Kaivinkoneen kuljettaja Eira, 22, on tärkeä Rototiltin tuotekehitykselle

07.01.2024 12.00

eiraroto.jpg

Rototiltin tuotekehitykseen kuuluu tärkeänä osana testaus, mihin tuotteita käytetään varsinaisessa työssä. Prosessi perustuu useisiin testikuljettajiin, jotka käyttävät prototyyppejä ja raportoivat Rototiltille kokemuksistaan. Eira Själin, 22, on heistä yksi. "On hauskaa ja aika kiinnostavaa tulla valituksi osallistumaan kehitystyöhön", hän sanoo.

Oikeastaan Eiran piti olla aivan muualla uusimassa siltarumpuja, mutta kyseisenä päivänä hänen panostaan tarvittiinkin Bjurholmin metsissä Västerbottenin sisämaassa.

Ennen talvea on maanomistajan toimeksiannosta raivattava metsäautotie, ja sään kylmennyttyä nopeasti oli tie saatava pian valmiiksi.

"Juuri tästä pidän työssäni. Yhtenä päivänä olen hoitamassa työtehtävää ja toisena päivänä teen jotain aivan muuta", Eira sanoo.

Hän on testikuljettaja toiseksi suurimmalle rototilttimallille Rototilt RC8:lle, joka on juuri nyt asennettuna Eiran ajamaan 30 tonnin kaivinkoneeseen.

"Viime aikoina olen käyttänyt sitä enimmäkseen kaivuutöissä. Se on uskomattoman vahva, joten sen avulla on helppo nostella kiviä tai vaihtaa siltarumpuja. Joskus en tiedä, kuinka suuri kivi voi olla, ja silloin on tärkeää, että rototiltti kestää suuria rasituksia. Kivi voi osoittautua viisikuutioiseksi, jolloin kaivinkone pystyy juuri ja juuri nostamaan sen. Myös silloin rototiltti selviytyy sen käsittelystä. Kun rinne on tasoitettava, se toimii kuin unelma, ja mielestäni se soveltuu erinomaisesti useimpiin työtehtäviin”, Eira kertoo.

Eiran oli itse asiassa tarkoitus istua insinöörinä pöydän ääressä, mutta lukion toisen tekniikkaohjelmavuoden lopussa se ei vain tuntunut hänestä oikealta valinnalta. Hän ei halunnut tulla insinööriksi.

"Kävin kuitenkin lukion loppuun ja aloin haaveilla rekkakuskin työstä. Valitsin kuitenkin aikuiskoulutuskurssin tullakseni kaivinkoneen kuljettajaksi. Kun mietin asiaa, se kiinnosti minua yhä enemmän, ja harjoittelun aikana työ tuntui todella hyvältä", hän sanoo.

Työharjoittelun kautta Hägglunds Last & Schaktilla Lyckselessä Eira sai tarjouksen vakinaisesta työpaikasta, ja nyt, 2,5 vuotta myöhemmin, hän ei kadu lainkaan valintaansa.

"Mielestäni kaikki kävi todella hyvin, enkä voisi kuvitella vaihtavani muualle nyt, kun olen löytänyt oikean työpaikan. Voin hyvin pitkälle päättää työpäivieni kulusta, ja arvostan tätä vapautta. Tietysti voi tulla myös pitkiä päiviä, kun hoidan talvella lumenaurauspäivystystä Lyckselessä, mutta nautin tästä työstä", hän sanoo.

"Lisäksi tuntuu aika voimaannuttavalta päästä ajamaan näitä suuria koneita, varsinkin 60-tonnista, jolla voi liikutella niin valtavia maamassoja. Jos käytän vielä rototilttiä ja kaivan ojia, luiskien tekeminen ja maaston muokkaaminen on hyvin helppoa. Se helpottaa työtä todella paljon.

22-vuotiaana naisena hän epäilemättä erottuu kollegoistaan, jotka ovat tällä alalla enimmäkseen miehiä. Silti hän huomauttaa, että ohjaimia käyttämässä näkyy yhä useammin naisia.

"Ilman muuta, sillä esimerkiksi sosiaalisen median perusteella meidän määrämme lisääntyy, mikä tuntuu luonnolliselta kehitykseltä. En katso törmänneeni asiattomaan käytökseen enkä ennakkoluuloihin, pikemminkin voi olla aika luontevaa olla nainen. Lisäksi alalla tullaan koko ajan tietoisemmiksi siitä, että kaikki kuljettajat eivät ole samasta muotista valettuja. Jo se, että Rototilt halusi suunnitella uusimman ohjainkahvansa sopivaksi myös pienempään käteen, oli merkittävä askel oikeaan suuntaan", Eira sanoo.

Hän oli yksi testikuljettajista kehitettäessä Rototiltin RC Joystick -ohjainkahvaa, joka on palkittu harkitusta muotoilustaan.

"Minulla oli taatusti kaikista testikuljettajista pienimmät kädet, joten toivottavasti olen antanut palautetta, joka helpottaa monien muiden kaivinkoneenkuljettajien työtä. Pidän "vivusta" ja siitä, miltä se tuntui kädessä. Se voi näyttää isolta, mutta silti mukavalla tavalla ja pidin arvossa rannetukea. Kun minun on puskettava kauhalla luiskaa, käytän tavallisesti vasenta ohjainta, mutta nyt voin irrottaa otteen ja vain siirtää kättä vasemmalle. Se lisää ergonomiaa mielestäni paljon.

Pienetkin asiat merkitsevät siis paljon?

"Kyllä, totisesti näin on. On todella tärkeää löytää oikea ajoasento ja ote, muuten seuraukset voivat tuntua kehossa työpäivän jälkeen. Kaivinkoneita ei esimerkiksi ole tehty minun mittaiselleni kuljettajalle, joten joudun siirtämään istuimen mahdollisimman eteen. Tähän toivon seuraavaa parannusta", hän toteaa.

Niklas Bjuhr vastaa koekuljettajista ja pitää yhteyttä kaivinkoneen käyttäjiin, jotka testaavat päivittäin Rototiltin prototyyppejä. Saatu palaute on kullanarvoista, hän sanoo.

"Kuljettajat arvioivat pääasiassa tuotteiden ajettavuutta ja käytettävyyttä. Sitten he raportoivat meille poikkeamista ja muista havainnoistaan. Se vaikuttaa todella paljon kehitystyöhömme. Voi käydä niin, että saamme useilta kaivinkoneen kuljettajilta samansuuntaisia kommentteja, jolloin tiedämme, että meidän on muutettava jotain. Kenttätestit ovat äärimmäisen tärkeitä, Bjuhr sanoo.

Tässä vaiheessa tuotteet on jo testattu omassa testilaboratoriossamme, jossa niille on tehty joukko erilaisia kokeita. Yhdessä kenttätestien kanssa, joissa niitä testataan mahdollisimman ankarissa olosuhteissa, Rototilt saa valmiiksi uudenlaisen tuotteen, joka on lopulta valmis markkinoille.

"Tärkeintä on raportoida todella oma kaunistelematon mielipiteensä. Vuosien mittaan olemme saavuttaneet hyvän yhteistyön testikuljettajiemme kanssa ja luotamme toisiimme", Niklas Bjuhr sanoo.

Artikkeli: www.rototilt.com

01.03.2024 19.00KATSO TÄSTÄ 1.3. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
28.02.2024 12.22Matekon Seinäjoen toimipisteessä tapahtuu - uutta voimaa myyntiin ja Konepäivät tulossa!
28.02.2024 8.00Maarakennusalan kustannukset nousivat vuoden 2024 tammikuussa 1,0 % vuodentakaisesta
27.02.2024 17.00KATSO VIDEO! Dinolift 50 vuotta - Pitkäaikainen yhteistyö Rotatorin kanssa
24.02.2024 11.00Metso toimittaa keskeistä murskaus- ja jauhatustekniikkaa australialaiseen kultakaivokseen
23.02.2024 18.00KATSO TÄSTÄ 23.2. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
23.02.2024 14.00engcon lanseeraa tärylevyn uuteen kokoluokkaan
22.02.2024 11.00Kaivosteollisuus ry:n EDI-työkalu on nyt julkaistu
20.02.2024 15.00Karjalan ja Savon ratojen parantaminen aloitettava pikaisesti
20.02.2024 12.00Nimitykset: Tuomas Hietanen ja Petteri Karttunen vahvistaa Suomen Rakennuskoneen myyntitiimiä

Siirry arkistoon »