Huipputehokas betonin kierrätysmurskain on myös ympäristöystävällinen

04.12.2023 11.00

rudus_murskauslaitos.jpg

Vantaan Uusiolassa, Ruduksen Länsisalmen kierrätys- ja kiviainestoimipisteellä, alan teknistä huippua edustava murskain jauhaa kierrätettyä betonia uusiokäyttöön Betoroc®-betonimurskeeksi. Murskain on edistyksellisesti sähkökäyttöinen, mikä vähentää huomattavasti päästöjä polttomoottoreihin verrattuna.

Kirkkaan punainen Sampowheeler-iskupalkkimurskain on vaikuttava näky. Noin 27 metriä pitkä, reilut seitsemän metriä korkea ja noin kuusi metriä leveä murskain jauhaa tasaiseen tahtiin purkukohteista paikalle tuotuja betoneja.

– Kapasiteetti on 200 tonnia betonia tunnissa. Murskain on tällä hetkellä alan tehokkain Suomessa. Betonin kierrätyksen volyymi on suurin Uudellamaalla ja tämän murskaimen avulla pystymme operoimaan niin Länsisalmen, Konalan kuin Ämmässuonkin betonimurskauksen, kertoo Rudus Kierrätyksen tuotepäällikkö Arto Asmundi.

Murskain onkin koostaan ja 72 tonnin painostaan huolimatta kätevästi siirrettävissä eli sitä voidaan hyödyntää eri toimipisteillä tarpeen mukaan.

Tehokas prosessi nostaa murskeen laatua

– Rudus hankki uuden murskaimen ennen kaikkea sen vuoksi, että haluamme tarjota entistä korkealaatuisempaa ”Ei enää jätettä” EEJ-betonimursketta eli Betorocia. Kierrätettävän betonin murskaaminen on nyt entistä tehokkaampi prosessi, mikä nostaa myös lopputuotteen laatua, Asmundi toteaa.

– Samalla vastaamme Betoroc®-betonimurskeen kasvavaan kysyntään, sillä nykyisen lainsäädännön mukaan Betorocia voidaan käyttää kiviaineksena maan-, talon- ja viherrakentamisessa tietyin reunaehdoin kuin mitä tahansa vastaavaa luonnonkiviainesta, Asmundi kertoo.

Betonimursketta voidaan käyttää raaka-aineena myös valmisbetonin ja betonituotteiden valmistuksessa.

Asiantuntevan ja vastuullisen asiakkaan valinta 

Murskaimen toimitti Rudukselle Kivisampo Oy. Se on kansainvälinen yritys, joka valmistaa ja toimittaa yksittäisiä laiteratkaisuja ja kokonaisia laitoksia kiviaines-, metalli- ja kierrätyssektoreille. Yhteistyö Ruduksen kanssa on alkanut jo vuosituhannen vaihteessa.

– Ammattitaitoisena asiakkaana Ruduksella oli itsellään selkeä näkemys siitä, minkälaisen käsittelylaitoksen se haluaa pystyäkseen valmistamaan korkealaatuisia lopputuotteita. Valitsimme Ruduksen kanssa yhdessä sen tarpeisiin mitoitetut komponentit lähtien syöttimestä, murskaimesta, jälkiseulasta ja päätyen magneetteihin ja tuuliseulaan, kertoo Kivisammon toimitusjohtaja Andrey Malkki.

– Näiden pääkomponenttien ympärille Kivisammon suunnittelijat miettivät mobiilin alustan, kuljettimet, hydrauliikan ja sähkökomponentit. Koko laitos on rakennettu ja räätälöity täysin Ruduksen tarpeisiin – Kivisammon 60 vuoden kokemuksella ja ammattitaidolla, Malkki lisää.

Omien ympäristöarvojensa mukaisesti Rudus halusi myös täyssähköisen murskaimen fossiilisia polttoaineita käyttävän laitoksen sijaan.

– Sähkö on vielä nykyisin hyvin harvinainen sataprosenttisena voimanlähteenä mobiileissa kierrätysmurskaimissa, Malkki toteaa. Ruduksen murskaimen sähkömoottorin teho on 250 kW.

Laatua myös itse murskaimessa

Andrey Malkin mukaan Rudukselle toimitetussa murskaimessa on käytetty vain alan johtavien toimijoiden pitkän ajan kehityksen ja testien pohjalta valmistettuja komponentteja. Kokonaisuudessaan murskaimen kotimaisuusaste on noin 80 prosenttia.

– Murskain kestää kovankin työtahdin. Oikea-aikainen kuluosien vaihto ja määräaikaishuoltojen tunnollinen tekeminen antavat sille kymmeniä vuosia tehokasta työaikaa, Malkki sanoo.

Malkin mukaan Ruduksen tilaama murskain on hyvä esimerkki siitä, miten asiakas saa omiin tarpeisiinsa räätälöidyn tuotteen, sopivan kokoisena ja haluamillaan varusteilla.

– Ruduksen edistyksellistä murskainta tutkiessa alalla toimivien asiantuntijoiden ja koneenkäyttäjien mieleen nousee varmasti positiivisia ajatuksia siitä, miten murskaus ja sen jälkeinen puhdistusprosessi voidaan nykyisin parhaimmillaan toteuttaa. Kaikki alalla toimivat kun tietävät betonikierrätyksen jokapäiväiset haasteet.

01.03.2024 19.00KATSO TÄSTÄ 1.3. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
28.02.2024 12.22Matekon Seinäjoen toimipisteessä tapahtuu - uutta voimaa myyntiin ja Konepäivät tulossa!
28.02.2024 8.00Maarakennusalan kustannukset nousivat vuoden 2024 tammikuussa 1,0 % vuodentakaisesta
27.02.2024 17.00KATSO VIDEO! Dinolift 50 vuotta - Pitkäaikainen yhteistyö Rotatorin kanssa
24.02.2024 11.00Metso toimittaa keskeistä murskaus- ja jauhatustekniikkaa australialaiseen kultakaivokseen
23.02.2024 18.00KATSO TÄSTÄ 23.2. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
23.02.2024 14.00engcon lanseeraa tärylevyn uuteen kokoluokkaan
22.02.2024 11.00Kaivosteollisuus ry:n EDI-työkalu on nyt julkaistu
20.02.2024 15.00Karjalan ja Savon ratojen parantaminen aloitettava pikaisesti
20.02.2024 12.00Nimitykset: Tuomas Hietanen ja Petteri Karttunen vahvistaa Suomen Rakennuskoneen myyntitiimiä

Siirry arkistoon »