Monipuolista louhintatyötä kaivukoneella

26.11.2022 15:00

kobelco12.jpg

T:mi Timo Lehtola tekee porausurakointia lyhytperäisellä Kobelco ED160-7 Blade Runner -kaivukoneella, missä on StonePowerin valmistama ja tehtävään modifioitu SD22 -porayksikkö Montabertin poravasaralla ja radio-ohjauksella.

T:mi Timo Lehtola Raumalta on erikoistunut kaivukoneella tehtävään porausurakointiin. Käytössä on tehokas yhden miehen koneyksikkö, mikä on räätälöity juuri omiin käyttötarpeisiin. 

- Kotona maatilalla tuli touhuttua pienestä pitäen erilaisten koneiden kanssa. Kävin ensin ammattikoulun rakentajapuolen ja sitten sain päähänpiston mennä panostajakurssille. Koneurakoinnin aloitin vuonna 2002 joten maarakennusalan yrittäjänä olen toiminut nyt 20-vuoden ajan, kertoilee Timo Lehtola.

Porausurakointi tuli mukaan toimintaan jo melko alkuvaiheessa.

- Vuonna 2008 hankin tämän edelleen käytössä olevan porayksikön StonePowerilta Petri Lehtiseltä, jolla on ollut aina osaamista tehdä toimivia ratkaisuja. Tämä nykyinen Kobelco on jo neljäs kaivukone missä on edelleen sama radio-ohjattava SD22 -porayksikkö; toki sitä on matkan varrella kunnosteltu ja modifioitu. Poravasara vaihtui jokunen vuosi sitten todella luotettavaan ja melko pienillä paineilla toimivaan Montabertiin, mikä nosti poraamistehon uudelle tasolle kalustoystävällisesti, toteaa Lehtola.

kobelco2.jpg

Blade Runner -version Kobelcossa on perusmallia järeämpi ja maastokykyisempi alavaunu 600 millisillä 2-harjaisilla louhelapuilla, hieman pidempi puomi millä onnistuu kanaalien poraus aiempaa paremmin sekä kallistuva/kääntyvä puskulevy.

Poraaminen ja kiilaaminen onnistuu samalla laitteella

T:mi Timo Lehtolan kalustoon kuuluu puolitoistavuotta sitten hankitun, porauskäytössä olevan lyhytperäisen Kobelco ED160-7 Blade Runner -kaivukoneen lisäksi Kobelco 55 ja 235 -mallin kaivukoneet, traktori, puskukone sekä muuta urakoinnissa tarvittavaa laitetta.

- Kyllä siinä yhdelle miehelle on kalustoa ihan riittävästi ja keikat saadaan hoidettua. Lisäksi ostan työmaille aliurakointia yhteistyökumppaneilta - joko kalustopalveluna tai miestyönä. Poraamisen lisäksi teen jonkin verran perus maarakentamista mutta kyllä louhinta on minun juttuni. Porauspalvelua tehdään nykyään pääasiassa suoraan rakennusliikkeille ja muille yrityksille. Käytössä on myös SplitStonen valmistama hydraulinen kivikiila, mikä voidaan kiinnittää roikkumaan poralaitteeseen reikien teon jälkeen ja tehdä louhintaa räjäyttämättä. Kiilaamisen suosio lisääntyy asiakkaidemme keskuudessa koko ajan, sillä se on tehokas ja ympäristöystävällinen työmenetelmä, ilmoittaa Lehtola.

kobelco3.jpg

Kobelco on osoittautunut pitkässä juoksussa luotettavaksi ja hyväksi koneeksi porauskäytössä, minkä polttoaineenkulutuskin on alhainen.

Kokonaisuus ratkaisee konevalinnoissa

Kobelco on vakuuttanut Lehtolan monessa asiassa.

- Ensinnäkin pitää todeta, että koneet on koneita mutta kokonaisuus ratkaisee. Olen tehnyt konekauppaa Vantaan Kobelco Centerin Timo Lehdon kanssa hyvässä hengessä ja kun varaosat ja kenttähuolto pelaa niin miksi sitä lähtisi yhteistyökumppania vaihtamaan? Kobelco Center lähti mukaan myös poralaitteen asennusprojektiin mikä oli tärkeä asia. Ja kyllä Kobelco on osoittautunut pitkässä juoksussa luotettavaksi ja hyväksi koneeksi, minkä polttoaineenkulutuskin on onneksi alhainen näillä nykyhinnoilla. Edellinen porakäytössä ollut Kobelco 160-malli oli käytössä viisi vuotta ja siihen tuli mittariin noin 8000 tuntia ilman isompia teknisiä murheita. Tässä uudessa Blade Runner -versiossa on järeämpi ja maastokykyisempi alavaunu 600 millisillä 2-harjaisilla louhelapuilla, hieman pidempi puomi millä onnistuu kanaalien poraus aiempaa paremmin sekä kallistuva/kääntyvä puskulevy, sanoo Timo Lehtola tyytyväisenä.

kobelco4.jpg

- Kobelcon ohjaamo on viihtyisä työpaikka ja näkyvyys on hyvä joka suuntaan. Novatronin 3D-järjestelmällä suunnitellaan työmaalle tehtävien reikien syvyys ja oikea paikka kun taas Transtronicilla mitataan reiän x/y-kallistus, saadaan tarkkaa syvyysmitta ja kokonaismetrimäärä mitä päivän aikana on porattu sekä nähdään tunkeuma eli montako metriä minuutissa pora menee kiveen. Puskulevyn liikkeitä kontrolloidaan puolestaan Leican laitteella, esittelee Timo Lehtola.

27.01.2023 21:00KATSO TÄSTÄ 27.1. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa maarakennus-, kuljetus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
25.01.2023 14:24Mateko Oy:n Oulun toimipisteessä henkilömuutoksia
24.01.2023 15:09Casen näkyvyys- ja hydrauliikkaominaisuudet saavat kiitosta koneurakoitsijalta
23.01.2023 11:00Kruunuvuorensillan pylonilla merkittävä nostotyö
22.01.2023 20:00Huolto- ja varaosapalvelut konekaupan perustana
20.01.2023 21:00KATSO TÄSTÄ 20.1. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
20.01.2023 9:24Eltel sopimukseen Kaisanetin valokuituverkon rakentamisesta Kainuun ja Ylä-Savon alueella
19.01.2023 9:31Volvo Construction Equipment esittelee uusimman lisäyksensä kasvavaan sähkökonevalikoimaansa - ja ensimmäisen maantiesegmentille - sähkökäyttöisen DD25 Electric asfalttijyrän
16.01.2023 11:00Skanska uudistaa konevuokrauksensa nimeä myöden
13.01.2023 20:45KATSO TÄSTÄ 13.1. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa maarakennus-, kuljetus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset

Siirry arkistoon »