Ruukkiin kuuluva Plannja tarjoaa ensimmäisenä Skandinaviassa kattoja fossiilivapaasta teräksestä

07.12.2023 9.00

planjja.jpg

Ruukki Constructioniin kuuluva, teräsohutlevytuotteita valmistava Plannja toimittaa ensimmäisenä Skandinaviassa fossiilivapaasta teräksestä valmistettuja kattotuotteita asuinrakennuksiin. Pilottitoimitus menee Ruotsiin Länsi-Götanmaan Björrödiin asuinaluelle, jota OBOS rakentaa. Tuotteet valmistetaan emoyhtiö SSAB:n fossiilivapaasta teräksestä Plannjan Järnforsenin ja Landsbron tehtailla loppuvuoden aikana.

(kuva: Torbjörn Henrysson, Plannjan pientaloliiketoiminnasta vastaava johtaja ja Bjarne Pettersson, myyntijohtaja, Plannja)

Tammikuussa 2024 Plannja toimittaa OBOS:lle SSAB:n fossiilivapaasta teräksestä valmistettuja kattotuotteita. OBOS on Skandinavian johtavia pientalovalmistajia, ja yhtiöllä on selkeä kestävän kehityksen strategia ja tavoite vähentää pientalojen ilmastovaikutuksia sekä tuotantovaiheessa että kodin koko elinkaaren ajalta. Toimitus on ensimmäinen laatuaan Ruotsissa, ja se menee huolella valittuun asuntohankkeeseen Björrödiin Länsi-Götanmaalle.

Hanke koostuu kahdeksasta omakotitalosta, joissa on pian fossiilivapaasta teräksestä valmistetut katot. Toimitettavat kattotuotteet ovat Plannja Trend-profiileja, joissa on ruotsalaisesta rypsiöljystä valmistettu biopohjainen maalipinnoite, mikä parantaa tuotteen ympäristömyötäisyyttä. Skandinavian ulkopuolella Ruukki Construction tarjoaa vastaavaa tuotetta nimellä Ruukki Classic. 

"Suhtaudumme erittäin myönteisesti tähän aloitteeseen, jossa kannamme yhdessä Plannjan kanssa vastuuta asuntorakentamisen ilmastovaikutusten vähentämisestä. Samalla vastaamme pidemmällä tähtäimellä ilmastovaikutuksiltaan pienempien asuntojen kysyntään. OBOS on tehnyt pitkään ja menestyksekkäästi yhteistyötä Plannjan kanssa. Vakaa toimittaja on ratkaisevan tärkeä yhtiöidemme tuotantoprosessien tehokkuuden kannalta", sanoo Joakim Henriksson, OBOS Swedenin toimitusjohtaja.

Börrödin asuntoprojektissa kattotuotteet ja lisätarvikkeet valmistetaan fossiilivapaasta teräksestä Plannjan tuotantolaitoksissa Järnforsenissa ja Landsbrossa, Ruotsissa.

"Haluamme johtaa rakennus- ja taloteollisuutta kohti fossiilivapaata tulevaisuutta. Ottamalla fossiilivapaan teräksen käyttöön katto- ja julkisivutuotteissamme pystymme merkittävästi pienentämään rakennetun ympäristön hiilijalanjälkeä. Tuntuu hienolta voida tarjota koteja, joiden katot on valmistettu fossiilivapaasta teräksestä. Kestävä rakentaminen on saanut aivan uuden ulottuvuuden", sanoo Torbjörn Henrysson, pientaloteollisuuden ohutlevytuotteisiin erikoistuneen Plannja Steinwalls AB:n liiketoimintajohtaja.

Sivutuotteena vettä

Fossiilivapaan teräksen valmistusprosessin jäännöstuotteena syntyy vettä hiilidioksidin sijasta. Lisäksi valmistusvaiheen päästöt minimoidaan käyttämällä fossiilivapaata energiaa ja valitsemalla materiaali- ja logistiikkavaihtoehtoja, joilla on mahdollisimman pieni ympäristövaikutus.

Plannja on osa Ruukki Constructionia ja vuonna 2021 tehdyn yhteisen vastuullisuuslupauksen mukaisesti yhtiöt ovat sitoutuneet tarjoamaan ensimmäisenä maailmassa fossiilivapaasta teräksestä valmistettuja rakennustuotteita. Sekä Ruukki että Plannja ovat systemaattisesti vähentäneet toimintansa päästöjä yli 50 prosenttia vuodesta 2019, ja tavoitteena on saavuttaa 70 prosentin kokonaispäästövähennys vuoteen 2030 mennessä. Monivuotisen investointiohjelman tavoitteena on minimoida toiminnan ja tuotevalikoiman ympäristövaikutukset tulevaisuudessa. 

Marraskuussa 2023 Ruukki Construction ilmoitti ensimmäisistä fossiilivapaan teräksen pilottihankkeista Ruotsissa ja Suomessa, ja ensi vuonna Ruukki ja Plannja aloittavat uusia pilottihankkeita valituissa Euroopan maissa.

01.03.2024 19.00KATSO TÄSTÄ 1.3. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
28.02.2024 12.22Matekon Seinäjoen toimipisteessä tapahtuu - uutta voimaa myyntiin ja Konepäivät tulossa!
28.02.2024 8.00Maarakennusalan kustannukset nousivat vuoden 2024 tammikuussa 1,0 % vuodentakaisesta
27.02.2024 17.00KATSO VIDEO! Dinolift 50 vuotta - Pitkäaikainen yhteistyö Rotatorin kanssa
24.02.2024 11.00Metso toimittaa keskeistä murskaus- ja jauhatustekniikkaa australialaiseen kultakaivokseen
23.02.2024 18.00KATSO TÄSTÄ 23.2. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
23.02.2024 14.00engcon lanseeraa tärylevyn uuteen kokoluokkaan
22.02.2024 11.00Kaivosteollisuus ry:n EDI-työkalu on nyt julkaistu
20.02.2024 15.00Karjalan ja Savon ratojen parantaminen aloitettava pikaisesti
20.02.2024 12.00Nimitykset: Tuomas Hietanen ja Petteri Karttunen vahvistaa Suomen Rakennuskoneen myyntitiimiä

Siirry arkistoon »