskisuurille koneurakoitsijoille. Kehittelemme parhaillaan pintapuolen poravaunukalustoon sopivaa kiilalaitetta. Poravaunun yhteydessä kiilan käyttö sujuisi vähemmällä konekannalla ja henkilöstöllä. Myös tässä hankkeessa etenemme SplitStone kiilamallisto edellä, sanoo Vesa Ruotsalainen.

ranskanet.png

Kotimaiset SplitStone kiilalaitteet valmistava Kirnuvuori Oy toimittaa valmiita kokonaisuuksia myös kansainvälisille asiakkaille. Kuvassa yhtiön Ranskalaisen yhteistyökumppanin tilaamaa ja Australiaan toimitettava SplitStone HSM 360 (Horizontal Splitting Manipulator) -kiilalaite, joka kääntyy alustallaan 360 astetta. Lisäksi kiilausterät pyörivät 360 astetta, mikä mahdollistaa halkaisusuunnan optimoinnin kohteen mukaan. HSM 360 on tarjolla sekä perinteisenä että vaakakiilalaitteena.

Made in Vehmaa

SplitStone-kivikiilat suunnittelee, valmistaa ja markkinoi Kirnuvuori Oy Varsinais-Suomen Vehmaalta, Uudenkaupungin naapurista. Kotimaisin voimin suunniteltuun hydraulikiila-tuotevalikoimaan kuuluu niin käsikäyttöiset, kuin konekäyttöisetkin hydraulikiilat porarei’ille 35 mm:stä aina 102 mm saakka. Kiilojen pituudet yltävät 300 mm:stä aina 1500 mm asti.

Alkuperäistä tuotekehitystä ja tuotantoa edustavat tarvekivilouhoksilla käytettävät kivilohkojen lohkomiseen tarkoitetut rivikiilalaitteet.

- Lähes kaikkia kiilamalleja on tarjolla perusversioiden ohella buusteriventtiilillä ja automaattivoitelulla. Buusteriventtiilistö estää kiinnijuuttumiset ns. ekstrabuustauksella kiilan ylösvetosuuntaan, kertoo projektipäällikkö Leppälä.

- Kirnuvuori Oy:n strategiana on toimittaa luotettavat kotimaiset kiilalaitteet ja järjestelmät kattavasti louhinta-alan laitevalmistajille ja -yrityksille, lisää projektipäällikkö Seppo Leppälä. Oman suunnittelun ja tuotekehityksen, sekä ketteräksi virittyneiden toimintatapojen ansiosta konepajayhtiöllämme on alan parhaat valmiudet eri toimijoiden tarpeisiin soveltuvien erikoislaitteiden toimittamiseksi asiakkaille, avaimet käteen periaatteella.

 

 

 

 

 

 

 

24.04.2024 11.35IFAT 2024: Sennebogenilta uusi purkukone
24.04.2024 10.55Autonomisesti liikkuvissa työkoneissa vakavia turvallisuuspuutteita
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
21.04.2024 11.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
19.04.2024 21.00KATSO TÄSTÄ MAAMESS 2024 -LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
19.04.2024 11.00Metso tukee kaivostoiminnan kestävää kehitystä Chilessä ja esittelee ainutlaatuisen kiertotalousratkaisun myllynvuorausten kierrätykseen
17.04.2024 10.05Työkoneiden vuokramarkkinan odotetaan supistuvan tänä vuonna - Kasvun povataan alkavan ensi vuonna
16.04.2024 9.00Pyhäsalmen kaivoksen aurinkopuiston rakentaminen alkaa
15.04.2024 9.00Wihuri Teknisen Kaupan jälkimarkkinoinnissa keskitetään palveluja
13.04.2024 12.00Tamtron Group Oyj tuo markkinoille mullistavan AI-pohjaisen automaattisen materiaalien tunnistusjärjestelmän

Siirry arkistoon »