Kaivosteollisuus: Presidentinvaalit ratkaisevat raaka-ainekysymyksiä?

20.11.2023 10.00

kaivoskittila.jpg

EU keskeisiä politiikkatoimia on kaksoissiirtymän varmistaminen. Tämä tarkoittaa samanaikaista siirtymistä digitalisaation ja datan hyödyntämiseen sekä hiilineutraaliin hyvinvointiyhteiskuntaan. Kaksoissiirtymän onnistuminen riippuu kriittisten raaka-aineiden saannista, ja näiden kysyntä kasvaa valtavasti teollisuuden ja liikenteen sähköistymisen myötä.

Kriittisiä raaka-aineita koskeva EU:n lainsäädäntöpaketti eli CRMA on trilogivaiheessa puheenjohtajamaa Espanjan johdolla. Eilen maanantaina 13.11.2023 Brysselistä kantautui tietoja neuvottelutuloksesta. Tarkemmat tiedot julkaistaan lähipäivinä.

CRMA on laaja kokonaisuus ja ilmentää keskeisesti EU:n strategisia tavoitteita metallien ja mineraalien osalta. Eurooppalaisen jatkojalostuksen varmistaminen, kiertotalouden korostaminen, tuontiin panostaminen sekä liiallisen riippuvuuden vähentäminen esimerkiksi Kiinasta ovat keskeisiä keinoja.

Kaivostuotannon ja malminetsinnän osalta EU pyrkii maltilliseen kasvuun mutta painottaen sitä, että keskeisiä ympäristöllisiä ja hyväksyttävyyden periaatteita noudatetaan edelleen ja vahvistetaan. Kaivosteollisuus ry arvioi, että CRMA:n mukanaan tuoma suurin edistysaskel on metallien ja mineraalien tarvetta koskeva tietoisuuden kasvu kaikkialla Euroopassa. Kaivoshankkeiden rahoitukseen tai lupamenettelyjen sujuvuuteen CRMA ei tuo merkittäviä muutoksia – tässä Suomen hallitusohjelmalla on selkeästi merkittävämpi vaikutus.

EU ei toimi tyhjiössä. Yhdysvaltain ns. ilmastotukipaketti (Inflation Reduction Act, IRA) ohjaa investointeja Yhdysvaltoihin ja osaltaan vaikuttaa merkittävästi kriittisten raaka-aineiden hankintaan Yhdysvalloista ja sen vapaakauppakumppaneilta. IRA tuli voimaan tammikuussa 2023, ja yritykset ovat suurin avustuksen saaja verohelpotusten kautta. Kuluvan vuoden aikana olemme nähneet uutisia investoinneista, joika IRA on siivittänyt Yhdysvaltoihin.

IRA ja kriittiset raaka-aineet ovat osaltaan taustalla myös, kun EU ja USA neuvottelevat vapaakaupan kehittämisestä. Keskeinen kysymys on, miten Euroopan tuotanto voi päästä osaksi IRA:n investointimaailmaa.

Edellä mainittujen lisäksi Suomi on mukana Yhdysvaltain johtamassa Minerals Security Partnership (MSP) –kumppanuushankkeessa sen perustamisesta lähtien kesällä 2022. Kumppanuusjäsenet keskustelevat mm. potentiaalisista, kriittisiin mineraaleihin liittyvistä hankkeista sekä ympäristön ja yhteiskuntavastuun kannalta kestävistä investoinneista.

Hallitusohjelmassa mainitun Suomen mineraalistrategian laatiminen osuu merkittävään taitekohtaan. Raaka-aineiden kriittisyys ja geopolitiikan mukaantulo päätöksentekoon edellyttävät huolellista pohdintaa Suomen edusta mutta myös haasteista. Raaka-aineiden saatavuuden kriittisyys, resilienssi ja vihreän siirtymän varmistaminen edellyttävät vahvoja eurooppalaisia mineraalitalouden arvoketjuja. Kysymykset ovat samoja kaikkialla läntisessä maailmassa. Ensi vuonna on useita presidentinvaaleja, kaikki mielenkiintoisia.

Lue myös: EU:n raaka-ainepolitiikka etenee – Suomella arvoketjut valmiina

Uutinen: www.kaivosteollisuus.fi

24.05.2024 23.00KATSO TÄSTÄ 24.5. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
23.05.2024 8.02Uusi murskausmenetelmä säästää vettä ja energiaa kaivoksilla ja tuottaa parempaa akkumateriaalia - jatkotestaukseen myös muille malmeille
21.05.2024 14.00Metso saavutti sadan kaivoskuorma-autojen lavatoimituksen merkkipaalun - viimeisin lavatoimitus Bolidenin kaivokselle Suomessa
20.05.2024 17.00Suomalaiset Kaivosbarometrissa: Olemme liian riippuvaisia Kiinan ja Venäjän mineraaleista
20.05.2024 10.00Enersensen yhteistyö tuulipuistojen kunnossapidossa OX2:n kanssa saa jatkoa
17.05.2024 23.00KATSO TÄSTÄ 17.5. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset - MUKANA IFAT 2024 MESSUKOOSTE!
17.05.2024 12.30Kia EV9 GT Line matkatestissä - maailmanluokan matkantekoa - KATSO VIDEO!
16.05.2024 14.00Metso tuo markkinoille diesel-sähkökäyttöisen Lokotrack EC -sarjan ensimmäiset tuotteet
14.05.2024 11.00Ravinteet talteen ja kiertoon Lohjan Munkkaan tutkimus- ja kehityshankkeessa
13.05.2024 10.00Toyota-trukkien ja -hyötyajoneuvojen yhteinen tapahtuma 22.-23.5. Tampereella

Siirry arkistoon »