Asuntokauppa on alkanut piristyä ennustettua aiemmin Suomessa

22.02.2023 8:11

asuntoja.jpg

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan ensimmäisiä positiivisia merkkejä asuntokaupan elpymisestä on alkanut näkyä eri puolilla Suomea. Asuntonäytöillä liikkuu nyt selvästi enemmän väkeä kuin vielä tammikuussa, ja myös kauppamäärissä on nähtävissä nousua. Ostajien kannalta tilanne on nyt aiempaa houkuttelevampi merkittävästi kasvaneen tarjontamäärän ja asuntojen hintojen laskun myötä.

– Asuntomarkkinoilla on tapahtunut selvää piristymistä helmikuusta lähtien. Välittäjämme eri puolilta Suomea kertovat uutta kotia etsivien yhteydenottojen ja asuntonäytöillä kävijöiden määrän selvästä kasvusta. Myös helmikuun kauppamäärissä näkyy selvää nousua tammikuuhun verrattuna, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Olen lähes 40-vuotisen asuntokauppaurani aikana todistanut vain kahdesti aiemmin viime vuoden lopun ja tammikuun kaltaista romahdusta asuntokauppamäärissä Suomessa, jatkaa Rantanen. – Tammikuu oli ylivoimaisesti huonoin tammikuu uusien ja vanhojen asuntojen kauppamäärissä Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) Hintaseurantapalvelun koko seurantahistorian aikana. 

KVKL on seurannut suomalaisten kiinteistönvälittäjien tekemien kauppojen määrää vuodesta 1999 lähtien.
Viime kuussa Suomessa myytiin 43,6 prosenttia vähemmän asuntoja kuin tammikuussa 2022. Uusien asuntojen kauppamäärä putosi 77,9 prosenttia vuodentakaisesta.

– Uudisasuntokaupan osalta tilanne on surkea, eikä valoa tunnelin päässä ole vielä oikein näkyvissäkään. Esimerkiksi Espoossa uudisasuntoja myytiin tammikuussa 90 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Vuoden 2022 tammikuussa Vantaalla myytiin enemmän uudisasuntoja kuin Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla yhteensä viime kuussa. Onhan tämä ennennäkemätöntä, painottaa Rantanen.

– Isona haasteena on, että asuntorakentamisen on ennustettu vähenevän vielä tänäkin vuonna Suomessa 20 prosenttia. Ja vaikka ymmärrän rakennusliikkeiden varovaisuuden poikkeuksellisen epävarmassa taloustilanteessa uusien kohteiden aloitusten suhteen, uudisrakentamista olisi saatava nopeasti lisää erityisesti pk-seudulle ja muihin suuriin kaupunkeihin ja kasvukeskuksiin. Se on tärkeää asuntomarkkinoiden normaalin kierron ja toimivuuden kannalta. Pula uudiskohteista jarruttaa markkinaa. Tarvetta olisi erityisesti perhekokoisille asunnoille.

Asuntoja on nyt myynnissä lähes viidennes enemmän kuin vuosi sitten

– Etuovessa oli tammikuussa myynnissä pyöreästi 51 300 asuntoa. Vuoden 2022 tammikuussa kohteita oli myynnissä 43 600. Tarjontamäärä on kasvanut vuoden aikana 17,5 prosenttia. Tämä on todella hyvä asia ensiasunnon ostajien ja kodinvaihtajien näkökulmasta. Ostopäätöksen tekoa helpottaa, kun vaihtoehtoja on tarjolla useampia, sanoo Rantanen.

– Kumppanimme Etuovelta ja Oikotieltä ovat kertoneet, että kävijämäärät ovat kasvaneet portaaleissa merkittävästi vuodenvaihteen jälkeen. Perhekokoiset asunnot kiinnostavat ostajia edelleen eniten. Etuovessa vahdituimpia kohteita ovat kolmiot. Kysyntä on selvästi vähäisempää pieniä asuntoja kohtaan.

– Uskoisin, että tarjonta tulee vielä entisestään kasvamaan osittain sen vuoksi, että erityisesti pk-seudulla, jossa asunnot ovat hyvin kalliita, monet saattavat joutua laittamaan matalan koron aikana maksimiluottomäärillä ostamansa asunnot myyntiin keventääkseen velkataakkansa. Ja valitettavasti monet saattavat joutua tekemään isojakin luovutusvoittotappioita, sillä korkojen nousun seurauksena asuntojen hinnat ovat paikoin laskeneet aika paljonkin, toteaa Rantanen.

– Asuntomarkkinoiden kannalta positiivinen signaali on se, että kuluttajien luottamus ja asunnonostoaikeet nousivat tammikuussa. Tosin vaikka luottamus nousi reilustikin, on se edelleen matalalla tasolla. Uskon kuitenkin, että olemme nähneet kuluttajien luottamusluvuissakin jo pohjalukemat, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.

– Uskon, että verrattuna koko yksityiseen kulutukseen, tilanne asuntomarkkinoilla voi patoutumaan päässeen kysynnän vuoksi palautua suhteellisen nopeasti. Ne maksukykyiset ja hyvin pärjäävät kotitaloudet, jotka pelästyivät syksyllä asuntomarkkinoiden huonoja uutisia ja laittoivat asunnonvaihtosuunnitelmansa jäihin, saattavat hyvinkin nyt aktivoitua ja uskaltaa tehdä päätöksiä.

– Kuluttajien ahdinko jatkuu kuitenkin vielä jonkin aikaa, ja valitettavasti joidenkin kohdalla se voi myös syventyä entisestään. Kevään aikana korkojen odotetaan nousevan vielä jonkin verran ja myös hinnat jatkavat nousuaan. Helpotusta tilanteeseen on luvassa vasta loppuvuodesta, kun palkat nousevat ja hintojen nousu rauhoittuu, Mikkonen jatkaa. – Onneksemme työmarkkinatilanne on Suomessa edelleen hyvä, eikä siinä ole suuremmin näkynyt heikkenemisen merkkejä. Meillä on jatkuva työvoimapula ja taantumakin näyttää jäävän ennustettua lyhytkestoisemmaksi.

Mökkien ja vapaa-ajan asuntojen tarjonta saattaa lisääntyä reilusti

– On mielenkiintoista nähdä, mitä mökki- ja vapaa-ajan asuntojen markkinoille tapahtuu tänä keväänä. Pidän hyvin mahdollisena, että monet koronavuosien aikana lainarahalla kesämökin tai talviasuttavan kakkoskodin ostaneet pohtivat nyt niiden myyntiä lämmitys- ja muiden käyttökustannusten nopean ja rajun nousun seurauksena. Suomessahan suurin osa talviasuttavista vapaa-ajan asunnoista on sähkölämmitteisiä, kertoo Rantanen.

– Viime vuonna mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja oli tarjolla hyvin vähän kysyntään nähden, ja niiden kauppa laski 27 prosenttia vuodesta 2021. Kauppoja olisi tehty selvästi enemmän, jos vain myytäviä kohteita olisi ollut enemmän. Vielä toistaiseksi vapaa-ajan kohteiden tarjontamäärissä ei näy nousua, mutta kevään edetessä tilanne saattaa hyvinkin muuttua.

– Olen iloinen siitä, ettei aiempi ennusteeni asuntomarkkinoiden piristymisestä aikaisintaan touko–kesäkuussa näytä pitävän paikkansa. Selvää positiivista muutosta sekä kysynnän että kauppamäärien kasvussa saattaa hyvinkin alkaa näkyä jo maalis-huhtikuussa, ennustaa Rantanen.

Lähde: KVKL:n Hintaseurantapalvelu

28.03.2023 8:00Helsingin Jätkäsaareen uusia Hitas-asuntoja meren äärelle
27.03.2023 9:33Geolämpöä kiinteistöihin - Caverion ja St1 Lähienergia yhdistävät nyt osaamisensa suurkiinteistöjen maalämpöprojekteissa
27.03.2023 8:58Uusi Onninen Express avautuu Oulun Ruskossa - uusi logistiikkakeskus rakentuu Hyvinkäälle
26.03.2023 11:00Maarakennusalan kustannukset nousivat vuoden 2023 helmikuussa 8,8 % vuodentakaisesta
24.03.2023 22:30KATSO TÄSTÄ 24.3. LÄHETYS! Laaja kooste ConExpo 2023 messuilta Las Vegasista - paljon kone ja kuljetusalan asiaa
24.03.2023 8:00Metso Outotec jatkaa Prerovissa, Tsekin tasavallassa sijaitsevan valimonsa toimintaa
23.03.2023 10:40Sandvik esittelee uuden käänteentekevän kovametallin kierrätysohjelman porakruunuille
23.03.2023 8:00Ennakointi lisää energiatehokkuutta ja vähentää CO2-päästöjä rakennustyömaalla - Cramo yhdistää seurantaan vastuullisuuden parametrit
21.03.2023 10:33Volvo Trucks ja Boliden tekevät yhteistyötä maanalaisten sähköautojen käyttöönotossa kaivosteollisuuteen
17.03.2023 20:00KATSO TÄSTÄ 150. JUHLALÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset

Siirry arkistoon »