Traficom on myöntänyt valokuituverkkojen rakentamiseen 15 miljoonaa euroa

08.06.2023 13:09

Valokuitu.jpg

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt nopeiden valokuituverkkojen rakentamiseen valtiontukea 15 miljoonaa euroa vuonna 2022 käynnistyneessä laajakaistatukiohjelmassa. EU:n elpymisvaroista valokuituverkkojen rakentamiseen varattua tukirahaa on jäljellä vielä noin 17 miljoonaa euroa ja se tulee kohdistaa tukihankkeille vuoden loppuun mennessä. Valtiontukea on tähän mennessä myönnetty seitsemälle verkonrakentajalle kuuden maakunnan alueella.

Vuoden 2022 alkupuolella käynnistyneessä tukiohjelmassa on nyt myönnetty rahoitusta yhteensä 16 laajakaistahankkeelle ja seitsemälle verkonrakentajalle. Traficomin valtiontukipäätöksen ovat tähän mennessä saaneet Ikaalisten-Parkanon Puhelin Oy (IPP), MPY Telecom Oyj, Saimaan Kuitu Oy, Karelnet Oy, Siikaverkko Osuuskunta, Sunet - Suupohjan seutuverkko Oy ja BLC Infra Oy. Tukea ovat hakeneet myös KaseNet Oy ja Vaaranvalo Osk, joiden hakemuksia käsitellään Traficomissa paraikaa. 

Nopeita valokuituverkkoja rakennetaan valtiontuella avustettuna ainakin Etelä-Savoon, Pirkanmaalle, Pohjois-Pohjanmaalle, Pohjois-Karjalaan, Etelä-Karjalaan ja Etelä-Pohjanmaalle. Rahallisesti mittavin hanke on IPP:n suunnitteilla oleva valokuituverkon rakentamishanke Pirkanmaan Vesilahdella, mutta Traficomin näkökulmasta kaikki toteutettavat hankkeet ovat kallisarvoisia. "Nopeiden ja toimintavarmojen viestintäyhteyksien tarve kasvaa jatkuvasti. Suomessa on kattavat mobiiliyhteydet ja myös kotitalouksien valokuitusaatavuus on viime vuosien aikana kasvanut. Tästä huolimatta vasta vähän yli puoleen suomalaisista kotitalouksista on saatavilla valokuituyhteys. Kattavat ja toimivat yhteydet mahdollistavat kotien nopeat digitaaliset palvelut ", korostaa ylijohtaja Jarno Ilme.

Traficomin myöntämän valtionavustuksen edellytyksenä on, että kunnat osallistuvat alueillaan rakentamiskustannuksiin valtioneuvoston asetuksessa määritellyllä osuudellaan. Kuntien tahtotila omien alueidensa yhteyksien parantamisessa on ensiarvoisen tärkeää, jotta hankkeita saadaan käyntiin.

 

Tavoitteena kattavampi valokuituverkko ympäri Suomen

EU:n tavoitteena on saada gigabittinopeudella toimivat yhteydet kaikille vuoteen 2030 mennessä. Suomi on sitoutunut tavoitteen saavuttamiseen ja edistää omalta osaltaan nopeiden verkkojen rakentumista tukemalla valokuituverkkoja sellaisille alueille, joille ne eivät markkinaehtoisesti rakentuisi. Valtiontuella ei saa häiritä markkinoiden kilpailua ja sen vuoksi tuen jakamiselle onkin tiukat ehdot. "Valtaosa Suomeen rakennettavista verkoista rakennetaan teleyritysten ja muiden toimijoiden toimesta ilman valtiontukea, mutta tuella saadaan valokuituverkkoja myös alueille, joilla kysyntä ei riitä verkkojen markkinaehtoiseen rakentamiseen", toteaa erityisasiantuntija Aleksandra Partanen.  

 

Tukirahaa on vielä jäljellä, mutta aikaa vain vähän

Traficomin tähän mennessä antamat tukipäätökset sitovat valokuiturakentamiselle varatusta valtiontuesta 15 miljoonaa, eli vähän alle puolet 32 miljoonan euron määrärahasta. EU:n elpymisvaroista saatavat tuet tulee sitoa hankkeille jo tämän vuoden loppuun mennessä, minkä jälkeen tukirahaa ei enää voi myöntää. "Kannustamme nyt tukiprosessissa keskeisinä toimijoina olevia maakuntaliittoja käynnistämään yhteistyössä kuntien kanssa viipymättä hankekilpailutukset, jotta verkonrakentajat ehtivät saada tukipäätöksensä vielä ennen vuodenvaihdetta" muistuttaa Partanen. Kilpailutuksia varten Traficom on laatinut markkina-analyysit yli 90 kunnan alueesta.   

Kattavat ja toimivat yhteydet lisäävät kuntien elinvoimaisuutta sekä yritysten liiketoimintamahdollisuuksia. Kuntien kannattaakin nyt ripeästi tarttua tuettaviin valokuituhankkeisiin kiinni, sillä Traficomin alkuviikosta julkaiseman kuntien laajakaistaluokituksen mukaan esimerkiksi maaseutumaiset kunnat saivat keskimäärin vain 2,5 tähteä viidestä.

 

Taustaa

Laajakaistatukiohjelmassa tuetaan nopeiden kiinteiden viestintäverkkojen rakentamista alueille, joille ne eivät todennäköisesti kaupallisesti rakentuisi. Ohjelmalle on varattu budjettiin yhteensä 32 miljoonaa euroa vuosille 2022–2023. Rahoitusta on haettu EU:n elpymistukivälineestä.

Traficomin kuntien laajakaistaluokitusta koskenut uutinen: https://www.traficom.fi/fi/ajankohtaista/traficom-jakoi-tahtia-digiyhteyksien-saatavuudesta-tutustu-kuntakohtaisiin

29.09.2023 23:55KATSO TÄSTÄ 29.9. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
29.09.2023 20:00LUE TÄSTÄ! Syksyn suuri Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt - lähes 150-sivua alan asiaa
27.09.2023 9:09Terrafamen Lauri Ratia on valittu Vuoden Yritysjohtajaksi
26.09.2023 11:00Entistä älykkäämpi Wille 275 Delta lanseerataan Elmia Park -messuilla
25.09.2023 9:00YIT neljättä vuotta peräkkäin rakennusalan ihannetyönantaja
22.09.2023 20:45KATSO TÄSTÄ 22.9. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
21.09.2023 9:00Uusi markkinointi- ja myyntijohtaja vahvistamaan Rototiltin kasvupolkua
20.09.2023 9:00NCC rakentaa Rovaniemelle Napsun monitoimitalon
18.09.2023 16:23Tampereen ratikkahankkeen uuden vaiheen suunnittelua jatketaan PIRKKO-yritysryhmittymässä
18.09.2023 14:30Länsirannikon Konepäivät 2023 lauantaina 30.9. Raumalla LM-Parkissa - lähde mukaan!

Siirry arkistoon »