Tampereen ratikkahankkeen uuden vaiheen suunnittelua jatketaan PIRKKO-yritysryhmittymässä

18.09.2023 16.23

Kuva: Pirkkala - Linnainmaa-hankesuunnitelma ja WSP

Tampereen Raitiotie Oy on valinnut Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien allianssin palveluntuottajat lokakuun alussa käynnistyvään kehitysvaiheeseen. Uuden Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa-allianssin palveluntuottajat ovat PIRKKO-yritysryhmittymässä kilpailleet suunnitteluyritykset AFRY Finland Oy ja Sweco Finland Oy sekä rakentajaosapuolina NRC Group Finland Oy ja YIT Suomi Oy. Hankkeen tilaajaosapuolet ovat Tampereen Raitiotie Oy, Tampereen kaupunki sekä Pirkkalan kunta.

Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien hankintakilpailutus käynnistyi huhtikuussa 2023, ja sen aikana käytiin tarkemmat neuvottelut ja pidettiin allianssimalliin kuuluvat työpajat. Toisen tarjousvaiheen lopussa tarjoajaryhmittymät tekivät lopullisen tarjouksensa, jonka perusteella uuden Pirkkala–Linnainmaa-hankkeen allianssin suunnittelijat ja rakentajat on valittu. 

AFRYllä on laajaa ja monipuolista kokemusta Tampereen ratikkahankkeesta, sillä AFRY on ollut vuodesta 2015 lähtien mukana tässä ainutkertaisessa kaupunkikehityshankkeessa, jossa Tampereelle on tuotu uusi joukkoliikennemuoto. Hankkeen kolmannessa vaiheessa lokakuussa käynnistyvän kehitysvaiheen aikana laaditaan toteutussuunnitelma Tampereen Linnainmaalta Pirkkalan Suupalle. Kehitysvaiheessa määritellään hankkeen sisältö ja kustannusarvio sekä kehitetään aikaisempien vaiheiden ratkaisuja.

"Olemme ylpeitä siitä, että saamme AFRYllä jatkaa Tampereen Raitiotien suunnittelua sen kolmannessakin vaiheessa. Luotan siihen, että löydämme yhdessä asiakkaiden ja allianssin palveluntuottajakumppanien kanssa allianssin kehitysvaiheessa hankkeelle innovatiiviset ja kustannustehokkaat ratkaisut, joilla hanke saadaan vietyä toteutusvaiheeseen ja toteutettua laadukkaasti. Raitiotiehankkeilla edistetään erinomaisella tavalla AFRYn strategian mukaisesti kestävää liikennettä ja luodaan tulevaisuuden kaupunkeja”, Inkala kertoo.

AFRYn rakennetun ympäristön osaaminen on hankkeessa laajasti käytössä. AFRYltä hankkeessa hyödynnetään erityisesti katu- ja kunnallisteknistä suunnittelua, liikennesuunnittelua, ratasuunnittelua, geoteknistä suunnittelua, silta-, taitorakenne- ja rakennesuunnittelua, arkkitehtisuunnittelua sekä ympäristösuunnittelua ja -konsultointia.

Kehitysvaiheen lopulla lokakuussa 2024 Tampereen ja Pirkkalan valtuustot voivat toteutussuunnitelman perusteella päättää raitiotien kolmannen vaiheen rakentamisesta, rakentamisen laajuudesta ja sen mahdollisesta toteuttamisesta vaiheittain. Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien toteutussuunnittelun lähtökohtana on valtuustoissa hyväksytyn hankesuunnitelman 335 miljoonan euron investointikustannusarvio, josta kehitysvaiheen osuus on 13,5 miljoonaa euroa. 

Tavoite on, että toteutussuunnitelma hyväksytään Tampereen ja Pirkkalan valtuustoissa syyskuun 2024 loppuun mennessä. Kehitysvaiheen lopuksi allianssi määrittää raitiotien rakentamisen sitovan tavoitekustannuksen.

Alustava, raitiotien seudullisen yleissuunnitelman mukainen aikatauluarvio on, että mikäli Tampereen ja Pirkkalan valtuustot päättävät raitiotien rakentamisesta loppuvuodesta 2024, raitiotieradan rakentaminen ajoittuisi vuosille 2025–2028. Rakentamisaikataulu täsmentyy nyt alkavan allianssin kehitysvaiheen aikana.

12.06.2024 8.00Kokonaisvaltaista poltto-ainehuoltoa urakointiin
11.06.2024 8.00Maansiirto Mykkälä siirtyi kolmanteen polveen
10.06.2024 9.15Maarakennusurakointia ja kiviainestuotantoa
07.06.2024 19.00KATSO TÄSTÄ 7.6. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
05.06.2024 8.11Nimityksiä Terrafame Oy:n johtoryhmässä
04.06.2024 17.50KATSO VIDEO! Naantalin kaupungille uusi Ljungby L9 - "Kuskeilta tullut pelkkää kehua"
03.06.2024 11.00Betonin tehokasta murskausta työmaalla
03.06.2024 10.10Metso rakentaa teknologiakeskuksen Tampereelle
31.05.2024 23.00KATSO TÄSTÄ 31.5. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
31.05.2024 11.00Steelwrist on viidettä vuotta peräkkäin tunnustettu yhdeksi Ruotsin parhaiten johdetuista yrityksistä

Siirry arkistoon »